Hatırlamadığınız şifreyi kırın!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
toprakumit

toprakumit

Üye
    Konu Sahibi
Hatırlamadığınız şifreyi kırın!
Bilgisayarımızdaki dokümanların gizliliğini korumak için zaman zaman özel dosyalarımıza şifre koyarız. Fakat öyle zamanlar olur ki ilgili dokümanı uzun süre kullanmadığımızda şifresini unutabiliriz. Şifreli bir doküman içerisindeki bilgilere ulaşmak için uygun şifre girmekten başka çare olmadığı için de elimiz kolumuz bağlı kalır. Fakat durum böyle olmak zorunda değil; çünkü şifre bulma uygulamalarını kullanarak unuttuğunuz şifrenizi geri getirebilir, çalışmanıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ancak bu tür uygulamaların iyi amaçlar için kullanılabileceği gibi sizin dışınızdakiler tarafından şifrelerinizin ortaya çıkarılması için de kullanılabileceğini asla unutmamalısınız. Yazımızda günlük hayatta karşılaşabileceğiniz tüm şifrelerin nasıl kırılacağını, dosya, işletim sistemi ve uygulamaların şifrelerini nasıl bulacağınızı anlatıyoruz. Ayrıca şifrelerinizin bulunmasını zorlaştırmak, işletim sisteminiz üzerinde oluşturduğunuz hesabı korumak için yapmanız gerekenlere de değiniyoruz. Üstelik bunu yaparken gerekli olmadıkça sizi Windows kayıt defterinden uzak tutacak olan şifre kırma işlemlerini basit hale getiren, ücretsiz programlarla halledeceğiz.
Windows 2000, Server 2003, XP ve NT'ye yönetici hakları ile giriş yapmak

Kullanıcıların en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi yeni nesil Windows işletim sistemlerinin şifre konusunda ne kadar güvenli olduğudur. Windows'un açılışında çıkan kullanıcı adı ve şifresi, değişik zevklere hitap eden masaüstü ve klasör ayarlarını yapmamıza izin verirken aynı zamanda bir güvenlik önlemi niteliği taşır. Yönetici hesabına sahip olan kullanıcılar özgürce uygulama yükleyebilir ve sistem ayarlarında değişiklik yapabilir. Konuk hesaplarının işletim sistemi üzerinde yapabileceği değişikliklerse sınırlıdır. Kullanıcı hesapları aynı zamanda dosyaların şifrelenmesine izin vermektedir. NTFS dosya saklama sistemi ile birlikte çalışan şifreleme özelliği, kullanıcıların birbirlerinin dosyalarını görüntüleme haklarını sınırlar. Bu konuda daha fazla bilgi almak için ‘Dosyalarınızın güvenliğini sağlayın' adlı başlığımızı inceleyebilirsiniz.
Microsoft'un kullanıcı hesaplarına erişim ve şifreleme konusunda elinden geleni yaptığına şüphe yok. Fakat Windows, çok yaygın bir işletim sistemi olduğu için şifre kırma konusunda faaliyet gösterenlerin birinci hedefi durumunda. Windows 2000, Server 2003, XP ve NT işletim sistemlerine istenilen kullanıcı adı ile giriş yapmanın zor olduğunu söylemek isterdik. Fakat internet üzerinden indirebileceğiniz bir açılış disketi ile bilgisayarı açarak kullanıcı hesaplarından herhangi bir tanesini seçip şifresini silebilir veya değiştirebilirsiniz.
Offline NT Password & Registry Editor, Bootdisk / CD adlı bu ücretsiz çözümü indirmek için adresine bağlanın. Bu adresteki disket imajını (bd041205.zip adını taşımaktadır) sabit diskinize kaydedin. Daha sonra imajı bir klasöre açarak Install.bat dosyasını çalıştırın. Uygulama bir DOS penceresi açacak ve RAWRITE uygulamasını kullanarak imajı diskete aktaracaktır. Bilgisayarınızı bu disketle açmak için BIOS'ta bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Disketi sürücüye yerleştirdikten ve bilgisayarınızı ateşledikten sonra Linux tabanlı küçük bir işletim sistemi, daha sonra küçük bir uygulama yüklenir.
İşletim sistemi metin tabanlıdır, yani karşınıza bir grafik arayüz gelmeyecektir. Uygulama birden fazla IDE kanalı barındıran anakartları destekler, hatta web sitesinden indirebileceğiniz bir ek ile SCSI türündeki diskleri de tanıyabilir. Uygulamanın programcısı Offline NT Password & Registry Editor'ü NT 3.51, NT 4, Windows 2000, Windows XP (SP2 de dahil), Windows Server 2003 (Enterprise sürümü) işletim sistemlerinde denediğini söylüyor. Programcı aynı zamanda Windows XP üzerinde EFS ile şifrelenmiş dosyaların okunamayabileceğini belirtmiş, fakat biz denemelerimizde şifrelenmiş dosyaların içeriğini görüntüleyebildik.
Uygulamanın metin tabanlı ve İngilizce olan arayüzünün kullanımı bazılarımızı zorlayabilir. Fakat paniğe gerek yok, çoğu zaman sadece Enter tuşuna basarak aşamaları başarılı bir şekilde edebiliyor, sistemde yüklü olan kullanıcı hesaplarını listeleyebiliyorsunuz. Yardımcı olması açısından uygulamaya sağlamanız gereken bilgileri sıralayalım:

  • İşletim sisteminin bulunduğu sürücü,
  • Sistem dosyaların bulunduğu klasör (otomatik olarak bulunabiliyor),
  • Şifreleri değiştirmek mi yoksa sıfırlamak mı istediğiniz,
  • Yeni kullanıcı şifreleri,
  • Diske yazma onayı,
Kısacası yukarıdaki açılış disketini kullanarak Windows tabanlı neredeyse tüm işletim sistemlerine mevcut tüm kullanıcı hesaplarını kullanarak erişim sağlayabilirsiniz. Uygulama erişim şifrelerini size söylemiyor fakat değiştirmenize veya sıfırlamanıza izin veriyor.
Yıldız karakterlerinin altını görmek

