kediler Hakkında Her Şey ..

Sponsorlu Bağlantılar

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
kediler Hakkında Her Şey ..
Kedileri Tuvalete Alıştırma

Kedinizi tuvalete alıştırmak için aldığınız kuma 1-2 damla (sadece 1-2 damla) çamaşır suyu damlatın ve kedinizin patilerini kuma sürtün kediniz mesajı alacaktır eğer başka yere pislerse dışkısını alıp o kuma koyun ve kedinizi tekrar alarak aynı şekilde kuma patilerini sürtün kediniz en kısa sürede alışacaktır.

Bir diğer husus ise kumun yerini sık sık değiştirmemeniz, mümkün olduğunca sabit kalsın


Kedinizin Beslenmesi

Kediler insanlara muhtaç değildir. İnsanlar olmadan da onlar kendilerine bakabilirler.

Fabrikalarda yapılan hazır kedi mamalarında gerekli olan geliştirici maddeler, yüksek besinli albümin, yağ, karbonhidratlar bulunmaktadır. Sağlıklı ve uygun hazırlamaya dikkat ederseniz kedinizin yiyeceğini kendinizde hazırlayabilirsiniz.

Et
Kediler her tür eti sever. Çok yağlı olmamak kaydıyla her çeşit eti pişmiş ve küçük parçalar halinde verebilirsiniz. Etin suyu da kuru mamanın ıslatılmasında kullanılabilir.

Yumurta
Çok değerli bir besindir. Ama yumurta akı pişirilmelidir. Çiğ yumurta akının içinde B vitaminini nötralize eden kimyasal bir madde olduğu için çiğ halde verilmez. Yumurta sarısı ise çiğ ya da pişirilmiş olarak verilebilir.

Patates, makarna (nişastalı besinler)
Kedilere enerji sağlaması açısından önemlidir. Bunun yanında bu yiyecekler şişmanlatabilir.O nedenle kilolu kedilere verilmese de olur.

Peynir
Çok değerli yiyeceklerdir. Ama çok az tuz içermelidir.

Sebzeler
Hazım ve dengeli bir beslenme için gereklidir.Besin değeri çok azdır. Ancak kedinin sebzeyi yemesi için etle birlikte pişirilmesi ya da köfte içerisine katılması gerekir.

Balık
Çok önemlidir, ama balıkta B1 vitaminini etkisiz hale getiren bir enzim olduğu için pişirilmesi gerklidir. Haşlarsanız balıktaki besleyici maddeleri öldürürsünüz. Bu nedenle en iyisi ızgara yapmaktır. Fosfor açısından zengin ve hazmı kolay olan balık, kılçıkları ayıklanarak verilmelidir.

Ciğer
Kedilerin çok sevdiği yiyecekler arasındadır. Yüksek besin değeri olmamasına karşın diyet görevini de üstlenir. Çiğ ciğer ishale, pişirilmiş ciğer ise kabızlığa neden olabilir. Çok fazla çiğer tehlikeli olabilir. Bu nedenle sık vermemek yaralıdır.

Çimen
Besin değeri olmayan fakat bir kabın içine yerleştirildiğinde kediler tarafından hazmı ayarlamak için kullanılan ve yutulan yabancı (kıllar) maddelerin de atılmasını sağlayan hazım için faydalı bir malzemedir. Bir saksı içerisinde evde büyütülen çimenler tazelik ve sağlık açısından tercih edilmelidir.

Tatlı gıdalar
Şişmanlatır, dişlerine zarar verir, görme bozukluğu yaratır. Kısaca kediler için uygun değildir.

Dikkat edilmesi gerekenler !
- Kediler sanıldığı gibi küçük kemikleri çiğnemezler, yutarlar. Bu nedenle özellikle küçük tavuk kemikleri sindirim sisteminde ciddi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle balık ta olduğu gibi tavugun da kemikleri ayıklanmalıdır.
- Tavuk özellikle ishal olan kediler için yararlıdır.
- Uzun süre sadece tek tip yiyecekle beslenmemelidir. Yukarıda belirttiğimiz besinler tek başlarına çok fazla anlam ifade etmezler.
- Küçük kedilere günde birkaç kez, yetişkinlere ise günde iki kez yemek verilmelidir.
- Hazırladığınız sağlıklı yiyecekler bazen kedi tarafından beğenilmeyebilir. Ve kediniz açlık grevine girerek günlerce yemek yemeyebilir. Lütfen taviz vermeyiniz.
- Yemeklerin belli saatlerde dakik olarak verilmesi faydalıdır.

Gebe kedilerin mineral, vitamin, protein ve kalsiyuma gereksinimleri artar. Bağırsaklarda uzun süre kalan yiyecekler ( çiğ ciğer ya da et ) verilmemelidir.
Bunlar kabızlığa ve gaza neden olabilirler.

Gebe Kedilere ;
- Beyaz Peynir
- Balık
- Tavuk
- Sebze verilmelidir. Çünkü bunların sindirimi kolaydır.

Çok yavrulu kedilerin sütü yavrularına yeterli olmayabilir. Bu durumda;
- Süt
- Beyaz Peynir
- Yoğurt
- Kalsiyum, fosfor ve D vitamini içeren besinler
annenin sütünün artması ve sağlığını koruması açısından önemlidir.

