Yaylalar Yaylalar... Praetor Gider Askereeee Diloo Diloooo Yaylalar...

Sponsorlu Bağlantılar

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Ben uzun dönem çıkacağını çoook öncelerden söylemiştim. Sakalımız yokki... :ehe
Neyse boşver hayırlı olsun. Gittiğin zaman iyi ki çıkmış diyeceksin merak etme :cool

--------------- Ekleme ---------------

Torunlarımın taaaa bilmem kaçıncı torunusundur acaba? Ben 299. uzun dönemdim. Şimdi kaçlarda?

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Uzun dönem asteğmen.
Dağ komando...

isparta iline bagli kucuk ve sevimli egirdir ilcesinde bulunmakta olan, ulkemizin en zorlu uretim merkezidir. hem asker hemde astegmen yetistiren iki ayri okul mevcuttur.
sirf zevk olsun diye ' na cikarlar. allah, orada askerlik yapanlari korusun.
dağcılık,su üstü ve su altı eğitimleri, kayak,eğitimlerinin de verilebildiği iklimi dolayısıyle 4aylık periotta hem en sıcağı hemde karı yaşayabildiğin , çeşitli ülkelerden değişim programları dahilinde askerlerin eğitim gördüğü ,dünyanın en iyi ''temel komando okulu''dur.yalnızca rütbeli eğitilir.eğitim zordur fakat eşsiz manzarası kafa sağlığını korur.
kantininde bıcak satılan (sanırım) tek okul.
halen diyarbakır'da asteğmenlik yapmakta olan bir arkadaşımın bu okulda eğitim görürken, telefonda bana anlattığı bazı şeyler şunlardı:

- günde 13-14 saat dağlarda yürüyoruz. bazen akşam çıkıyoruz, ertesi gün öğlen dönüyoruz.
- bir keresinde yine dağın tepesindeyiz, su içmek için mataramı elime aldım fakat su donmuştu, içemedim.
- kar üzerinde şınav çekiyoruz.
- yakında tatbikat var, 10 gün boyunca dışarıda kalacağız.
bu okulda görülecek en kral kurs dur, bu kursa komando eğitiminin yanında kayak, su üstü, sertifikalı cankurtaran ve paraşüt eğitimi de dahildir. komando ihtisas kursu gören kursiyerler bu bölgelerin büyük bir kısmını yürüyerek, bazı kısımlarını ise kara, deniz ve hava vasıtaları ile kullanırlar ve ilave olarak kayseriye hava indirme taburuna paraşüt atlayışına giderler.

dag komando okulundaki eğitimler hava şartlarından nadiren etkilenir. yağmurun her türlü şiddetlisi, insafsızı, şimşeklisi, yıldırımlısı ve fırtınalısı eğitimlere ara verdirtemez veya erteleyemez. sağnak yağmurun altında ve arazideki bir eğitimde dersi veren yüzbaşının yağmurda daha fazla ıslanmamak için değil de dışarıdaki işi için dersi erken bitirmek istemesi gayet olağandır.

yüksek bir dağın zirvesindeki kayalıklarda eğitim yaparken bastıran şimşekler ve yıldırımlar sadece telsizleri kapatmanıza ve tüfekleri yere bırakmanıza sebep olur, eğitim devam eder.

kar yağışı zaten bazı eğitimler için gerekli olduğundan herhangi bir engel söz konusu değildir. kar fırtınasında ise sırf görüş on metrenin altına düştüğü için eğitim iptal edilebilir veya ertelenebilir.

dag komando okulunda verilen dağcılık eğitimi üst seviyededir. arazide fazlasıyla imkan bulunmakla beraber son yıllarda yapılan yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki kule ise dünyada eşi benzeri bulunmayacak bir tesis niteliğindedir, bu kulede her türlü dağcılık eğitiminin yanı sıra telden suya iniş ve basınçlı su altında geçiş gibi fantezi sayılabilecek eğitimler de verilir.

