918 Tonluk Reaktör Tüpraş'a Getirildi

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
918 Tonluk Reaktör Tüpraş'a Getirildi



Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde yapımı 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde en ağır ve büyük ekipman montajı başarıyla tamamlandı.

Japonya'da üretiminin ardından tek parça olarak İzmit Derince Limanı'na, oradan da yüzer duba ile İzmit Rafinerisi B Bölgesi'ndeki rıhtıma nakledilen reaktörün boyu 35 metre, çapı 8 metre ve 918 ton ağırlığında. Rıhtım sahasından montaj alanına 320 tekerlekli dev TIR ile taşınan reaktör, ülkemizde nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en ağır ekipman olarak tarihe geçti. Reaktörün montajında da yine bu ağırlığı kaldıracak kapasiteye sahip bin 500 ve 900 tonluk devasa vinçler kullanıldı. Projenin tamamlanma hedefi olan 14 Kasım 2014 tarihine 556 gün kala gerçekleşen operasyonu çalışanlar heyecanla izledi.

Tüpraş'ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olarak yeni bir rafineri yapımına eşdeğer olan 2.4 milyar dolar değerindeki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde 550 günlük çalışma süresi geride kalırken, mühendislikte yüzde 93, satın almada yüzde 80, inşaatta yüzde 38 ilerleme sağlandı. Projede halen yaklaşık 7 bin kişi çalışırken, başlangıçtan bugüne kadar 11 milyon adam/saat çalışma süresine ulaşıldı. Kasım 2014'te devreye alınması ile ülkemize yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayarak cari açığı aynı seviyede düşürecek olan projede, 2013 Mart ayı sonu itibariyle genel olarak yüzde 66 düzeyinde tamamlanma sağlandı ve 1 milyar 550 milyon dolar harcama yapıldı.
Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürün ile değiştirerek sistemin performansını artırma olarak tanımlanabilecek "Fuel Oil Dönüşüm Projesi" (Residuum Upgrading Project/RUP), ülkemizin ve dünyanın geleceği için başlatılmış ana yatırım çalışması. Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek. Dünyada ve ülkemizde son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4.2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek (yaklaşık 2.9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 530 bin tonu benzin ve 70 bin tonu LPG olmak üzere) toplam 3.5 milyon ton euro V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken, 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretilecek. 2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan proje, büyük ölçüde İspanyol İhracat Kredi Ajansı-CESCE ve İtalyan İhracat Kredi Ajansı-SACE'nin ihracat kredileriyle finanse ediliyor. - KOCAELİ
 

Benzer Konular



Üst Alt