Yerli Cep Telefonu Devri

Sponsorlu Bağlantılar

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yerli Cep Telefonu Devri
Dünya devlerine karşı Türk firmaları da cep telefonu üretiminde iddialı !

Dünya devi firmaların hakim olduğu cep telefonu pazarında Türkiye'de de yerli cep telefonu üretimi arayışları öne çıktı. Raks, birkaç yıl önce başladığı yeni üretim cep telefonlarıyla pazarda yer bulmaya çalışırken, Arçelik ve Beko ise yerli üretim konusunda fizibilite araştırmasına girişerek, üretimde karar vermeye çalışıyor.

AA muhabirinin görüştüğü Raks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Önel, yerli cep telefonlarının üretimi için 1994 yılında yatırıma başladıklarını ve 2000 yılında ilk telefonlarını piyasaya sürdüklerini söyledi.

Teknolojilerini sürekli yenileyerek piyasada varlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Önel, ürünlerinin ne kadar yerli olduğu konusunda ''Nokia ne kadar Finlandiya orijinli ise biz de o kadar Türk orijinliyiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dünyada faaliyet gösteren tüm firmaların teknolojik yaratıcılıklarını kullanarak software geliştirdiklerini ve dizayn yaptıklarını, üretimlerini ise en ekonomik yerde gerçekleştirdiklerini anlatan Önel, ''Biz de işin teknoloji kısmındayız. Geliştirmekte olduğumuz teknolojiler var. Makinalamayı ise dışarıda yaptırıyoruz. Makinalama işinde genelde Avrupa ülkelerini tercih ediyoruz. Şimdiye kadar Romanya ve Çek Cumhuriyeti'nde yaptırdık ama şimdi Uzakdoğu'da yaptırıyoruz'' diye konuştu.

RAKS, 14 MODEL ÜRETTİ
''Raks'' markasının bugüne kadar 14 model geliştirdiğini, son dönemde ise Raks 220, Raks 330 ve Raks 440 olmak üzere 3 modelin satılmakta olduğunu kaydeden Önel, Raks 220'nin gençliğe, Raks 330'un ise iş dünyasına yönelik üretildiğini belirtti.

Önel, Raks 440'ta ise pahalı telefonlardaki GPRS Clas 10 teknolojisinden ileri bir teknoloji kullanılarak Clas 12 ve mp3 çalar bulunduğunu ifade etti.

Sene sonunda televizyon seyredilebilen telefonları piyasaya vermeyi planladıklarını belirten Önel, ''Şu anda dünyada yapılabilen ve satılabilen telefonların hepsini yapabilecek bir yerdeyiz'' diye konuştu.

Arslan Önel, yerli üretimin piyasadaki gücünü artırabilmesi için sektörün önünün açılması gerektiğini de söyledi.

BEKO VE ARÇELİK
Beko Genel Müdür Yardımcısı Erem Demircan ise, cep telefonu üretmediklerini, Türkiye'ye uygun ürünleri ithal ederek, Arçelik ve Beko markalarıyla satışını yaptıklarını belirtti.

Cep telefonu üretim işine girebileceklerini ancak üretim işinin şirketleri için fizibil olması gerektiğini vurgulayan Demircan, cep telefonu üretiminde dünya devi firmaların faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, rekabet edilebilirliği de göz özününde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Fizibilite araştırmalarının sürdüğünü ifade eden Beko Genel Müdür Yardımcısı Demircan, cep telefonu üretip üretmeme konusunda karar almaya çalıştıklarını bildirdi.
 


VoLo

VoLo

Üye
abi güzel bişi kesinlikle büyük türk firmalarının telefon üretmeleri taraftarıyım.bi üratime başlasalar zamanla ii telefonlar gelebilecek umudu taşıyorum valla
 
kikaksk

kikaksk

Üye
bencede ama arcelik beko cıkardı ben pek fazla piyasada göremedim ...tutulmadı herhalde...
 
D3N1Z

D3N1Z

Üye
Bence yaparsa VESTEL yapar
 

Clausius Clapeyron

Üye
Raks marak cep telefonu nerede satılıyor ben öyle marka bişey görmedim.
 
DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
walla nokia se falan öle alıp götürmüşki piyasayi yerli üretim yanina bile yaklasamaz
 

aTTra

Üye
Ya yapsa ne olur?
 

Memo2005

Üye
ülke olarak bir yerden başlamamız lazım neden olmasın yapa yapa kalite artar fiyatlar düşer arkafdaşların dediği gibi örnek hepimizin evinde nasılsa ağırlıklı yerli malı buzdolabı ve çamaşır makinesi olması gibi kimbilir gün gelir aynı şeyleri telefon gibi teknolojik aletlerde görürüz...fakirin ekmegi umut nasılsa :-)
 
denizyalcin

denizyalcin

Üye
abi yapsalar nokia gibi motorola gibi sony ericsson gibi iyi telefon yapamazlar ki...
 
Gokhan43

Gokhan43

Üye
O telefonlar T-u-t-m-a-z...
 

slayer

Üye
Bir yılda 200 tane satabilirlermiki_??
 

telefonumabak

Üye
<div class='quotetop'>(slayer &#064; Jan 14 2006, 07&#58;12 PM) [post=252306]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Bir yılda 200 tane satabilirlermiki_??

[/b][/quote]
200.000 tane demek istedin heralde....su an r440 stokunun 28 günde bittiğini ogrendim.
 

bjknemesis

Üye
verdiğimiz para türkiyede kalsın isteriz ama kaliteli bulmuyorum inşallah zamanla daha da kendimizi geliştirir türk pazarı dışarıya açılır
 
FrontmaN

FrontmaN

Üye
Siz yabancı mallarına hayranlık duymaya devam edin...Bence bir beko, arçelikte bu teknolojiye sahip.Bir akrabamda arçeilk tel vardı gayet güzeldi.
 
Exclima

Exclima

Üye
bence biz bir çok telefonda bulunan özelliklere sahip telefonlar üretirsek (mesela 262K renk ekran, megapiksel kamera, bluetooth, edge, umts-3.nesil, mp3 çalar, vs.) o zaman piyasada tutunabilirler
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Bizimkiler daha çok halkı milliyetçilik duygularıyla sömürmeye çalışığı için yüksek fiattan çıkan bu telefonlar piyasada kendine yer bulamıyor..
 

telefonumabak

Üye
evet kardes. raks r330 arcelik 530, 531, 831, 330, 940 modelleri piyasadaki en yuksek fiyatasatan markadan daha yuksek fiyatla satısa sunulmus.
ama raks r220, r440
arcelik ac840, 640, 331 modelleri ise gercektende cok ekonomik.
dusunsenize piyasada 200 ytl civarına normal markaların bi ozelligi renkli ekran olan telewfonları varken: raskta 128mb hafızalı, farklı ozellikli, usb hediyeli telefon var.
veya ac640: radyo+mp3+128mb sd hediye+megapixel+8 taksit:392 ytl.... bence cok ekonomik bu model
veya samsung e720 ne kadarken. arcelik ac840 ne kadar. ve arcelikin en asagı 7-8 adet ustun yanı var. ustelik 128mb sd hediyeli....
 

RockFord Fosgate

Üye
walla ben sıze sole soylıyım anlarsınız heralde kazıkcı polıtıkayı&#33;&#33;&#33;
bız gecen sene televızyonu yenılerken SONY e baktık 72 ekran 100hz flat televızyon 1500 mılyar gıbı bı fıyatken ARCELIK 72 ekran 100hz aynı ozellıkte televızyon 1600-1700 arasıydı&#33;&#33;&#33;televızyon aynı kalıte ayynı bırı SONY dıgerı ARCELIK sımdı bızım arcelık ı almamız ıcın onun en azından sony nın fıyatında olması gerekmezmı????ınsanları bole yaparak sogutuyolar walla&#33;&#33;&#33;
 
amedian

amedian

Üye
abi, bizim biladere hediye vermiş birileri kırmızı bi raks tabi ben dedim ooo vantilator almısın die ama yerli bi tel için üstün hakkatten. menu biraz dandikti, renkli ekran ve n70ten hem cook ince hemde coooooooook hafif yani illa özellik olsun demiyosa ve aldımmı kullanırım diyosa musteri gayet mantıklı yani
 

face1tr

Üye
arçelik, beko veya casper &#39;ın Türkiye &#39;de kendi markaları altında satmakta olduğu telefonların tamamı uzakdoğu firmalarının yıllardır üretip sattığı telefonlardan başkası değil. üzerine kendi etiketini yapıştırıp bide yüksek kar oranı koyarak o telefonları satmaya kalkmak ne derece doğru bilemem.. ??&#33;

ancak raks firmasının yaptığı aletler %100 olmasada türk malı olma sıfatını hakediyor. onlarda uzakdoğuda üretiliyorlar ama tamamen özgün türk tasarımları..

bi ara aselsanın ürettiği monokrom ekranlı, sivri antenli bi telefon vardı. nadir karşılaştığım bi arkadaşım halen o telefonu yanında taşır. taş gibi telefondu. O telefon zamanında türkün neler yapabildiğinmin kanıtıydı ama türk halkı anlayamadı o zamanlar.. proje talep görmeyince durdu, devamı gelmedi.
 


Üst Alt