Kedinizin Bakımı

Kedinin vucudu, burnundan kuyruğuna kadar temiz ve bakımlı olmalıdır. Kediler kendilerini dillerini kullanarak temizlerler. Bu temizlik sırasında yutulan kıllar ya dışkı ile atılır ya da parçalar halinde öğürülür. Bunlar normal davranışlardır. Böylece kedi kendi bakımını kendi yapmakta ve insana ihtiyaç duymamaktadır.

Fakat uzun ve orta uzunlukta kılları olan kediler kendi temizlikleri haricinde de sahibi tarafından hergun taranıp fırçalanmalıdır. Bakımsız olan kedilerin kılları dökülür, keçeleşir ve kirli bir görünüme bürünür. Bu durumda keçeleşmiş olan kılları bir makas yardımı ile dikkatli bir şekilde almak ve iyice tarayıp fırçalamak gerekir. Tabii ki bu zahmetli bir iştir ve vakit alır. Kısa kıllı kedilerin bakımları daha kolaydır.

Kendi kendine temizlenmeyen bir kedinin bedensel ya da ruhsal problemleri olabilir.
Belirtiler;
- Küt bir post
- Yapışmış gözler
- Kabuk bağlamış burun ve ayaklar hastalık belirtileridir. Bu gibi şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden bir veterinere gitmek en doğrusu olacaktır. Ama tabii ki herşey bu demek değildir. Kedinin sahibine de bazı görevler düşmektedir. Kediniz kendi bakımını artık neredeyse hiç yapamayacak durumda olacağından kedinizin bakımını ürkütmeden şefkatli bir şekilde sizin yapmanız gereklidir. Hasta bir kedinin daha fazla sevgiye ve şefkate ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Mümkün olduğu kadar
- yumuşak davranın
- ani hareketlerden kaçının
- keskin kokulu temizlik malzemeleri kullanmaktan kaçının
- Kabuk bağlamış burnu ve çapaklı gözleri pamukla değil ılık papatya suyuna batırılmış yumuşak bir bez parçasıyla temizleyin
- kedinizi temizlemeye çalışırken onu daha fazla strese sokmamalısınız.

Kedinizi temizlerken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kedinizi tümüyle yıkamaktan kaçının. Bunun yerine kedinizin vucudunu parca parca gerek silerek, tarayıp fırçalayarak temizleyin.
- Eğer tüyleri kuru bir şekilde kirlenmiş ise talk pudrası ile fırçalayarak temizleyin. Böylece tüyleri parlaklıkta kazanacaktır.
- Kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız. Şampuanlı yada sabunlu ılık bir su içerisinde başı dışarıda kalacak şekilde yıkayınız. Ve tabii ki bol su ile iyice durulayınız. Çünkü Şampuan ya da benzeri temizlik malzemeleri kedinize zarar verebilecek kimyasal maddeler içerir.
- Kedinizi yıkadıktan sonra havlu ile iyice kurulayınız. Ve ortamın sıcak olmasına çok dikkat ediniz.
- Kedinizin dişlerinde oluşan taş birikintilerini temizletmek için veterinere götürün.

Yapılan başka bir yanlışta AŞIRI BAKIM yapmaktır.
Bazı kedi sahipleri işi oyle abartırki günde birkaç kez kulakları pamuklu cubuklarla temizler, gözlerini tamamen yıkar. (bu kesinlikle yapılmamalıdır.) Lütfen abartmayın ve kedinize EZİYET etmeyin.

Kedinizdeki aşırı tüy dökülmesinin sebepleri
- Hormonal
- Yanlış beslenme
- Vitaminsizlik
- Sinirsel & ruhsal problemler
- Parazit nedeniyle
- Karaciğer yetmezliği nedenlerinden olabilir.

Kedi Davranışları

Kediniz sırtüstü yatarak size karnını gösteriyorsa bunun anlamı kedinizin size güvendiğidir. Normalde kediler asla karınlarını korumasız bırakmazlar.

Kedinizin size sürtünmesi sizin kokunuzun kendi uzerine bulaşması içindir. Bu davranış kedinizin kendisini size yakın hissetmesindendir.

Kediniz yüzünü başınıza sürtüyorsa bunun anlamı size karşı şefkat ve sevgi duyduğudur.

Kedinizin sizin hoşlanmadığınız davranışlarda bulunmasını önlemek için onu asla dövmeyiniz ya da cezalandırmayınız. Bunun yerine oyuncak bir su tabancası kullanabilirsiniz. Kediler sudan hoşlanmaz. Hatalı davranışı sonucu biraz ıslanınca korkacaktır ama sizden değil tabancadan.

:oke:
 


CryDaqqeR

CryDaqqeR

Üye
bilgiler için teşekkürler :oke:
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim :oke:
 

Nillowa

Üye
enessss için dışı kedi be :S al bu sana
 
tatlı çilek

tatlı çilek

Üye
Kedilerin bir aşk(KIH KIH KIH) hayatına el atmadık onu da en kısa zamanda herhangi bir üyeden bekliyorum:Z
 

Nillowa

Üye
wazgeç şu kıl yumağı sewgisinden :D
 
tatlı çilek

tatlı çilek

Üye
Enes kediler kovalasın seni emi =)
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
allah allah yaa kedi gibi bir canlıyı nası sevmezsiniz :ehe
 
silop_kms

silop_kms

Üye
bilgiler için teşekkürler...
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim :oke:
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
381
Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
383
rear2011
Gulu Gulu
Cevap
1
Görüntüleme
434
Baydırman


Üst Alt