5800 alıp almamakta tereddüt edenler tam size göre !!!

Sponsorlu Bağlantılar

sport1907-2007

sport1907-2007

Üye
    Konu Sahibi
5800 alıp almamakta tereddüt edenler tam size göre !!!
Nokia 5800 incelemesi

G enellikle Nokia 5800 modelinin Nokia'nın ilk dokunmatik ekranlı cep telefonu olduğu düşünülür. Ancak Finlandiyalı firma 2003 senesinde geniş dokunmatik ekrana sahip bir modeli olan Nokia 7710 cep telefonunu tanıtmıştı ama o günden bu yana dokunmatik ekranlı yeni bir modeli duyurmadı. O model biraz da arama yönteminin garip oluşu nedeniyle pek başarı kazanmamıştı. Telefonun mikrofonu ve hoparlörü yan tarafında yer alıyor olması cihazın elde tutulmasını oldukça zor hale getiriyordu. Dokunmatik ekran teknolojisini internet tabletlerinde kullanan Nokia'nın, firma içerisinde bu teknoloji ile ilgili know-how'a sahip olduğuna da şüphe yok. Şu an için 5800 XpressMusic cep telefonu Nokia'nın ürün yelpazesini güçlendirebilecek ve diğer markalara ait dokunmatik ekranlı telefonlarla mücadele edebilecek bir model. Dokunmatik özelliği bu dönemde sıcak bir konu ve Symbian S60 işleyim sistemi ile birlikte uygulanabilirliği de çok iyi. Nokia firması 5800 XpressMusic modelini ismi, promosyon kampanyası ve her şeyiyle gerçek anlamda bir müzik telefonu olarak duyurdu. Nokia müzik telefonları fonksiyonellik açsından biraz sınırlı gibi görünseler de 5800 modelinin teknik özellikleri oldukça etkileyici. Nokia'nın bu modelinin özellikle rakip modellere kıyasla nasıl bir performans sergileyeceğini ben de sizler kadar merak ediyorum.




Nokia 5800 Xpressmusic cep telefonu


Nokia 5800 Xpressmusic ilk izlenim

Nokia, 5800 Xpressmusic cep telefonunu 'Müzik' kelimesi ile özetliyor. Telefonun ürün kutusu çok gösterişli değil ama renkli. "Nokia 5800 XpressMusic" ibaresi kutunun üzerinde birkaç kez büyük harflerle basılmış. Kutu açıldığında telefonu hemen göremiyorsunuz çünkü arada birkaç katman var ve telefonu görmek için ilk katmanı kaldırmanız gerekiyor. Gayet hoş bir görünüme sahip olan telefon buna rağmen sanki biraz ucuz gibi bir duygu uyandırıyor. Cihaz makul seviyede bir fiyata sahip olduğundan bu noktanın o kadar önemli olmadığını düşünüyorum. Telefonun ön yüzünde bir dokunmatik ve üç adet tuş bulunuyor. Buna ek olarak telefonun yan tarafında ses ayarı tuşları, tuş kilidi için bir kayar buton ve kamera tuşu yer alıyor. Tuşlara ek olarak biri hafıza kartı ve diğeri de SIM kartı yuvası için iki de kapak mevcut. Telefonun ürün paketinde standart olarak bulunan aksesuarlar şöyle: batarya şarj cihazı, kulaklık, veri aktarma kablosu, video kablosu, 8GB kapasiteli hafıza kartı, kılıf, ayaklık, kullanım kılavuzları ile yazılım ve harici stylus kalem.

