Zekeriya Beyaz Hoca, Dengir Mir Fırat'a çok kızdı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kyoman

kyoman

Üye
    Konu Sahibi
Zekeriya Beyaz Hoca, Dengir Mir Fırat'a çok kızdı

Zekeriya Beyaz, AKP'li Fırat'ın "Atatürk devrimleri toplumda travma yarattı" sözlerinin tam tersini savunuyor.

İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın New York Times’ta yer alan “Atatürk devrimleri toplumda travma yarattı, dini yaşama biçimleri bir gecede ortadan kaldırıldı" şeklindeki sözlerine ilişkin olarak, “Atatürk Devrimleri’nin, İslamiyet’e zarar vermediğini, aksine İslamiyet’e destek olduğunu söyledi. Profesör Beyaz, “Hurafe ve batıl inançlara Atatürk ve inkılaplar izin vermek istememiştir. Maalesef son yıllarda, Dengir Mir Mehmet Fırat gibiler yüzünden batıl inançlar yeniden ortalığı tutmuş, hurafeler yeniden ortalığı kaplamıştır" dedi.

İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın New York Times’ta yer alan, Atatürk devrimleri için “Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gecede kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşama biçimleri ortadan kaldırılmıştırö şeklindeki sözlerini ANKA’ya değerlendirdi. Prof. Dr. Beyaz, “Atatürk Devrimleri’nin, İslamiyet’e zarar vermediğini; aksine İslamiyet’e destek olduğunu söyleyerek “Atatürk ve inkılapları hurafe ve batıl inançlara izin vermek istememiştir. Maalesef son yıllarda, Dengir Mir Mehmet Fırat gibiler yüzünden batıl inançlar yeniden ortalığı tutmuş, hurafeler yeniden ortalığı kaplamıştır. Halkımızın zihnini, zihniyetini yeniden bozmaya başlamıştır ki Dengir Mir Mehmet Fıratlar da o batıl inançların ve hurafelerin sayesinde bugünkü mevkilerini makamlarını işgal ediyorlar" dedi. İlahiyat Profesörü Beyaz şunları söyledi:

“Dengir Mir Mehmet 3 madde söylüyor: Cumhuriyet devrimleri Türk milleti üzerinde bir travma, yani hastalık, bir darbe meydana getirmiştir diyor. Dolayısıyla toplu olarak Cumhuriyet inkılaplarını millete vurulan bir darbe, bir tokat, bir zulüm olarak açıklamış oluyor. Bir defa bu her şeyden önce bir iftiradır. Asıl darbe budur, asıl zulüm budur ve de halka yönetilen manevi bir darbe asıl bu şekildeki bir değerlendirmedir.
Atatürk bir gecede milletin dini yaşantısını değiştirdi diyor. Öyle bir konu yok. İslamiyet Cumhuriyet’ten önce nasıl yaşanıyor idiyse, Cumhuriyet’ten sonra da öyle yaşanmaya devam etmiştir. Halk dinini yaşamaya aynen devam etmiştir. Böyle bir değişiklik yoktur. Peki ne vardır? Bir takım din dışı hurafeler, batıl inançlar halkın hayatını kaptırmasına engel olmuştur. Bu da her köşe başındaki bir sahte şeyhi, bir sahte tarikatı, tüm İslam dünyasının geri kalmasına neden olan uyuşturucu gibi bir takım sapkın tutumları, davranışları Cumhuriyet inkılapları yasaklamış, onları dinden, halktan uzaklaştırmıştır. Dini hayatı değiştirmek değil, aksine dini hayatı hurafelerden kurtarmak şeklinde olmuştur.

Bir diğer konu ise, bir gecede herkesin kılık kıyafetini değiştirdi diyor. Böyle bir konu yok. Neyi değiştirdi? Cumhuriyet öncesinde caddeye sokağa baktığınız zaman her etnik grubun, her cemaatin kendine özgü başlarında kıyafetleri, sarıkları vardı. Bunların her biri bir etnik grubu veya bir cemaati temsil ederdi. Bu toplumun bölünmesini, ayrışmasını işaret eden bir semboller dizisiydi. Cumhuriyet Devrimleri işte bu bölünme sembollerini ortadan kaldırdı. Bugün caddeye sokağa baktığınız zaman kimse etnik grubu ya da cemaatini temsil eden sembolle dolaşmamakta, milli birlik ve bütünlük sağlanmış bulunmaktadır. Bunu yadırgamak, bunu bir travma olarak, bir suç olarak, 21. asırda ilan etmeye kalkmak ayıptan öte son derece çirkin bir yaklaşım tarzıdır."

DİLİ DEĞİŞTİRLDİ DEĞERLENDİRMESİ İNSAF VE MANTIK DIŞI

Prof.Dr. Beyaz, Atatürk’ün bir gecede kimsenin dilini değiştirmediğini söyleyerek, “Biz Cumhuriyet’ten önce de Türkçe konuşurduk, Cumhuriyet’ten sonra da Türkçe konuşuyoruz. Bunu halkın dilini değiştirmek şeklinde değerlendirmek ve kınamak insaf ve mantık dışıdırö dedi. Prof. Dr. Beyaz, şunları söyledi:

“Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet inkılapları asla bir gecede kimsenin dilini değiştirmemiş, böyle bir konu yoktur. Kimsenin dilinin değiştirilmesi söz konusu olmamıştır, önceden herkes nasıl konuşuyorsa Cumhuriyet’ten sonra da öyle konuşmuştur. Cumhuriyet’ten önce eğitim dili nasıl Türkçe ise, Cumhuriyet’ten sonra da eğitim dili Türkçe olmaya devam etmiştir. Dolayısıyla sayın Fırat, burada gerçek dışı bir beyanda bulunmuş oluyor."
 


van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Tipe bak çay demle. Yorumsuz. :pro:
 

_KadirşinaS_

Üye
Ya şu kendini bilmezle ilgili haberler koymayın lütfen. Gördükçe içim kalkıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt