• Üye Haberleri - İncelemeleri bölümümüzde sadece üyelerin kendi yazdığı haberler ve oluşturduğu incelemelere yer verilmektedir. Haber kaynaklarından veya farklı bir kategoriden, birebir alınan içerikler paylaşılamaz.

Android OS Nedir? ( İnceleme ve Tanıtım )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Android OS Nedir? ( İnceleme ve Tanıtım )
2005 yılının Temmuz ayında başlangıç verilerek başlatılan çalışma ardından, Open Handset Alliance ve Google isimli iki farklı şirket tarafından kodlanılan Android OS işletim sistemi, eksikleri ve geniş tarihi ile ilgili bilgileri bu haberimizle bir çatı altında toparladık. Son günlerin en çok tercih edilen akıllı cep telefonu platformu olarak karşımıza çıkan Android OS’un, geleceğimizdeki en başarılı mobil işletim sistemi platformu olması gerektiğini de hatırlatmamızda fayda var.

( Geleceğimizin platformu, Android! )

[BREAK=Genel Bilgi]
Google ve Open Handset Allience tarafından açık olarak kodlanan Linux İşletim Sistemli tabanlı mobil platform Android, 2007 yılında duyuruldu ve sonrasında 2008 yılında mobil cihazlarda boy göstermeye başladı. Telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimini 34 adet farklı donanım, yazılım ve telekom şirketi, büyük bir başarı olarak tanımlayarak Android OS’a destek sunuyor. Açık kaynak kodu ile birlikte kullanıcılar tarafından geliştirilebilen işletim sistemi için uygulama yazmak ise oldukça kolay.

( Yeşil devin, şanlı tarihi )

[BREAK=Tarih]
2005 yılında satın alınan Android Inc firması, Google’ın hesabına geçmesi ile birlikte kaderi değişti. Yapılan reklam kampanyalarının ardından, yayınlanan yeni sürümler ile birlikte Google’ı Andy Rubin (Danger'in kurucusu), Rich Miner (WildFire'ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White (WebTV'de çalışan ilk mühendislerden biri) geliştirdi. Ancak daha önceki sürümü gibi başarı sağlayamaması beklenen Android, geliştiricilerinin kariyer gücü ile birlikte bambaşka bir boyuta sıçradı.

( Yeşil devin, şanlı tarihi )

Geliştirilebilir işletim sistemi olan Android OS; taşınabilir bilgisayarlar, internet tabletleri ve mobil cihazları baz alarak gittikçe gelişmeye başladı. Raporlara göre Google çoktan donanım serilerini, yazılım partnerlerini ve taşınabilir cihazlarda çeşitli derecelerde birlikte çalışacağı sinyalini vermişti.

[BREAK=Geliştirme]
OHA’nın 12 Kasım 2007 tarihinde yayınladığı ön izlemeler ile birlikte netlik kazanan platformun görselleri; geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, SSS ve daha fazlasını içermekteydi. Platform yayınlamadan önce yayınlanan Android-SDK uygulaması ile birlikte geliştirilmeye başlanan platformun geliştirici yazılımı için gereklilik ise şöyle;

• Java Development Kit,
• Apache Ant,
• Python 2.2 veya yüksek versiyonu,
• Eclipse 3.2 veya yüksek versiyonu,

( Geliştiricilerine önem veren platform, Android! )

[BREAK=Özellikleri]
• Medya Destekleri: MPEG-4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video formatlarını desteklemektedir.
• Mesajlaşma: E-Posta, SMS ve MMS üzerinden aktarım sağlayabilir.
• Web Tarayıcı: Firmanın kendi geliştirdiği, WebKit isimli mobil tarayıcıyı içerir.
• Depolama: Bilgi depolanması için SQLite ile yapılandırılmış.
• Handset: VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına uyumludur.
• Diğer Donanımlar: Anti-Titremeli video ve fotoğraf kameraları, çoklu dokunmatik desteği, GPS alıcısı, pusula desteği ve accelerometre gibi donanımları da içerir.

( Açık kaynak kod akımı başlatan platform, Android! )

[BREAK=Aldığı Eleştiriler]
Kullanıcılar tarafından daha şık ve daha işleyişli bir arayüzüne sahip olması beklenilen Android OS işletim sistemi, tam olarak bedava olmadığı için birçok kişi tarafından eleştirilir. İşletim sisteminin farklı ve bazı bölümleri hala ücretli olup, patentle korunduğu için değiştirilmemektedir. Bununda geliştiricilerin canını epeyi sıktığını hatırlatmakta fayda var.

( Geniş kullanıcı kitlesine rağmen, az eleştiri! )

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
gelecegin os'u

Noks

Noks

Üye
Bunu bu kadar özel kılan ne hala anlamadım

feribot34

feribot34

Üye
Android’in hızlı gelişimi gerçekten takdire değer. Ama ben farklı bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Diğer Google hizmetlerinin aksine Android donanımla birlikte geliyor. Ayrıca bu donanımları Google’da üretmiyor ve kullanıcılar Android’i indirip cihaza kurma gibi birşey söz konusu bile değil. Sorunda tam burda başlıyor zaten. Android öyle hızlı gelişiyor ki, bir telefon geliştirilirken üzerine kurulan sürüm telefon piyasaya çıktığında eskimiş oluyor. Üstelik, bu sürümler arasında ciddi farklar var. Geçen sene bu zamanlar satılan telefonların üzerinde gelen Android ile son sürüm Android birbirine sadece görünümde benziyor. Performans ve yetenekler oldukça farklı. Bu yüzden kimse eski sürüm istemiyor. Bazı firmalar telefonları için yeni sürüm güncellemeleri hazırlıyorlar, ama onlar da bu hıza yetişemiyor. Bir noktadan sonra bıkıp vazgeçiyorlar. Daha bir Android’e alışırken bir diğerinin haberi geliyor. Şimdi 2.2 sürümü mevcut, herkes performansından ve yeteneklerinden bahsediyor. Peki Android 3.0 çıkınca ne olacak?

ozggurr

ozggurr

Üye
geleceğimizdeki en başarılı mobil işletim sistemi platformu android olacakmis.. gecmiste oldugu gibi gelecekte de biz kullanicilarinin destegi ile nokia isletim sistemleri en basarili sistemler olacak. symbian/ meamo, meeGo..

Inanmayanlarla gelecekte yuzlesiriz.

atakax

atakax

Üye
geleceğimizdeki en başarılı mobil işletim sistemi platformu android olacakmis.. gecmiste oldugu gibi gelecekte de biz kullanicilarinin destegi ile nokia isletim sistemleri en basarili sistemler olacak. symbian/ meamo, meeGo..

Inanmayanlarla gelecekte yuzlesiriz.

nokıa öldü artık canlanması çok zor symbian kada yavas eski ve kullanışsız bir işletim sistemi görmedim 3 ü meamo yu meego yu görecegiz daha görmeden hiç birşey söylenmez androidi görüpte söylüyorum bence suanda ios tan sonraki en iyi işletim sistemi androiddir...

ilhan78

Üye
nokıa öldü artık canlanması çok zor symbian kada yavas eski ve kullanışsız bir işletim sistemi görmedim 3 ü meamo yu meego yu görecegiz daha görmeden hiç birşey söylenmez androidi görüpte söylüyorum bence suanda ios tan sonraki en iyi işletim sistemi androiddir...

Kıdemli bir nokiacıyım.6600 ve n95 8 gb.maalesef nokia gereken desteği vermiyor.
yazılım çıkıyor 2 update sonra tırt.
şimdi symbian rakmetli oldu.symbian 3^ lü teller alt segment şimdinin s40 gibi olacak(üst segment olarak n8 çıkacaktı oda ertelendi,acaba ne sorun var.)
meamo 1 tel çıkardılar bitti(n900) ona güncelleme falan yapmazlar , patladı geçmiş olsun:(
meego büyük soru işareti.git adam gibi androidli yap yine ol bir numara,yok illa yeni işletim sistemi,samsung bile patşattı bombayı galaxy s le.

ozggurr

ozggurr

Üye

su anda ortalama bir kullanici icin nokia symbian vazgecilmez ve en mantikli modeldir. nokia iflas etmedigi ve mevcut servislerini iptal etmedigi surece bir numara kalmaya devam edecek demedi demeyin.

nasilki yillarca macOS daha iyi dendi ama windows bir numara, nokia da boyle kalacak ve pazarlamaci olmayan, bizim gibi son kullanicilarin tercihi olacak.

oldu (death), bitti, kurtulamaz gibi laflar reklam safsatalarindan baska birsey degil, siz de biliyorsunuz.

nokia symbian os ^3 ile iphone'un yari donanimsal ozellikleriyle aynisini hatta daha iyisini yapacak, siz mhz rakamlarina bakip laflar hazirlayacaksiniz.

vaktinda 7.14 mhz'li workbenchlerin 25 mhzli pc'lerden hizli calistigi zamanlardaki gibi...

--------------- Ekleme ---------------

Kıdemli bir nokiacıyım.6600 ve n95 8 gb.maalesef nokia gereken desteği vermiyor.
yazılım çıkıyor 2 update sonra tırt.
şimdi symbian rakmetli oldu.symbian 3^ lü teller alt segment şimdinin s40 gibi olacak(üst segment olarak n8 çıkacaktı oda ertelendi,acaba ne sorun var.)
meamo 1 tel çıkardılar bitti(n900) ona güncelleme falan yapmazlar , patladı geçmiş olsun:(
meego büyük soru işareti.git adam gibi androidli yap yine ol bir numara,yok illa yeni işletim sistemi,samsung bile patşattı bombayı galaxy s le.

Hangi markanin hangi modeli sonsuza kadar update hizmeti sagladi. Neden bahsediyorsunuz? 1800 TL fiyatli Iphone yasiyan telefon ama nokia 5800 olu telefon mu?

Nokia 5800 ile telefon gorusmesi ve mesajlasma disinda yapabildiklerime bakiyorum da dedikleriniz nerde yasiyor insanlar dedirtiyor ister isemez...

Mukemmel bir sekilde muzik kalitesi var, radyosu var.. muzik konusunda bununla tatmin olmayan hicbirseyle tatmin olmaz. Cok tatmin edici video cekimi var. Goren arkadaslarin kamera gibi ya dedigini bilirim. Gun isiginda gercekten cekim yapmaktan zevk alirsiniz. Zaten profesyonel cekim yapan hicbir akli basinda adam cekim icin cep telefonu kullanmaz.

Wifi-bluetooth gibi asiri guc tuketen uzellikleri kullanmazsaniz 4-5 gun sarj etmeden kullanabilirsiniz.
Fring vb programlar uzerinden akici ve ucretsiz goruntulu konusma imkani var. Fring de ucretsiz. Ben Hong Kong'da Shenzhen'de fuarlardan fuarlara kostururken istanbuldaki ailemle otel lobisindeki wireless uzerinden ucretsiz yararlanarak goruntulu konustum ve bilgisayar kamerasindan daha net goruntu aldiklarini soylediler bizimkiler.

GPS ve harita servisi: Bu mu olu symbian dedirtiyor resmen, arkada gmail, msn, yahoo, sirket mailime mail gelir gelmez mesaj gibi mail alan nokia messaging calisirken; bir yandan da gps ve Cin'de, Hong Kong'da nereye gitmek istiyorsan turkce ve istersen kendi sesinde yol tarifi yani ovi maps ve tamamen bedava arkadasim, onceden yukluyorsun haritalari tele ne servis ucreti, ne yurrdisindasin afra tafrasi..

Nerde oldugumuzu facebook profiline aninda gonderme.. butun msn benzeri hesaplari tek bir hesap altinda toplayan nimbuzz ve uluslararasi ucretsiz gorusme yapmamizi saglayan sip programlarini da eklersek bu nasil olummus, can kurman boyle olu (dead) markaya (symbian+nokia) diyorum ben...

Sirf sip gorusmeleri ile sagladigi tasarrufla 3 gunde parasini cikartiyor telefon.. Gerisi bedava, hersey bedava...

Ha office suite ile exceldir, worddur okuma duzenleme,

PDF+ ile keza

Facebooktan video izleme, muzik dinleme, daha dun dinledim hala sorunsuz calisiyor...

Kullanimi mi cok zor, bunu diyen yalan soyluyor kendi de biliyor bunu...

Yine diyorum, bakin goreceksiniz. Nokia lider olmaya devam edecek.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt