Root, Rom, Kernel , CWM, Boot Loader, SuperUser nedir -> içeri

Sponsorlu Bağlantılar

Bu bilgiler yararlı mı?


  • Kullanılan toplam oy
    6
tmytrnc_

tmytrnc_

Üye
    Konu Sahibi
Root, Rom, Kernel , CWM, Boot Loader, SuperUser nedir -> içeri
ROOT NEDIR? ROOT YAPMAK NEDIR?
  • Android dünyasında yeniyseniz root kavramı size çok uzak gelebilir. Firmalar ve üreticiler satın aldığınız cihazı ürettikten sonra cihazı en uygun ayarlarda kullanılmak üzere düzenlerler. Başka bir deyişle, sizin nasıl kullanmanızı istiyorlarsa o şekilde ayarlarlar. Kendi cihazlarının diğer markalardan ayırt edici özelliklerini kullanıcı tarafından değiştirilemez hale getirirler. Örneğin her firmanın kendine ait bir arayüzü vardır. Samsung’da Touchwiz, HTC’de Sense bu iki firma birbirleriyle yarış içerisinde oldukları için Samsung cihazınızda Samsung arayüzü kullanmanızı isterler ve böyle ayarlarlar. Bir diğer örnek ise cihazı satın aldığınızda içerisinde yüklü olan uygulamaları kullanmanızı istemeleridir ve bu uygulamalar root erişimi olmadan kaldırılamaz.
  • İşte bu şekilde daha kişiselleştirilebilir bir android cihaz için root izinleri gerekir. Root erişimi ise cihazın sistemine üretici tarafından girilmiş bu ayarların kullanıcı tarafından değiştirilmesine olanak sağlar. Başka bir deyişle cihaza kendimizi kullanıcı değil de üretici-geliştirici olarak tanıtmamız anlamına gelir.
  • Yazının devamında anlatacağım android terimlerini de cihazınıza uygulamak için root erişimi bir ön koşuldurdiyebiliriz.
STOCK ROM NEDIR? CUSTOM ROM NEDIR?
  • Stock Rom cihazı satın aldığınızda kendisinde bulunan işletim sistemi versiyonudur. Cihazın kendi geliştiricileri tarafından yapılmıştır.
  • Custom Rom ise tamamen bağımsız geliştiriciler tarafından cihazı kendi istekleri doğrultusunda kullanabilmek için ayarlanmış ( Örneğin maksimum performans veya maksimum pil ömrü şeklinde) ve Rom’u geliştiren kişinin beğendiği, yararlı bulduğu uygulama ve sistem iyileştirmeleriyle cihazınız için üretilmiş bir işletim sistemi versiyonudur.
  • Bağımsız geliştiriciler cihazın orijinal yani stock rom’unu modifiye etme, gereksiz bulunan uygulamaları çıkartma ve ekleme yoluyla custum rom’ları üretirler. Cihazınıza bir custom rom eklemesi yaptığınız zaman artık cihazın kendi firmasıyla bir bağlantısı kalmamış demektir yani garanti gibi durumlardan feragat etmeniz gerekiyor. Artık cihazı custom rom’unu yüklediğiniz kişinin arayüzü-teması, işlemci yönetimi ve uygulamaları ile kullanıyorsunuz demektir.
CWM NEDIR? CYANOGENMOD NEDIR?
  • Kısa adıyla CWM tam adıyla ClockWorkMod olarak tanımlanan bu sistem android cihazlar için bir çeşityedekleme ve geri yükleme sistemidir.
  • Bu yedekleme sistemi ile yapabilecekleriniz ise sadece yedeklemek ve geri yüklemekten ibaret değil. CWM sistemini kullanarak cihazınıza custom rom yüklemek, root erişimi sağlamak, temalar yükleyebilirsiniz. Örneğin bir custom rom yükledikten sonra CWM recovery’yi kullanarak cihazın bütün bilgilerini yedekleyebilir, herhangi bir sorun durumunda ise yedeklediğiniz tarihe geri dönebilirsiniz.
  • CyanogenMod ya da kısa adıyla CM ise çoğu android cihazda sağlıklı bir şekilde çalışan bir custom rom’un ismidir. CM romlar Ice Cream Sandwich cihazlar için CM 9, Jelly Bean cihazlar için ise CM 10 olarak bilinir. Sürekli geliştirilen ve güvenilir bir custom rom’dur.
KERNEL NEDIR?
  • Kernel terimi sadece android işletim sistemine özgü bir terim değil bütün işletim sistemleri için geçerli bir terimdir.
  • Kısaca anlatmak gerekirse, cihazda bulunan bir yazılım, cihazın bir donanımını harekete geçirmeye ihtiyaç duyarsa bu isteğini kernel’e gönderir. Bu ihtiyaç ise cihazın sesini kısma, ekran parlaklığını değiştirme gibiaklınıza gelebilecek her şey olabilir.
FLASH YAPMAK, FLASHLAMAK NEDIR?
  • Flash yapmak cihazda bulunan rom’un yani işletim sistemi dosyalarının yeniden yazılması anlamına gelir. Başka bir deyişle işletim sistemi yazılımı yüklemek demektir. Bu cihazınızın yaptığı orijinal yazılım güncellemeleri olabileceği gibi, sizin bilgisayardan veya CWM kullanarak yapabileceğiniz custom rom yüklemeleri de olabilir.
SUPERUSER NEDIR?
  • Superuser root erişimine sahip cihazlarda bulunan bir uygulamadır. Bir yönetici diyebileceğimiz Superuser cihazda bulunan uygulamalardan herhangi biri root kaynaklarına erişim izni yani ayarları değiştirme izni istediğinde devreye girer ve bu izni uygulamalara vermeye karar vermemiz için bize sorar.
BOOTLOADER NEDIR?
  • Bootloader herhangi bir işletim sistemi çalıştırılmaya başlanmadan önce yürütülen bir koddur. Temel işlevi cihazın işletim sistemi ve kernel’ine önyükleme yani açılış için talimatlar vermektir.
  • Peki bootloader’in ne olduğunu bilmek ne işimize yarar diyorsanız anlatayım. Cihazınızda root erişimini sağladınız. CWM recovery sistemini kurdunuz. Şimdi sıra custom rom yüklemeye geldi. İşte bu aşamada çoğu custom rom’un “unlocked bootloader” istediğini fark edeceksiniz. Bootloader kilidini açmak için cihazınız hangi marka ise internet sitesine girip ilgili seçenekten imei numaranızı girerek işlem yapmanız gerekir. Bootloader kilidini açmak kesinlikle garantiyi bozar.
Peki bütün bunlardan sonra gelelim en önemli soruya:

