Windows kurtarma konsolunu kullanımı

Sponsorlu Bağlantılar

quitac

Üye
    Konu Sahibi
Windows kurtarma konsolunu kullanımı
Kurtarma Konsolu Kullanımı:

Windows Kurtarma konsolunu çalıştırabilmek için öncelikle kendiliğinden açılabilen (bootable) bir Windows XP Cd si gerekli. CD yi CD-ROM sürücüsüne koyduktan sonra bios ayarlarına girin.

First Boot Device: CD-ROM veya Optik sürücünüzün Marka ve Modeli

Second Boot Device: IDE0 veya Harddiskinizin Marka ve Modeli

Third Boot Device: Önemsiz…

Olarak değiştirin. Sistemi tekrar başlatın. Sistem CD' den açıldığında şöyle bir uyarı göreceksiniz:


CD' den önyükleme için bir tuşa basın…


Bu uyarıyı görünce her hangi bir tuşa basarak aşağıdaki ekranın gelmesini bekleyin. Eğer bu kısmı kaçırmışsanız bilgisayarı yeniden başlatın.

__________________________________________________


Kur'a Hoş Geldiniz
• Windows XP' yi kurmak için ENTER' a basın
• Kurtarma konsoluyla Windows XP yüklemesini onarmak için “R” tuşuna basın
• Windows XP yüklemesinden çıkmak için F3' e basın.


__________________________________________________

R tuşuna basın ve kurtarma konsolunu çalıştırın. Size hangi windows yüklemesinde oturum açmak istediğinizi soracak. Eğer Harddiskinizde 1 tane işletim sistemi yüklüyse görünüm aşağıdakine benzer olacaktır. Bu durumda 1 e basın.Eğer 1 den fazla işletim sistemi yüklüyse kurtarmak istediğiniz windows yüklemesini seçin.

1 : C:\WINDOWS

Eğer kurulum esnasında administrator sifresi girmişseniz sırada o şifreyi soracaktır. Şifrenizi yazıp entera basınca kurtarma konsolu kullanıma hazır hale gelecektir.

Komut satırına HELP yazarak desteklenen komutların bir listesini görebilirsiniz. Her hangi bir komutun nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığının kısa bi açıklamasını görmek için de KOMUT /? yazmanız yeterli. Örneğin ATTRIB Komutu için ATTRIB /? yazacaksınız.

Örnek Bazı Komutlar:

BOOTCFG - kurtarma konsolu komutlarını göster ve düzenle ve boot.ini yi yeniden oluştur.

CHKDSK - Harddsikteki bozuk kümeleri işaretler. böylece windows bozuk kesimlere dosya atmaz.

FDISK /MBR - Disk üzerindeki Master Boot Record'u tekrardan yazar. Açılırken kilitlenen bir Windows var ise bu MBR okunamadığından dolayı olabilir. Bu yüzden ilk olarak FDISK /MBR denenir. Ancak FAT'i bozuk bi diskde tüm bilgilerin gitmesine de sebep olabilir. Kullanırken dikkat. Reçeti dışında ve doktorunuza danışmadan kullanmayın.

BATCH - Eğer SP2 yüklediniz ve bilgisayarınız açılmaz duruma gelmişse SP2 yi silmek için komut satırına BATCH spuninst.txt yazın ve ENTER tuşuna basın.
Kaldırma işlemi tamamlandıktan sonra, exit yazın ve ENTER tuşuna basın.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

CD - Dizini değiştir.

CHDIR - Adresi değiştir.

FIXBOOT - İşletim sistemi boot ayarını değiştirir.

Eğer uçbirime daha sık ihtiyaç duyuyorsanız, onu doğrudan sabit diskinize de kurabilirsiniz. Windows'un açılış menüsüne eklenen uçbirimi açılış sırasında çalıştırabilirsiniz.

Kurtarma Uçbirimini kurmak için Windows kurulum CD'sinde bulunan I386 dizininin altındaki WINNT32.EXE dosyasını /cmdcons parametresiyle çalıştırın. Gelen pencerede Evet diyin. Dosyalar kopyalanmaya başlayacaktır. Kurulum bitince "Windows Kurtarma konsolu başarıyla yüklendi" gibi bir uyarı penceresi gelecektir.Tamam a tıkladıktan sonra konsol kurulmuş olacak. Bundan sonra Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda işletim sistemi seçenekleri menüsü şu şekilde olacak:

______________________________________

Microsoft Windows XP Professional
Microsoft Windows Kurtarma Konsolu

______________________________________

Normalde sistem sizden 30 saniye boyunca bir şık seçmenizi ister. Bu süreyi düşürmek isterseniz Bilgisayarım'a sağ tıklayıp Özellikler e tıklatın. Gelişmiş sekmesinden Başlangıç ve Kurtarma altında bulunan Ayarlar tuşuna tıklayın. Açılan pencerede İşletim Sistemleri Listesi Gösterme Süresi değerini 3 ile 30 sn arasında her hangi bir değer girebilirsiniz.
 

hacicicocuk

Üye
selam arkadaşlar benim bir sorunum var yardım ederseniz çok makbule geçecek size sorunumun nasıl başladıgını baştan sona yazacağım.
Bilgisayarım guvenlı modda açılmıyordu ve bir forum sitesinden okudugum işlemleri yaptım aynen şöyle
başlat>çalıştır>msconfig>boot.ini>safeboot .işaretledim ve bilgisayarı resetledim bundan sonra bilgisayarım artık ne guvenlı modda nede normal bir şekilde açılmıyor her defasında 3 seçenek soruyor
komut sistemi ağ guvenlıği felan gibi bilgisayarıma format atmakta istemıyorum daha dogrusu çalıştıgım işyerinin bilgisayarı.bu durumda ne yapabilirim bu sorunu çözmem için yardımlarınız bekliyorum acil lütfen
teşekkürler:(
 


Üst Alt