Nokia 5800 Xpressmusic incelemesi


Nokia 5800 Express Music menüsü

Nokia 5800 cep telefonunun işletim sistemi Nokia modellerinde sıklıkla gördüğümüz Symbian. Nokia 5800 modelinde Symbian S60 V5 versiyonu kullanılmış. İlk bakışta işletim sisteminin Symbian olduğunu anlamıyorsunuz çünkü o çok bilinen Symbian menüsünü görmüyorsunuz ve semboller standart Nokia menü yapısına çok benziyor. Ama sistemi kullanmaya başlayınca Symbian'ın kapsamlı ve hoş yapısı ile karşılaşıyorsunuz. Symbian işletim sistemine sahip çoğu cep telefonu ağır işler; uygulamaların açılması ve sadece menüde dolaşmak bile genellikle çok zaman alan ve ağır çalışan işlemler. Ancak; Nokia 5800 XpressMusic cep telefonu kendini diğer modellerden farklı kılan düzgün bir menüye ve işlemleri çok hızlı gerçekleştirme özelliğine sahip. Nokia E71'i bir kenara bırakırsak, Nokia 5800 modelinin bugüne kadar kullandığım Symbian sisteme sahip en hoş ve güzel cep telefonu olduğunu söyleyebilirim; E71 modelindeki menünün grafik olarak bence daha zayıf olduğunu burada belirtmeliyim. Telefonun menüsüne dokunmatik ekranın altındaki menü tuşu aracılığıyla ulaşılıyor. Ardından ekrana, tüm fonksiyonları içeren on üç sembol geliyor. Menü anlaşılır şekilde ve iyi yapılandırılmış, semboller hoşa gidecek büyüklükte ve metinlerin okunması da kolay.



Nokia 5800 batarya






Nokia 5800 kullanım kılavuzu






Nokia 5800 şarj cihazı






Nokia 5800 dokunmatik telefon


Nokia Xpressmusic dokunmatik ekranı

Piyasada Nokia'nın henüz çok sayıda dokunmatik ekranlı cep telefonu olmamasından dolayı Nokia 5800 XpressMusic modelinin dokunmatik ekranını biraz daha derinlemesine ele alacağız. 3.2 inç büyüklüğündeki ekran 640 x 360 piksel çözünürlüğe sahip. Bu oldukça iyi bir çözünürlük seviyesi ancak ekran boyutları biraz küçük kalıyor. Ekranın, örneğin HTC Touch HD ile karşılaştırıldığında küçük kalmasını bir göstergesi de 480 piksel yerine 360 piksel olması. Telefonun neredeyse tüm işlemleri dokunmatik ekran üzerinden gerçekleştiriliyor, sadece gelen aramaya cevap verme ve arama sonlandırma işlemleri ekranın altındaki tuşlar aracılığıyla yapılıyor. Telefonun ekranı gayet iyi tepki veriyor ve parmakla kolaylıkla kullanılabiliyor. Ekrana sadece dokunmanız ya da hafifçe tıklamanız yeterli olmadığından parmağınızın ucuyla biraz baskı uygulamanız gerekiyor. Telefon, diğer dokunmatik ekranlı telefonlarda olduğu gibi, kullanıcının ekrandaki dokunuşlarına hafif bir titreşimle tepki vererek dokunma işleminin algılandığını belirtiyor. Bu harika bir özellik çünkü o anda parmağınızla gerçekten bir şeye basmışsınız hissi uyandırıyor. Nokia 5800 cep telefonunun arka kapağına takılan bir stylus kalemi var. Bu stylus kalem plastik duygusu uyandırdığından ve aynı zamanda narin bir yapıya sahip olduğundan ben şahsen ekrandaki işlemlerde parmağımı kullanmayı tercih ettim. Ayrıca, gizli yuvası telefonun arka yüzünde olduğundan stylus kalemi çıkarmak veya yerine takmak da zor.

Nokia 5800 multimedya telefon


Multimedya dosyaların oynatılması

Doğal olarak, Nokia 5800 XpressMusic cep telefonunda multimedya son derece önemli bir konu. Multimedya dosyalarına ulaşmak için standart olarak ana menünün yanı sıra kısayol tuşunu da kullanabiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın sağ üst köşesinde konumlandırılmış olan bu kısayol tuşu sayesinde dosyalara kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Kısayol tuşuna basıldığında, ortaya beş sembol çıkaran bir alt menü açılıyor. Müzik çalar özelliği hızlı ve hoş bir görünüme sahip. Hafıza kartındaki multimedya dosyalarının açılması veya açılmadan üzerlerinden geçilmesi işlemleri dosyalar cihaza yüklenmeden gerçekleştiriliyor. Eğer mevcutsa albüm kapakları ekranda görüntüleniyor ve müzik işlemleri gayet iyi bir şekilde düzenleniyor. 'Update Library' (Kütüphane Güncelleme) tuşuna bir kere basarak tüm müzik dosyaları baştan düzenleniyor. Telefonun entegre hoparlörü şarkıları makul bir ses seviyesinde dinlemeye olanak tanıyor ancak sesi çok açtığınızda diğer pek çok cep telefonunda olduğu gibi metalik bir ses ortaya çıkıyor. Bu o kadar önemli bir konu değil çünkü alternatif olarak telefonla birlikte gelen uzaktan kumandalı kulaklığı kullanabilirsiniz. Ve ayrıca dilerseniz kendi 3.5mm kulaklığınızı da telefonla birlikte kullanmanız mümkün.



Nokia MD-8 mini hoparlör seti


Nokia MD-8 mini hoparlör aksesuarı

Eğer Nokia 5800 cep telefonunuzdan daha fazlasını elde etmek istiyorsanız ve gerçekten müziğe âşıksanız şarkı dinlemek için Nokia MD-8 mini hoparlör setini veya BH-604 stereo Bluetooth kulaklık setini tercih edebilirsiniz. Bu incelemede her iki aksesuarı da Nokia 5800 cep telefonu ile birlikte deneme fırsatım oldu. Mini hoparlör seti taşınabilir yapısıyla gayet hoş. Cebinize koyup dilediğini yere götürebiliyorsunuz. 3 adet AAA tip pil ile çalışan mini hoparlör seti Nokia 5800 XpressMusic cep telefonunun müzik yeteneğine pek fazla bir şey eklemiyor. Hoparlör setinin ses seviyesinin yükselmesine çok faydası olmuyor ancak biraz daha düşük ton eklenmesi sayesinde ses birazcık zenginleşiyor. Ancak, tıpkı telefonun kendisinde olduğu gibi hoparlör seti de en yüksek ses seviyesinde problem yaşıyor. Görebildiğim kadarıyla hoparlör seti gayet hoş fakat pratik kullanımda çok da kullanışlı değil.

Nokia BH-604 Bluetooth kulaklık


Nokia BH-604 stereo Bluetooth kulaklık

Nokia'nın BH-604 model stereo Bluetooth kulaklık seti şarkılarınızın keyfini çıkarmak için iyi bir yöntem. Kulaklığın üzerindeki kısayol tuşları şarkıları değiştirmenize, durdurmanıza ve başlatmanıza imkân veriyor. Hatta sesli arama bile yapılabiliyor. Bütün bunlara rağmen kulaklığı oldukça büyük bulduğumu ve kullanırken başınızın üzerinde pek de şık durmadığını itiraf etmeliyim ancak gerçek müzik âşıkları için narin bir kulaklıktan daha iyi bir performans sağlayacağını da eklemeliyim.



Nokia 5800 XpressMusic telefon






Nokia 5800 taşıma kılıfı






Nokia 5800 dijital kamera

N okia 5800 XpressMusic cep telefonunun entegre dijital kamerası 3.2 megapiksel çözünürlüğe ve bir Carl-Zeiss lense sahip. Bunlar ilk başta çok etkileyici gelmeseler de makul özellikler. Kamera ve kamera uygulaması benim hoşuma gitti. Menüde nerede olursanız olun telefonun yan tarafındaki kısayol tuşuna kısaca basınca dijital kamera seri şekilde açılıyor. Ana ekrana dönmek ya da kısayol tuşuna çok uzun süre basmak zorunda olmayışınız fotoğraf çekme konusunda her zaman seri ve hızlı davranma şansına sahi olduğunuz anlamına geliyor. Bazen, özellikle biraz karanlık olan ortamlarda, ekranın sadece üçte ikilik bir kısmı vizör görevi gördüğünden fotoğrafı oluşturacak kompozisyona karar vermek zorlaşıyor. Fotoğrafın çekilmesi de çok hızlı gerçekleşiyor. Deklanşör görevi gören tuşa hafifçe basınca hızlı bir şekilde odaklama işlemi gerçekleştiriliyor ve tuşa tamamen basınca da hemen fotoğraf çekiliyor. Ayrıca yan taraftaki tuş kilidi çubuğu da şip-şak hızlı çekimler konusunda kullanışlılık sağlıyor. Bunu için sadece tuş kilidini kaldırmanız ve kısayol tuşuna basmanız yeterli, hepsi bu! Mükemmel bir uygulama.




Nokia 5800 XpressMusic ile fotoğrafçılık




Nokia 5800 ile fotoğrafçılık


Nokia 5800 XpressMusic kamera ayarları

Daha önce de sözünü ettiğim gibi, ekranda vizör görevi gören kısmın hemen yanında içlerinde kamera ayarlarına erişim sağlayan kısayolun da bulunduğu çeşitli standart kısayollar mevcut. Bu sayede flaşın açılıp kapanması seri şekilde gerçekleştirilebiliyor fakat diğer seçenekler için menüye girmeniz gerekiyor. Menü, dokunmatik ekranın kullanılmadığı diğer Symbian uygulamalarından daha iyi ve mükemmel şekilde işlev görüyor. Menünün çalışma yöntemi artık daha anlaşırlı hale getirilmiş. Olumsuz olan tek nokta sahne modunun hemen onaylanmaması; menüyü açıp sahne moduna gidiyorsunuz ve seçiminizi yapıyorsunuz. Ancak o zaman tercihinizi seçilmiş oluyor fakat yine direkt olarak vizör ekranına dönemiyorsunuz çünkü menüyü iki hareketle kapatmanız gerekiyor. Bu küçük olumsuz noktanın dışında diğer her şey mükemmel ve seri şekilde çalışıyor. Sadece üç seçenek sunsa da ISO değerlerini de Low (Düşük), Medium (Orta Seviye) ve Hi (Yüksek) şeklinde ayarlamak mümkün. ISO değerlerini yükseltince noise etkisi kısa sürede kendisini gösteriyor. Genelde en iyi sonuçlar otomatik seçeneği ile elde ediliyor.

Nokia 5800 fotoğraf kalitesi


Nokia 5800 fotoğraf kalitesi

ISO değerlerine ek olarak, beyaz ayarı, renk efektleri, kontrast ve netlik ayarları da yapılabiliyor. Çekilen fotoğrafların kalitesi de kesinlikle şaşırtıcı. En önemli özelliği dijital kamerası olmayan bir cep telefonu için Nokia 5800 XpressMusic şaşırtıcı kalitede fotoğraflar üretiyor. Ve daha da önemlisi; fotoğraf çekme işlemi de çok keyifli. Nokia 5800 cep telefonunun hızla devreye sokulabilen gayet anlaşılır yapıdaki kamera uygulaması çekilmesi istenen kompozisyonu çok kısa bir tepki süresi ile gayet iyi şekilde fotoğraflayabiliyor. Telefonun kameranın akşam çekimlerinde kullanışlı olan iki adet LED flaş özelliği de mevcut. Bu flaşlar da hızlı tepki veriyorlar ve oldukça etkili bir menzile sahipler. Fotoğrafları tam çözünürlükte görüntülediğiniz zaman gözünüze ufak tefek kusurlar çarpabilir ancak genel olarak bakıldığında sonuçlar gerçekten şaşırtıcı derecede iyiler.



Nokia 5800 Express Music






Nokia Xpressmusic incelemesi








Nokia 5800 GPS anteni


Entegre GPS ve Nokia Maps

Entegre GPS anten ne zaman isterseniz Nokia 5800 XpressMusic cep telefonu ile pozisyonunuzu belirlemenize imkân veriyor. Standart navigasyon fonksiyonlarını kullanamıyorsunuz. Nokia Maps uygulaması yüklü olarak geliyor fakat Google Maps'a benzer şekilde çalışıyor. Eğer bir lisans satın alırsanız Nokia Maps uygulamasını bir sesli navigasyon sistemi olarak kullanabiliyorsunuz.