okulun hemen dibinde bulunduğu ve ısparta tarafından gelirken daha eğirdir bile görünmeden kendisini fark ettiren sivri tepe, üzerindeki türk bayrağı kendini gösterir. ilk gördüğünüzde oldukça dik olan bu tepeye hayran kalırsınız fakat kurs kapsamında bu tepeye tırmanacak olduğunuzu öğrendiğinizde hayranlığınız bitiverir. tepe aslında fazla yüksek görünmez fakat bazen askerler bayrağı ve yazıyı boyamaya çıkarlar, karınca gibi göründükleri zaman ve yukarıdan düşürülen bir malzemenin neredeyse dakikalarca aşağıya inmediğini görmek size oha dedirtir.

komandolar haricinde kurs görenler arasında kara havacılar da vardır. gördükleri hayati idame kursunun zorluğu, süresine oranlanırsa, türk silahlı kuvvetlerinin en ağır kursu olacağı görülecektir.
zaman zaman dost ülke yabancı personeli de kurs görmektedir.
daha ilk günden komando okulundaki eğitimi geçireceğiniz timiniz belli olur. burada timden kasıt her asteğmen adayına bir tim verileceği değildir. her asteğmen adayı ilerde yöneteceği komando timindeki bir askerin görevini üstlenerek eğitimlere iştirak eder. yani kısaca açıklayacak olursak her asteğmen adayı; hücum elemanı, makinalı tüfek nişancısı, ya da bir roketatar nişancısı gibi normal bir komando timinde bulunan yapılanmadaki gibi bir görevi üstlenerek eğitimlere çıkar ve görevi ile ilgili olan tüm silah ve mühimmatı bizzat taşır, taşımakla kalmaz eğitimler boyunca onlarla yaşar. buradaki amaç bir tim komutanı olabilmek için gerekli şeyleri öğrenirken bir askerin de yaşantısını öğrenmek, bunun ne demek olduğunu gerçekten öğrenmektir. bir timi yönetebilmek için emrinizdeki askerlerden gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak çok daha dayanıklı olmanız gerektiğini kavrayabilmeniz için eğitimlere bu yapılanma ile katılmak esastır. çünkü komando okulundaki işkence tadındaki eğitimler insanı tükettikçe aday önce psikolojik olarak bitecek, bittikçe kendini bırakmaya başlayacak ve kendini bıraktıkça da komando eğitimini veren ve sayısız çatışmadan sağ çıkmış ve komando okulunda eğitmen olma hakkı kazanmış eğitmeninin baskısını ve tokadını ensesinde hissedecektir. aday, yapılanların hepsinin bir anlamı olduğunu ancak bölgeye gönderildiğinde, bilinmezlikler içinde yalnızca etrafında teröristlerin olduğunu bilerek arazi taraması yaparken; 2000 metre rakımda – 15 derece sıcaklıkta gece gündüz bir binaya girmeyi bırak uzaktan dahi olsa medeniyete dair hiçbir şey görmeden aylarca yaşayınca kavrayacaktır… o zaman bir insanın iyiliği için işkence yapılmasının gerekliliğini, ne kadar anlamsız olsa da bunun işe yaradığını anlayacaktır.

