Yeni Başlayan Gitaristler İçin Kolay Rock Şarkıları

Sponsorlu Bağlantılar

Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yeni Başlayan Gitaristler İçin Kolay Rock Şarkıları
Gitar çalmayı öğrenmeye yeni başladıysanız, kendinize ‘bundan sonra hangi şarkıyı çalmalıyım?’ diye soracağınız bir an gelecektir. Bu sorunun cevabı olarak size aşağıdaki 9 paçayı zorluk sırasına göre dizdik. Bunlar hem çalınması çok zor olmayan hem de çok iyi parçalardır. Bir rockçı iseniz ve dişlerinizi sıkarak çalacağınız bir şeyler arıyorsanız aşağıdaki parçalara bir göz atın ve daha önce denemediğiniz bir şeyler olup olmadığına bakın...Şarkı akor, tablarına ve videolarına erişebilmeniz için şarkı isimlerine yanındaki linklere tıklayınız


Breaking the Law – Judas Priest :: ::
Judas Priest’ in en iyi bilinen ve en kolay parçalarından biridir. Orta hızda bir rock parçasıdır; tek nota dizisi ile başlar, ama söz ve nakarat aralarına seyrek olarak 5’li akorlar serpiştirilmiştir. Nakarat kısımları genellikle basit palm mute’ lardan oluşur ki bu teknik, geçiş egzersizi niteliği taşır ve pek çok kişi için, özellikle de ilerde hard rock ya da metale geçiş yapacak kişiler için çok faydalı olacaktır. Nakaratın tekrar kısımlarda ölçü sonlarındaki slide'lar yeni başlayanları zorlasa da, 5'li akoru basarken parmaklarınızı hafif gevşetip, 2 perde yukarıda sonlanacak şekilde kaydırma yapmak eğlenceli olacaktır. Parçanın yapılmasının üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen hala bir çok grubun repertuarındaki çalınması son derece keyifli bir parçadır.


Look What the Cat Dragged In – Poison :: ::
Kirli yaşama ilişkin harika küçük 3 dakikalık bir rock parçası. Parçanın, nakaratlara önderlik eden bazı açık akorlar, introda ve sözlerde orta hızda palm mute’ lardan oluşan 5'li akorların olduğu pasajları vardır. Uyarı: Bu parçanın solosu görece zordur ve yeni başlayan biri için oldukça hızlı sayılabilecek alternatif penalama (alternate picking) vardır. Soloyu es geçerek parçanın kalanını çalmayı deneyebilirsiniz, oldukça keyifli ve basit bir parçadır.


Satisfaction – Rolling Stones :: ::
Bu parça ile ilgili bir şeyler söylemek zor, çünkü aslında gerçekten fazlaca bir şey yok. Parçanın çoğu sürekli tekrar eden 3 notadan ibaret. Sadece söz bölümlerinde biraz hareket var ancak bu bile fazla bir şey değil. Ama bu parça hala, modern müziğin ikonlarından biri olarak ‘az çok şeydir’ sözüne anlam verir.


Sevda Çiçeği - Mor Ve Ötesi :: ::
Bir çoğumuzun Mor ve Ötesi ile tanıdığı parça aslında bir Fikret Kızılok klasiğidir. İntroda, üst iki telde çalınabilen basit bir solo mevcut, şarkı söz kısmında yeni başlayanları zorlasada 5 akor ile devam ediyor. Bare basabilen herkes için basit ritmik yapısı ile oldukça kolay bir şarkı.


Zombie – The Cranberries :: ::
Savaş karşıtı protest bir şarkı, insanlığın nasıl zombileştiği sorguluyor. Açık akor bir ritimle başlayan şarkının ritmi, yeni başlayanlar için oldukça iddialı. Ritim 4/4'lük olmasına rağmen oldukça karmaşık bir varyasyon ama çalınamaz demiyorum. Hemen akabinde 4 adet çok kolay 5!li akorlarla devam eden parça bol tekrarlardan ibaret.


Sweet Dreams - Eurythmics :: ::
ı ile tanıdığımız, Eurythmics 80'lere damgasını vuran bir şarkı. Oldukça kolay, söz altlarında da devam eden bir intro ile başlıyor. Yine kolay olduğunu düşündüğüm 5 ölçülük bir ara solodan sonra, bendlerden oluşan nispeten biraz daha zor bir diğer solo ve tekrarlarla son buluyor.

Touch Too Much – AC/DC :: ::
Bu parça çalınması en kolay AC/DC parçalardan biridir. En çok bilinenlerden değilse de en iyilerdendir. Diğer AC/DC parçalar daha çok muting oluşurlar. Dikkat çekici biçimde karmaşık olmadıkları halde tatminkar bir sound elde edebilmek için tam ve doğru çalınmaları gerekir. Bu durum da yeni başlayanlar için yıldırıcı olabilir. Ancak bu parça çoğunlukla çınlayan açık akorlardan oluşur. Ayrıca bu parçanın solosu Angus Young’ un en basit gitar sololarından biridir. Ve aynı Chuck Berry gibi Angus Young da lead lick’ leri daha sonradan beliren bir gitaristtir.


Hey Joe – Jimi Hendrix :: ::
Tüm parça 5 açık akordan oluşur. Bu akorları bastıktan sonra, kısa ve kısa intro ve geri dönüşler ekleyebilirsiniz. Bundan sonra son numara olarak da akor değişimlerini takip eden dahice artan kromatiği çalmayı öğrenmek olacak. Soloyu kaydedildiği gibi gibi çalmayı deneyebilirsiniz, ama daha iyisini yapmak isterseniz Jimi’ nin çalarken yaptığı gibi spot’ u bir üstten çalabilirsiniz. Bu şarkı emprovizasyon yapmak için çok uygundur. Basit bir Mi blues dizisi ile tüm parçada doğaçlama yapabilirsiniz. Doğaçlama için doğal mi minör dizisi ile başlayıp akor yürüyüşünu tonu bozmadan devam ettirebilir, ardından da mi majör ya da miksolidyen diziye geçiş yapıp yürüyüşü tamamlayabilirsiniz. Eğer son satır size her hangi bir şey ifade etmediyse üzülmeyin, bu şarkı her seviyedeki gitaristler için uygun bir parçadır.


Roll Over Beethoven – Chuck Berry :: ::
Rock’ un doğuşundan bugüne hala klasiklerden biridir! Bu parçayı daha önce defalarca kez dinlememiş olanlar için bile girişteki licks size inanılmaz tanıdık gelecek. Bunun nedeni, büyük isme sahip ünlü gitaristler bile bu motifleri çok uzun yıllardır kullandılar, günümüzde de kullanmaya devam etmekteler. Parça 3 akordan oluşur.
 
  • Beğen
Tepkiler: CryDaqqeR


Üst Alt