Yaşlılık karşıtı tedavi ilk insan deneyinden geçti

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Yaşlılık karşıtı tedavi ilk insan deneyinden geçti


Yaşlı hücreleri öldüren deneysel yaşlılık karşıtı tedavi ilk kez insan deneyinden geçti.

Yaşlanma dediğimiz şey aslında hücrelerin
ölmesi ve artık yenilerinin oluşmaması sebebiyle oluşuyor. Ama bütün hasarlı hücreler ölmez. Bir kısmı yaşlı hücreler olarak, bölünemeyen ancak hâlâ kimyasal sinyaller verebilecek şekilde dolaşır ve yaşlanmaya karşı savaşta büyük bir rol oynar.

Texas at Austin Üniversitesi’nden Nicolas Musi, MIT Technology Review dergisine verdiği demeçte şöyle diyor: “Bu hücreler ve ürettiği maddelerin yaşlanma sürecinde kullanıldığı düşünülüyor. Buradaki fikir sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmek ve yaşlılık
hastalıklarını önlemek bakımından bu
hücrelerin giderilmesinin faydalı olacağı
yönünde”.

Nasıl bir deney yapıldı?

Çok erken bir deneyin sonuçlarına göre bu
teoride bir şeyler olabilir. Ocak ayında, Musi ve arkadaşları bir çalışma yayınlamış ve burada ölümcül bir akciğer sorunu olan idiopatik pulmoner fibrosis (IPF) hastası 14 kişi incelenmiş ve yaşlanmış hücreleri gidereceği düşünülen bir ilaç kombinasyonu denenmiş. Üç haftalık bir çalışma boyunca hastalar dokuz lösemi ilacı (dasatinib) ve tamamlayıcı madde olarak kuersetin aldı. Deneyin sonunda, hastaların aynı zaman içinde daha önce yürüdüğü mesafenin daha fazlasını yürüyebildiği ve hiç bir ciddi yan etki olmaksızın iyi göründükleri kaydedildi.

Bir basın toplantısında, araştırmacı Jamie
Justice, “Küçük olsa da, bu pilot çalışma IPF gibi yaşla ilgili hastalıkları nasıl tedavi ettiğimize ilişkin büyük bir buluş niteliğindedir. Burada, IPF ile ilişkilendirilen esaslı bir yaşlanma durumunu terapötik olarak hedef aldık ve insanlarda ilk kez erken, ancak ümit verici sonuçlar ortaya koyduk” diyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Baydırman


Üst Alt