Android ram kullanımı nasıldır? Ram cache-Dalvik cache nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi
Android ram kullanımı nasıldır? Ram cache-Dalvik cache nedir?
İnsanlarda hep şu düşünce var android ile ilgili. Multitasking olayında tüm uygulamalar arkaplanda öylece açık sanılıyor..
Ve bu açık uygulamaların da ramde yer kapladığını..

Ama öyle değil. Android'in standart işlem sınırı var.(İcs de bu sınırı ayarlama seçeneği mevcut)
Belirli sayıda işlem açıldığı zaman eski işlemleri önbelleğe (cache) atar.
Önbellek ramde yer kaplamaz. Önbellek telefonun dahili hafızasında bulunur.
Siz istediğiniz zaman da önbellekteki işlem ram'e aktarılır.

Androidde multitasking olayını bir benzetmeyle açıklayayım.

Pazardan domates ve biber aldınızProgramı yüklediniz/çalıştırdınız
Domateslerden birkaç tane yiyip dolaba attınızProgramda işiniz bittikten sonra menüye döndünüz
Şimdide biber yediniz ve dolaba attınızMenüden başka bir programa girdiniz.

Şimdi siz domatesi dolaba attığınızda aslında programı önbelleğe gönderiyorsunuz.
Önbellek olmazsa her domates yiyişinizde ya domateslerin sürekli dışarda olması gerekir (Ramde sürekli açık olması) ya da domatesleri pazara geri götürmeniz gerekir (uygulamayı kaldırmak).

İşte önbellek bu işe yarıyor. Hem domatesleri bozulmasın diye hemde dışarda kalmasın diye sizin için saklıyor.

Yani anlatmak istediğim şey şu. Programlar ramde yer kaplamazlar. Sürekli açıkta değildirler.
Sadece belli başlı programlar yer kaplarlar onların da sürekli açık olması gerektiğinden..
Kilit ekranı, ayarlarınız, senkronizasyon(açıksa) vs. vs.

PriZm

PriZm

Üye
İnsanlarda hep şu düşünce var android ile ilgili. Multitasking olayında tüm uygulamalar arkaplanda öylece açık sanılıyor..
Ve bu açık uygulamaların da ramde yer kapladığını..

Ama öyle değil. Android'in standart işlem sınırı var.(İcs de bu sınırı ayarlama seçeneği mevcut)
Belirli sayıda işlem açıldığı zaman eski işlemleri önbelleğe (cache) atar.
Önbellek ramde yer kaplamaz. Önbellek telefonun dahili hafızasında bulunur.
Siz istediğiniz zaman da önbellekteki işlem ram'e aktarılır.

Androidde multitasking olayını bir benzetmeyle açıklayayım.

Pazardan domates ve biber aldınızProgramı yüklediniz/çalıştırdınız
Domateslerden birkaç tane yiyip dolaba attınızProgramda işiniz bittikten sonra menüye döndünüz
Şimdide biber yediniz ve dolaba attınızMenüden başka bir programa girdiniz.

Şimdi siz domatesi dolaba attığınızda aslında programı önbelleğe gönderiyorsunuz.
Önbellek olmazsa her domates yiyişinizde ya domateslerin sürekli dışarda olması gerekir (Ramde sürekli açık olması) ya da domatesleri pazara geri götürmeniz gerekir (uygulamayı kaldırmak).

İşte önbellek bu işe yarıyor. Hem domatesleri bozulmasın diye hemde dışarda kalmasın diye sizin için saklıyor.

Yani anlatmak istediğim şey şu. Programlar ramde yer kaplamazlar. Sürekli açıkta değildirler.
Sadece belli başlı programlar yer kaplarlar onların da sürekli açık olması gerektiğinden..
Kilit ekranı, ayarlarınız, senkronizasyon(açıksa) vs. vs.

yanlışın var gibi

cache telefonun dahili hafızasında değil 2. ramde depolanıyor.

şimdi androiddeki ramin partitionlarını açıklayayım.

1. bölüm çalışan uygulamalar bölümü:ram dolsa dahi asla kapatılamayanlar bölümü. örnek vermek gerekirse :Yandex Launcher,Go Launcher,Müzik Çalar gibi devam eden işlemler.
bunları ne kadar zorlasanız dahi asla kapanmıyor.
"siz hiç ram sonuna kadar doluyken müzik çaların kapandığını gördünüzmü?" alın size örnek işte :D

2.bölüm cache bölümü:şimdi burada senin dediğinden bahsediyoruz.arka plana atılan veya geri tuşu ile çıkılan uygulamalar bu bölümde tutulur.ama burdaki uygulamalar başka bir program açıldığında ram yetene kadar cache bölmündeki programlar kapanmaya devam eder.
swap sistemi kurmak ise burda devreye giriyor.swap sistemi kurulduğunda normalde cache bölümünde tutulan uygulamalar swap takas alanında tutulur.ve en önemlisi swap takas alanı 1.ram bölümü gibidir.yani ne kadar zorlasanız dahi kapanmaz.ben 1.5 gb swap alanı ile,

Modern Combat 3
Gta 3
Nova 3
Asphalt 7
Blood&Glory
Spider-Man
Angry Birds 4 lüsü

bu uygulamaların hepsini aynı anda açık tuttum.benim swap alanım hafıza kartında olduğundan ve hafıza kartı class 6 yetmediğinden uygulamadan uygulamaya geçiş yaparken epey bekliyor.çünkü swap alanından uygulama 1. ram bölümüne taşınıyor.bu işlem 10-15 saniye kadar sürüyor.hafıza kartı hızına bağlı.

3.erişilemez ram belleği:bu bölüm adından anlaşıldığı gibi erişilemezdir,kullanıcı bu bölüme müdahale edemez.herhangi bi task manager ile burdaki uygulamalardan biri kapatılırsa telefon reseti çakar:D burdaki işlemlere örnek vermek gerekirse

Driverlar
Kamera önbelleği
Sistem arayüzü

yani resme göre söylersek,en alt çubukta,

Gri olan çubuk Cache yani 2.bölüm
Mavi ile belirtilmiş RAM yazısının altındaki bölüm 1.Çalışan Uygulamalar bölümü
resimde belirttiğim kırmızı alan 3. ram bölümüdür.

• Beğen
Tepkiler: Şehriyar
Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi
Bence senin de yanlışın var :)
Dalvik cache nedir biliyor musun?
Veya hangi konumda olduğunu?

PriZm

PriZm

Üye
Bence senin de yanlışın var :)
Dalvik cache nedir biliyor musun?
Veya hangi konumda olduğunu?

Dalvik cache ile ram cache farklı şeyler ikisini karıştırma :D

dalvik cache root/system bölümünde idi yanlış hatırlamıyorsam.

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi

Dalvik cache ile ram cache farklı şeyler ikisini karıştırma :D

dalvik cache root/system bölümünde idi yanlış hatırlamıyorsam.

/data/dalvik-cache konumundaki .dex dosyalarına bir bak tüm programların dosyaları bulunur orada..

Ram cache ile dalvik cache i karıştırmıyorum:)

Tamam ram cache olayı da var ama ram önbelleğinde "android standart sınır" sayısındaki uygulamalar tutulur..
Yani mesela ics de 3 olarak ayarladın diyelim. Mesajlar, müzik, internet. Şu anda internet açık. Mesajlar ve müzik ram cache de kalır. Ama atıyorum mesela hesap makinesi. Açtığın zaman son hesap yaptığın sayıyı görebilirsin. Ama bu ram cache de durmaz. Dalvik cache de tutulur.
Benim anlatmak istediğim şey zaten ram cache dekiler değil dalviktekiler. Herkes bütün uygulamalar ramde açık o yüzden ram in yarısı kullanılıyor falan diyor ben buna açıklık getirdim.

Swap olayına gelirsekte, swap dalvik cache yardımcısı.
Dalvik cache max. 128 mb veri tutar.
Hatta build.prop dosyana bak muhtemelen şu satırı bulacaksın :)
" dalvik.vm.heapsize=128m "
Swap yapınca gösterdiğin alanı dalvik olarak kullanıyorsun. Bu yüzden hafıza kartının hızlı olması gerekiyor, bu yüzden 5-10 saniye sürüyor :)
mesela asphalttan modern combata geçeceksin dimi. Asphalt ram cache dan dalvik e, dalvik e sığmayınca da swap alanına taşınıyor. Modern combatta daha önceden dalvik e sığmamış olduğundan swap alanında olduğu için, swaptan direk ram cache a atanıyor. Bu da 5-10 saniye sürüyor.

• Beğen
Tepkiler: ~N.A.W.Y~
aldemirfatih

aldemirfatih

Üye
siz ne diyonuz ööle :) :ah ..ben kaçayım buradan hiç bişey anlamadım..dalvik kim :aman2:

PriZm

PriZm

Üye

/data/dalvik-cache konumundaki .dex dosyalarına bir bak tüm programların dosyaları bulunur orada..

Ram cache ile dalvik cache i karıştırmıyorum:)

Tamam ram cache olayı da var ama ram önbelleğinde "android standart sınır" sayısındaki uygulamalar tutulur..
Yani mesela ics de 3 olarak ayarladın diyelim. Mesajlar, müzik, internet. Şu anda internet açık. Mesajlar ve müzik ram cache de kalır. Ama atıyorum mesela hesap makinesi. Açtığın zaman son hesap yaptığın sayıyı görebilirsin. Ama bu ram cache de durmaz. Dalvik cache de tutulur.
Benim anlatmak istediğim şey zaten ram cache dekiler değil dalviktekiler. Herkes bütün uygulamalar ramde açık o yüzden ram in yarısı kullanılıyor falan diyor ben buna açıklık getirdim.

Swap olayına gelirsekte, swap dalvik cache yardımcısı.
Dalvik cache max. 128 mb veri tutar.
Hatta build.prop dosyana bak muhtemelen şu satırı bulacaksın :)
" dalvik.vm.heapsize=128m "
Swap yapınca gösterdiğin alanı dalvik olarak kullanıyorsun. Bu yüzden hafıza kartının hızlı olması gerekiyor, bu yüzden 5-10 saniye sürüyor :)
mesela asphalttan modern combata geçeceksin dimi. Asphalt ram cache dan dalvik e, dalvik e sığmayınca da swap alanına taşınıyor. Modern combatta daha önceden dalvik e sığmamış olduğundan swap alanında olduğu için, swaptan direk ram cache a atanıyor. Bu da 5-10 saniye sürüyor.
işaretlediğim yerleri zaten biliyorum :D

sarı olan kısıma gelirsek eğer burda "arka planda işlem yok" deseniz dahi eğer uygulama 1.çalışan işlemler ram bölümünde tutuluyorsa yine kapanmaz :)

- - - Eklendi - - -

siz ne diyonuz ööle :) :ah ..ben kaçayım buradan hiç bişey anlamadım..dalvik kim :aman2:

Android uygulamalarını çalıştırırken kullanılan bir emülator :D

- - - Eklendi - - -

swap alanı olmayan telefon kullananlar için benden ipucu.

Dolphin tarayıcı Hd yi açın.

bir dosya indirin.ne olduğu fark etmez.isterseniz maxicep logosunu indirin :D

indirdikten sonra asla bildirimler çubuğundaki "download completed" yazısını kaldırmayın.
şimdi home tuşuna basarak menüye geri dönün.ve Ayarlar->Uygulamalar-> Çalışan uygulamalar bölümüne gelin.dolphin tarayıcının 1. ram bölümünde tutulduğunu göreceksiniz :)

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi

işaretlediğim yerleri zaten biliyorum :D

sarı olan kısıma gelirsek eğer burda "arka planda işlem yok" deseniz dahi eğer uygulama 1.çalışan işlemler ram bölümünde tutuluyorsa yine kapanmaz :)

Zaten beyaz liste olayı var onda da :)
Açık olması gerekenler zaten açık kalıyor..

PriZm

PriZm

Üye
Zaten beyaz liste olayı var onda da :)
Açık olması gerekenler zaten açık kalıyor..
aslında şuan ilk mesajın hariç aynı şeyleri konuşuyoruz bilmem fark ettinmi :D

ben sadece androiddeki ramin nasıl işlediğini herkesin anlayacağı şekilde anlattım.dalvik falan girersek olaya kimse anlamaz bizi :D

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi

aslında şuan ilk mesajın hariç aynı şeyleri konuşuyoruz bilmem fark ettinmi :D

ben sadece androiddeki ramin nasıl işlediğini herkesin anlayacağı şekilde anlattım.dalvik falan girersek olaya kimse anlamaz bizi :D

Bu arada benim bikaç kez müzik çalarım kapanmıştı :hmmm :ehe

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi

orjinal rommuydu? ram 65 oluncamı kapanmıştı?:ehe

Ben orjinal rom kullanmam ki :D

Rami bilmiyorum en son kapandığında modern combat yüklemeye çalışıyordum açılmıyordu :D
En sonunda becerdim açıldı müziği kapatmıştı :)

PriZm

PriZm

Üye

Ben orjinal rom kullanmam ki :D

Rami bilmiyorum en son kapandığında modern combat yüklemeye çalışıyordum açılmıyordu :D
En sonunda becerdim açıldı müziği kapatmıştı :)
ramden kaynaklanmayabilir,bazı uygulamalar birbiri ile uyumsuzluk yapıyor.

örnek PowerAMP ile müzik çalarken galeriden thumbnail olmayan bir klasöre girdiğim zaman önizlemeler oluşturulurken müzik çalar duruyor:ehe
(GB,Ics,JB de karşılaştım bu sorunla.)

• Beğen
Tepkiler: Şehriyar
Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi

ramden kaynaklanmayabilir,bazı uygulamalar birbiri ile uyumsuzluk yapıyor.

örnek PowerAMP ile müzik çalarken galeriden thumbnail olmayan bir klasöre girdiğim zaman önizlemeler oluşturulurken müzik çalar duruyor:ehe
(GB,Ics,JB de karşılaştım bu sorunla.)
Bende müzik klasöründeki resimler çıkmıyor galeride :hmmm

PriZm

PriZm

Üye

Bende müzik klasöründeki resimler çıkmıyor galeride :hmmm

yok yanlış anladın:ehe

şimdi bir müzik açıyorum ardından müzik çalarken galeriye girdiğimde önizlemeler oluşturulurken müzik çalar duruyor.böyle birtakım uyumsuzluklar oluyor :)

neyse ben kaçıyorum epey geç oldu :D:bye2:

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi
Anladım :)

Bende öyle bir sorun yok denedim şimdi :)

SilentOne

SilentOne

Üye
onu bunu geçtimde dalvik amca olmasa android daha iyi olucak bnce direk sistem donanımlarına mesajlarını iletse

sadikbircan

Üye
onu bunu geçtimde dalvik amca olmasa android daha iyi olucak bnce direk sistem donanımlarına mesajlarını iletse

keşke bunu google da duysa :D Bunu her android kullanıcısı ister bu sağlansa zaten android oyunlarının grafik ve performansları konusunda devrim yaşanır :D

Şehriyar

Şehriyar

Üye
    Konu Sahibi
Dalvik olmazsa performansta olmaz

dragon3781

Üye
Peki PC üzerinden Dalvik Cache Temizlenme imkanı varmıdır ?

Sıkıntım sudur - Telefona ( 2.3.6 Gb ) Mostwanted yukledım sonra kaldırdım , tekrar kurmak ıstedıgımde bellek dolu uyarısı vermektedır, Lucy Pathcher Kurulmuştu cogu ondan dıyor ama onu kaldırsamda sorun cozulmuyor.

Yaptıklarım TB ıle dalvık cache temızle dedım olmadı.
Root menusu onbellek temızledım olmadı.

Suanda tek aklıma gelen pc den mudahale ıle temızlemek , buda mumkunmudur acaba ?

Takipçi Satın Al

Üst Alt