Wubi [Ubuntu Installer]

Sponsorlu Bağlantılar

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Wubi [Ubuntu Installer]
[h=2]Nedir?[/h]Wubi, Windows işletim sistemi içerisinden, DVD'si (ya da kurulum USB belleği) kullanmadan Ubuntu (13.04 önceki sürümler için) kurulumu yapmaya olanak sağlayan bir yardımcı programdır. Wubi sayesinde Ubuntu'yu sanki Windows'a bir program kuruyormuş gibi kurulabilmektedir. Wubi, sanal bir disk bölümü oluşturarak Ubuntu'yu bu alana kurmaktadır. Wubi kurulumu Ubuntu kurulumunu tamamladığınızda bilgisayar açılışına yine, hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi soran bir menü gelecektir. Artık bilgisayarı her açtığınızda bu menüyü kullanarak, isterseniz Ubuntu'yu ya da isterseniz Windows'u açıp kullanabilirsiniz. Ubuntu'yu kaldırmak isterseniz Windows’un Program Ekle/Kaldır aracılığıyla kolayca kaldırabilirsiniz. Ubuntu'yu bu şekilde kaldırdığınızda açılış dosyaları da (boot ve MBR dosyaları) eski haline gelecektir.
Ubuntu 13.04 sürümü ile beraber Wubi'nin desteklenmesine son verilmiştir. Ayrıca Wubi, Windows 8 logolu yeni nesil bilgisayarlarda UEFI denilen açılış standartı nedeniyle çalışmamaktadır.
[h=3]Avantajları[/h]
  • Deneyimsiz kullanıcılar için oldukça güvenli ve basit bir kurulum sağlar.
  • Kurulum için bir CD/DVD ya da USB bellek kullanmayı gerektirmez.
  • Wubi Ubuntu için sanal bir disk bölümü oluşturmaktadır. Bu yüzden Ubuntu için ayrı bir bölüm ayrılmasını gerektirmez. İçinde en az 5 GB boş alan bulunan herhangi bir disk bölümüne Wubi aracılığıyla kurulum yapılabilir.
  • Kullanıcıları; sabit disk bölümlendirme, önyükleyiciyi (GRUB) doğru yere yükleme gibi hata yapılabilecek işlemlerden kurtarır.
  • Ubuntu'yu bilgisayarından kaldırmak isteyen kullanıcıların bunu bir tıkla yapabilmesine olanak tanır.
[h=3]Dezavantajları[/h]Wubi, Ubuntu için sanal bir disk bölümü oluşturarak bunun içine kurmaktadır. Bu sanal disk yapısı nedeniyle Ubuntu’nun yavaş çalıştığı ve zamanla daha da yavaşladığı yönünde kullanıcılardan gelen bildirimler vardır ( ).
[h=2]Wubi yardımıyla Ubuntu kurulumu[/h]
  • Wubi 1.5 MB boyutunda oldukça küçük bir programdır. Programın güncel sürümünü indirebilirsiniz.
  • Elinizde halihazırda Ubuntu'nun .iso kurulum dosyası (yaklaşık 700 MB'dır) yok ise Wubi aracılığıyla kurulum yaparken otomatik olarak İnternetten Ubuntu kurulum dosyası indirilerek, kontrol edilecek ve kurulacaktır. Eğer elinizde Ubuntu'nun kurulum (iso) dosyası var ise, bu dosyayı Wubi.exe'nin bulunduğu dizine taşıdıktan sonra Wubi'yi çalıştırırsanız, kurulum otomatik olarak bu dosyadan yapılacaktır. Bu iş için DVD medyasını kullanmanız da mümkündür.
  • Wubi aracılığıyla Ubuntu kurulumuna başlamak için, indirdiğiniz Wubi.exe dosyasına çift tıklayınız. Karşınıza alttaki gibi bir pencere gelecektir.
Yükleme sürücüsü: Burada Ubuntu'yu kurmak için, içinde en az 5 GB boş alan olan herhangi bir disk bölümünü seçebilirsiniz.Kurulum Boyutu : Seçtiğiniz disk bölümü içindeki boş alanın ne kadarının Ubuntu'ya ayrılmasını istiyorsanız buradan belirleyebilirsiniz.
  • Bu seçimleri yaptıktan sonra bir kullanıcı adı ve parola belirleyin. Artık Yükle düğmesine tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz. "Yükle" düğmesine tıkladıktan sonra artık kurulumun bitmesini beklemekten başka herhangi bir işlem yoktur.
Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarın açılışına, hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi soran altta soldaki gibi bir menü gelecektir. Artık bilgisayarı her açtığınızda bu menü karşınıza geldiğinde klavyedeki aşağı veya yukarı yön tuşlarını kullanarak isterseniz Ubuntu'yu ya da isterseniz Windows'u açıp kullanabilirsiniz.

Windows'un açılış yöneticisi ekranında Windows ve Ubuntu seçenekleri

Windows açılış yöneticisinde Ubuntu'yu seçip devam ederseniz bunun ardından Ubuntu'nun kendi açılış yöneticisi ekranı karşınıza gelir.

