pasha14
Üye
Bios nedir ? Cmos nedir ? (Detaylı anlatım)
Tanım:
Basic input output system (Temel giriş çıkış sistemi) kelimelerinden türetilmiştir. Rom (Read Only Memory) yalnızca okunabilir bellek yapısında olduğundan içinde ki yazılım bilgisayar kapalıyken silinmez.
-Elektrik ile besleme gerekmez.
-Sistem açılışında devreye girer
-Görevini yaptıktan sonra aygıtların kullanımını işletim sistemine bırakarak bir daha ki açılışa kadar devreden çıkar.
- Cmos için gereken yazılımı içinde barındırır.
Cmos:
Cmos depolama alanıdır ancak programları depolamaz. Sadece biosta ki program içinde yapılan değişikleri sağlar tümleyen anlamına gelir. Sistem açılırken tarih-saat bilgisini cmos'tan alır.
Özellikleri
-Biostan ayrı bir yonga setidir
-Ram yapısındadır yani elektrik olmayınca bilgi saklayamaz.
-Bios pili ile beslenerek içindekilerin kaydedilmesini ve yapılan ayarların orjinal (default)ayarlarına dönmemesini sağlar.
-Pil biterse ayar varsıyalana döner
Bios ve Cmos karşılaştırması
Bios Cmos
-Açılış yazılımını saklar -Yazılımda ki değişikleri saklar.
-Enerji yokken silinmez. - Enerji olmadığında silinir
-İçinde ki yazılım yenisi ile değiştirilebilir. -İçinde ki veriler biosa girerek değiştirilir boyutu ortalama 128 Bytedir.
Arkadaşlar konu tamamiyle benim emeğimdir yazdığım bilgiler bilişim öğretmenime aittir.
Basic input output system (Temel giriş çıkış sistemi) kelimelerinden türetilmiştir. Rom (Read Only Memory) yalnızca okunabilir bellek yapısında olduğundan içinde ki yazılım bilgisayar kapalıyken silinmez.
-Elektrik ile besleme gerekmez.
-Sistem açılışında devreye girer
-Görevini yaptıktan sonra aygıtların kullanımını işletim sistemine bırakarak bir daha ki açılışa kadar devreden çıkar.
- Cmos için gereken yazılımı içinde barındırır.
Cmos:
Cmos depolama alanıdır ancak programları depolamaz. Sadece biosta ki program içinde yapılan değişikleri sağlar tümleyen anlamına gelir. Sistem açılırken tarih-saat bilgisini cmos'tan alır.
Özellikleri
-Biostan ayrı bir yonga setidir
-Ram yapısındadır yani elektrik olmayınca bilgi saklayamaz.
-Bios pili ile beslenerek içindekilerin kaydedilmesini ve yapılan ayarların orjinal (default)ayarlarına dönmemesini sağlar.
-Pil biterse ayar varsıyalana döner
Bios ve Cmos karşılaştırması
Bios Cmos
-Açılış yazılımını saklar -Yazılımda ki değişikleri saklar.
-Enerji yokken silinmez. - Enerji olmadığında silinir
-İçinde ki yazılım yenisi ile değiştirilebilir. -İçinde ki veriler biosa girerek değiştirilir boyutu ortalama 128 Bytedir.
Arkadaşlar konu tamamiyle benim emeğimdir yazdığım bilgiler bilişim öğretmenime aittir.