Türkçe Font ve Gdrtool ile font yapımı

Sponsorlu Bağlantılar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Türkçe Font ve Gdrtool ile font yapımı

GDR Tool Programı yardımıyla Türkçe karakterli font yapımı, biraz karışık gibi görünmesine rağmen, hazırlamış olduğunuz Türkçe fontu telefonunuza yüklediğinizde bu zahmete değdiğini anlayacaksınız.


Symbian işletim sistemini kullanan cep telefonları .gdr uzantılı fontlar kullanır. Bu fontları bugüne kadar hazırlayan yabancılar, Türkçe karakter desteklemeyen fontlar hazırlıyorlardı. İş başa düştü, kendi fontumuzu kendimiz hazırlamak zorunda kaldık. Bu arada bu programı hazırlayan Rus arkadaşlarımız Alezz ve Shamil Randuev’e teşekkürler.

Başlıyoruz. GDR Tool Programını bir klasöre açtığınız zaman içerisinde ‘zteam’ adlı bir klasör olduğunu göreceksiniz. benim düzenlediğim programı indirmişseniz eğer, bahsettiğimiz klasör ‘Maxi’ adındadır. Hangisini indirirseniz indirin bu klasörün içerisinde birtakım .bdf uzantılı fontlar olduğunu göreceksiniz. Bunlar esasen bitmap formatlı grafik dosyalarıdır. İşte öncelikle bunlarla başlayacağız. Ama ondan önce elimizde Türkçe karakterli bir .ttf (True Type Font) fontumuz olmalı. Bildiğimiz Windows fontu. “Nereden bulabiliriz bunu?” diyorsanız eğer, internette pek çok font sitesi var. Birinden beğendiğiniz fontları indirin (tabi ki Türkçe olacak). Ya da en kısa yoldan bilgisayarınızın ‘WINDOWS’ klasörünü açın ve içindeki ‘Fonts’ klasöründen beğendiğiniz fontu kopyalayın ve çalışacağınız klasöre yapıştırın. Tercih sizin. Artık elimizde ttf fontumuz olduğuna göre tekrar konuya dönelim. ‘zteam’ veya ‘Maxi’ klasörünün içinde bdf uzantılı dosyalar olduğundan bahsetmiştik. Bunlar, newlb12, newlb13, newlb17, newlbi12, newlbi13, newlbi17, newlp12, newlp13, newlp17, newlp19, newlpi12, newlpi13, newlpi17 olarak adlandırılmıştır. Bunlardan en önemlileri, resimlerde isimleri ve nerede yazı tipi oldukları gösterilenleridir.


Yukarıdaki resimlerde yeşil renkli dikdörtgen çerçevelerin gösterdiği alanlar o fontun neyi değiştirdiğini açıkça gösteriyor.

İşte elimizdeki ttf uzantılı fontumuzu, başta bu 5 font olmak üzere toplam 13 bdf fontuna, isimleri aynı olacak şekilde dönüştüreceğiz (Yukarıda 5 en önemlisini saydık ama dönüştürme işlemini klasörün içinde geriye kalan bdf uzantılı fontlar için de yapacağız). Bunun için bu 13 bdf uzantılı fontun isimlerini bir kenara not etmenizde (isterseniz notepad’i açın) fayda var. Convert ederken aklımız karışmasın diye yapıyoruz bunu. GDR Tool programını açıyoruz. Ben örnek olarak Windows’ta bulunan Times New Roman İtalik fontunu kullanacağım. (Bknz Resim-1)




Bu şekilde aynı ttf fontumuzu, her seferinde başka bir bdf uzantılı font ismi vererek tek tek convert ettik, 13 adet bdf uzantılı fontu ‘Belgelerim’ klasörüne kaydetmiş olduk. Sonra GDR Tool Programını kapatın.

İkinci aşamaya geçiyoruz. Bu 13 adet bdf uzantılı fontun hepsini seçip GDR Tool klasörünün içindeki “zteam” (veya “Maxi”) klasörüne taşıyoruz. Aynı adlı dosyalar orada da olduğundan bilgisayar bize, “Bu klasörde zaten böyle dosyalar var, değiştirmek istiyor musunuz?” diye soracak. “Tümüne Evet” deyin. Böylece kendi yaptığınız (daha doğrusu dönüştürdüğünüz) bdf fontları bu klasöre taşımış oldunuz.


Daha sonra kapattığınız GDR Tool programını tekrar açın. File menüsünden open diyerek “GDR Tool” klasörünü, oradan da “zteam” veya “Maxi” klasörünü açarak içindeki bütün bdf uzantılı seçip open diyoruz. Şimdi aşağıdaki resimden devam edelim. (Resim-2)


İnşallah buraya kadar sorunsuz olarak gelmişsinizdir. Aslında çok fazla bir zorluğu yok. Sadece baştaki ttf fontu bdf uzantılı dosyalar olarak convert ederken biraz sıkıcı gelebilir. Ama artık zor kısmı bitti. Kolay kısmı kaldı.



GDR compiler sekmesine geçtiğiniz zaman bembeyaz bir sayfayla karşılaşacaksınız. Şimdi yine File menüsünden open diyerek GDR Tool klasörünü, oradan ‘zteam’ (veya Maxi) klasörünü bularak içindeki zteam.pgdr (veya maxi.pgdr) dosyasını seçerek open deyin. Bu dosya hazır ayarlı gdr convert dosyasıdır. (gdr : Telefonun kullandığı fontun uzantısı budur)

Yine aşağıdaki resimden devam edelim. (Bknz. Resim-3)



a21a tarafından düzenlenmiş GDR Tool kullanmıyorsanız, ortadaki görüntü sizde aşağıdaki gibi görülecektir. (Bknz. Resim-4)


Buraya kadar her şey tamamsa, yapacak son bir işimiz kaldı. Fontumuzu gdr uzantılı fonta dönüştürmek. (Bknz. Resim-5)



Ve sonuca bakalım. SX1 telefonuma yüklediğim bu font aşağıdaki gibi duruyor.