Windows altında çalışan neredeyse tüm uygulamalarda ve Windows'un tüm bileşenlerinde şifre hanesine yazılan karakterler yıldız karakteri altında saklanır. Örneğin bir şifre kutusuna deneme yazdığınızda görülen sonuç ****** şeklinde olacaktır. Windows 95 de dahil, işletim sisteminin tüm sürümlerinde bu karakterlerin altında bulunan harşeri ortaya çıkarmak için basit bir uygulama kullanabilirsiniz. Asterisk Key ( ) adındaki 315 KB yer kaplayan bu ücretsiz uygulama açık olan tüm pencerelerdeki, yıldız ile saklanmış şifreleri size gösterecektir.
Windows NT, 2000 ve XP şifrelerini bulmak mümkün

Advanced NT Security Explorer, Microsoft Windows NT, Windows 2000 ve Windows XP şifrelerini bulmanız için hazırlanan bir uygulamadır. Bu uygulamayı NT veya XP işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda çalıştırdığınızda mevcut kullanıcı hesaplarını öğrenebiliyorsunuz. Program dilerseniz seçtiğiniz kullanıcıların şifrelerini de ortaya çıkarıyor. Advanced NT Security Explorer'ın iki kurulum seçeneği mevcut. Uygulamayı şifresini bulmak istediğiniz bilgisayara yükleyebildiğiniz gibi ağ üzerinden çalıştırıp uzaktan şifre öğrenme imkanınız da var. İkinci seçenek için mutlaka uygulamayı kurduğunuz bilgisayarın sistem yöneticisinin şifresini bilmeniz gerekiyor. Kısa adı ANTExp olan uygulama, aynı zamanda bilgiişlem departmanlarının da kullanımına sunulmuş. Şöyle ki ANTExp kurulan bir bilgisayarda kullanıcıya atanan şifre kısa bir sürede bulunuyorsa güvensiz olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Kullanıcıların seçtiği şifreler genellikle hecelenebilir tarzda ve basit kelimelerden oluştuğu için ANTExp'in şaşırtıcı biçimde şifreleri kolaylıkla bulduğunu gördük. Advanced NT Security Explorer‘ın diğer özellikleri ise şöyle: Program işlerken durdurup istediğiniz zaman şifre arama işlemine devam edebiliyor. Şifrelerin uzunluğunu, ne çeşit karakterler barındırdığını önceden belirleyip bu kriterlere göre şifre araması yapılmasını sağlayabiliyor. Bilgisayar üzerindeki kullanıcı hesaplarını görebiliyor ve sadece seçtiklerinizin şifresini öğrenebiliyor. Pentium III 450 tabanlı bir bilgisayarda bile saniyede 900.000 şifreyi deneyebiliyor. Uygulamayı adresinden indirebilirsiniz.
Şifrelenmiş dosyalara ulaşmak

Windows XP, 2000 veya 2003 altında herhangi bir dosyayı veya klasörü şifrelediğinizde, şifrelediğiniz bu bilgiler, ilgili kullanıcı hesabı ve oluşturulan SAM dosyaları ile bağ kuracak ve asla tek başlarına görüntülenemeyecektir. Yani şifrelenmiş dosya veya klasörleri bir şekilde kopyalayabilseniz bile (Örneğin NTFS for DOS kullanarak) içeriğini görmeniz mümkün değildir.
Şifrelenmiş bir dosyaya ulaşmak için uygulayacağınız en iyi yöntem yukarıda bahsettiğimiz özel başlangıç disketini kullanarak bilgisayara ilgili kullanıcının hakları ile bağlanmaktır. Bunu yaparak dosyaları sorunsuz bir biçimde görebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise başka bir kullanıcı hesabını kullanarak bilgisayara bağlanmak ve SAM Inside yazılımını kullanarak diğer hesapların şifresini bulmaktır. SAM Inside ( ), deneme yanılma yöntemini kullanarak saklanan şifreleri ortaya çıkarır. Daha sonra size verilen şifreyi kullanarak dilediğiniz hesapla bilgisayarı açıp şifrelenmiş dosyaları görüntüleyebilirsiniz.
Sıkıştırılmış dosyaların şifrelerini bulmak

Sabit disk alanınızı daha iyi değerlendirmek, birbiri ile ilgili olan dosyaları bir arada tutmak, yazıtipi ve simge gibi sabit diskte çok fazla bölünmeye yol açan dosyaları paketlemek gibi amaçlara hizmet eden dosya sıkıştırma uygulamaları, bilgilerinizi şifrelemek için de kullanılabilir. ZIP, RAR, ACE ve ARJ formatlarının tümü şifrelemeye izin verir. Şifre taşıyan ZIP uzantılı dosyaları açmak ve içeriğini görüntülemek için adresinden indirilebilen Zip Password Recovery adlı uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulama ücretsiz olmasına karşın sizden bir seri numarası ister. Programın web sitesine kayıt olarak ücretsiz seri numaranızı almanız mümkündür.
Programı kullanmaya başlamak için ilk olarak Open Zip tuşuna basıyoruz ve şifresini bulmak istediğiniz ZIP dosyasını açıyoruz. Şifrenin içerisinde rakam bulunduğunu düşünüyorsak ‘Numbers 0-9' seçeneğinin işaretlememiz faydalı olacaktır. Alttı haneye kadar olan şifreler çok hızlı bir biçimde bulunurken, şifredeki hane sayısı arttıkça bulmak daha da zorlaşıyor. Şifre bulmak için kullanabileceğimiz diğer bir ücretsiz uygulama ZIP Password Finder. Windows 95, 98, NT 4, 2000 ve 2003 işletim sistemleri ile uyumlu olan bu programı adresinden indirebilirsiniz.
WinZip 9.0 ile daha güvenli ZIP dosyaları

Konumuzda çeşitli dosya türleri için şifre bulma yöntemlerini anlatıyoruz; bazı dosya türlerinin şifreleme tekniği henüz keşfedilemediği için bu türdeki dosyalar sadece deneme yanılma yöntemi ile açılabiliyorlar. ZIP formatının da şifreleme tekniği henüz bulunabilmiş değil, bu tür dosyalar için Zip Password Recovery veya Zip Password Recovery gibi saniyede 100.000'den fazla kelime deneyen ücretsiz uygulamalarından bir tanesini tercih edebilirsiniz.
Bunu belirttikten sonra ZIP dosyalarına koyduğunuz sekiz veya daha fazla karakterli bir şifreyi bulmanın günler, hatta aylar süreceğini, kısacası çok haneli şifrelerin bilgilerinizin güvenliğini garantiye alacağını eklemeliyiz. ZIP dosyaları oluşturmak ve bu türdeki dosyaları açmak için WinZip kullanıyorsanız WinZip 9.0'a terfi ederek şifrelerinizin güvenliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Gelişmiş şifreleme yeteneklerine sahip olan bu yeni sürüm 64 bit'lik yeni bir ZIP formatı kullanıyor. WinZip 9.0 ayrıca dosyaları şifrelemek için isteğe göre 128 veya 256 bit'lik AES adlı daha kuvvetli yeni bir teknikten faydalanabiliyor. Uygulama geleneksel ZIP formatını terk etmiyor, buna karşın isteğe göre 64 bit'lik yeni bir sıkıştırma - açma formatını tercih edebiliyorsunuz. Bu format eski dosya boyutu sınırlamalarını da kaldırarak mevcut diskin boyutu büyüklüğünde ZIP dosyaları oluşturmanıza olanak tanıyor. Web sitesi, ATM kartı ve uygulama şifrelerinizi bilgisayarınız üzerinde tutuyorsanız, en azından bu bilgilerinizi WinZip 9.0 ile şifreleyerek bilgisayarınıza sızan kötü niyetli kişilerden koruyabilirsiniz.
Windows'un veya Office'in seri numarasını unuttuysanız

Bilgisayarınızda Windows'un veya Office'in lisanslı bir kopyası bulunuyor, buna karşın CD kutusunu ve kutu ile birlikte şifrenizi kaybettiyseniz endişe etmeyin. Magical Jelly Bean Keyfinder adlı ücretsiz uygulamayı kullanarak şifrenizi öğrenebilir ve bir kenara not edebilirsiniz. İlgili şifreleri Windows kayıt defterinden (registry) bulan bu kullanışlı uygulamanın, ilgili şifreleri panoya kopyalama, metin olarak kaydetme ve yazdırma gibi özellikleri de mevcut. Uygulama halen Windows 95, 98, Me, NT4, 2000, XP, Server 2003, Office 97, Office XP ve Office 2003 işletim sistemlerini ve uygulamalarını destekliyor. Uygulamayı indirmek için adresini ziyaret edebilirsiniz.
Alternatif olarak faydalanabileceğiniz diğer bir ücretsiz uygulama ise Rock XP'dir. Bu uygulama ise WPA.DBL dosyasının bir yedeğini alabiliyor, böylece Windows'u her kurduğunuzda aktivasyon işlemini tekrarlamanız gerekmiyor. Şifre hazırlama bölümü, kayıp çevirmeli bağlantı şifrelerinin bulunması, Internet Explorer şifrelerinin hatırlatılması uygulamanın sahip olduğu diğer yetenekler arasında yer alıyor.Web adresi:
Windows 95, 98 ve ME şifresini bulmak

Sadece ESC tuşuna basılarak geçilebilen bir şifrenin ne gibi faydası olabilir. Windows 95, 98 ve Me işletim sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı yıllarda bu soruyu sıkça soruyorduk; çünkü işletim sistemi açıldıktan sonra ekrana gelen kullanıcı ismi hanesini hiçbir bilgi yazmadan sadece ESC tuşuna basılarak masaüstüne geçilebiliyordu. Windows'un kullanıcı isteğiyle kilitlenen son derece sınırlı birkaç özelliği dışında sınırlama yapılmıyordu. Buna karşın Windows 95, 98 veya Me işletim sistemlerinden birini kullanıyor ve kullanıcı ismini unuttuysanız WASP ( ) adlı uygulamadan faydalanarak Windows klasöründeki PWL dosyalarında yer alan şifreleri çözebilirsiniz. Öte yandan şifre penceresinin çıkmasından hoşlanmayanlar PWL dosyalarını silerek bu pencereden kurtulabilir, ayrıca sistem güvenliğini sağlayabilirler.
Netscape'de web sitesi ve posta şifrelerini bulmak

Web sayfalarını hızlı bir biçimde yüklemesi, kötü amaçlı tarayıcı eklentilerinden etkilenmemesi, bütünleşik bir posta alıcısı bulunması gibi sebeplerde dolayı Netscape uygulamasını tercih ettiğinizi farz edelim. Uygulamanın posta alıcısı, kullandığınız POP3 sunucusu, kullanıcı ismi ve şifresi gibi bilgileri, yüklendiği klasörde bulunan bir veritabanı dosyasına kaydeder. Normal şartlarda bu dosyanın içeriğini görüntülemeniz mümkün olmayacaktır, fakat Netscapass uygulamasından faydalanarak bahsettiğimiz tüm bu bilgileri kolayca görüntüleyebilirsiniz. Netscape Communicator 4, Netscape 6 ve Netscape 7 ve bu sürümlerin tüm alt sürümleri ile uyumlu olan uygulama sadece posta şifrelerini değil, web siteleri için girdiğiniz şifreleri de gösterecektir. Uygulamayı adresinden indirebilirsiniz.
Adobe Acrobat (PDF) dosyalarının şifresini çözmek

Metin ve imaj barındıran dokümanların tüm ortamlarda aynı şekilde görüntülenebilmesi, çıktı alındığında herhangi bir sürpriz ile karşılaşılmaması için Adobe tarafından geliştirilen Postscript tabanlı Acrobat formatı, yıllar içerisinde gelişti ve yaygınlaştı. Acrobat dosyaları, (PDF uzantısı taşır) ürünlerin kullanım kılavuzlarının CD'lerde dağıtılması, çeşitli projelerin dijital ortamda saklanması, masaüstü yayıncılık gibi birçok farklı alanda sorunsuz biçimde kullanılıyor. PDF dosyalarına şifre koyarak içeriğinin değiştirilmesini, okunmasını, kopyalanmasını veya yazdırılmasını önlemek mümkündür. PDF dosyalarına iki ayrı türde şifre konulabilir. Bu şifrelerden bir tanesi dosyanın içeriğinin görülmesini engelleme, diğeri ise dosyanın sahip olduğu diğer koruma türlerinin (kopyalama, yazdırma gibi) değiştirilmesini engelleme amaçlıdır. Kendi oluşturduğunuz PDF dosyasına bir şifre koyduysanız ve bunu hatırlayamıyorsanız endişe etmeyin, şifreyi ortaya çıkarmak için hazırlanmış özel bir uygulamadan faydalanabilirsiniz.
Tanıtacağımız ilk uygulama olan PDF Password Remover, ücretli olmasına karşın tam 100 dosya için sınırlamasız olarak kullanılabiliyor. Bu uygulama dosyanın şifresini size söylemiyor fakat dosyanın içeriğini kullanarak şifre korumasız ayrı bir PDF dosyası oluşturuyor. Oluşturulan bu dosyanın içeriğini kopyalamak veya yazdırmak mümkün. Okuma korumalı bir PDF dosyasına sahipseniz ve dosyanın üzerine çift tıkladığınızda içeriği göremeden şifre girme kutucuğu ile karşılaşıyorsanız, PDF Password Remover işeyaramayacaktır.
Öte yandan konusunda uzman sayılan Elcomsoft tarafından hazırlanan Advanced PDF Password Recovery Pro uygulaması PDF dosyalarında bulunan her iki şifreyi de çözebiliyor. Şifreyi çözmek için sözlük ve harf kombinasyonu yöntemlerini kullanıyor. Ayrıca PDF 1.3 formatında kaydedilmiş dosyaların şifresini hiç beklemeden öğrenebiliyorsunuz. 60 USD bedel ödeyerek lisanslanabilen uygulamayı adresinden indirebilirsiniz.
Şifre bulma konusunda hepsi bir arada çözüm: Passware Password Recovery Kit v5.0

Passware firması, unutulan şifrelerin bulunması konusunda uygulama geliştiren en ciddi firmalardan biri. Firmanın hemen her türde dosya, hizmet ve işletim sistemi için bir uygulaması bulunuyor. Firmanın adresine bağlandıktan sonra şifresini bulmak istediğiniz dosya türü ile ilgili uygulamayı deneyebilir, dilerseniz satın alabilirsiniz. Passware dosyalarınızdaki şifreleri bulsa bile ne yazık ki ücret ödenmediği sürece söylemiyor. Fakat sadece bir dosya türü için şifre bulma çözümüne ihtiyaç duyuyorsanız fazla ücret ödemeniz gerekmiyor. Passware sistem yöneticilerini de düşünerek birden fazla dosya türünün şifresini ortaya çıkarma yeteneğine sahip program paketleri de hazırlamış. Örneğin tüm Office uygulamaları için sıkıştırılmış dosyalar için program paketleri mevcut. Tüm uygulamaları kapsayan program paketinin ismi Passware Password Recovery Kit ve Lotus 1-2-3, MS Access veritabanı, Adobe Acrobat, Symantec ACT!, MS Backup, Microsoft Excel, FileMaker, IE Content Advisor, Microsoft Mail, MS Money, Lotus Organizer, Microsoft Outlook, Outlook Express, Paradox, Microsoft Project, QuickBooks, Quicken, WinRAR, RAR arşivi, Microsoft Schedule+, VBA Projesi, Windows XP, 2000, NT 4.0, Microsoft Word, WordPerfect, Lotus WordPro, WinZip ve PKZip dosyalarını açabiliyor. Passware tarafından geliştirilen Xieve şifre deneme sisteminde İngilizce kelimeler için yüzde 95, diğer dillerde ise ilk taramada yüzde 70'lere varan şifre bulma oranı yakalanıyor. Dakikada 75 milyon kelime hızla çalışan Xieve, tüm şifre varyasyonlarını denemediği için kesin bir bulma garantisi vaat edilmiyor. Fakat Brute Attack moduna geçildiğinde doğru şifrenin kaçırılması söz konusu değil. Passware ile özel bir başlangıç disketi hazırlayarak Windows XP/NT/2000'i yönetici hakları ile açabilirsiniz.
CD koruma yöntemlerini atlatmak

Program geliştiriciler, gittikçe artan korsan yazılımların önüne geçmek, yazılımlarını korumak için CD'lerin programlanma ve basım aşamasında bazı yollara başvuruyorlar. Özellikle oyun CD'leri bazı tekniklerle kilitleniyor ve kopyalanması zorlaştırılıyor, böylece bir nebze de olsa oyun korsanlığının önüne geçilmiş oluyor. Türkiye'de tüketicinin çok doğal bir hakkı var: Lisanslı yazılım alanlar, orijinal disketlerin başına gelebilecek herhangi bir aksiliğe karşı sadece bir adet yedekleme kopyası yapabiliyorlar. Bu durumda LaserLock, LockBlocks, SafeDisc, SecuROM, Cactus Data Shield, CD-Cops, CopyLok, DiscGuard, MusicGuard, ProtectCD, SafeCast veya benzeri bir teknik ile mühürlenmiş lisanslı bir yazılım satın alan tüketiciye haksızlık yapılıyor. Aslında ülkemizde Amerika ve diğer başka birkaç ülkede olduğu gibi ‘kopyalanamaz' CD satılamaması gerekiyor, fakat şimdilik böyle bir uygulama yok. Herhangi bir yazılım veya oyun CD'sinde bulunan kilidi ‘sadece kişisel kullanımınız için' atlatmak istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz:
Önce veya sitesine bağlanarak kopyasını oluşturmak istediğiniz yazılımı bulun. Bu yazılım için sunulan NoCD, Fixed EXE veya benzeri isme sahip dosyayı bilgisayarınıza indirin. Orijinal CD'nizin tüm içeriğini, dosya - klasör hiyerarşisini bozmadan bilgisayarınıza kopyalayın. Artık içeriği boş bir CD'ye yazabilirsiniz. Tabii internetten indirdiğiniz dosyayı yazdığınız CD'ye dahil etmeyi unutmadan. İlgili yazılımı veya oyunu kuracağınız zaman, kurulum işlemi tamamlandığında indirdiğiniz özel dosyayı açıklama dosyasında belirlenen dosya üzerine kopyalayarak (genellikle uygulamayı çalıştıran EXE dosyasının üzerine) uygulamayı serbestçe kullanabilirsiniz. Bu özel dosya, aynı zamanda uygulamayı kullanmak için orijinal CD'nin CD sürücünüze takılı olma zorunluluğunu da ortadan kaldırır.
Herhangi bir orijinal yazılım CD'sinin imajını (birebir kopyası) sabit disk üzerinde tutmak da iyi bir fikir olabilir. Böylelikle ilgili uygulamayı ve oyunu yüklemek için CD arşivinizi araştırmak zorunda kalmazsınız. Orijinal CD'nin sabit disk üzerinde bir imajını oluşturmak için Nero veya benzeri bir CD yazma uygulamasından faydalanabilirsiniz. Oluşturduğunuz imajı sanal bir sürücüye atamak içinse Daemon Tools ( ) adlı ücretsiz uygulamayı kullanmanızı tavsiye ederiz. CD'yazmak için Nero kullanıyorsanız uygulama ile gelen ImageDrive modülü de Daemon Tools ile aynı işi görecektir.
Anında mesajlaşma uygulamalarının şifrelerini bulmak

İnternet üzerinden haberleşme yöntemlerinden en çok kullanılanlarından bir tanesi anında mesajlaşma uygulamalarıdır. Mesaj gönderme, sohbet etme, dosya gönderme gibi ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabilen bu uygulamaların tek eksik yönü güvensiz olmalarıdır. ICQ ve Yahoo! Messenger gibi örneklerin bilgisayarlarımızda oluşturduğu log dosyalarından kimlerle sohbet ettiğimiz ve neler söylediğimiz açıkça görülebilir. Bu haliyle bile yeterince tehlike yaratan bu uygulamaların kullanıcı ismi ve şifre bilgilerini tutan veritabanı dosyaları son derece güvensizdir, deneyimli bir kullanıcı tarafından veya basit bir program yardımıyla kolayca okunabilirler.
Öte yandan bu uygulamaları yararınıza kullanarak unuttuğunuz anında mesajlaşma şifrelerinizi öğrenebilirsiniz. adresinden indirebileceğiniz Messenpass adlı uygulama MSN Messenger, Windows Messenger, (Windows XP) Yahoo! Messenger, (5.x ve 6.x sürümleri) ICQ Lite 4.x / ICQ 2003, AOL Instant Messenger, Netscape 7, Trillian, Miranda, GAIM şifrelerini gün yüzüne çıkarabiliyor.
Internet Explorer Content Advisor (İçerik Danışmanı) şifresini sıfırlamak

Bilgisayarınızı kullanan kişilerin belirli bazı sitelerin dışında internete erişimini sınırlamak için Internet Explorer web tarayıcısının Content Advisor (İçerik Danışmanı) özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu özellik yaşı küçük internet kullanıcılarının sakıncalı web sitelerine ve içeriğe ulaşmasını önlemek için idealdir. Web sitesi seçimi konusunda oldukça esnek olan Content Advisor, dilediğiniz web sitelerini filtreleme haricinde bırakabilir. Danışman, RASCi, ICRA, PICS gibi kuruluşların içerik kriterlerine uyan web sitelerine bağlanmanıza izin verir. Bu özellik sitenin açılış sayfasına eklenen bir sertifika sayesinde gerçekleşmektedir.
Tüm bunları söyledikten sonra Content Advisor'ın her zaman beklenildiği gibi çalışmadığını ve bilgisayarı kullanan bir kişinin isteği dışında devreye girebildiğini eklememiz gerekiyor. Kötü niyetli tarayıcı eklentilerinin sebep olabildiği bu durum ile karşılaştıysanız ve web sitelerine bağlanmak istediğinizde şifre penceresi ile veya ‘Error - missing information' hata mesajı ile karşılaşıyorsanız aşağıdaki adımları uygulayarak şifreyi sıfırlayabilirsiniz. Daha doğrusu sıfırlamanız gerekir.
Advisor şifresi Windows'un kayıt defterinde saklıdır. Start > Run (Başlat > Çalıştır) menülerini kullandıktan sonra Regedit yazarak Enter tuşuna basın. Kayıt defterinde HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Ratings klasörüne atlayarak sağ kısımda görülen Key değerini silin. Windows Kayıt Defterini kurcalamak istemeyen okurlarımız adresinden ücretsiz olarak indirilebilen Content Advisor Password Remover uygulamasından da faydalanabilirler. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra Yes tuşuna basmanız yeterlidir, Explorer bir daha siz istemedikçe şifre sormayacaktır.
Web tabanlı e-posta hesabımızı korumak

W eb tabanlı e-posta hesabımızın güvenliğini sağlamak, diğer tüm web sitesi hesaplarımızı korumamıza yardımcı olacaktır. Online alışveriş ve bankacılık siteleri gibi kişisel güvenliğin önemli olduğu alanlarda hesabımızla ilgili önemli bir değişiklik yaptığımızda, uyguladığımız bu işlemi onaylamamız yönünde bir e-posta gönderilebilir. Posta kutumuzu ele geçiren bir kişinin yapabilecekleri ne yazık ki sadece kişisel e-postalarımızı okumakla kalmayacaktır. Hotmail, Yahoo! ve benzeri bir e-posta hesabınız bulunuyorsa bu alana ulaşmak için gereken şifreyi korumak için şunlara dikkat etmelisiniz.

  • ICQ, Messenger ve benzeri bir anında mesajlaşma uygulaması kullanıyorsanız yeni tanıştığınız veya tanımadığınız kişilere doğum tarihi, okul numarası, kedi veya köpeğinizin adı gibi şifrenizle veya şifre hatırlatma sorusuyla alakalı olabilecek hiçbir bilgiyi vermemelisiniz.
  • E-posta hesabının şifre hatırlatma sorusunu çok iyi seçmeli ve kimseye vermemelisiniz. Bu şifre hesabınızın güvenliğini sağlayabileceği gibi, e-posta hesabınız bir yabancının eline geçtiğinizde hesabınızın tekrar size verilmesi için site sahipleri ile yaptığınız yazışmalarda iyi bir koz niteliğinde olacaktır.
  • Sahte formlara dikkat. Yahoo! ve Hotmail gibi online eposta hesabınızı ele geçirmek isteyen kötü niyetli bir kişi size zaman aşımından dolayı şifrenizi tekrar girmenizi isteyen bir posta gönderebilir, kanmanız durumunda şifrenizi öğrenebilirdi. Son alınan önlemler ile birlikte bu tür formlardan korkmanıza gerek yok. Fakat saldırılar, geleneksel postalarla ve banka şifresini isteyen formlarla devam ediyor. Sizden şifre isteyen formlara her zaman şüphe ile bakmanızı ve web tarayıcınızın adres alanını kontrol ederek güvenmediğiniz bir URL gördüğünüzde sayfayı kapatmanızı tavsiye ediyoruz.
Kablosuz klavye kullanmak tehlikeli olabilir

Şifrelerinizi bulmak isteyen kötü niyetli bir kişinin bilgisayarınızı çalıştırılması ve hesabınıza girmesi gerekmiyor. Hatta bilgisayarınıza dokunmasına veya ağda gidip gelen paketleri de çözümlemesine de gerek yok. ATC Research adlı bir Amerikan firmasının yaptığı araştırmaya göre kablosuz klavye kullanan ve önemli bilgi alışverişlerinde bulunan (online bankalara ulaşmak, online alışveriş yapmak gibi) kişiler, yeni bir tehdit altında. Bilgisayarınıza veri girişi yapmak için kablosuz klavye kullanıyorsanız bilgisayarınıza 4 - 5 metre yaklaşabilen ve uygun bir cihaz kullanan kötü niyetli kişiler klavye vuruşlarınızı kaydedebilir. ABD'deki saygın bankalara güvenlik hizmeti veren ATC Research, tüm klavyesiz klavyelerin geleneksel klavyelerle değiştirilmesini sağladı. Bu tür bir tehlike ile karşılaşabileceğinizi düşünüyorsanız Logitec tarafından sunulan ve bilgileri şifreleyerek alıcıya gönderen klavyeleri tercih edebilirsiniz.
Bilgisayarınızdaki form ve şifreleri temizlemek

Bilgisayarınızda tutulan şifreleri öğrenmek çok kolaydır, çoğu kullanıcı Outlook / Outlook Express hesaplarında saklı olarak görülen şifrelerin bulunamayacağını, web sitelerinde kullanılan kullanıcı hesaplarının ve parolalarının ortaya çıkarılamayacağını sanır. Oysa ki resimde görülen Protected Storage PassView ( ) gibi yazılımları kullanarak bu bilgilere saniyeler içerisinde ulaşılabilir. Bilinçli bir kullanıcı olarak bilgisayarınızı başka birisine teslim ederken şu işlemleri mutlaka yapmanız gerekir.

  • Çevirmeli internet bağlantısı şifrelerinin silinmesi
  • Internet Explorer ile gezilen web sitelerine ait form ve şifrelerin temizlenmesi
  • Outlook / Outlook Express hesaplarının silinmesi
Web sitelerine ait form ve şifrelerini silmek için Internet Explorer web tarayıcısını çalıştırdıktan sonra Tools > Internet Options seçeneklerini kullanmalı, Content sekmesine atlayarak Auto Complete düğmesine basmalı ve Clear Forms, Clear Passwords tuşlarını kullanmalısınız.
Bilgisayarınızdaki tüm kişisel bilgileri temizlemek

Bilgisayarınızda çalışırken ister istemez üzerinde kendinizden izler bırakırsınız. Son kullandığınız dokümanlar, uğradığınız web siteleri yaptığınız aramalar, doldurduğunuz formlar, oluşturup sildiğiniz dosyalar bu izlerden sadece birkaçıdır. Bilgisayarınızı başkaları da kullanıyorsa bazı bilgileri saklamak sakıncalı olabilir, hele bir de bilgisayarınızı tamir için teknik servise veriyor ya da satıyorsanız, daha da dikkatli olmalısınız. Çünkü sildiğinizi düşündüğünüz dosyalar ve bilgi parçaları art niyetli bir kişi tarafından kolaylıkla geri getirilebilir.
Sabit diskten bir dosya sildiğinizde ya da diskinize hızlı format attığınızda dosyalarınız aslında silinmez. Sadece işletim sisteminin görmezden geleceği şekilde tekrar adlandırılır. Veri kurtarma yazılımlarının yaptığı iş aslında çok karmaşık değildir, uygulama FAT veya MFT tablolarındaki silinmiş dosya isimlerine bakar ve dosyaların disk üzerindeki yerleşim bilgilerini kullanarak dosyaları geri getirir. Veri kurtarma uygulamaları, FAT veya MFT bilgileri silinmiş disklerdeki verileri de kullanabilir, bunun içinse basitçe tüm disk taranır ve dosyaların isim, başlangıç ve bitiş bilgilerinden faydalanılarak FAT / MFT tekrar oluşturulur.
Kişisel bilgilerinizi ve şifreleri taşıyan dosyaları silmenin yanında bu dosyaları tamamen ortadan kaldırmak isteyenler Evidence Eliminator ( ) adlı uygulamadan faydalanabilir. Kişisel bilgilerin mahremiyetine önem veren, kullandığı PC'lerde, internet siteleri ve ağlarda kendisi hakkında bilgi bırakmak istemeyen kullanıcıların tercihi olan bu uygulama, geçici internet dosyaları klasörünü, son kullanılan belgeler listesini, hızlı tamamlama listelerini, çevirmeli bağlantı şifrelerini, çöp kutusundaki dosyaları siler. Evidence Eliminator bununla da kalmayıp silinen dosyaların geri gelmesini engellemektedir. Özellikle işyerleri ve internet kafe kullanımları için gayet uygun.
Dosyalarınızın güvenliğini sağlayın

Windows XP işletim sistemini kullanıyorsanız ve bilgisayarınızda hesabı olan diğer kullanıcıların dosyalarınıza erişmesini istemiyorsanız Windows XP'nin az bilinen dosya ve klasör şifreleme özelliğinden faydalanabilirsiniz. NTFS dosya bölümlemesi kullanan sabit disklerde geçerli olan şifreleme (encryption) özelliği kullanıldığında, dosyalar sadece onları şifreleyen kullanıcı tarafından açılabilir. Şifrelenen dosyalar bilgisayarınıza başka hesaplar ile giriş yapan kullanıcılar tarafından görüntülenemez.
Şifreleme yapmak için şifrelemek istediğiniz dosya veya klasöre sağ tıklayın ve Properties (Özellikler) seçeneğine tıklayın. Daha sonra General sekmesindeki Advanced (Gelişmiş) düğmesine basın. Encrypt Contents to Secure Data (Veriyi korumak için içeriği şifrele) seçeneğini işaretleyip iki defa OK tuşuna basın, karşınıza bir mesaj kutusu gelerek sadece ilgili dosyayı mı yoksa klasördeki dosyaların hepsini mi şifrelemek istediğinizi sorar. Dilediğinizi seçerek tekrar OK tuşuna basın. Klasördeki tüm dosyaları şifreliyorsanız işlem biraz uzun sürebilir.
ÖNEMLİ
Bu püf noktamızı uygulamadan önce BIOS'ta değişiklik yaparak bilgisayarınızın disket sürücüsünden açılmasını önlemelisiniz. Daha sonra BIOS'a şifre koyarak yaptığınız bu değişikliğin başkası tarafından tekrar değiştirilmemesini sağlamalısınız. Bunu yapmamızın sebebi, yazımızda anlattığımız yöntemler kullanılarak bilgisayarın istenilen bir hesap kullanılarak açılabilmesidir. Yani kötü niyetli bir kullanıcı uygun başlangıç disketini kullanarak istediği hesabın (yönetici haklarına sahip hesaplar dahil) şifresini sıfırlayabilir veya değiştirebilir. Daha da ileri giderek bilgisayarınızın kasasını uygun bir kilit kullanarak güvene almak kötü bir fikir değildir. Çünkü kararlı bir kişi BIOS'un şifresini sıfırlamak için BIOS yongasının ayaklarını kısa devre etme, BIOS'u besleyen pili çıkarma gibi yöntemlere de başvuracaktır.
İKİNCİ ÖNEMLİ NOT
Windows'un dosya şifreleme yeteneğinin ciddiye alınması ve dikkatli kullanılması gerekir. Şifrelenen dosyalar, şifrelendikleri kullanıcı hesabı ile yazılım tabanlı bağ kurarlar ve başka bir hesap tarafından açılamazlar. Windows'un çökmesi ve geri getirilememesi durumunda dosyalarınızın içeriğini bir daha göremeyebilirsiniz.
Dosya ve klasörleri gizlemek

Önemli bilgilerinizin bulunduğu dosya ve klasörleri şifrelemek çoğu zaman daha iyi bir fikir olarak karşımıza çıkmaktadır. Lakin göz önünde bulunan şifrelenmiş dosyalar her zaman merak uyandıracaktır. Öte yandan sabit diskinizdeki herhangi bir klasörü gizleyerek önemli bilgilerin bulunduğu dosya ve klasörleri şifrelemeye ihtiyaç duymadan saklayabilirsiniz. Bu türde bir klasör oluşturmanın sağladığı faydalardan bir tanesi de özel olduğunu düşündüğünüz dijital fotoğrafları diğer kullanıcılardan kolaylıkla gizleyebilmenizdir. Klasör gizleme konusunda başarılı olduğunu düşündüğümüz iki adet uygulamayı aşağıda bulabilirsiniz.
Magic Folders

Windows 98 ve Windows XP için iki ayrı sürümü bulunan bu küçük boyutlu uygulama, sabit diskinizdeki klasörleri meraklı gözlerden saklamanıza yarıyor. Magic Folders ile sisteminizdeki klasörleri istediğiniz anda silmeden ortadan kaldırabiliyorsunuz. Evet yanlış okumadınız, dilediğiniz klasörleri kolayca yok ediyor, daha sonra şifrenizi tekrar girerek klasörleri geri getiriyorsunuz. Kaybolan klasörleri ne Windows altından ne de DOS altından görmeniz mümkün değil. Sabit diskinizde başkalarından gizlemek istediğiniz klasörler varsa bu programı kullanabilirsiniz. Tamamen güvenli ve tüm çabalarımıza rağmen gizlenen klasörlerin izine rastlayamadık. Üstelik programı çalıştırmak için masaüstünde veya Başlat menüsünde herhangi bir kısayola da ihtiyacınız yok, CTRL + ALT + A gibi bir kısayol tuşu atayıp kullanabilirsiniz. Web adresi:
Folder Shield

