Praetor
Emekli Yönetici
Dahi Olan De yi Ayrı Yazmak İçin Dahi Olmak Gerekmez
Forumumuzda her kesimden hemen hemen tüm arkadaşlarımız aynı hataya düşüyor.
Bağlaç olan ve ayrı yazılması gereken -de/-da eki birleşik yazılıyor.
Ben de bu nedenle konuyla ilgili bir iki şey karalamak istedim, belki yardımı dokunur.
Türkiye'de savaştaydı
Türkiye de savaştaydı.
Bu iki cümle birbirinden çok farklı anlamlar taşıyor.
Birinci cümlede;
Bir Yunanlıdan bahsediyorsunuz ve "Dimitris 1918 yılında neredeydi?" sorusuna cevaben "Türkiye'de bulunuyordu, savaştaydı" diyorsunuz zira o yıllarda Dimitris Türkiye'ye savaşmak için gelmişti ve Türkiye'de bulunuyordu, savaşıyordu.
İkinci cümlede ise savaşta olan ülkeleri sayıyorsunuz, İngiltere, Almanya, İtalya savaştaydı diyorsunuz.
O sırada çok bilmiş bir arkadaşınız atılıyor ve "eksik saydın, Türkiye'yi unuttun, o da savaştaydı" anlamına gelen bir cümle kuruyor.
Hayal edin sadece:
MaxiCep'te yaşıyor.
MaxiCep de yaşıyor.
Birincisinde MaxiCep'i evi belleyen bir kişi var ve burada yaşıyor.
İkincisinde sanki MaxiCep bir canlı, yüreği, beyni kolu-bacağı var ve o da bizim gibi "yaşıyor"...
Kadir'de kalıyor.
Kadir de kalıyor.
Birincisinde Fatihsagohiphop Kadir'in evinde kalıyor!
İkincisinde Kadir bize gelmiş Fatih'i de yanına alıp. Gece bizde kalacak olan Fatih demek istiyor ki, sadece ben kalmıyorum Kadir de kalacak burada.
Yukarı çıkıp örnek cümlelere bir bakın, "Türkiye'nin içinde", "MaxiCep'in içinde", "Kadir'in evinin içinde" anlamını yaratıyor birleşik yazılan -de eki.
Oysa ayrı yazılan de, bir guruba dahil olma anlamında kullanılıyor.
Eğer yanlış yazıyorsanız sakın üzülmeyin. Televizyonda haberleri dikkatlice seyrederseniz bu hatanın sürekli yapıldığını görürsünüz. En çok yapılan hatalardan biri bu
Ama çok küçük bir dikkat egzersizi yaparak doğru kullanmaya başlayabilirsiniz
(Yerine "dahi" kelimesini koymak, "de"yi cümleden çıkartınca anlamın bozulup bozulmadığına bakmaya gerek yok. Ezberlemenize gerek yok! Bir kere öğrenirseniz zaten asla yanlış yazmazsınız
Boşluk tuşu çalışmıyorsa o ayrı tabii
)
(ilginç ama sitesi bile var
:
Bağlaç olan ve ayrı yazılması gereken -de/-da eki birleşik yazılıyor.
Ben de bu nedenle konuyla ilgili bir iki şey karalamak istedim, belki yardımı dokunur.
Türkiye'de savaştaydı
Türkiye de savaştaydı.
Bu iki cümle birbirinden çok farklı anlamlar taşıyor.
Birinci cümlede;
Bir Yunanlıdan bahsediyorsunuz ve "Dimitris 1918 yılında neredeydi?" sorusuna cevaben "Türkiye'de bulunuyordu, savaştaydı" diyorsunuz zira o yıllarda Dimitris Türkiye'ye savaşmak için gelmişti ve Türkiye'de bulunuyordu, savaşıyordu.
İkinci cümlede ise savaşta olan ülkeleri sayıyorsunuz, İngiltere, Almanya, İtalya savaştaydı diyorsunuz.
O sırada çok bilmiş bir arkadaşınız atılıyor ve "eksik saydın, Türkiye'yi unuttun, o da savaştaydı" anlamına gelen bir cümle kuruyor.
Hayal edin sadece:
MaxiCep'te yaşıyor.
MaxiCep de yaşıyor.
Birincisinde MaxiCep'i evi belleyen bir kişi var ve burada yaşıyor.
İkincisinde sanki MaxiCep bir canlı, yüreği, beyni kolu-bacağı var ve o da bizim gibi "yaşıyor"...
Kadir'de kalıyor.
Kadir de kalıyor.
Birincisinde Fatihsagohiphop Kadir'in evinde kalıyor!
İkincisinde Kadir bize gelmiş Fatih'i de yanına alıp. Gece bizde kalacak olan Fatih demek istiyor ki, sadece ben kalmıyorum Kadir de kalacak burada.
Yukarı çıkıp örnek cümlelere bir bakın, "Türkiye'nin içinde", "MaxiCep'in içinde", "Kadir'in evinin içinde" anlamını yaratıyor birleşik yazılan -de eki.
Oysa ayrı yazılan de, bir guruba dahil olma anlamında kullanılıyor.
Eğer yanlış yazıyorsanız sakın üzülmeyin. Televizyonda haberleri dikkatlice seyrederseniz bu hatanın sürekli yapıldığını görürsünüz. En çok yapılan hatalardan biri bu

Ama çok küçük bir dikkat egzersizi yaparak doğru kullanmaya başlayabilirsiniz

(Yerine "dahi" kelimesini koymak, "de"yi cümleden çıkartınca anlamın bozulup bozulmadığına bakmaya gerek yok. Ezberlemenize gerek yok! Bir kere öğrenirseniz zaten asla yanlış yazmazsınız

Boşluk tuşu çalışmıyorsa o ayrı tabii
)(ilginç ama sitesi bile var
:
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
)