Yıldızlar ile ilgili bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yıldızlar ile ilgili bilgiler

Dünya'nın Apollo-17 den görünümü


Gök yüzündeki bütün objele,yer yüzü üzerinde yatıyormuş gibi düşünülür.
Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya bir defada 23 saat 56 dakikada döner. Gök küre ve üzerindeki bütün objeler Göksel Kutub etrafında aynı zamanda doğudan batıya dönüş yönünde görülür.Bu günlük bir harekettir.Bu nedenle yıldızlar doğudan doğar.Kuzey-Güney hattında(meridyen)zirvesine ulaşır.Batı'da da batar. Sonraki gecede özel bir yıldız doğudan tekrar yükselir.fakat bizim normal saatimiz 24 saat 0 dakika döngüsüyle çalışır.O bunu 4 dakika daha erken yapar.Sonraki geceye kadar fark 8 dakika olacaktır.Ve böylece takip eden her gece(veya gün)ile ileride olacaktır.Saatlerimizin ayarlanmamış açık görünen nedeniyle Güneş hala gök yüzünde durmuyordur.Yıldızların yaptığı gibi,yaklaşık 1°doğu tarafına doğru hareket eder.Çünkü 1° lik açı zamanda 4 dakikaya uymaktadır(360°=24 saat).Bu nedenle biz 4 dakikalık extra bir zamana ihtiyaç duyarız;güneşi tekra merdiyenin arkasında görebilmek için.Normal saatler,bu nedenle Güneş'e ait zamanı gösterir.Yıldızların hareketine çalışan Astronomlar saatlerinin yıldızlarla hesaplanan zamanı göstermesini isteyebilirler,23 saat 56 dakikalık bir dönemde çalışan.
 


byilmazZ

byilmazZ

Üye
3 kere arka arkaya okudum ama bişey anlıyamadım biraz karmaşık olmuş yada bende bir sorun var :ehe teşekkürler bilgiler için
 
çeşnibahar

çeşnibahar

Üye
bence de biraz karmaşık ama biraz zorlayınca anlaşılıyo, zaten astronomi oldukça ilgimi çeken bi konu.. teşekkürler.. :)
 


Üst Alt