Rusya Bomba Yağdırıyor -- Binden Fazla Ölü Var -- Güney Osetya Sorunu Nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Rusya Bomba Yağdırıyor -- Binden Fazla Ölü Var -- Güney Osetya Sorunu Nedir ?

Başkent Tshinveli yerle bir edildi . Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali , yaşadığı ağır bombardımanların ardından tamamen yerle bir edildi. Çatışmalarda binlerce kişinin öldüğü belirtiliyor. Bu arada, Rusya Gürcistan'a hava ulaşımını kesti.

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti ise, Gürcü askeri birliklerinin saldırısında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kokoeti, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Tshinvali'de ölenler arasında yüzlerce sivil var. Bu Gürcistan'ın Osetya halkına karşı üçüncü soykırımı. Asıl katil (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili'dir'' görüşünü savundu.

Başkent Tshinvali'de Gürcistan'a karşı direnişin giderek arttığını belirten Kokoeti, 4 Gürcü tankının imha edildiğini kaydetti. Kokoeti, , ''Son trajik olaylar Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınmasının son adımı olmalıdır. Güney Osetya'nın bağımsızlığının yakın gelecekte tanınacağına eminim'' diye konuştu.


Kızılayı insani yardım operasyonu hazırlıkları başlattı
Gürcistan ile Rusya arasında başlayan savaş sonrası Türk Kızılayı insani yardım operasyonu için hazırlıklarını başlattı. Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, Gürcistan ve Rusya arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle tüm birimlerin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Sınıra yakın bölgelerdeki tüm Kızılay şubelerinde ve ülke genelindeki Kızılay Tıp Merkezleri'nde olası insani yardım operasyonu için gerekli hazırlıklar başlatıldığı ifade edildi. Erzurum'da konuşlanan Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden ilk etapta 100 adet çadır, 500 adet battaniye ve bin adet içme suyu yüklü TIR'ın yanısıra bölgedeki Kızılay şubelerinden her türlü tedbiri almak üzere acil insani yardım malzemeleri ve uzman personelin sınıra doğru yola çıkarıldığı kaydedildi.

Ayrıca, Gürcistan Kızılhaçı ile temasa geçilerek bölgedeki gelişmeler ve acil ihtiyaçlar hakkında bilgi alındığı belirtilirken bölgedeki tüm gelişmelerin Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi Kriz masası tarafından yakından ve dikkatle takip edilmekte olduğu bildirildi.


AB ateşkes istiyor
AB Dönem Başkanlığı, Gürcistan'ın tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesindeki çatışmalardan duyulan "büyük endişeyi" yansıtan bir açıklama yaparak, bölgede ateşkes sağlanması için çalışmalarda bulunduğunu duyurdu.

AB Dönem Başkanlığı açıklamasında, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki şiddetli çatışmalara son verilmesi ve saldırıların durdurulması için taraflara çağrıda bulunuldu. Açıklamada, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve hükümranlığına saygı gösterilerek, krize siyasi bir çözüm bulunması için uzlaşma arayışları ve müzakereler başlatılması istendi.Marneuli üssüne Rus bombardımanında 4 ölü Gürcistan'ın Marneuli askeri havaalanında görevli 4 personelin Rus uçaklarının bombardımanında öldüğü bildirildi. Gürcü Rustavi-2 televizyonunun haberinde, Rus bombardımanında Marneuli havaalanında görevli 4 kişinin öldüğü, alandaki pistin kullanılamaz hale geldiği ve binaların ciddi zarar gördüğü kaydedildi. Rus uçaklarının, çatışmaların sürdüğü Güney Osetya'ya sınır Gori kentine de 6 bomba bıraktığı ve kent dışındaki askeri üssün isabet aldığı kaydedildi.


"Rus topları Gürcü güçlerine ateş ediyor"
Rus Vesti-24 televizyonu, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı İgor Konaşenkov'un yaptığı açıklamada, ''Tshinvali'ye ateş eden Gürcü askerleri, şu anda başkentin dışında bulunan Rusya 58'inci Ordusuna bağlı topçu ve tank birliklerinin ateşleriyle bastırıldı. Rus barış gücü askerlerine yönelik gelecekte de olası her ateş engellenecek'' dedi.

Tiflis, Irak'taki 1000 askerini Gürcistan'da konuşlandıracak
Tiflis, Güney Osetya'daki karışıklık üzerine Irak'taki 1000 askerini geri çekeceğini ve bu askerlerin tekrar Gürcistan'da konuşlandırılacağını açıkladı.

Obama'dan çağrı
ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı senatör Barack Obama, Rusya'yı, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdı.


