WP8 ile Custom Rom'lar Tarih Oluyor!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
WP8 ile Custom Rom'lar Tarih Oluyor!

Bilindiği üzere ’le gelmesi beklenen pek çok özellik var. Bazıları çok dikkat çekmese de, bu onların önemsiz oldukları anlamına gelmiyor. Windows Phone 8 platformuyla birlikte, güvenliğin daha da artırılması için arka planda önemli değişiklikler yapılacak.

Windows Phone 8, işletim sistemi ve uygulamaları da kapsayacak şekilde tüm cihazı saran bir “cihaz şifreleme yapısı” getirecek. Tıpkı Windows 7 bilgisayarlarda olduğu gibi, şifreleme yapısı, cihaz açılır açılmaz devreye girecek. Bilgisayardaki Bitlocker sistemine dayalı bu sistem (tabi WP için uyarlanmış hali) hakkındaki ilk dedikodular geçtiğimiz Şubat ayında yayılmaya başlamıştı.

Bilindiği üzere Windows 7 ile birlikte ortaya çıkan ve Windows 8’de de yer alacak olan bir mantıksal birim şifreleme sistemi. BitLocker, bir bilgisayardaki tüm birim ve sürücüler için şifreleme sistemi sağlayarak o bilgisayardaki verilerin ve başlangıç yolunun korunmasını esas alıyor. Bilgisayarversiyonundaki şifreleme ile WP8’de göreceğimiz arasındaki fark ise şifreleme anahtar ve ayarlarına erişimin olmayışında yatıyor. Bilindiği üzere desktop bilgisayarlar yada laptoplarda bunlara erişim ve yönetim sağlanabiliyordu.

WP8 şifrelemesinde iki istisna söz konusu olacak. Eğer şifreleme teknolojisine izin vermeyen bir bölgede yaşıyorsanız, cihaz şifrelemesi devredışı olacak. Diğer istisna ise değiştirilebilir SD kartlardan dolayı performansta yaşanabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla SD kartlara tanınmış durumda. SD kartların yalnızca resimleri, müzikleri ve videoları depolamak amaçlı kullanıldığını ve önemli dokümanlar için kullanılmaması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Kısacası SD kartlarda depolanan veriler için şifreleme uygulanmazken, Windows Phone üzerindeki veriler sıkı bir şekilde şifrelenecek.

Windows Phone 8’e gelecek diğer önemli özelliklerden biri de Güvenli Başlangıç özelliği. Kısaca belirtmek gerekirse, Güvenli Başlangıç özelliği, zararlı veya doğrulanmış dijital imzadan yoksun unsurların Windows Phone cihazınıza yüklenmesini daha da zorlaştıracak. Her cihaz kendi çipine gömülü eşsiz bir anahtara sahip olacak. Windows Phone’u başlattığınızda yazılım “Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arabirimini” (UEFI’yi) başlatacak. Kısaca UEFI, dijital imzaya sahip unsurların doğrulanmasını ve çalıştırılmasını sağlayacak.

Bazıları için kötü yanı ise Güvenlik Başlangıç özelliğinin özel rom yapılmasına izin vermeyecek olması. Çünkü geliştiricilerin doğrulanmış dijital imzaya erişimi olmayacak.
Son olarak, Windows Phone işletim sisteminin kapladığı temel alanın azaltıldığını ve Microsoft’un artık tüm uygulamaları üçüncü parti Marketplace uygulamaları gibi aynı havuzda çalıştıracağını belirtelim. Bu durum, riskli uygulamaların erişim alanını daraltarak cihaz kayıt defteri veya API’ler gibi düşük sistem seviyelerine yüksek koruma sağlayacak.
Bu durum bir yandan Microsoft’un Windows Phone sistemini mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için çabaladığını gösterirken, bir yandan da mevcut cihazlara Windows Phone 8 güncellemesi getirilmesi yönündeki isteksizliğinin altında yatan nedenleri anlamamızı sağlıyor. Çünkü mevcut cihazlarda yeni telefonların sahip olacağı anahtarlı çip yer almıyor ki bu da güvenlik sistemlerinin zayıf kalmasına sebep oluyor. Gerçi mevcut cihazlarda halihazır sistemleriyle yeterince güvenli durumda ama güvenlik konusunda belirttiğimiz gelişmeler, Microsoft’un neden risk almak istemediğini almamamızı sağlıyor.

Kaynak: WpCentral
Çeviri: bulutsuzgece

• Beğen
Tepkiler: Esendağlı, Hex4d0r, kullanıcıadları ve 1 kişi daha

kullanıcıadları

kullanıcıadları

Üye
Çeviri için çok teşekkürler.Gerçekten yararlı ve bilgilendirici bir konu oldu benim için :tebessüm:

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
teşekkurler. Ayrica aylar once bitlocker'in wp8 ile gelecegini ilk soyledigimde gülüp bilgisayar mi bu diyerek dalga gecmeye calişanlara da buradan selam olsun:D

• Beğen
Tepkiler: Esendağlı ve kullanıcıadları
papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
ayrica bu işe gonul veren geliştiricilerin custom rom icin bu guvenligi de aşacagini tahmin ediyorum ama ne kadar surer bilemem. :D

MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
haber için çok teşekkürler.. kısacası wp de market dışında oyun yükleme tarih oldu kredi kartlarını hazırlayın beyler :D

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
haber için çok teşekkürler.. kısacası wp de market dışında oyun yükleme tarih oldu kredi kartlarını hazırlayın beyler :D

bu kadar guvenlik onlemi olursa kredi kartina gerek yok mobil odeme sistemi getirilebilir.

MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici

bu kadar guvenlik onlemi olursa kredi kartina gerek yok mobil odeme sistemi getirilebilir.

benim kart var abi sıkıntı değil her ay iki üç oyun alırım artık hoşuma gidenlerden :ehe zaten bu ara markette kampanyalar da oluyor hani bazı firmalar indirime gidiyor ya da ücretsiz yapıyor bir süre bakarsın denk gelir :ehe

Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Bence haksızlık olmuş , Wp niye bu kadar geliştiricilere kapalı ki?MS'nin bu tekellik hevesi biraz can sıkıcı olmaya başladı...

• Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Bence haksızlık olmuş , Wp niye bu kadar geliştiricilere kapalı ki?MS'nin bu tekellik hevesi biraz can sıkıcı olmaya başladı...

Bu konuda tamamen hak veriyorum.
Yazılım üreticileri kullanıcı taleplerinin tamamına karşılık vermiyor yada veremeyebiliyor.
Geliştiricilerin sistem üzerinde görsel ve fonksiyonel değişiklikler yapmaları yada sistemi daha özelleştirilebilir ve kullanışlı hale getirmeleri çok güzel oluyor. Hem de kullanıcı açısından sistemi daha zevkli ve keyifli hale getiriyor.
Örneğin: Symbian'daki CFW'ler benim gözümde öyle.
O yüzden Custom Rom'ların mutlaka olması gerekir.
Gerçi Ali Kemal ustanın da dediği gibi geliştiriciler ne yapıp edip bu güvenliği kırmanın da bir yolunu bulurlar :)

• Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan
Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Bu konuda tamamen hak veriyorum.
Yazılım üreticileri kullanıcı taleplerinin tamamına karşılık vermiyor yada veremeyebiliyor.
Geliştiricilerin sistem üzerinde görsel ve fonksiyonel değişiklikler yapmaları yada sistemi daha özelleştirilebilir ve kullanışlı hale getirmeleri çok güzel oluyor. Hem de kullanıcı açısından sistemi daha zevkli ve keyifli hale getiriyor.
Örneğin: Symbian'daki CFW'ler benim gözümde öyle.
O yüzden Custom Rom'ların mutlaka olması gerekir.
Gerçi Ali Kemal ustanın da dediği gibi geliştiriciler ne yapıp edip bu güvenliği kırmanın da bir yolunu bulurlar :)

İnşallah..

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
  • Beğen
Tepkiler: kullanıcıadları
papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
Aslinda haberde yol gostermişler geliştiricilere tekrar okuyunca benim jeton duştu:D

• Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan

serhat5415

Üye
htc titan 2 için wp 8 custom rom yüklenemeyecek mi ?

serhat5415

Üye

belli degil net bişey soyleyemem:hmmm

ilk başta win 7 teller win 8 desteklicek dediler son 7.8 diye güncelleme çıkacak dediler win 8 güncellemese bile custom rom la olacak diye haberler çıktı bekleyip görecez .
Ne zaman çıkacağıda belli değil win8 çıkacakta wp 7.8 bizim almamız yok att yok cihazın üretildiği yer 1 seneyi bize bulur gelmesi daha 8779 güncelleyemedim.

Hatayı Erken wp telefonu almakla yapmışız :)

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
ilk başta win 7 teller win 8 desteklicek dediler son 7.8 diye güncelleme çıkacak dediler win 8 güncellemese bile custom rom la olacak diye haberler çıktı bekleyip görecez

İlk nesil WP cihazlarda (yani WP7.8'e güncellenen cihazlarda) Custom Rom yükleme konusunda sorun olacağını sanmıyorum.
Ancak WP8'li çıkacak cihazlarda güvenliği çok yüksek tutmuşlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt