Aile yapımız bozulduğu için mi bu diziler bu kadar yaygın yoksa bu dizilerin yaygın oluşu mu aile yapımızın bozulmasına sebep oluyor tartışılır. Ama ben olaya farklı bir açıdan bakıyorum.
Türk insanının içinde onca deformasyona rağmen hala yaşayan bir meziyet var. Mazlumun yanında olmak, ona sahip çıkmak ve zalime öfke duymak, zulmü kabullenmemek. Dizi yapımcıları da bunu sonuna kadar kullanıyorlar. Izleyiciye cezasını bulmasını umut ettikleri, asla tasvip etmedikleri hareketlerde bulunan bir veya birkaç kötü insan sunuyorlar. Tabi bunların yanında da izleyicinin sahipleneceği bir veya birkaç mazlum da oluyor.
Eminim ki birçok insanı bu dizilerin yayınlandığı anda televizyon karşısına bağlayan şey, yaşananları tasvip etmesi yada örnek alması değil, bilakis içten içe bu ahlaksızlıkları yapanların cezalarını çekmesini umut etmeleri. Bunu bölüm sonlarında bile görmek mümkün. Adem isim vermemiş ama ben vereceğim, örneğin Aşk-ı Memnu'da izleyiciyi her bölüm sonu merakta bırakan şey "Acaba gelecek bölüm yakalanacaklar mı" sorusu oluyor. Izleyicinin isteği, kabullenemedikleri bu ahlaksızlığı yapanların sonunda yakalanmaları. Senaristler de bunun farkında ki bu süreci olabildiğince uzatıp izleyicinin içten içe duyduğu öfkeyi daha da arttırıp onları ekrana daha da bağlıyorlar.
Halkımız bu gibi şeylere tepki duyuyor ve bu tepkilerini kimi zaman basitçe, kimine göre mantıksızca, ama bana göre çok manidar bir şekilde kişisel olarak bizzat oyunculara karşı bile gösteriyorlar. Kendilerini mazlumla o kadar özdeşleştiriyorlar ki, zulmü kendileri görüyormuşçasına zalime tepki gösteriyorlar. Senelerdir Erol Taş bu sebeple saldırılara uğramadı mı?
Peki neden ahlaki yozlaşma konuları dizilerde bu kadar çok işleniyor? Sorunun cevabı forumda bile mevcut. Günümüzde malesef cinayet, hırsızlık gibi suçlar o kadar olağan hale geldi ki bu suçlara gösterilen tepki malesef sadece suçun ne kadar hunharca işlenildiği ile doğru orantılı oluyor. Oysa tecavüz, aldatma gibi suçlar hala çok yoğun bir tepki alıyor halktan. Forumda da bu suçlar Haber Köşesinde en fazla yorumlanan konular oluyor genelde.
Peki bunları izlemek insanları etkilemiyor mu? Ateşin yaktığını göstermek, akıllı bir insan için ateşe yaklaşmaması konusunda bir derstir. Iyi insan, ona kötülük ne kadar süslü gösterilirse gösterilsin o yola sapmaz. Iyi bir aile terbiyesini başka hiçbir unsur etkileyemez. Kötüye meyli olan insan için ise diziye ne hacet? Sokağa çıkması yada oturup haberleri seyretmesi bile ona yeter.