Yemekten hemen sonra diş fırçalamak zararlı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yemekten hemen sonra diş fırçalamak zararlı
Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Aslı
Tapan, diş sağlığına zarar veren gıdalar ve
fırçalama yöntemleri hakkında bilgi verdi. Dişlerinize çok önem veriyorsunuz ve çürüklerin
önüne geçmek için her yemek sonrası vakit
kaybetmeden fırçalıyorsunuz. Bu durum ilk bakışta
diş sağlığını korumak için mükemmel bir yöntem
olarak görünebilir; ancak yemek sonrası hemen
dişlerin fırçalanması diş yüzeyinden bir miktar maddenin kalkmasına sebep olarak diş sağlığınızı
olumsuz etkiler. Yemek sonrası fırçalama diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırır Ağız diş sağlığının korunmasının temelinde temizlik
ve bakım yatmaktadır. Yemeklerden ve asitli
içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan
kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür gıdalardan sonra
yaklaşık bir saat diş minesi asit saldırısı altında olup
minenin yumuşadığı ve hemen yapılan fırçalamanın diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırdığı
bilinmektedir. İngiltere’de yapılan bir araştırma
neticesinde 5 yaşındaki çocukların %53’ünde diş
erozyonu saptanmıştır. Gazlı içecekler dışında
meyve suları da dişlerde erozyon riskini
artırmaktadır. Dişler aşındıkça renk bozulmaları ve hassasiyet artar Asitli gıda denince akla; narenciye, yeşil elma, turşu,
şarap, enerji içecekleri ve şarap gelir. Ph ne kadar
düşük ise ürün o kadar asidiktir. Ph’ın 5.5’ten
küçük olması çürük oluşturmaktadır. Alkaliler
yüksek ph’a sahiptir. Düşük ph’lı ürünlerden
bazıları sirke, kırmızı şarap, greyfurt, turşu vs.dir. Sütün ph’ı 6.9, cheddar peynirinin ise 5.9’dur.
Ayrıca kişilerde artan estetik beklentisi sebebiyle
dişleri beyazlatmak için aşındırıcı diş macunu ve diş
parlatma tozları talebi diş sağlığını olumsuz yönde
etkilemektedir. Dişin minesi aşındıkça alttaki dentin
tabakasının açığa çıkmasıyla dişin rengi daha sarı gözükmekte, sıcak ve soğuk hassasiyeti de buna
eklenmektedir. İlerlemiş dönemde artan duyarlılık,
oluşan çatlaklar, giderek artan renk bozulmaları
gözlenebilir. Ara öğünleri şekersiz gıdalardan seçin Pek çok işlenmiş besinde şeker bulunur. “Şeker
ilavesizdir” ibaresi her zaman o besinde şeker
olmadığını göstermez. Ara öğünler şekersiz
gıdalardan seçilmelidir. Kurutulmuş meyvelerin
şeker miktarı daha fazladır ve dişe yapışabilir. Ara
öğünde meyve yenirse arkasından peynir gibi alkali bir besin yemelidir. Su ve süt en iyi
içeceklerdir. Meyve suları yemek sırasında içilebilir.
Ara öğünde yalnız içmesi istenirse de suyla
seyreltilmesi önerilir. Gece çürük riski artacağından
yatmadan önce mutlaka özenle fırçalanmalıdır.
Erozyonun şiddeti; zaman, ph, asit tipi, ısı ve likit akış oranı gibi faktörlerle ilgilidir. Geleneksel çayın
ph’ı 4.8, bitki çayının 3.2’dir. Dolayısıyla bitki çayları
normal çaya oranla daha erozivdir. Çürükten ve asit erozyonundan korumak için neler yapmalıyız? Çocuklarımızda süt ve su gibi içeceklerin tüketimini
arttırma yoluna gidilmelidir. Yoğurt düşük ph’ına
rağmen erozyona yol açmayabilir. Çünkü içinde
yüksek miktarda kalsiyum ve fosfat vardır. Meyve
sularına asidik içeceklere kalsiyum eklenerek
erozyon önlenebilir. Ancak iyi maskelenmezse ağza tebeşirimsi bir tat gelir. Asitli içeceklerin içine florür
eklenmesi çok tüketimi halinde risk taşır. Daha
konsantre bir içecek diş yüzeyine daha çok yapışır
ve ağızda daha uzun süre kalır. Gece tükürük akışı
azaldığında asitler dişte daha çok erozyona yol
açar. Bu nedenle gece mutlak suretle dişlerimizi fırçalamalıyız.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt