XML nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
XML nedir?
İnternet teknolojisi, çoğu kullanıcı için sosyal medya uygulamaları, online alışveriş ve oyunlardan ibaret. İnternet kullanıcıları, yararlandıkları bu sitelerin arkasında nelerin işlediğini fark edemiyor. Bu haliyle, internet ortamı mükemmel dizayn edilmiş bir ortam gibi görünüyor. İlk bakışta böyle basit görünse de, internetin arkasında oldukça karmaşık sistemler işliyor. Üstelik bu sistemler sürekli değişiyor ve gelişiyor. Veri alışverişinde devrim yaparak insanlık tarihinde ciddi bir sıçramaya neden olan internet, günümüzde de hızla dönüşmeye devam ediyor.

Bu dönüşümün odak noktalarından birini ise veri alışverişi oluşturuyor. Başlangıçta manuel ayarlara bağlı olduğu için çok zor şartlarda gerçekleşen veri alışverişi için artık daha kolay şartlar söz konusu. Yazılımcılar ve programcılar açısından, ortaya çıktığı dönemden bu yana büyük kolaylıklar sağlayan, bu sayede veri teknolojilerinde devrim yaratan XML teknolojisi bu anlamda önemli bir pozisyona sahip. Bu yazıda, veri alışverişinde çığır açarak günümüzdeki hızlı ve kolay internetin temellerini atan XML teknolojisi hakkında temel bilgilere ulaşabilirsiniz.

“İnternetin Omurgası” XML
Yazılımcılar ve programcılar için veri alışverişi, yaptıkları tüm faaliyetler arasında en temel işlemlerden biridir. Aslında internetin kendisi, büyük ölçekte veri alışverişini sağlayan, kolaylaştıran ve en nihayetinde hızlandıran bir araç olarak tanımlanır. Günümüzde, veri alışverişinin kolay ve hızlı gerçekleşebilmesi için, kullandığımız web sitelerinin arkasında işleyen sistemlerde bazı diller kullanılıyor. XML de onlardan biri.

XML dili, internet tabanlı veri alışverişi gerçekleştiren platformlar – arası iletişimi standardize eden bir işaretleme dili olarak biliniyor. İsmi, İngilizce bir kalıp olan eXtensible Markum Language ifadesinden alınan harflerle oluşuyor. Türkçe karşılığı olarak ise Türk Dil Kurumu, Genişletilebilir İşaretleme Dili ifadesini öneriyor. Ancak Türkiye’de birçok kişi bu dili XML olarak adlandırmayı tercih ediyor.

XML’i ortaya çıkaran ekibin başında bulunan Tim Berners Lee aynı zamanda bir başka ünlü internet teknolojisi olan HTML’nin de yaratıcısı. Uluslararası bağımsız bir organizasyon olarak bilinen World Wide Web Consortium – W3C’nin tasarladığı XML’in kullanım ve geliştirme hakları, herhangi bir ülke veya kuruluşun tekelinde bulunmuyor. Bu, XML’in geniş ve özgür bir alanda yayılmasını sağlayan özelliklerden biri olarak öne çıkarıyor. Böylece, kullanıcılar herhangi bir kısıtlama yapamadan bu alanda geliştirmeler yapabiliyor. Bu dil vasıtasıyla insanlar hem daha etkili programlama yapabiliyor hem de karmaşık verileri standardize edebilecekleri bir meta alana kavuşuyor.

Birbirinden çok farklılaşan kategorilerdeki verileri, kendi formatlarını muhafaza ederek tek bir alanda tutabilen XML dili ile, artık internet üzerinde çeşitli alanlardaki ve kategorilerdeki verilere daha kolay ve daha hızlı ulaşabiliyoruz. Bu açıdan XML’i günümüzde veri alışverişinin zirvesi haline gelen internetin omurgalarından biri olarak göstersek abartmış olmayız.

Neden XML’e İhtiyaç Var?
İnternet ortamında veri alışverişine konu olan öğelerin %90’a yakını, kendi formatları dışına çıktıklarında veri özellikleri koruyamıyor. Tek başına bu durum dahi, veri alışverişinin hızını kesen, tabiri caizse elini kolunu bağlayan bir olgu. Örneğin günlük hayatta sıkça kullandığımız bir kategorinin, bir PDF belgesinin içeriği, normal şartlarda başka bir formata çevrildiğinde içindeki veri özelliklerini yeni ortama taşıyamaz. Benzer şeyler görsel, ses, elektronik tablo çıktısı vb. için de geçerli. İşte XML, bu duruma karşı ortak bir meta alan oluşturarak veri alışverişi için imkan sağlıyor. Böylece veriler hızlı sorgulanıyor, veri transferi çok daha kolay ve hızlı bir hale geliyor.

XML ortaya çıkmadan önce yukarıda bahsedilen engel sebebiyle, bir veri tabanından başka bir veri tabanına ya da platforma transfer gerçekleştirilirken çok sayıda sorun baş gösteriyordu. Programcılar, kaynak veri tabanındaki içeriği hedef platforma uygun hale getirmek için bolca zaman harcıyordu. Böylece veri alışverişinin hızı bugünküyle kıyaslanmayacak biçimde düşük seyrediyordu. Meta alanda standart belirleyen XML ile bu can sıkıcı engel ortadan kalkmış oldu.

XML’in Özellikleri
XML, HTML diline benzer biçimde, hiyerarşi temelli işaretleme dillerinden biri. Ancak burada kullandığımız etiketler, HTML’den ayrı olarak, manuel olarak belirleniyor. İsimlendirme konusunda programcılara bu açıdan büyük bir özgürlük sağlıyor. Bununla birlikte XML’in diğer işleyiş alanlarında aynı özgürlük geçerli değil. Yine de bu, XML’in doldurduğu boşluğu, faydalarını, yarattığı devrimi ortadan kaldırmıyor.

Hiyerarşik yapıdaki XML dilinde açtığınız etiketleri mutlaka kapatmalısınız. Oluşturduğunuz etiketlere nitelikler atayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve köprülü
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Xml dili kolaylıkla anlaşılabilen bir dil. Şurda şu var . Burada var mantığı ile basitçe oluşturulmuş .
 


Üst Alt