Nokia 5800 XpressMusic cep telefonu


Microsoft Office belgeleri

Nokia 5800 XpressMusic cep telefonunda kullanılan Symbian işletim sistemi sayesinde Microsoft Office belgelerini telefonunuzda açabiliyorsunuz. Desteklenen belge türleri arasında Microsoft Word, Excel ve PowerPoint'in yanı sıra Adobe PDF formatı da bulunuyor. Ancak ne yazık ki bu belgeleri sadece açabiliyorsunuz; üzerlerinde değişiklik yapıp kaydetmek gibi işlemler yapılamıyor.



Nokia 5800 batarya


Nokia Lityum İyon batarya

Telefonlar birlikte standart olarak gelen 3.7V 1320mAh Lityum İyon batarya kabul edilebilir bir stand-by süresi sağlıyor. Cihazın resmi teknik özelliklerinde maksimum stand-by süresinin 408 saat ve konuşma süresinin de 9 saat olduğu belirtiliyor. Ancak, Nokia'nın 5800 modelinin bekleme süresi büyük oranda kullandığınız uygulamalara bağlı. Eğer çok şarkı dinlerseniz ve sıkça fotoğraf çekerseniz telefonun bataryası bir gün içerisinde tükenecektir. Ama Nokia 5800 telefonu ara sıra aramalar için kullanırsanız 4 günün üzerinde bir bekleme süresi elde edebilirsiniz. Bu tür bir cep telefonu için bu oldukça iyi bir süre.

Nokia 5800 hafıza


microSD hafıza kartı

Nokia 5800 XpressMusic cep telefonunun dâhil belleği 81MB. Eğer telefonunuzu müzik çalar olarak kullanmak istiyorsanız, birkaç fotoğraf için yeterli olan bu miktar hiç yeterli değil. Bu yüzden, telefonun belleğinin microSD/SDHC hafıza kartları ile genişletilebiliyor olması sevindirici ve üstelik Nokia, telefonun ürün paketinde 8GB kapasiteli bir hafıza kartına yer veriyor. Bu hafıza kartı telefonun yan tarafındaki yuvaya takılıyor ve bunun için telefonun kapatılması da gerekmiyor. Bazen kartın yuvaya takılması oyalayıcı bir işlem olabiliyor. Cihaz 16GB kapasiteye kadar hafıza kartlarını destekliyor.



Nokia Ovi Suite yazılımı

C ihazla birlikte Nokia Ovi Suite yazılımı geliyor. Grafik olarak güzel tasarlanmış olan bu yazılımın kullanımı da kolay. Telefonun mevcut yazılımlarını güncellemek için başka paketler de kurabiliyor ya da Nokia Maps gibi uygulamalar için başvuruda bulunup gerekli dosyaları cihazınıza indirebiliyorsunuz. Ayrıca mevcut yazılımla ajandanızı senkronize edebiliyor, bilgisayardan telefona veya telefondan bilgisayara dosyalar aktarabiliyor ya da yedek alma ve benzeri gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.










Nokia 5800 navigasyon






Nokia 5800 yazılım CD'si






Nokia 5800 kamera







Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı








Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı








Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı








Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı








Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı






Orijinal fotoğrafı















 


gemlikua96

gemlikua96

Üye
taşıma kılıfını nerden alabiliriz acaba bir bilgin varmı
 
fbforever

fbforever

Üye
İnternettende getirtirebilirsin, telefonculardan da alabilirsin. :oke:
 
omer1230

omer1230

Üye
teşekkürler
 
Türkün_Dostu

Türkün_Dostu

Üye
ben 7.5 liraya aldım telefonun yanında vermediler çok memnunum yanındada telefon yan dursun video izlerken filan iyi oluyo bi tutucu var ondan hediye ettiler bence al...
 


Üst Alt