ADD Başkanı herşeyi itiraf etti ! CAVLAK: ATATÜRK'Ü KULLANDIK, ONA İHANET ETTİK

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

_KadirşinaS_

Üye
Ben genel olarak bir yazı yazmıştım sonra sizin yazımı alıntıladığınız ve bana sana şu kadarını söyleyeyim, sence daha ne kadar... diye hitaplarınızın bulunduğu yazınızı gördüm :) Doğal olarak size cevap verdim ben de :)

İşte tam da bundan bahsediyordum ben de, bana çok güzel bir örnek verdiniz :)

İnsan düşünen bir hayvandır. Bu önermeyi bir yerden duydunuz. Peki ne kadar sorguladınız :)
Bu sözü Aristoteles söylemiştir :) Çözümlemesini yaparsak;
1) İnsan bir hayvandır.
2) İnsanla hayvan arasındaki tek fark düşünmektir.

Birinci açılımı kabul edersek evrim teorisine yol vermiş oluruz :) (Ki inandığınızı pek zannetmiyorum). Zira insanın hayvan olduğu iddiası Darwin tarafından teorileştirilmiştir ve maymundan evrimleşilmiş iddiasıyla desteklenmiştir. Genel olarak dinsel dogmalara bağlı kesimler insanın bir hayvan olduğunu reddederler, Tanrı'nın bizzat insan olarak yarattığı savunulur, Adem ve Havva'dan türenildiği savunulur :) Bu da insan düşünen bir hayvandır önermesine şiddetle karşı çıkmalarını sonuçlar, insan bir hayvan değildir diye :) Kısacası sizin mutlak bir şekilde kabul ettiğinizi gördüğüm insan düşünen bir hayvandır sözü tartışmalı olup, bir filozofça ortaya atılmıştır :) Bu nedenle bu söz, bahsettiğiniz gibi bir TANIM değildir :)

Ayrıca sorgulamamak ve yargısız infaz tam da sözlerinizin aksine insanın tabiatında vardır! Sizin ve Aristo'nun tanımına göre aslen hayvan olan insan her zaman düşünmez (kaldı ki rahatça tahmin edebileceğiniz üzere Aristo ve benim düşünmekten kastımız Felsefi düşünmektir, yoksa -örneğin- "bu adam da ne kadar çokbilmiş" düşüncesi kastedilmez :) ) Hele sorgulamayı nadir sayıda insan gerçekleştirir :)

Keşke siz ve Aristo haklı olsanız :) Her insan düşünebilse, sorgulayabilse :)
Konuyu saptırmak istemiyorum ama sizin gibi düzgün yorumları olan birini de yok sayıp geçiştiremeyeceğim. Fakat bir tavsiyem var, eğer mevcut konuyla ilgisiz paylaşmak istediğiniz şeyler varsa pm'den devam edelim ve mümkünse iftardan sonra.Şimdi gelelim yorumlarınıza:
1.)Tabiki insanın hayvandan geldiğine inanmıyorum
2.)O felsefeyi kullanmamdaki amaç insanın beynini kullanmadan yargıya varması demek, onun bir hayvandan farkı kalmaması demektir tezimi doğrulamaktı.Kaldı ki insanın illa hayvandan gelmesi gerekmiyor bu önermeyi ortaya atmak için. İnsanın düşünme vasfını elinden alırsak sizce hayvandan ne farkı kalır?Sadece nefes alıp veren,yaşamını bilinçsizce sürdüren yalın bir canlı kalır.Yani illa bu önermeyi evrim teorisinden yola çıkarak çözümlemeniz gerekmez.İnsana yapısal olarak da bakabilirsiniz ki bu çok daha doğru bir yaklaşım olur kanımca.
3.)Eğer yargısız infaz bir insan tabiatında varsa, o insanın tabiatında sorun vardır. Çünkü düşünüp sorgulama olmadan karar vermek, demin söylediğim önermeyi doğrular.
4.)Sözü alelade bir yerden duymadım bilinçli olarak dinledim. "düşünüyorum öyleyse varım" önermesinin Descartes'a ait olduğunu bildiğim gibi, yazdığım önermenin de Aristoteles'e ait olduğunu, hatta "insan politik bir hayvandır" sözünün biraz değiştirilmiş bir hali de olduğunu biliyorum.

Sonuç olarak konuya geri dönersek. Ben adı geçen oluşumu dışarıdan ve içeriden görmüş biri olarak en baştan beri söylediğim herşeyin arkasındayım. Eğer söylediklerimi şahsına hakaret olarak algılayan arkadaşlar varsa, kendilerinden özür dilerim.Niyetim kimseyle tartışmak değil.:oke:
 


Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Ben ilk mesajımda genel bir yorumda bulunmuştum; sizi ya da bir başkasını hedef almamış (ikili bir tartışmaya neden olmamak için) yapılan tartışma bana ülkemdeki bir sorunu (hatta bence en önemlisini) hatırlattığı için yazmıştım. Konunun böyle ikili bir tartışma haline getirilmesi üzücü...

