rica ederim kardeş. bizim gibi kaç android kullanıcısı bu sıkıntıyı önemsiyor bilmiyorum. telefonun dokunmatik olması, telefon ekranında bir çakmak animasyonunu parmakla yakıp üfleyerek söndürmek, bir kedi animasyonun konuşalanları kaydedip farklı bir ses tonunda geri söylemesi, ekrandaki bir su terazisiyle oturduğu masanın düzmü yoksa eğikmi olduğunu tespit etmek, ekrandaki pusulayı açıp kırmızı okun ne tarafı gösterdiğini görmek bir çok kullanıcının android sistemi harika bir sistem olarak görmesini sağlayabilir. bunları telefonu aldığımda bende yaptım ve olağan üstü özelliklermiş gibi geldi bana da. ama ufak tefek ve pek işe yaramayan bu uygulamaları bir süre sonra hiç açmadığımı ve telefonumda boşuna yer kapladığını görünce hepsini kaldırdım. ama konu bir "akıllı telefon" kullanıcısı için önemli olan Office uygulamaları, navigasyon, sözlük, internet gibi uygulamalara geldiğinde tam bir hayal kırıklığına uğradım. telefondan banka web sitesine giriyorum, müşteri numaramı ve şifremi girdikten sonra banka telefonuma mesajla bir onay kodu gönderiyor. bu şifreyi okuyup tekrar web sayfaya dönüp kaldığım yerden devam etmem gerekiyor ama mesajı açıp sonra tekrar web sayfaya döndüğümde sayfayı baştan yüklüyor ve benden tekrar müşteri numarası ve şifremi istiyor. işlem en başa dönüyor yani. ve bir türlü onay ni girmem gereken sayfaya ulaşamıyorum bu nedenle. her seferinde başa dönüyor. bir başka durum navigasyonu açmışım seyir halinde gidiyorum. bir arama geliyor cevap verip aramayı sonlandırdığımda navigasyon kapanmış oluyor. tekrardan açıp gideceğim yeri tekrardan girmem gerekiyor. bir başka durum facebook uygulamasında gezinirken bir videoya tıklıyorum izlemek için. videoyu izleyip bitirdiğimde facebook sanki ilk defa açıyormuşum gibi yeniden açılıyor. zaten facebook duvarı devamlı aşağıya doğru açılan bir sayfa. ben birkaç kere aşağılara kadar inip gezinmişim ve oralarda bir video izleyip geri dönmüşüm sayfaya. sayfa yeniden yüklendiği gibi bir de kaldığım yerden değil de en baştan başlıyor. kaldığım yere gitmem için hem zaman kaybı hemde boşuna data kaybı yaşıyorum. kaldığım yere gitmek için birkaç kez "daha eski gönderileri gör" deyip açtığım yerleri tekrar açmam gerekiyor. bu durum hiç hoş değil yani. home ve geri tuşu ile ilgili sıkıntıdan zaten yukarda bahsettim. androidin adam gibi bir görev yöneticisi yok. uygulamalar arasında geçiş yapmak diye bişey yok. multi-task özelliğe sahip olduğunu söylüyorlar ama bence mono-task deseler daha doğru olur. çünkü aynı anda birden fazla uygulama çalıştırman çok zor. birinden birine geçerken diğeri zaten kapanıyor. beğenilmeyen S60 işletim sistemlerinde bile daha başarılı bir programlar arası geçiş vardı. bir web sayfasından sözlüğe geçiş yapıp geri döndüğünüzde web sayfasını bıraktığınız yerde buluyordunuz. kaldığınız yerde sizi bekliyordu. android telefonumda "task killer" diye bir uygulama var. markette de aynı işi gören bir kaç uygulama daha var. güya tek tıklamayla çalışan bütün programları kapattığı söyleniyor. ama hiç bir zaman doğru dürüst çalıştıklarına şahit olmadım. altta çalışan müzik playeri task killer uygulamaları vasıtası ile kapatamıyorsunuz örneğin. çalışan uygulamaları nereden görüp aralarında nasıl geçiş yapacağımıza gelince. Home tuşuna uzun basınca çalışan uygulamaları gösterdiği söyleniyor. ama home tuşuna uzun bastığınızda çıkan menüde son kullandığınız uygulamaların sekiz tanesini görüyorsunuz ve bunların hangisi o an çalışıyor hangisi çalışmıyor anlayamıyorsunuz. mesajı da aramayı da uygulama gibi gösteriyor. zaten "en son görevler" yazıyor orda da, "çalışanlar" demiyor. dediğim gibi bir çok android kullanıcısı bunları birer eksik olarak görmeyebilir. ama bunlar benim için çok eksik şeyler. ekranda mum yakıp söndürmek, su terazisi yada pusula kullanmak, bir kedi animasyonun kuyruğuna basıp miyavlamasını dinlemek benim için pek bişey ifade etmiyor. elimde android telefonum ve banka hesabımda da para varken birine para göndermek için hala bankaya gitmem gerekiyorsa yada eve gelip evdeki bilgisayarı kullanmam gerekiyorsa android benim için çok işlevsel ve övüldüğü kadar iyi değildir. bir uygulamadan açık olan bir web sayfasına her dönüşümde o sayfayı yeni açıyormuş gibi baştan yüklemesi bana hız kazandırmıyor. android eğer bu şekilde devam ederse, yani satışını sadece üç beş görsel eğlence uygulamasına endekslerse çok geçmeden akıllı telefon vasfını yitirecektir. android telefon pazarına girdiğinde bu yana piyasa birbirinin taklidi telefonlarla doldu. şekilleri aynı, ekranları aynı, işletim sistemleri aynı, uygulamaları aynı, menüleri aynı. birbirlerinden ayırıcı özellik olarak sadece 3-5-8 mp kameraları, 2-4-8-32 gb hafıza kartları ve üzerlerinde yazan samsung,lg,htc gibi markaları kaldı. android telefonların hiçbirisi benim için özgün ve özel bir telefon değil. kendi telefonum da buna dahil. birisi çıkıp bana itiraz edip şunu diyebilir "çoğu bilgisayarlarda windows var, bilgisayarlarda birbirlerinin kopyası o zaman". ben de şunu derim o zaman "bir ofis-ev bilgisayarı kullanıcısı olarak windowsta yapamayıp da diğer işletim sistemlerinde yapabildiğin neler var?". eğer bu soruma benim yukarda androidle ilgili belirttiğim sıkıntılar kadar cevap verilebilirse haksız olduğumu kabul ederim. ama bunca övgüler alan bir sistemin kendisinden çok daha basit görülen sistemlerde görülmeyen sorunlar ve sıkıntılar göstermesi normal bişey değil. baya uzun yazdım sanırım

umarım android bu sorunlar üzerinde çalışıyordur ve en kısa zamanda bu sorunların giderildiği versiyonu yayınlar.