komando okulunda her türlü hava ve arazi şartında hayatta nasıl kalınacağı ve insanın hayatta kalmasının bile mucize olacağı durumlarda nasıl savaşılacağı öğretilir. verilen eğitimler hayatı idame, ormanlık arazide muharebe, dağlık arazide muharebe, komando imkanları ile sulardan geçiş, dağcılık ( okulun adından da anlaşılacağı üzere oldukça kaliteli bir dağcılık eğitimi verilir ) patlayıcılar, yaya intikal, harita ve gps, atış ( aday 3 ay boyunca bir timde bulunan bütün silahlarla, bunlara tanksavar silahları da dahildir, yoğun bir şekilde durmadan atış yapar, bu atışlar çeşitli senaryolar dahilinde yaptırılır ve silahların adayın bir organı gibi benimsetilmesi sağlanır ) , pusu, pusuya karşı koyma, kaçma kurtulma, meskun mahalde muharebe, gece muharebe, hava indirme ve helikopterle intikal olarak özetlenebilir. eğitim yapılan yerlerde geçilen parkurların bir çoğunda şehit atğm. x, şehit uzm. y gibi adlandırmalar mevcuttur. bu, eğitimin sertliğinin ve aşılan parkurların zorluk derecesini gösterir. sürünürken aynı anda kafanızın üzerinden mermiler geçerken ve onların şakırtısı altında sürünmeye devam ederken, kolunuzdan göğsünüzden dirseklerinizden kan gelirken komando olmayı hak edebilmek için tam da orada, sizin bulunduğunuz sızma parkurunda başından vurularak şehit olan atğm. x i düşünürsünüz. allah’a uzanan merdivenden göğe yükselirken, 80 metrelik kuleden bir iple baş aşağı boşluğa sallanırken, yalnızca birkaç yüz metre ötenizde patlayan roket mermilerinin yüzünüzde oluşturduğu basınca alışmaya çalışırken korkularınızdan arınırsınız...

okulda eğitimler nazari ve çoğunlukla arazi uygulamalı geçer. bu ifade okulun tanıtımlarında geçen bir ifade olsa da gerçeği pek yansıtmaz çünkü komando adayı eğitime başladıktan bitirene kadar yatağını pek göremez. eğitimler arazide geçer, yemek sırtta taşınır, hava şartları dikkate alınmaz. ertesi günün eğitiminin nerede olacağı asılan listelerden adaylar tarafından alınır ve eğitim bölgesine ulaşabilmek için dahi onlarca kilometre araziden yürümek, bu intikal sırasında 600 metre irtifa alıp kaybetmek, eğitime giderken gösteri tatbikat askerleri tarafından pusuya düşürülmek rutin faaliyetlerdir. bölge haritası adayların tümünde mevcut olup eğitim bölgelerine verilen koordinatlarla ulaşmak garipsenmeyecek olaylarlardır.