insanın beynini kullanmadan yargıya varması demek, onun bir hayvandan farkı kalmaması demektir
İnsanın düşünme vasfını elinden alırsak sizce hayvandan ne farkı kalır?Sadece nefes alıp veren,yaşamını bilinçsizce sürdüren yalın bir canlı kalır.
Bu sözlerinize kesinlikle katılıyorum! Zaten günümüzde o kadar çok düşünmeyen insan var ki, insanlar ile insan görünümündeki hayvanları ayırtedemez oldum... Zaten benim bahsettiğim de buydu, düşünmeyen ve sorgulamayan insanlar yüzünden koyun kabul ediliyoruz... Buradaki düşünme eylemi biyolojik değil! Öyle olsaydı o sözü Hipokrat söylemiş olurdu... Felsefi düşünmeden bahsediliyor, yani varlığını, varoluş amacını, hayatı vs... sorgulama...

insanın illa hayvandan gelmesi gerekmiyor bu önermeyi ortaya atmak için.
Tabii ki... Önermeyi ortaya atmak için gereken yalnızca biraz düşünce, asgari bir el internet bağlantısı ve bir bilgisayar... :) Şaka bir yana önerme ortaya atmak için bir kayıt-şart yok... Söylersiniz olur biter :) Ama düşüncenin gittiği yerleri iyi görmek lazım, sandığınız kadar masum değil çünkü sonuçları :)
Sonuçta en azından artık bu söz için TANIM yerine ÖNERME kelimesini kullanmanız bile mutluluk verici :) Araştırmanız, sorgulamanız...



Eğer yargısız infaz bir insan tabiatında varsa, o insanın tabiatında sorun vardır. Çünkü düşünüp sorgulama olmadan karar vermek, demin söylediğim önermeyi doğrular.

Bakın siz bile tabiat diyorsunuz: Tabii kelimesinden türüyor, doğal yani... İnsanın doğal halini, içgüdülerini düşünürseniz sadece, o bir hayvandır ve hayvansı tepkiler verir!.. Medenileştikçe "ideal insan" tepkileri vermeye başlar, suçluları linç etmek yerine devlete teslim eder, haksızlığa uğradığında hakkını bizzat yerine getirmeye çalışmaz eline silah alıp, kan davasına bulaşmaz vs...! Sorgulamak ve yargılamak insanın doğasında yoktur! Felsefe bilmeyen, eğitimsiz adam sorgulamaz! Bu nedenle eğitimsiz bırakılır zaten insanımız, sorgulamasın, yargılamasın sadece itaat etsin diye...

Cevap verip vermeyeceğim tabii ki (olursa)alacağım cevaba bağlı ancak bir konu altında ikili bir tartışma yaşamak istediğim bir şey olmadığı gibi hoş da değil, kaldı ki amacım da bu değildi zaten... Sizin de belirttiğiniz gibi özel mesaj yoluyla devam etmek - eğer söylenecek bir şey varsa hala- daha doğu olur kanısındayım...

Söylediklerinize katılmıyorum ama bunları söyleme hakkınızı hayatım pahasına savunacağım. Voltaire



İyi forumlar...
 
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Konu hayvanlar alemine kadar uzamış. Haber de herşey açık ve net neyin tartışmasını yapıyorsunuz anlamadım gitti?
 
ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Felsefe'den girdiler, Psikoloji'ye doğru yol alıyorlar. Ya konuya dönün ya da kilitleyelim?
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Sakin olalım sayın yöneticiler :)
Siyaset yapılmadığı gibi, hakaret bir kenera saygısızlık bile yapılmadı konuya gönderilen mesajlarda... Kaldı ki Kadirşinas arkadaşımızın ve benim son iki mesajımızda da görüldüğü üzere ikimiz de bu tip ikili tartışmaların konu başlıkları altında olmaması gerektiği konusunda uzlaşarak örnek bir davranış sergiledik kanımca ve konu altında tartışmaya devam etmedik, özel mesajlar aracılığıyla tartışmayı seçtik...

Ama tabii yine de kilitlemek isterseniz haksız sayılmazsınız... Zira ikili tartışma yapılmaması gerekliliği sonucuna varana kadar ikili bir tartışma yaratmış olduk, istemeden de olsa...


Yine de belirtmeliyim ki yukarıda görülen bitmiş bir tartışmadır, karar sizin :)

İyi çalışmalar...
 

_KadirşinaS_

Üye
Sonuçta en azından artık bu söz için TANIM yerine ÖNERME kelimesini kullanmanız bile mutluluk verici :) Araştırmanız, sorgulamanız...


Konun daha fazla amacından sapmaması için diğer tüm yazdıklarınızı bir kalemde geçiyorum. Yalnız belirtmek istediğim ufak bir şey var sadece. "insan düşünen bir hayvandır" cümlesi felsefe ve mantık açısından bir önerme olabilir ama yapı itibariyle bir TANIM cümlesidir.Bilmediğim konularda eksikliğimi fark eder ona göre davranırım.Ama bildiğim konularda bana ders verir gibi konuşulmasından hiç hazzetmem.
Bu size son cevabım.

Tekrar söylüyorum konun başından beri yazdıklarımın arkasındayım ve sözlerimi şahsına hakaret olarak algılayan arkadaşlardan özür dilerim.
Bu da bu konuya son yorumum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt