4342 çocuğun emeklilik hayali bitti

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Anıl Umut

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
4342 çocuğun emeklilik hayali bitti
4342 çocuğun emeklilik hayali bitti

13 Ağustos 2008 15:20

Nisan ayında yaşanan erken emeklilik amacıyla çocukları sigortalı ettirme furyası, aileler için hüsranla sonuçlanırken, şirketlerde tek tek cezalandırılıyor.





TAHSİN AKÇA'nın haberi
İşyeri denetimleri devam ederken önceki güne kadar 4 bin 342 çocuğun sigorta girişi fiilen çalışılmadığı tespit edilince iptal edildi. Denetimlerde sigortalı yapan işyerine de 904 YTL ceza veriliyor
YENİ Sosyal Güvenlik Kanunu yürürlüğe girmeden önce eski kanunun avantajlarından yararlanmak için sigorta ettirilen çocukların denetimi devam ediyor. Şimdiye kadar fiilen çalışmadığı ya da kısa süreli de olsa herhangi bir iş yapmadan sigorta ettirildiği tespit edilen 0-14 yaş arasındaki 4 bin 342 çocuğun sigorta girişi iptal edildi. Denetimlerin sürdüğü bu rakamın artabileceği kaydedildi. Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte pek çok ailenin çocuklarını özellikle reklam ajanslarında çalışır göstererek sigortalı yaptırması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu harekete geçirirken, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri 1 Ocak -30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı bildirimi yapılan 14 yaş altı sigortalı sayısının 141 bin olduğunu ifade etmişlerdi. SGK’nın denetim ekipleri tüm illerde, yeni girişler konusunda fiilen çalışma olup olmadığını incelerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Kanunu’na göre çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağını ihlal eden işverene 904 YTL ceza kesileceğini de belirtmişti.
YENİ ŞİRKETLER MERCEK ALTINDA
BUNA göre şimdiye kadar sigortası iptal ettirilen çocuklar için kesilen ceza da yaklaşık 4 milyon YTL oldu. Devam eden denetimlerde çocuklar açısından şüpheli şirketlerin yanısıra özellikle nisan ayında ve çocuklar başta olmak üzere para karşılığı ‘ihtiyacı olanları’ sigorta ettirmek için kurulduğu düşünülen şirketlere öncelik verildiği öğrenildi.
4 büyük avantaj cezbetmişti
YENİ yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olmanın 4 büyük avantajının bulunması sigortalı olma furyasının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Birincisi eski sigortalıların aylık bağlama oranı 10 puan fazla olacak. Çalışırken maaşın yüzde 50’si yerine yerine yüzde 60’ı oranında emekli aylığı bağlanacak. Reformdan önce işe gerenler 7.200 yerine 7.000 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. Kadınlar 65 yaş yerine 58, erkekler ise 65 yerine 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek. Ayrıca reformdan önce sigortalı olanlar ileride emekli olduklarında destek primi ödeyerek çalışma hakkına sahip olacak. Yeni kanun ise emekli olunduğunda çalışmaya devam edilebilmesi için emekli maaşının kesilmesini öngörüyor.
Star gazetesi
 


Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Devletle Başa Çıkılır mı? :D
 
_dumanist_

_dumanist_

Üye
Böyle olucağı zaten belliydi boşuna bir sürü uğraş... :)
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
İnsanlar çok abarttı ama! Doğmamış çocuğunu sigortalayanı bile duyduk...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
47MaDo47
Cevap
0
Görüntüleme
425
47MaDo47
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
495
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
535
Doğuş Pertez
haydaravısyon
Cevap
0
Görüntüleme
310
haydaravısyon


Üst Alt