Mobil cihazlarda CPU hızı yanılgısı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AYNA

AYNA

Üye
    Konu Sahibi
Mobil cihazlarda CPU hızı yanılgısı
İşlemcinin gücünden ne kadar faydalanıldığı konusunda araya giren bir diğer faktör ise işletim sisteminde donanımsal hızlandırmanın (hardware acceleration) kullanılıp kullanılmadığıdır. Symbian^3 ve ilerisi ile iOS işletim sisteminin kullanıcıya görünen grafiksel arayüzünü (GUI) merkezi görsel işlemci (GPU) ile oluşturup merkezi işlemciyi (CPU) kullanmaz.

Fakat Android henüz donanımsal hızlandırma desteklemediği için GUI CPU tarafından oluşturulur, GPU kullanılmaz (Bkz Not: 4) Bu da toplam performansta bir düşüşe sebep olur çünkü toplam işlemci gücünden uygulamalara ayrılabilen miktar yaklaşık %10 – %20 arasında azalmaktadır.

Yukarıda anlattıklarımızı biraz daha kolay anlaşılabilir bir dille ifade etmemiz gerekirse:

- Nokia N8, Symbian^3 işletim sistemi kullandığı için (orjinalinde 772 MHz olduğu halde pil ömründen tasarruf edebilmek için saat hızı düşürülmüş) 680 MHz’lik ARMv6 komut setli CPU’sunun yanı sıra 300 MHz’lik GPU’sunu (Broadcom BCM2727) de kullanır, böylece toplam işlemci saat hızı 980 MHz’e çıkar (Bkz Not: 5), uygulamalara doğrudan ayrılabilen CPU saat hızı ise 612 ~ 646 MHz arasındadır.

- Apple iPhone 4, iOS işletim sistemi kullandığı için (orjinalinde 1000 MHz olduğu halde pil ömründen tasarruf edebilmek için saat hızı düşürülmüş) ARMv7 komut setli 786 MHz’lik (Bkz Not: 6) CPU’suna ek olarak 200 MHz’lik GPU’sunu (PowerVR SGX535) de kullanır, toplam işlemci saat hızı 986 MHz’e çıkar (Bkz Not: 5), uygulamalara doğrudan ayrılabilen CPU saat hızı ise 707.4 ~ 746.7 MHz arasındadır.

- Samsung Galaxy S, Android işletim sistemi kullandığı için ARMv7 komut setli (saat hızı düşürülmemiş olan) 1000 MHz’lik CPU’sunun yanı sıra 200 MHz’lik GPU’sunu (PowerVR SGX540) kullanamaz, toplam işlemci saat hızı 1000 MHz’de kalır (Bkz Not: 5) ve uygulamalara doğrudan ayrılabilen CPU saat hızı 480 ~ 675 MHz arasındadır.

Gördüğünüz üzere işlemcisinin saat hızı düşük diye yerden yere vurulan Nokia N8/E7/C7/C6-01 aslında diğer rakiplerinden daha güçsüz değildir, içlerindeki şu an piyasadaki en güçlü GPU kullanıldığı için mevzubahis uygulamanın GPU’yu ne kadar kullandığına bağlı olarak rakiplerinden çok daha hızlı da olabilir.

(Bkz Not: 3)

Son olarak bir bilgi daha: Yukarıda işlemcinin belleğe erişim hızının toplam işlemci gücünü etkileyen bir faktör olduğundan bahsetmiştik. iPhone 4 ve Galaxy S’te kullanılan PowerVR SGX GPU‘lar kendi içlerinde RAM barındırmadığı için sistemin RAM’ini kullanırlar ve sistemin RAM’ine tek RAM kontrolcüsü olduğu için aynı anda hem CPU hem de GPU erişemez, birbirlerini beklemek zorunda kalırlar ve bu saniyede yapılabilen işlem sayısını düşürür.

Fakat şimdiye dek duyrulmuş Symbian^3 cihazlarda kullanılan Broadcom BCM2727 GPU içerisinde 32 MB RAM ve haliyle bir de kendine ait RAM kontrolcüsü barındırdığından sistemin RAM’ini pek kullanmaz, kullansa bile ayrı RAM kontrolcüleri ile belleğe eriştiklerinden hem CPU hem de GPU aynı anda RAM’lerine erişir ve birbirlerini beklemek zorunda kalmazlar ve saniyede yapılabilen işlem sayısında bir düşüş yaşanmaz.

Hadi buyrun bir de buradan yakın!

--------------- Ekleme ---------------

Bu bilgi baya sevindirdi beni n8 in işlemci 900 lere kadar çıkıyormuş bu bilgiye göre gayette güzel açıklamışlar..
 
Sensation

Sensation

Emekli Yönetici
Konu daha önceden paylaşılmıştı. Konu kapalı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt