2 canın karşılığı taksit taksit ödenecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
    Konu Sahibi
2 canın karşılığı taksit taksit ödenecek
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde 15 ay önce ehliyetsiz olduğu halde otomobil kullanırken aşırı hız yaparak 2 yaşlı şahsın ölümüne neden olan 19 yaşındaki genç önce 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilirken, bu cezası daha sonra 22 bin 750 YTL para cezasına çevrildi. Mahkeme daha sonra 22 bin 750 YTL'lik para cezasını 2 bin 275 YTL olarak 10 eşit takside böldü.

Kaza, ilçenin Kavaklı beldesinde 17 Temmuz 2007 akşamı meydana geldi. Kavaklı Merkez Camisi'nde yatsı namazını kılan Ahmet Bilazer (67) ile Yakup Sivrikaya (74) birlikte yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışırken henüz 18 yaşını doldurmamış olan Okan A. yönetimindeki 61 KH 611 plakalı özel otomobilin çarpmasıyla ağır yaralanmış ardından hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatlarını kaybetmişlerdi.

Kaza sonrası Okan A. tutuklanırken, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme ehliyetsiz sürücüyü önce 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırırken, bu cezasına daha sonra 'sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikleri' dikkate alarak hapis cezasını günlüğü 25 YTL'den olmak üzere toplam 22 bin 750 YTL adli para cezasına dönüştürdü. Mahkeme para cezasını da 2 bin 275 YTL olarak 10 eşit taksitte ödenmesini kararlaştırdı.

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Döpe Döpe

dreamnurse

dreamnurse

Üye
hukuktan pek anlamam ama ölümle sonuçlanmış bu gibi kazalarda özellikle cezanın paraya dönüştürülmesi uygunmudur yada gereklimidir yada ne biliim dönüştürülmese nasıl olur...sitemizin hukukçuları beni bu konuda aydınlatabilirlermi acaba..?

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Ben bildiğim kadarıyla bir cevap vermeye çalışayım, bir yanlışım olursa forumumuzun benden yetkin hukukçuları düzeltsinler(ben de hatamdan bir şeyler öğrenmiş olurum:)).

Ölümle sonuçlanan kazalar farklı farklı gerçekleşmiş olabilir.
Örneğin siz otomobilinizle giderken yanan kırmızı ışığa aldırmayıp "nasıl olsa geçerim" düşüncesiyle gaza basar ve yola atlayan yayaya çarpabilirsiniz.
Ya da siz caddede giderken 1/10 kusurlusunuzdur ama yola atlayan yaya 9/10 kusurludur. Ama sizin ehliyetiniz yoktur!..
Bu anlattıklarım ceza yasasının "taksir" diye nitelediği "gerekli dikkat ve özeni göstermeme" halinin çeşitli dereceleri olarak ifade edilebilir.
Burada siz "arabayı bilerek adamın üstüne sürmemektesiniz" kasıt yok yani.

Ve taksirle adam yaralama ve taksirle adam öldürmenin cezasının yasadaki sürelere bakılırsa 2 yıl 6 ay olabilme ihtimali vardır (Kazanın nasıl gerçekleştiğini, kimin ne kadar kusurlu olduğunu bilmiyoruz).
Türk Ceza Kanunu'nun 50. maddesinin 4 fıkrasında da taksirle işlenen suçlar kısa süreli(1yıldan az) olmasa dahi adli para cezasına çevrilebilir demektedir.

Sonuçta verilmiş kararın yasada dayanağı vardır. İmkansız değildir bu. Ama yerindeliği tartışılabilse dahi, bu tartışma için kazanın nasıl gerçekleştiğini bilmemiz gerekmektedir.

dreamnurse

dreamnurse

Üye
Ben bildiğim kadarıyla bir cevap vermeye çalışayım, bir yanlışım olursa forumumuzun benden yetkin hukukçuları düzeltsinler(ben de hatamdan bir şeyler öğrenmiş olurum:)).

Ölümle sonuçlanan kazalar farklı farklı gerçekleşmiş olabilir.
Örneğin siz otomobilinizle giderken yanan kırmızı ışığa aldırmayıp "nasıl olsa geçerim" düşüncesiyle gaza basar ve yola atlayan yayaya çarpabilirsiniz.
Ya da siz caddede giderken 1/10 kusurlusunuzdur ama yola atlayan yaya 9/10 kusurludur. Ama sizin ehliyetiniz yoktur!..
Bu anlattıklarım ceza yasasının "taksir" diye nitelediği "gerekli dikkat ve özeni göstermeme" halinin çeşitli dereceleri olarak ifade edilebilir.
Burada siz "arabayı bilerek adamın üstüne sürmemektesiniz" kasıt yok yani.

Ve taksirle adam yaralama ve taksirle adam öldürmenin cezasının yasadaki sürelere bakılırsa 2 yıl 6 ay olabilme ihtimali vardır (Kazanın nasıl gerçekleştiğini, kimin ne kadar kusurlu olduğunu bilmiyoruz).
Türk Ceza Kanunu'nun 50. maddesinin 4 fıkrasında da taksirle işlenen suçlar kısa süreli(1yıldan az) olmasa dahi adli para cezasına çevrilebilir demektedir.

Sonuçta verilmiş kararın yasada dayanağı vardır. İmkansız değildir bu. Ama yerindeliği tartışılabilse dahi, bu tartışma için kazanın nasıl gerçekleştiğini bilmemiz gerekmektedir.
çok teşekkür ederim cevap verdiğin için elbette kazada kimin suçlu olduğu çok önemli ve kasıtlı yapılıp yapılmadığı özel bi sebepten ötürü özellikle trafik kazalarında verilen cezalara karşı biraz hassas bi yapım var ama dediğim gibi pekte anlamam hukuktan beni aydınlattığın için tekrar teşekkür ederim..:)

Salihyet

Salihyet

Üye
Yaya olmak daha tehlikeli oldu zaten, ben yaya olmaktank korkuyorum :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...