komando okulunda verilen hemen her eğitimin sınavları yazılı ve uygulamalı olarak yapılır. alınan dereceler adayın hanesine işlenir. bunun yanı sıra standartları oldukça yüksek olan spor eğitimleri ve 3 aylık süreçte periyodik olarak yapılan spor sınavlarından alınan puanlar da adayın başarısını belirlemekte kullanılır. burada başarısız olanların okuldan atılacağına dair gevrek espriler yapan arkadaşlar için özellikle belirtmek isterim ki başarı ya da başarısızlık adayın komando olup olamamasını belirleyecektir. açıklamak gerekirse; 3 aylık süreç sonunda çekilen tüm işkencelere rağmen aday komando olamayabilir ve komando brövesini göğsüne takamayabilir. bu oran genel olarak 1/5 civarındadır. yani giren 5 adayın ancak 4 ünün komando brövesini taşıyacağını gösterir. bu, kişinin çekeceği kura sonucu gideceği birliğin neresi olacağını etkilemese de timinin karşısına göğsünde komando brövesi ile çıkabilmek oldukça önemlidir. çünkü komando okulundaki eğitimin ardından kıta görevine gidecek asteğmenlerin %99 u iç güvenlik bölgesinde terörist ve asker hariç insan görmeyerek, medeniyet görmeyerek, haftalarca banyo yapmayarak, tabiri caizse insanlığını unutarak büyük bir özveri ile görev yapacağından komando olabilmek ve onu gerçekten hak edip bölgeye gidebilmek insanı oldukça motive eden bir unsurdur. çünkü komando olmak onurumuzdur.
329. dönem olarak sonunda eğitimleri tamamlamış bulunuyoruz. vücudumuzda gelişme beklerken en büyük gelişmeyi arka tarafımızda yaşadık. en son 10 günlük tatbikat da ebemizle iyice yüz-göz oldu. birkaç arkadaş olarak kıçım başım ağrıyor diyerek 5 gün istarahat alarak çok şükür kurtulduk ama yaklaşık 250 arkadaşımız hala dağlarda. sırtımızda 30 kilo çantaya artı olarak kol içinde dönen mg3 ve rpg'lerle arka tarafımızda 2 cm çapında bir genişleme söz konusu oldu. olsun vatan sana canım feda diyoruz 329. dönem asteğmen komandoları olarak. bugün de rütbeler takılmakta okulumuzda, bröveleri general takıcakmış heyecanlı bir bekleyiş var. bir sonraki dönemlere uyarılar sakın komando olmayı istemeyin gerçekten insan gibi bir cinsel temas söz konusu değil, aylardır seriye bağladılar. on beş günlük dinlenmenin ardından yolculuğumuz şırnak, hakkari, bitlis, siirt'e. güçlüyüz, cesuruz, hazırız elbette ama insan gibi muamele lütfen !!!
oraya vardığınızda etrafınızda 360 derece dönerek çevredeki tepelere bakın. görebildiklerinize işeyecek, göremediklerinize sıçacaksınız.
263.dönemden bir dost
90 gün boyunca aldığım eğitim sonucunda öğrendiklerimi özetlersem ; insan 12 günde 150 km yol yürüyebilir ve yürürken de uyuyabilirmiş.
egitim gören birinin deyimiyle : insanı kamyona çevirme merkezi.
"yatağına iyi bak çünkü onu bi daha göremeyeceksin" cümlesi hemen hemen tüm ranzaların bi köşesinde mutlaka yazar...ilk günler bu cümleyle ne denmek istendiğini pek anlamasanızda ilerleyen günlerde yaşayacağınız olaylar ve çıkacağınız intikaller sizi bu konuda epey aydınlatır...
94 yılında girip 53 günde tospa pişirmeyi bile öğrendiğim okul . macera severseniz müthiş bilgi ve deneyim kazanabilirsiniz burada.
okulda size verilen her şeyi anlayabilirsiniz ama sadece 53 günde kulaklarımın 3 kere deri değiştirmesini hala aklım almıyor.
271.ci dönemlerin camili yayla ayazında biz insan değilmiyiz diye bağırdıkları ,sonu olmayan yürüyüşlerin ve eğitimlerin olduğu ve hafta sonu dışarı çıkmak için 12 barfix çekilmesi zorunluluğu olan,verilen gps lerle koordinat bulmanın imkansız olduğu sakat bi yer.
koğuşlardan birinde bir ranzanın alt katından okunabilecek şekilde üstteki tahtada aynen şöyle yazar: "ilk geldiğinizde ulan s**seler şu sivri'ye çıkamam diyeceksiniz. merak etmeyin önce s**ecekler sonra çıkaracaklar." bu noktada eklemek istediğim; sonra indirip, aşağıda bi posta daha s**ip gene çıkarıyorlar.
Eğitim zaiyatı:

Okuldan bir kaç kare:

Komando yetiştirmede dünyada ilk sırada...
Buradaki eğitimim bitince bana kalkıp da falanca tanıdığım askerlik yaptı demeyin arkadaşlar...

minoo

minoo

Üye
:ağlarım::ağlarım:
Ata'm,Allah yardımcın olsun canım benim :(

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
İyi bilirim. Ben demedim mi Ata :ehe
Biliyoruz ki konuşuyoruz. Sen sınava girip sadece adını soyadını yazıp, kısa dönem istiyorum deseydin bile yine oraya gidecektin :ehe

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
3 ay var ya 3 ay geçmek bilmeyecek. 5 dakikalık istirahatler bile sana yıllık izin gibi gelecek :ehe
Bari iyi ve sıkı çalışıp dereceye girmeye bak. Zira kur'aya girmez istediğin ili seçersin eğitimin sonunda...

