PaRmAk ÇıTLaTmAK...!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
YesiLPeri

YesiLPeri

Üye
    Konu Sahibi
PaRmAk ÇıTLaTmAK...!
Kimi insanlar, her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar durumlarından memnun görünürler. En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneğin, parmaklarınızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü ve bu kapsülün içinde de, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının içinde erimiş durumda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket yeteneğini artırır. Kuşkusuz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır.

Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekmiş olsanız, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15-20 artırır. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Tüm bu açıklamalar, deneylerle kanıtlanmasına karşın, yine de bu kadar küçük gazın, bu denli büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ anlaşılmış değildir.

Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Peki, parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuz için zararlı mıdır? Bunu alışkanlık biçimini getirenlerde, eklemler çevresindeki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısıyla elin kavrama gücü azalmaktadır...:allalla::allalla::allalla:
 
  • Beğen
Tepkiler: Reşwan ve MeLih_061


Adilx05

Adilx05

Üye
İnşallah Zararlı Değildir Çünkü Çoğunlukla Yaparım :oke:
 
serecans

serecans

Üye
tesekkurler guzel bilgi
 
By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
TeşekkürLeR Bundan Sonra Az Çıtlatırım :)
 
Samsun55''

Samsun55''

Üye
Ben zaten hiç çıtlatmam :ehe
 
MeLih_061

MeLih_061

Üye
Bilgi için teşekkürler..:oke:
 
.BlueTR

.BlueTR

Üye
çıtlatmatı becerebilsem :D
 
join_23

join_23

Üye
ben manyak gibi el parmaklarımı çıtlatıyorum yaa, bırakmak lazım :hmmm
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
Evet ilerde el titremesine de sebep olduğunu duydum nekadar doğru bilemem tabi. Bilgi için teşekkürler
 
Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
aklıma geldiğinde hayatta dayanamam çıtlatmadan.. tabi manyak gibide çıtlatmam kaç saatte bir aklıma gelir öyle.. yoksa du bakam çıtlıcakmı diye dakka başı yapmam yani
 
55_BeRKaN_55

55_BeRKaN_55

Üye
ben çıtlatmam ama merak eden arkadaşlar için açıkliim bir bilim adamı çocukluğundan beri düzenli bir şekilde sağ parmaklarını çıtlatmış sol pamağını çıtlatmamış şimdi baya yaşlıymış ama iki elindede sağlık problemi yokmuş bilgilerinize ;)
 
WeB TaSaRıMı

WeB TaSaRıMı

Üye
teşekkürler
 
ALPARS™

ALPARS™

Üye
Zararlı olduğu kesin yani:hmmm
Stres atıyordum ne güzel.
 
technoshark

technoshark

Üye
Biliyordum ama bu kadarda sorun yaşatacağını zannetmiyordum :) teşekkürler
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt