İkon nasıl yapılır(cep için) ?

Sponsorlu Bağlantılar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İkon nasıl yapılır(cep için) ?
Özellikle bu açıklamanın ilk Maxicep te yayımlandığını belirtmek isterim. İlk çıktığından veri s60 telefonlarda tema konusu çok ilgimi çekmiştir. bilen bilir en güzel temalar theme studio ile yapılır fakat program çok yavaştır. Hangi program olursa olsun tema yapanlar için en büyük sorun ikon yapmaktır.. ya hazır şablonlar kullanılır yada kendi ikonumuzu yapmaya çalışırız..
kendi ikonumuzu yapma konusunda hiç bir yerde doğru düzgün bir açıklama yok. hele araştırarak bulduğum ve aşağıda anlatacağım yöntem ilk ve tek burada yer alıyor.

Gerekli programlar : Adobe photoshop CS 2
İrfan wiev
Paint

Bildiğimiz bilgisayar simgeleri ico uzantılıdır. bunları cep telefonunda kullanamayız.symbian telefonlarda simge boyutları farklıdır ve dolasıyle farklı ebatlarda simge oluşturmak gerekir. örneğin menünün üst ikonu 44x44 iken aynı dosyanın menü içersindeki ikon ebatı 42x29 dur.. dolasıyle aynı simgeyi hem 44x44 hemde 42x29 ebatında hazırlamak zorundayız. s60 simgeler sadece bu ebatlarla sınırlı kalmıyor daha değişik ebatlardada simgeler var.

simge oluşturma için kullanacağınız en iyi resim formatı png uzantılı ikonlardır.
aşağıdaki windows logosu bir png formatlı resimdir. resime sağ tıklarak indiriniz. GİMP veya Photoshop ile açtığınızda logonun etrafının kare kare olduğunu göreceksiniz. kareli kısımlar şeffaftır. yani boştur. bu logoyu gimp gibi resim işleme yardımı ile herhangi bir bmp, jpg resmin içersine sürüklediğinizde durumu daha iyi anlarsınız. png resimi paint ile açtığınızda şeffaf kısım siyah görünür.

png resmilerle çok şey yapabiliriz. şeffaf özelliğniden yararlanarak, elimizdeki herhangi bir resimin içersine sürükleyerek çok güzel wallpaper elde edebiliriz. örneğin bu yöntemle aşağıdaki günbatımı resimine yukarıdaki logoyu ekledim. farklı kaydettim. sonuç bu.

png resimin bu özelliği, telefonda simge oluşturmak için harika.. çünki şeffaf olan kısmı resimden ayırıp farklı kaydedersek simge oluşturmak için gerekli mask resimi elde etmiş oluruz. bunu için seçtiğimiz png resmini photoshop ile açıyoruz.

image kısmından resimi 44x44 ebatına çekiyoruz. (bu ebat menü ana simgesi için) >> oluşan bu simgeyi masaüstüne bmp formatında kaydediyoruz. devam ediyoruz. daha sonra;

aşağıdaki resimde görüldüğü gibi layer kısmından layer style > color overlay a geliyoruz.

çıkan ekranda resim kırmızı seçenekle karşımıza çıkacak bunu aşağıdaki resimde göründüğü şekilde tam siyah yapıyoruz.

oluşan bu siyah 44x44 resmide bmp formatında farklı bir isimle ( mask gibi) farklı kaydediyoruz.

Mask resmini irfan wiev ile açınız.

Resim denilen bölümden renkleri ters çevir seçeneğini tıklayıp oluşan yeni resmi mask resmi üzerine kaydediniz. > mask hazır.

oluşturduğum simge ve mask aşağıda.

>>> simge

>>> simge maskı

evet simgemiz ve maskesi hazır..

theme studio veya theme editor programı ile tema yaparken oluşturduğunuz bu simgeyi ve maskesini ayrıca maske oluşturmak için saatlerce uğraşmadan kaydedebilirsiniz.

Bazı symbian fotograf işleme programlarında camera ile çektiğiniz görüntüyü örneğin bir çiçek görüntüsü içersine yerleştirmektedir. aslında çiçek görüntüsü bir resim ve onun maskından ibarettir. bu yöntemle maskeler yapıp programın bulunduğu dizine fexplorer gibi bir dosya yöneticisi ile ekleyip kendi masklarınızı kullanabilirsiniz..

Bu anlatımın herkese faydalı olmasını dilerim.. anlaşılmayan noktalar ve eklenecek bilgileri bu konu başlığında toplayalım.:)

• Beğen
Tepkiler: barış_azad ve ttgg

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Aşağıda png resim ve ikon bulunan iki farklı site adresi veriyorum.. iki linktede çok güzel içerikler var. her türden png ikonları bildiğimiz bilgisayar ikonlarını ve duvarkağıtlarını bu linklerde bulabilirsiniz.

akula

akula

Üye
emegine saglık güzel bi anlatım olmus

omerymn_81

Üye
tşk güzel paylaşım

shaggy77

shaggy77

Üye
güzel anlatmışsın saol...

HyCan

HyCan

Üye
cok uqrasmısınn sqoL

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
teşekkürler dostum saol

Nazy

Nazy

Üye
Bilgi için Teşekkür ederim

hastassi

Üye
çok teşekkürler dostum :oke:

cross77

cross77

Üye
teşekürler

the_poison

the_poison

Üye
emeğe saygı gerçekten güzel paylaşım anlatımında güzel tam puan kardeşim

Tec/-/no

Tec/-/no

Üye
teşekkürler

dreamsboy

dreamsboy

Üye
Arkadaşlar kendi yaptığınız ikonu telefonda kullanmak tabiki ayrı bir keyif.. ama yinede zorlanan arkadaşlar için bi link vericem yüzlerce ikon ve png dosyası tek yapmanız gereken tekrar boyutlandırmak bunuda herhangi bir fotoğraf editörü ile yapa bilirsinizi ..... Herkese kolay gelsin

FerreT

FerreT

Üye
pylşm için saolasın

hebele1

hebele1

Üye
Çok Saol kardeş tamda aradığım şeydi!..

last_shout

last_shout

Üye
tskrler ii anlatmıssınd abn anlamadım :D:D:D:D:s