>>> gdrtool

>> resimli açıklama(word ve pdf formatında)

Hazırlayanlar : perfectlover & a21a
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: PRHACKX


perfectlover

Üye
Mükemmel olmuş, eline sağlık.
 

perfectlover

Üye
Dökümanlarda hatırlatmıştım ama yine de bir uyarı yapmak aklıma geldi. Kullanacağınız ttf uzantılı font (True Type Font veya Open Type Font) mutlaka Türkçe karakter içermeli. Eğer internetten beğenerek indirdiğiniz bir font Türkçe karakter desteklemiyorsa, önce bunu Türkçe karakter destekler hale getirmek gerekiyor ki bu da oldukça zahmetli bir iş. Windows için olan Font Editörleri ile Türkçe karakterler yapmanız gerekiyor. Ama buna gerek yok. Zaten oldukça fazla sayıda Türkçe ttf font var. Ama yine de buna dikkat edin.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Evet.. gdrtool ile ilk yaptığım fontmaxi.. görünümü ve dosya aşağıda. rar içersinde font remover dosyasıda var.. piyasada bulunan çoğu font remover dosyasının büyük kb boyutta olduğunu gördüm.. size verdiğim font remover 7-8 Kb boyutunda..

fontu yüklemek için: fexplorer gibi bir dosya yöneticisi ile c:system klasöründe fonts diye bir dosya oluşturuyoruz... elimizdeki gdr uzantılı font dosyasını bu kalasörün içersine copy/paste ediyoruz.. telefonu kapatıp açıyoruz.. yeni telefon fontunuz hazır..
fontu silmek için: 1- fexplorer ile fonts klasörünün ismini değiştirip silip telefonu kapatıp açıyoruz..
2- yada size verdiğim font remover prosunu çalıştırıp siliyorsunuz.. yine telefonu kapatıp açıyorsunuz..
uyarı: fexplorerin veya başka programların restart özelliği var ama bu özelliği kullanmamanızı tavsiye ederim.. telefonda sorun yaratabiliyor..
fontu güle güle kullanın.. devamı gelecek..

 

Ekli dosyalar

perfectlover

Üye
Yine harika bir çalışma. a21a farkıyla. Hemen indirip bir deneme yapalım. Emeğine değmiş. Tebrikler ve teşekkürler.
 

perfectlover

Üye
Bu da benim yukarıda yapımını anlattığım font.

(42 kb)

(Link yeniden düzenlenmiştir.)
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
yukarıda verdiğim fontun değişik formu.. güle güle kullanın..:good:
 

Ekli dosyalar

MagNum

MagNum

Üye
a21a ve Perfect eLLerinize sağLık çok güzeL ßişe saoLun ;)
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bu da benim yukarıda yapımını anlattığım font.

(42 kb)


eline sağlık perfectlover.. ama vediğin linkten indiremedim.. rapidten verirsen forum tabanına yüklerim...:good:
 

perfectlover

Üye
İlgine teşekkür ederim a21a. Yukarıdaki mesajımda verdiğim link rapid olarak yeniden düzenlenmiştir.
 

Ekli dosyalar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Son çalışmam.. güle güle kullanın.. eminim siz daha iyisini yaparsınız.

 

Ekli dosyalar

perfectlover

Üye
Yine a21a farkıyla üçüncü versiyon maxifont. Bunu da indirdim. Eline sağlık. Ben de şu aralar "Easy GDR Creator" üzerinde uğraşıyorum. İnşallah buradan paylaşacağım.
 

horizon2006

Üye
teşekkürler. kullanmış olduğun tema nedir acaba?
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
yeni yaptığım bir font. Bu şekilde yapılan fontlarda ğ,y,g gibi harflerin aşağıya doğru inen kuyruğu görünmüyordu. bu sorunu çözdüm. görülebilir hale getirip düzenledim. güle güle kullanın.
 

Ekli dosyalar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Önceden verdiğim dijital fontun görünmeyen harf uzantılarının düzeltilmiş yeni
şekli. ayrıca yeni mesaj yazma font büyüklüğünü arttırdım. mesaj yazmak daha kolay artık. güle güle kullanın.

 

Ekli dosyalar

perfectlover

Üye
Eline sağlık a21a. Easy GDR Converter'dan umudumu kesmedim. Onu da Türkçe destekli font yapar hale getireceğim. Çalışmalarında başarılar.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Eline sağlık a21a. Easy GDR Converter'dan umudumu kesmedim. Onu da Türkçe destekli font yapar hale getireceğim. Çalışmalarında başarılar.

Kolay gelsin :) inşallah amacına ulaşırsın. bir şey dikkatimi çekti. bu konu başka forumlarda en çok ilgi çeken konulardan .ama her nedense maxicepte kimse pek ilgi göstermiyor. sanırım gözden kaçıyor. üstelik bu kadar açıklamalı
anlatım hiç bir sitede yok.:(
 

UndeRqRo.uNd

Üye
emeğinize sağlık, çok güzel bi anlatım olmuş.
 
Z3U5

Z3U5

Üye
arkadaşım emeğine sağlık uzun zamandır bu programı arıyordum saolasın:spr
 


Üst Alt