Akdeniz diyeti kalp hastalıklarını yüzde 15 azaltıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Akdeniz diyeti kalp hastalıklarını yüzde 15 azaltıyor
Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar
hastalıklarından, sağlıklı beslenme alışkanlığının
kazanılması ile büyük ölçüde,.. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer
alan kalp ve damar hastalıklarından, sağlıklı
beslenme alışkanlığının kazanılması ile büyük
ölçüde korunmak mümkün olabiliyor. ABD’de orta
derecede kalp hastalığı riski olan kişiler üzerinde
yapılan araştırma, üç ay Akdeniz diyeti uygulanan bu kişilerde kalp hastalıkları riskinin yüzde 15
gerilediğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, sağlıklı beslenme trendinin Türk, İtalyan,
Yunan, Lübnan, Fas ve Tunus mutfaklarının karışımı
olan Akdeniz mutfağında yoğunlaştığını belirterek,
sebze, meyve, süt ve ürünleri, doğal kepekli tahıllar,
tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve
zeytinyağından oluşan Akdeniz diyeti ile kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebileceği
tavsiyesinde bulunuyor. ”Medicana Tıp Günleri”
kapsamında düzenlenen Kardiyoloji Semineri’nde
de beslenme ve kalp sağlığına ilişkin yurt dışında
yapılan çalışmalar ele alındı. Seminerde yapılan çeşitli sunumlarda kalp ve
damar hastalıklarından korunmada beslenme
şeklinin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar,
sağlıklı beslenme alışkanlığının dönemsel değil,
ömür boyu devam etmesi ve yaşam biçimi haline
gelmesi gerektiğini vurguladı. -HAFTADA DÖRT KEZ BALIK TÜKETİMİ İLE GELEN SAĞLIK- Uzmanların verdiği bilgiye göre, Akdeniz tarzı
beslenme, sebze, meyve, süt ve ürünleri, doğal
kepekli tahıllar, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek
ve zeytinyağından oluşuyor. Yurt dışında beslenme
ve kalp sağılı ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar, halk
arasında Akdeniz diyeti olarak bilinen düşük kolestrol diyetinin, hastalıklardan korunmada
önemine dikkat çekiyor. ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, Akdeniz
diyetinin üç ayda kalp hastalıkları riskini yüzde 15
oranında gerilettiği saptandı. Araştırma için orta derecede kalp hastalığı riski olan
212 erkek ile kadın seçildi ve bu kişiler üç ay
boyunca Akdeniz diyetiyle beslendi. Akdeniz
diyetini uygulayanlar, haftada dört kez balık,
haftada bir kez de kırmızı et tüketti. Erkeklerin
günde 2, kadınların ise 1 kadeh kırmızı şarap içmesine izin verildi. Araştırma sonucunda Akdeniz
diyetiyle beslenenlerin kolesterol miktarlarının
yüzde 7.5 oranında azaldığı saptandı. Akdeniz
diyetinin kalp hastalıkları riskini yüzde 15 oranında
gerilettiği belirlendi. Akdeniz diyetinin tedavi edici etkisi, diyete bağlı
kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasıyla klinik
çalışmalar çerçevesinde yürütülüyor. Dr. Keys’in
”Yedi Ülke Çalışması” isimli araştırmasında da 50-54
yaşları arasındaki Yunan erkeklerindeki kalp
hastalıkları oranının karşılaştırma gruplarından Amerikalı erkeklere göre yüzde 90 daha az olduğu
tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nce yapılan araştırma ise
(İspanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya) insanların
diğer Avrupa ülkeleri ve Amerika’dakilerden daha
uzun ömürlü ve kalp hastalıkları ve kanserin daha
düşük oranda olduğu ortaya konuldu. -”DİĞER BİTKİSEL YAĞLAR AYNI ŞEKİLDE ETKİLİ DEĞİL”- Harward Üniversitesi Beslenme Bölüm Başkanı Dr.
Walter Willet de Akdeniz diyeti ile beslenilmesi
gerektiği önerisinde bulunarak, diyette zeytinyağı
kullanımının artırılması ile HDL kolesterol seviyesinin
yükseldiğini tespit etti. Ayrıca yapılan çalışmalar, Akdeniz diyetindeki balık
tüketiminin yüksek olmasının, HDL kol seviyesini
olumlu etkilemesiyle sonuçlandı. Bol meyve, sebze
ve zeytinyağı içeren Akdeniz usulü beslenmenin
olumlu etkilerini gösteren çalışmalar, diğer bitkisel
yağların aynı şekilde etkili olmadığını ortaya koydu. -FONKSİYONEL BESİNLER- Akdeniz diyetinde bulunan fonksiyonel besinler,
havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu,
kızılcık ve lahana gibi sebze ve meyvelerden
oluşuyor ve C ile E vitaminlerini içeriyor. LDL
oksidasyonunu önlüyor, kan lipitlerini düşürüyor
ve kanser riskini azaltıyor. Özel tat veren sarımsak, soğan, pırasa ve lahana
gibi sebzeler ise bağışıklığı güçlendiriyor. Soya fasulyesi ve diğer fındık, fıstık, ceviz, kuru
fasulye, nohut gibi baklagiller E vitamini, selenyum,
çinko ve diyet posası içeriyor. Kan lipidlerini
düşürüyor, toksik ögeleri etkisizleştiriyor ve kan
şekerini denetliyor. Yeşil çay ise karsinojenleri (kanserojenleri), toksin
ve mikropları etkisizleştiriliyor. Yoğurt ve probiyotikler, laktikasit bakterileri içeriyor
ve bağırsak enfeksiyonlarını iyileştiriyor, kolon
kanseri riskini azaltma eğilimi gösteriyor. Kalsiyum açısından zengin olan yağı azaltılmış süt
ve süt ürünleri ise osteoporoz riskini azaltıyor. -ÖRNEK MENÜ- Sabah: Yağsız veya az yağlı süt, yağsız ya da az yağlı peynirler, zeytin, çiğ sebzeler (domates,
salatalık, sivri biber), taze ve kuru meyveler (kayısı,
erik, üzüm, incir) Öğle ve akşam: Balık, sebze yemeği, salata, meyve, makarna veya
kuskus, yoğurt ya da salata, meyve ile 1-2 bardak
kırmızı şarap. Kuru baklagil ve sebze karışımı, salata, meyve ya da
1-2 kadeh kırmızı şarap. Ara öğünler: Yağsız yoğurt, meyve, taze sebze (salatalık,
domates, biber, kabak)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
388
rear2011
KARİZMATİX
Cevap
2
Görüntüleme
361
CeRRaNo JoZAeF
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
342
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
377
Haydar


Üst Alt