Windows Klavyesi;

Sponsorlu Bağlantılar

quitac

Üye
    Konu Sahibi
Windows Klavyesi;
Windows Klavyesi;Kısayol Tuşlarıyla Hızlı Erişim

Windows altında çalışırken birçoğumuz farenin büyük bir kolaylık olduğunu, hatta faresiz bir PC’nin asla kullanılmayacağını düşünürüz. Oysaki klavye kısayollarının kullanımı çok daha pratik ve hızlı olabilir. Bu bölümde, önemli tüm klavye kısayollarını ve kombinasyonlarını sizler için bir araya getirdik.

Eğer Windows işletim sistemi için özel olarak üretilen klavye modellerinden birine sahipseniz, özel kısayollar ile çok daha performanslı bir biçimde çalışarak işlerinizi kolaylaştırabilir ve hızlandırabilirsiniz. Peki ama Windows klavyesine sahip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Çok kolay. Eğer klavyenize baktığınızda klavyenin en alt satırında üzerinde Windows logosu yer alan bir veya iki tane özel Windows tuşu görebiliyorsanız, klavyeniz Windows tuşlarını destekliyor anlamına gelir. Bu basit tuşlar aslında günlük işlerinizi kolaylaştıracak çok önemli fonksiyonlarını beraberinde getirirler.
Örneğin, [Windows] + [E] tuş kombinasyonu en popüler Windows tuşu fonksiyonlarının başında gelir. Windows 95, 98 ve Me işletim sistemleri altında bu tuşlara basarak Windows Gezgini’ni, Windows XP altında ise Bilgisayarım klasörünü ekrana getirebilirsiniz. Bu sayede sabit diskinizdeki dosyalarınıza daha hızlı erişim sağlanır.

[Windows] tuşuna tek başına bastığınızda ise Başlat menüsü direkt olarak ekrana gelir. Eğer parmaklarınız klavye üzerinde ise, bu işlem elinizi fareye götürüp imleci Başlat tuşu üzerine sürüklemekten çok daha pratik ve hızlıdır. Windows tuşu ile birlikte kullanılan tüm kısayolları ve açıklamalarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

İpucu
Windows tuşu kısayolları
Windows tuşunu basılı tutarak aşağıda listelenen fonksiyonlara erişim sağlanabilir:

Windows + R “Çalıştır” penceresini ekrana getirir.
Windows + E Windows Gezgini’ni ya da Bilgisayarım klasörünü ekrana getirir.
Windows + F Dosya ve klasörler için arama penceresi ekrana gelir.
Windows + Break “Sistem Özellikleri” penceresini ekrana getirir.
Windows + F1 Windows Yardımı veya Yardım ve “Destek Merkezi” penceresini ekrana getirir.
Windows+D Tüm pencerelerin simge durumuna küçültülmesini ve Windows masaüstünün görüntülenmesi sağlar. Tekrar basıldığında pencereler eski konumuna geri döner.
Windows + TAB Görev çubuğunda yer alan tuşlar ve uygulamalar arasında geçiş yapar.
Windows + M Tüm pencereleri simge durumuna küçültür.
Windows + Shift + M Tüm pencereleri simge durumuna küçültme işlemini geri alır.

Fonksiyon Tuşları Nasıl Çalışır?
Daktilo klavyesi ile bilgisayar klavyesi arasındaki en büyük farklılık, klavyenin en üst satırında yer alan F1 ile F12 arasında sıralanan fonksiyon tuşlarıdır. Bu tuşlara “Fonksiyon Tuşları” adı verilir. Bu tuşlar özellikle eski DOS programlarında sıkça kullanılırdı. Günümüzün Windows bilgisayarlarında ise bunlar muhtemelen birçok kullanıcı tarafından tanınmıyor. Oysaki fonksiyon tuşlarını bilgisayar başında günlük işlerini kolaylaştıracak araçlar haline getirebilirsiniz. Fonksiyon tuşları örneğin [Ctrl], [Alt] veya [Shift] gibi farklı tuş kombinasyonlarıyla kullanılırlar. Bu durumda ortaya çıkan kombinasyonun mevcut tüm kısayollardan bile daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Çoğu uygulama farklı tuş kombinasyonlarıyla fonksiyon tuşlarının kullanılabilirliğini arttırır. Örneğin Microsoft Word altında herhangi bir metin alanı seçildiğinde [F3] tuşuna [Shift] tuşu ile birlikte basıldığında seçili metnin kelimelerin ilk harflerinin veya tüm harflerinin büyük harflerle değiştirilmesi sağlanıyor. [Shift] + [F7] tuş kombinasyonları “Eş Anlamlılar Sözlüğü”nü ekrana getiriyor. Tüm bu kısayollar üç ya da dört fare tıklaması ile gerçekleştirilebilecek işlemlerin sadece tek hamlede gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Diğer kullanışlı kısayol kombinasyonları “Standart Erişim Tuşları ve Kısayol Kombinasyonları” kutucuğunda yer alıyor. Uygulamalara özel hızlı erişim tuşlarını ise uygulamaların yardım bölümlerinden öğrenebilirsiniz. Aşağıda sırasıyla tüm fonksiyon tuşlarının ve birlikte kullanılan tuş kombinasyonlarının işlevlerini bulabilirsiniz. İlk bakışta karışık gibi görünse de çalışmanıza hız kattığını gördükçe kullanımına alışacağınızdan hiç şüphemiz yok
 


X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
ilk teşekkür benden olsun
saol
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
coğu bilindik ama güzel bilgiler saol :oke:
 


Üst Alt