ROOT GARANTIYI BOZAR MI?
  • Bu konuda kesin bir bilgi öne sürülebileceğini düşünmüyorum. Custom rom yüklemek, bootloader kilidini açmak kesinlikle garantiyi bozar diyebilirim. Root yapmak ise kimine göre garanti dışı bırakıyor kimine göre yapılması şart bir işlem.
  • Root erişimi sağlamak ise benim fikrimce garantiyi bozmaz. Google Play’de bile Google’ın kendisi tarafından sunulan ve sadece root’lu cihazlarda kullanılması için geliştirilen uygulamalar mevcut. Google Play’in bile sadece root yapılmış cihazlarda kullanılacak uygulamaları sunması bu açıdan kullanıcıları biraz rahatlatıyor.
  • Ancak bir sorun olduğunda, cihazı garantiye götürdüğünüz zaman size bu konuda root garantiyi bozar derlerse şaşırmamanız lazım. Bilgilerinizi onlara açıklayarak hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.

    NOT:ALINTIDIR FAKAT BAZI KISILERIN ISINE YARAYACAĞINI DUSUNEREK PAYLASTIM
 
  • Beğen
Tepkiler: By_Casparov


By_Casparov

By_Casparov

Üye
güzel konu. :alkis:alkisgüzel konu. :alkis:alkis

güzel konu. :alkis:alkis
 
Yönetici tarafından düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: tmytrnc_


tmytrnc_

tmytrnc_

Üye
    Konu Sahibi
  • Beğen
Tepkiler: By_Casparov
mürteza16

mürteza16

Üye
Emeğine sağlık :oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: tmytrnc_
tmytrnc_

tmytrnc_

Üye
    Konu Sahibi
Teşekkür ederim üstad ARMV6 olarak paylastıklarını yakından takip ediyorum :thumbup:
 
  • Beğen
Tepkiler: mürteza16
mürteza16

mürteza16

Üye
  • Beğen
Tepkiler: tmytrnc_

Benzer Konular

    • Beğen
    • Sevdim
Cevap
1
Görüntüleme
1K
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
456
Eren Değerli
Buğra
Cevap
1
Görüntüleme
346
Bülent872


Üst Alt