LRC Editor tamamen ücretsiz bir yazılım ve Winamp'le beraber çalışıyor.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi arabirim oldukça basit.
Üstte File / Tag/ Playback / Option / Help menülerinin altında yer alan siyah bantta o an Winamp'te çalan şarkının adı ve şarkıcı adı gözüküyor.
Siyah bantın hemen altındaki lacivert bar şarkının ilerleme durumunu belirtiyor.
Bir altından en soldaki düğmeler ise bütün işi yapmamızı sağlayan kontrollerimiz.
İlk sırada soldan sağa düğmelerin işlevleri şöyle
Winamp'te önceki şarkı / Çal / Duraklat / Durdur / Winamp'te sonraki şarkı.
Bu düğmeler sayesinde Winamp'i kontrol edebiliyoruz.
Bunların bir alt satırında yer alan düğmeler ise şarkı sözü dosyamızı oluşturmamızı sağlıyor.
Soldan sağa sırasıyla
Winamp'te şarkıyı 2 sn. geri al / Satır başındaki zaman kodunu kaldır/ Satır başına zaman kodu ekle /Winamp'te şarkıyı 2 sn. ileri al
Devamında yer alan bölüm ise birinci maddede ayrıntısını verdiğim özel tag'ler için. Burayı siz dolduruyorsunuz. En azında şarkı adını ve şarkıcıyı girmeniz çok önemli.
Düğmelerin bulunduğu gri bölümün sağında kalan büyük beyaz bölüm ise şarkı metnini yapıştıracağımız alan.
En üstte yer alan File / Tag/ Playback / Option / Help menülerinin altındaki ayarlara değinmeyeceğim zira bunları kendiniz de ilk şarkı sözünüzü hazırladıktan sonra hemen çözersiniz, zaten fazla da bir şey yok.
Arayüzü tanıdığımıza göre şimdi şarkı sözü dosyası nasıl oluşturulur ona bakalım.
İlk önce Winamp'te şarkı sözünü oluşturmak istediğimiz şarkıyı açın ve durdurun. LRC Editor yazılımını çalıştırın - Siyah bantta şarkınızın adını görüyor olmalısınız.
Şimdi bize şarkının düz metin halinde sözleri lazım, bunun için iki yöntem var:
- Siz dinleyerek oluşturabilir ya da
- Google'dan mesela "lyrics jem come on closer" gibi bir tanımlama ile kolayca kapabilirsiniz
Buradaki örnekte ben Google'de arama yaptırıp ilk çıkan sonuca tıkladım ve kopyala/yapıştır ile sözleri LRC Editor'ün beyaz bölümüne yapıştırdım.
Tabii sol bölümde şarkı bilgilerini de elimle girdim.
Yapıştırma işlemini yaparken DİKKAT edilmesi gerekn önemli bir nokta var: Sözler arasında BOŞ SATIRLAR BULUNMAMALI ve [Chorus] gibi söz içermeyen satırlar/ifadeler SİLİNMELİ !
Bazen nakarat bölümü bir kez yazıldıktan sonra alt kısımlarda [Repeat] şeklinde ifade edilip alt bölümlerde yer almıyor, bu durumda tavsiyem üstten nakaratı alıp [Repeat] yazan bölümlere yapıştırmak; evet iş biraz daha uzuyor ama sonuçta en iyisini elde etmek istiyoruz öyle değil mi ?
Hazırlığımız bitmiş durumda, artık sözleri şarkıyla senkronize edebiliriz.
Yapmamız gereken ilk önce kontrollerdeki Play/Çal tuşuna basıp şarkıyı başlatmak ve her satırdaki ilk kelimeyi DUYAR DUYMAZ kontrollerdeki üstteki resimde kırmızı kare içerisinde gösterilen düğmeye bir kez basmak.
Her basışınızda bastığınız andaki zaman kodu satır başına eklenecek ve bir sonraki satıra otomatik olarak atlanacaktır.
Düğmeye fareyle tıklamak yerine klavyeden F5 tuşunu da kullanabilirsiniz.
Bir süre ilerledikten sonra ekran şu şekilde gözükecektir.