Erdoğan, Saakaşvili ile telefonda görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Saakaşvili'yi telefonla arayarak, Gürcü ve Oset tarafların doğrudan görüşmelerle soruna çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulundu.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesinde başlayan silahlı çatışmanın bir an önce sona erdirilmesi gerektiği belirtilerek sorunun diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi. Başbakanlık açıklamasında şöyle denildi: “Sayın Başbakanımız, bugün Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yapmıştır. Sayın Başbakanımız, çok sayıda can kaybına yol açan çatışmaları endişe ile takip ettiğimizi belirtmiş, dostça ilişkiler sürdürdüğümüz Gürcistan'da sorunların barışçıl yollardan çözümlenmesi gerektiği yolundaki görüşümüzü tekrarlamış, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne atfettiğimiz önemi vurgulamış, Gürcü ve Oset tarafların doğrudan görüşmelerle soruna çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulunmuştur. Sayın Başbakanımız, Devlet Başkanı Sayın Saakaşvili'den olaylarla ilgili olarak bilgi almış ve konuyu yakından takip etmekte olduğumuzu, bir katkımız olacak ise buna hazır olduğumuzu kaydetmiştir. Sayın Başbakanımız ile Gürcistan Devlet Başkanı Sayın Saakaşvili gelişmeler hakkında temasta bulunmayı sürdürmek konusunda mutabık kalmıştır.”



Kokoeti'nin iddiası Bin 400 kişi öldü
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, Gürcü askerlerinin dün gece başlattıkları saldırılarda bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini savundu.

Kokoeti, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Yaklaşık bin 400 kişi hayatını kaybetti. Bu sayıyı kontrol edeceğiz ancak kayıp miktarı yaklaşık bu civarda'' dedi. Güney Osetya lideri, bu sayıyı kayıpların yakınlarından elde ettikleri bilgiler sayesinde ulaştıklarını kaydetti. Eduard Kokoeti, ''Rusya'dan güvenliğimi sağlamasını talep ediyorum'' dedi. Kokoeti, Gürcü Rustavi-2 televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Abhazya'nın kendisine yeterli desteği vermediğini, Rusya tarafından da yalnız bırakıldığını belirterek, Moskova'nın güvenliğini sağlamasını istediğini kaydetti.

-"Gürcistan'ı NATO teşvik etti"-
Rusya'nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin, Gürcistan'ı tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya saldırması konusunda NATO'nun teşvik ettiğini ileri sürdü. NATO üyesi ülkelere Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi desteklememe çağrısında bulunan Ragozin, ''Rusya NATO üyesi ülkelerin büyükelçileriyle danışmalara başladı. NATO üyesi ülkelerin askeri temsilcileriyle de danışmalar yarın yapılacak. Onları Saakaşvili'ye desteklerini sürdürmemeleri konusunda uyaracağız'' dedi.

Yaralanan siviller tedavi için Tiflis'te
Gürcü birliklerinin, kapsamlı askeri harekat başlattığı Güney Osetya'daki çatışmalarda yaralanan sivillerin tedavi için başkent Tiflis'e getirildiği bildirildi.
Gürcü ajansları, bölgedeki çatışmalarda yaralanan 8, 9 ve 12 yaşlarındaki çocukların tedavi edilmesi için başkent Tiflis'teki devlet hastanesine getirildiklerini duyurdu. Çatışma bölgesinde yaralanan iki çocuğun daha Tiflis'e gönderildiği ifade edildi.



12 Rus barış gücü askeri öldü, 150 asker yaralandı
Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan Güney Osetya'ya dün akşam başlattığı saldırıda bölgede görev yapan Rus Barış Gücü askerlerinden 12'sinin öldüğü 150'sinin de yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki Barış Gücü askerlerinin bir sözcüsü tarafından Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yapılan açıklamada, Gürcü güçlerinin Barış Gücü yerleşkesine bombardımanı sırasında 12 askerin hayatını kaybettiği ve 150 askerin yaralandığını belirterek, ''(Rus Barış Gücü askerlerine saldırmadık) şeklindeki Gürcü açıklaması koca bir yalan. Doğrudan yerleşke hedef alındı'' denildi. Adı açıklanmayan sözcü, ''Şimdi Barış Gücü askerlerimiz Tshinvali'nin güney bölgesinde Gürcü ordusunun nizami güçlerine karşı şiddetli bir savaş yürütüyor'' ifadesini kullandı. Bu arada Gürcistan'daki muhalefet liderleri, ayrılıkçı Güney Osetya'ya yönelik başlatılan askeri harekata destek verdi. Öte yandan, Rus haber ajansı RİA Novosti, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin güney bölgesinde kalan Gürcü askerleri ve Rus barış gücü askerleri arasındaki çatışmaların yeniden başladığını duyurdu. AB, ABD ve AGİT temsilcilerinin, Gürcistan'ın Güney Osetya özerk cumhuriyetinde ateşkesi sağlamaya yönelik girişimlerde bulunmak amacıyla Gürcistan'a gideceği açıklandı. AB dönem başkanı Fransa tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), AB ve ABD temsilcilerinin, mümkün olduğu kadar çabuk ateşkesin sağlanması amacıyla Gürcistan'a gitmeleri kararlaştırıldı'' denildi.



Rus birlikleri Tskhinvali'ye girdi
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin Güney Osetya'nın neredeyse tamamının kontrolünü sağladıklarını açıklamasına rağmen, Rusya'nın Tskhinvali'ye girdiği duyuruldu.

Üst düzey bir Rus komutanın yaptığı açıklamaya göre, Rus birlikleri, Rus destekli ayrılıkçılar ve Gürcistan güçleri arasında yaşanan çatışmaların gerçekleştiği Güney Osetya'nın başkenti Tskhinvali'ye girdi. Güney Osetyalı ayrılıkçıların yaptığı açıklamaya göre, Tskhinvali'de yaşanan çatışmalarda çoğu sivil vatandaş olmak üzere bin 400 kişinin öldü ve Rus jetlerinin Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınlarındaki bir hava üssünü bombaladı.

ABD, bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle acil ateşkes çağrısında bulunurken, NATO ve AB de çatışmaların durdurulmasını istemişti. Beyaz Saray, Olimpiyat Oyunlarının açılışı için Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de bulunan Başkan George Bush ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in konuyu burada görüştüklerini de kaydetti.







Gürcistan-İngiltere ortak tatbikatının iptali
Londra - İngiltere, gelecek ay yapılması öngörülen Gürcistan-İngiltere ortak tatbikatının iptal edilebileceğini bildirdi.

İngiltere savunma bakanlığından bir sözcü, Güney Osetya'daki gelişmelerin takip edildiğini belirterek, "tatbikatın iptal edilmesi veya edilmemesinin bu duruma bağlı olduğunu" belirtti. Ria Novosti ajansının Gürcistan savunma bakanlığına dayanarak verdiği haberde, iki hafta sürmesi öngörülen ortak tatbikatın, Tiflis yakınlarındaki Vaziani askeri üssü yakınlarında yapılmasının planlandığı belirtildi.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, Gürcistan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasındaki çatışmalarda zarar görenlere insani yardım gönderilmesi talimatı verdiği bildirildi.


A.B.D.'den Rusya'ya çağrı "Gürcistan'dan çekil"
Washington - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'ya, Gürcistan'daki muharip güçlerini geri çekmesi ve Gürcistan'a yönelik hava saldırılarını durdurması çağrısı yaptı.

Rice yayınladığı açıklamada, ''Rusya'yı, Gürcistan'a savaş uçakları ve füzelerle yürütülen saldırıları durdurmaya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz'' ifadesini kullandı.

Rice, ''ABD'nin, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki silahlı çatışma için hemen bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunduğunu'' vurguladığı açıklamasında, ABD'nin uluslararası bir arabuluculuk çabası başlatılması için Avrupalı müttefikleriyle aktif bir şekilde çalıştığını ve üst düzey Amerikalı yetkililerin çatışmanın taraflarıyla görüştüğünü bildirdi. Rice, açıklamasında şöyle devam etti: ''Bir çok BM Güvenlik Konseyi kararında da dile getirildiği gibi biz Gürcistan'ın egemenliğine ve uluslararası tanınan sınırları içinde toprak bütünlüğüne, uluslararası topluluğun desteğini vurguluyoruz.'' Rice bugün, defalarca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşmüştü. Rice'ın bu açıklamasıyla birlikte ABD ilk kez Rusya'ya resmen Gürcistan'dan çekilmesi çağrısı yapmış oldu.


Rus hava kuvvetleri Gürcistan'ın Poti limanını bombaladı
Tiflis - Rus hava kuvvetlerinin, Gürcistan'ın Karadeniz'deki önemli limanı Poti'yi bombaladığı bildirildi.

Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı yaptığı açıklamada, Rus hava kuvvetlerinin ayrıca bir Gürcü askeri üssünü de bombaladıklarını belirtti.

Yetkili, Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili'nin ''bir kaç saat içerisinde sıkıyönetim ilan edeceğini'' kaydetti.
 


Calaissien

Üye
Ermenistan'a saldırsaydı keşke
 
vazi

vazi

Üye
A.B.D.'nin veya Rusya'nın Ermenistan'a Saldırması Düşünülecek En Son Teori Bence ;)

evet
oldum olası rusları sevmem kadınları hariç :naughty: şaka bi yana en sevmediğim 2 ülke
 
mservank

mservank

Üye
Gürcistan'ı sonuna kadar destekliyorum.
 

Calaissien

Üye
Gürcistan ABD yanlısı ama
Hiç birini desteklemiyorum iki ülkede birbirini paramparça etsin bence :D Türkiye hariç bütün ülkeler birbirine savaş açsın ki dünya Türklere kalsın :D:D:D şaka şaka
 
vazi

vazi

Üye
Türkün türkten başka dostu yok
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

TheNightMare.
Cevap
1
Görüntüleme
439
Eren Değerli
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
496
x-scarface
spy ghost
Cevap
4
Görüntüleme
363
uraki
bydexer
Cevap
2
Görüntüleme
397
uraki


Üst Alt