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
O cüsseyle komando olmaktan başka şansın yoktu zaten Atacım. İyi yere düşmüşsün açıkçası, yorucu olsa bile çarşıya çıktığında dahi güvendesin hiç yoktan.

Hayırlısı olsun ne diyelim.

Ayrıca, sen o telefonu süs diye mi taşıyorsun anlamadım!

s@hr@

s@hr@

Üye
Allah yardımcın olsun ...

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Biz de yaptık. Biz kısa dönem istediğimiz, soruları okumadan cevapladığımız halde yaptık. İsteyip sonra istemem demek olmaz :ehe Ama 3 ayda ZIMBA gibi olacak. Bir Eğirdir bir de Foça'nın eğitimi zordur. Şayet Eğirdir de eğitimlere dayanamazsan seni Tuzla'ya refüze ederler. Eğirdir de yapamayan çürükler oraya postalanır. Ata zımba gibi delikanlı başarır hatta dereceye bile girer diyorum. Yüzümü kara çıkartma Ata.. Askerliğin uzun dönem çıkar dedim hatta sen söylemedin Eğirdir Asteğmen Komanda okulu çıkacak gibi geliyor dedim ve dediklerim çıktı. Şimdi de derece yapar diyorum, hadi bakalım yüzümü kara çıkartma benim :cool

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
3 ay var ya 3 ay geçmek bilmeyecek. 5 dakikalık istirahatler bile sana yıllık izin gibi gelecek :ehe
Bari iyi ve sıkı çalışıp dereceye girmeye bak. Zira kur'aya girmez istediğin ili seçersin eğitimin sonunda...
Sen burada mı yaptın?..
O cüsseyle komando olmaktan başka şansın yoktu zaten Atacım. İyi yere düşmüşsün açıkçası, yorucu olsa bile çarşıya çıktığında dahi güvendesin hiç yoktan.
Hayırlısı olsun ne diyelim.
Ayrıca, sen o telefonu süs diye mi taşıyorsun anlamadım!
Cüsseden kaybettik tabii... İlkokuldan önce spora başlarsa bir insan.......

O okulda anladığım kadarıyla zaten canımı kaybetmek isteyeceğim zamanlarım olacak :D

Sen aradın mı ki beni?..
Allah yardımcın olsun ...
Sağoalsın.

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Biz de yaptık. Biz kısa dönem istediğimiz, soruları okumadan cevapladığımız halde yaptık. İsteyip sonra istemem demek olmaz :ehe Ama 3 ayda ZIMBA gibi olacak. Bir Eğirdir bir de Foça'nın eğitimi zordur. Şayet Eğirdir de eğitimlere dayanamazsan seni Tuzla'ya refüze ederler. Eğirdir de yapamayan çürükler oraya postalanır. Ata zımba gibi delikanlı başarır hatta dereceye bile girer diyorum. Yüzümü kara çıkartma Ata.. Askerliğin uzun dönem çıkar dedim hatta sen söylemedin Eğirdir Asteğmen Komanda okulu çıkacak gibi geliyor dedim ve dediklerim çıktı. Şimdi de derece yapar diyorum, hadi bakalım yüzümü kara çıkartma benim :cool
Hocam benden komando nasıl olacak?..
Gözünü seveyim bir susu, bir sus da refüze etsinler :D
Benim gözler 7 + 7 toplamda 14 derece miyop. Gözlüksüz 20 cm'den anamı tanımam.
Bir de üstüne 1 derece civarı astigmat var her ikisinde de.
Bildiğin avukat gözü işte...

Beni de komando yapacaklarsa helal olsun diyorum...
Eğitime katlanırım hiç sorun değil, eğitimi cücükler düşünsün.
Ama göz bu arkadaş, gözlüğüm düşse roket atarı kime doğrultacağım?..

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Asker ocağında gözünü açarlar merak etme Ata :ehe Hele orda var ya bir açarlar ki. Teleskop falan boş.
Şaka bir yana hayırlı olsun. Canlı olarak görmedim ama dumble ile çalışıp fitness body building falan yapıyordun herhalde. Eğitim herkesi zorlar başbaşma bir eğitim var. Barfiks çok önemli çarşı iznin buna bağlı 3 aylık acemilikte ne kadar barfiks, sınav, mekik, maraton koşu da başarılı olursun o kadar çarşı iznine çıkarsın.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Cüsseden kaybettik tabii... İlkokuldan önce spora başlarsa bir insan.......

O okulda anladığım kadarıyla zaten canımı kaybetmek isteyeceğim zamanlarım olacak :D

Sen aradın mı ki beni?..
Sağoalsın.

Abim askerlik şubesine gittiğinde konuşuyormuş millet kendi arasında, Isparta gelmesin de neresi gelirse gelsin diye. Hayırlısı artık. :D

533 ... .5 70 numarayı çok aradım. En son bana mesaj atmıştın bu numaradan?

Yasminozz

Yasminozz

Üye
Çok şaşırdım gerçekten..kalıbından dolayı komando olma ihtimalin elbetteki fazlaydı ama gözlük kullandığını bildiğim için olmazsın diye düşünüyodum..herşey de bi hayır vardır...

Bnm tanıdığım Ata her yere çok güzel uyum sağlar ve zorluk çekmez...Allah a emanet çok güzel günler geçirirsin inşallah... :op: :op:

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Ayrıca sadece kalıba bakmıyor bu seçimler. Öyle olsaydı birçok kalıplı arkadaşı istedikleri halde almadılar. Belli kriterler var onlarda ben gördüğüme göre işinin ehli yetkililer hayli hayli göreceklerdi ki öyle de oldu. Zaten orası gelmese şaşardım değişti galiba yıllar içerisinde secimler diye :ehe

Yasminozz

Yasminozz

Üye
Bu kdr komik olan ne onu anlamadım bende....

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Asker ocağında gözünü açarlar merak etme Ata :ehe
Bu okula gelenlerin %75'i Tuzla'ya refüze oluyormuş :hmmm
Sen nerede yaptın???
Abim askerlik şubesine gittiğinde konuşuyormuş millet kendi arasında, Isparta gelmesin de neresi gelirse gelsin diye. Hayırlısı artık. :D
533 ... .5 70 numarayı çok aradım. En son bana mesaj atmıştın bu numaradan?
Hayırlısı... Yapılacaksa yaparız hocam en iyi şekilde...
Yok o değil artık silebilirsin.
Ararım seni ben gitmeden :)
Çok şaşırdım gerçekten..kalıbından dolayı komando olma ihtimalin elbetteki fazlaydı ama gözlük kullandığını bildiğim için olmazsın diye düşünüyodum..herşey de bi hayır vardır...

Bnm tanıdığım Ata her yere çok güzel uyum sağlar ve zorluk çekmez...Allah a emanet çok güzel günler geçirirsin inşallah... :op: :op:
Çok teşekkürler yasminoz :)
İnşallah... İnanıyorum hakkımda hayırlısı oldu.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici

Hayırlısı... Yapılacaksa yaparız hocam en iyi şekilde...
Yok o değil artık silebilirsin.

Yapacağına eminim zaten Atacım. Tek sıkıntı uzun dönem olması. :hmmm

Bir ara güncelleyiver iletişim bilgilerini. Çarşıya çıktığında da ararız, ya da bakarsın bahar zamanı turneye geliriz o tarafa. Ulaşabilelim..

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tamamdır dostum.
Artık başladık mı bitecek bir şekilde ne yapalım...

Üst Alt