Windows açılış yöneticisi ekranında Ubuntu'yu seçtiğinizde bunun ardından üstte sağdaki resimde görüldüğü gibi Ubuntu'nun kendi açılış yöneticisi ekranı karşınıza gelecektir. Burada herhangi bir tuşa basmassanız 10 sn sonra otomatikman Ubuntu açılır...

[h=2]Ek bilgiler[/h]
  • Bilgisayar açılışında işletim sistemi seçme ekranında öntanımlı işletim sistemini Ubuntu olarak ayarlamak isterseniz ya da bekleme süresini değiştirmek isterseniz bunun için Windows'ta "Gelişmiş sistem ayarları"nı açın (bunun için Başlat menüsünde arama kutucuğuna "gelişmiş sistem" yazarak arama yapabilirsiniz). “Gelişmiş sistem ayarları > Gelişmiş > Başlangıç ve Kurtarma > Ayarlar" yolunu izlediğinizde altta sağdaki pencere karşınıza gelecektir, buradan gerekli ayarlamayı yapabilirsiniz.
Uyarı: Açılış ayarları penceresinde, ne işe yardığını tam olarak bilmediğiniz herhangi bir seçeneği değiştirmeyiniz, açılış ayarının bozulması halinde iki işletim sistemine de ulaşamazsınız.

Windows açılış yöneticisi (Windows Boot Manager) ekranı

Windows açılış yöneticisi ekranı için ayar seçenekleri

[h=2]Kaldırma[/h]Eğer olur da Ubuntu'yu bilgisayarınızdan kaldırmak isterseniz Windows üzerinden Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır yolundan 'yu seçerek yaptığınız yüklemeyi tamamen kaldırabilirsiniz. Ubuntu'yu bu şekilde kaldırdığınızda açılış dosyaları da (boot ve MBR dosyaları) eski haline gelecektir.

• Beğen
Tepkiler: MaxiHan ve Dede

KayraBey

KayraBey

Üye
Ubuntu 12yi indirdim ve dvd ye yazdırdım.dvd içinde bu wubi vardı.dvd otomatik olarak bu uygulamayı çalıştırıyor zaten.Wubi yi çalıştırınca demo ve tam kurulum seçeneği çıkıyor.Onu seçiyorum pc kapanıp açılıyor.eğer açılışı dvd ile yapmazsam windows ile açılıyor ve ubuntu ile alakalı hiçbir işlem yapılmıyor.dvd ile açarsam kuruluma geçiyor fakat bu sefer disk seçim ekranında takılıyorum.Kök dizin seçiniz gibisinden bir hata veriyor.kurmak istediğim bölüm ext formatlı olmasına rağmen bir türlü kurulmuyor.Aynı şey dün pardus kurmaya çalışırken de oldu.
Fakat mint dvd sini takınca ilk resimdeki gibi ekran geldi ve kurulum başladı.mint sanal olarak açıldı.masaüstünde ki minti kur simgesini tıklayıp minti istediğim 2 bölüme kurdum ve şimdi windows ile beraber mint kullanıyorum.Akşam eve gittiğim zaman birde burdaki Wubi ile ubuntu kurmayı denerim.

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Abi basima gelmedigi icin bilmiyorum cd de sorun olabilir

KayraBey

KayraBey

Üye
Dvd de sorun yok ki. Kök dizin seçin gibi bir mesaj çıkıyor bir türlü geçemedim bu kısmı.aynı sorun ubuntu 12 ve 13 ve ve pardus 2013 te oluyor.dediğim gibi sadece mint kurarken ilk resimdeki gibi kurulum ekranı geldi ve kurulum sorunsuz bitti.simdi windows 7 ve mint kullanıyorum.hiçbir sorun yok.ama pardus görsel olarak iyiymiş.hoşuma gitti ama kuramadım.

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Abi bios dan boot onceligini cd ye atip oyle denermisin

• Beğen
Tepkiler: Dede
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Tamam sonra bilgisayar acilinca onune ubuntu masa ustu cikmasi lazim

• Beğen
KayraBey

KayraBey

Üye
Tamam sonra bilgisayar acilinca onune ubuntu masa ustu cikmasi lazim

Çıkıyor zaten buraya kadar sorun yok.kuruluma masaüstünde ki simgeye tıklayarak devam ediyorum ama hdd bölüm seçme ekranın da kalıyorum

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Direk herseyi silip kurmasini soyleyince ne oluyor?

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Herseyi kaldirip ubuntuyu kur diyince ne diyor abi

- - - Eklendi - - -

http://forum.ubuntu-tr.net/ abi buradan bi yardim istesene bu adamlar cok deneyimli

• Beğen
KayraBey

KayraBey

Üye
Herseyi kaldirip ubuntuyu kur diyince ne diyor abi

- - - Eklendi - - -

abi buradan bi yardim istesene bu adamlar cok deneyimli

Müsait zamanda hallederim insallah.önce senin verdigin bu linkten wubi yi indirip denerim

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Peki :)

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Olmazsa wubinin internetten indirme secenegini dene yine olmazsa ev adresini ver ben bi balyoz alip geliyim :D tamir edicem bilgisayarini

• Beğen

Üst Alt