Sabit diskinizdeki önemli klasörleri meraklı gözlerden saklamanıza izin veren bu uygulama ile dilediğiniz klasörleri gizleyebilirsiniz. Gizlenen klasörler ne Windows ortamında ne de DOS komut satırında görülmüyor.
Tamamen güvenli olan bu uygulamayı kullanmaya başlamadan önce bir şifre belirliyorsunuz. Gizlediğiniz klasörleri uygulama simgesine çift tıklayıp şifrenizi girdikten sonra görünür hale getirebiliyorsunuz. Folder Shield ile klasörleri teker teker seçip gizleyebileceğiniz gibi bir liste hazırlayarak bu klasörlerin tümünün gizlenmesini sağlayabiliyorsunuz. Uygulamanın yapımcısı, gizlenen klasörlere virüs ve Truva atlarının bile ulaşamadığını, bilgisayara uzaktan bağlanan kullanıcıların da ilgili klasörlere giremeyeceğini belirtiyor.
Folder Shield'in diğer bir özelliği de bilgisayarınızı kullanan diğer kişilerden saklanabilmesi. Diğer kullanıcıların Folder Shield uygulamasının yüklü olduğunu bilmesini istemiyorsanız, uygulamanın kısayolunu Başlat menüsünden silebilirsiniz. Uygulamaya ulaşmak için bir klavye kısayolu belirleyebilirsiniz.
Geçmiş aylarda klasör gizleme yöntemini kullanan diğer bir uygulama olan Magic Folders'ı tanıtmıştık. Folder Shield'in daha başarılı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.
Windows açılırken yüklenen ve bellekte aktif kalan uygulama buna karşın çok az sistem kaynağı tüketiyor. Windows 95 / 98 / ME / NT / 2000 / XP işletim sistemlerinin tümü ile uyumlu olan Folder Shield, sürükle ve bırak - desteği de sunuyor. Böylece dilediğiniz klasörleri seçmek zorunda kalmadan sadece sürükleyerek gizleyebiliyorsunuz. Web adresi:
Daha karmaşık şifreler oluşturmalıyız

Yazımızda incelediğimiz uygulamaların çoğu herhangi bir dosyanın şifresini bulmak için çeşitli karakter varyasyonları kullanıyor. Dosyayı oluşturan uygulamanın şifreleme tekniğini bulan ve bu teknikten faydalanarak şifreleri ortaya çıkaran programların sayısı çok az. Bu söylediğimiz, yeterli uzunlukta ve karışıklıkta bir şifre seçmenin halen en sağlam yol olduğunu gösteriyor. İçerisinde rakamların da bulunduğu sekiz karakter uzunluğundaki bir şifre web, Windows ve doküman kullanımları için yeterli olacaktır. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki Office dosyalarına şifre koyan kullanıcılar şimdilik güvence altında; çünkü Microsoft'un kullandığı RC4 şifreleme tekniği henüz çözülebilmiş değil. Yani şifre bulma uygulamaları bu tür dosyaları ancak deneme yanılma yöntemi ile açabiliyorlar.
Servis sağlayıcınızın sunduğu bağlantı arayüzü, MS Word dosyaları ve internet bankacılığı gibi birden fazla ortamda sabit bir şifre kullanmamızın sakıncalarından bahsetmememize gerek yok. Bilgisayarımıza doğrudan veya dolaylı yoldan erişimi olan bir kişi, şifremizi bulması durumunda bunu şifreyi tüm hesaplarınızda ve dokümanlarınızda deneyerek hepsine erişim sağlayabilir. Kısacası farklı programlar, internet hesapları ve benzerleri için, birbirinden bağımsız şifreler kullanmanız faydalı ve güvenli olacaktır.
Şifrelerimizi saklamak için Yazımızda çeşitli uygulama ve web servisleri için farklı şifreler kullanmanızın doğru olacağını belirttik. Aktif bir internet kullanıcısı iseniz faydalandığınız tüm servisler için oluşturduğunuz şifreleri hatırlamanız zor olabilir. İşte tüm şifreleri bir arada tutacak güvenli bir çözüm:
İnternette kullandığınız şifrelerinizi saklamak için kullanabileceğimiz birçok uygulama bulunuyor, Password Keychain de bunlardan bir tanesi. Uygulama aynı zamanda dokümanlarımızın ve ATM kartlarımızın şifrelerini de saklayabiliyor. Çalıştırıldığı zaman tek bir şifre sorarak, farklı ortamlarda kullandığınız şifrelerinizi size hatırlatan bu yetenekli uygulama, sizi şifre hatırlama zahmetinden kurtarıyor. Kapladığı alan itibari ile küçük (920 KB) ve ücretsiz olduğundan internet üzerinde oldukça rağbet gören bu uygulamanın şifre hazırlama özelliği de bulunuyor.
Program penceresinin üst kısmındaki Generate düğmesine bastıktan sonra karşınıza gelen pencerede tekrar Generate düğmesine bastığınızda isteğiniz uzunlukta ve özelliklerde rastgele bir şifre hazırlanıyor. Şifrenin alfanümerik karakterlerin yanı sıra rakam içermesini, tüm karakterlerin büyük veya küçük harf olmasını da sağlayabiliyorsunuz. Password Keychain'in kullanıcı ismi ve şifrelerini yapıştırma yeteneği sayesinde web sayfasındaki ilgili alana gidip CTRL+ALT+U ve CTRL+ALT+P tuşlarına basarak hesap isminin ve şifresinin girilmesi kolaylaştırılmış. Uygulamayı indirmek için adresini ziyaret edebilirsiniz.
 


Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
mükkemmelsin
 
xkadir61

xkadir61

Üye
sendende bu beklenirdi. devamını bekleriz.
 
xkadir61

xkadir61

Üye
beklemedeyiz o zaman.
 
by_bilinmez

by_bilinmez

Üye
fazla bekletme o zaman
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt