Aslında bence (şahsi görüşümdür polemiğe dönmesin lütfen) Symbian ile Android kıyaslaması yapmak Symbian'a haksızlık olur diye düşünüyorum. Çünkü Symbian'ın şu an Android ile başa çıkabilmesinin imkanı yok. Bakın Symbian'cı arkadaşlar yanlış anlamayın bende 1 ay öncesine kadar N8 kullanıyordum. Symbian Android'in çok gerisinde kalır demiyorum ama başa çıkamaz bunu diyebiliyorumve zaten bunu diyen ben değilim dünya genelinde ki Android başarısı veya Symbian'ın çöküşü. Çünkü Nokia Symbian'a gereken desteği vermeyerek geliştirmeyip standart'ta kalmasına izin vermiştir. En başta zaten firmanın kendisi işletim sisteminden vazgeçmiş durumda, geleceğini Symbian üzerine değil Wp üzerine kurmuş adamlar. Bu sebepten dolayı Symbian Android'le başa çıkabilecek desteğe ve donanıma sahip değil, çünkü bu destekten mahrum. Kullanıcı sayısı hala kayda değer olduğu için ayakta ama geleceği parlak olmayan bir sistem bu. En basit örnek; N8 kullanıcıları göreceğiniz en son güncelleme Belle oldu ve onu da gördünüz yani artık dahası yok bunun. Ancak bu sebeplerden dolayı şu an ki symbian kullanan cihazların kullanıcıları da telefonlarından memnun olmayacak anlamına gelmez bu elbette ki memnun olabilirler ve doğaldır. Symbian'ı karalamıyorum biliyorum ki Symbian kullanıcılarının çoğu da bana biraz hak verir. Fakat eğer ille de kıyaslama deniyorsa Symbian'ın en iyisi ile Androd'in en iyi kapışır o zaman anlaşılır Symbian'ın (Sistem gereği) kısır kaldığı yetersiz kaldığı noktalar. En basit örnek yakın zamanda benim açtığım bi konuda Browser Benchmark testinde N8'in aldığı en iyi değer 30 bin olmuştu ben cihazımda 60 bin görüyorum GSII kulananlar 82 bin gördüğünü söylüyor. Yani kıyaslamaysa benchmark testleri zaten ortada çünkü Symbian'ın yapabileceği bir şey yok kapasite belli gelişimi belli.
Ve şuna bir açıklık getirmek istiyorum lütfen bilinçli yorumlar yapalım. Androidle alakalı söylenebilen tek şey Ram muhabbeti. Ram olayı çok yanlış yerlere çekiliyor. Ve en önemlisi akşamdan beri paylaşılan ekran resimlerinde ki Ram değerleri istediği kadar yüksek olsun boş değer 800Mb olsun diyelim siz telefonunuzdan bir veya birden fazla uygulama kullanmak istediğiniz zaman zaten o RAM değeri otomatik olarak düşüyor işletim sistemi Ram'i ihtiyaca göre gereken uygulamaya yönlendirip gerekli olmayanları kapatıyor. Yani şunu anlayalım ve lütfen buna göre yorum yapalım. Diyelim kapasite 1GB ve ekranda 700Mb Ram kullanımı görünsün ve bir uygulama açacaksınız uygulama 350Mb Ram istiyor diyelim ama sizde o kadar boş Ram yok, ee şimdi açmayacak mı o zaman bu uygulamayı yani bu tabloya rağmen siz o uygulamayı açtığınızda hiçbir şekilde sistemin bir sıkıntı çıkarmayacağını kasmadan etmeden uygulamaları rahatça çalıştıracağını göreceksiniz. Yani kullananlar biliyor görüyor. Akşamdan beri burada ekran resmini koyan NUD isimli arkadaşımızın Evo 3D sahibi arkadaş Ram değeri 650Mb gösteriyor Peki Allah aşkına elinde telefon var test etme imkanı var en sağlam Ram isteyen uygulamayı yada oyunu yada Tarayıcıdan arka arkaya açabildiği kadar sayfa açmayı neden denemiyor..?? Neden bu telefon kasıyor sapıtıyor Ram şişiyor vs diye bir şey yokta sadece Bunun Ram'i yüksek görünüyor var. Söylenebilen tek şey bekleme konumunda Ram yüksek. Tamam yüksek olsun diyelim madem öyle olsun (Bende öyle olmamasına rağmen) Bu hiçbir şeye engel değil bunu anlayıp ona göre yorum yaparsak sevinirim.