Windows 7 İçin 50 İpucu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

0live456

Üye
    Konu Sahibi
Windows 7 İçin 50 İpucu
Windows 7 İçin 50 İpucu





1. Windows'u ucuza mal edin

Windows 7'nin perakende sürümünü almak yerine OEM sürümünü de tercih edebilirsiniz. Standart sürümlere oranla 150 dolar daha ekonomik olabilen bu sürümlerin bazı kısıtlamaları da yok değil.

Öte yandan eğitim aldığınız Üniversiteye bağlı olarak Windows 7'yi tamamen ücretsiz edinme şansınız da var. Bunun için ilk olarak buradaki web sayfasına girmeniz gerekiyor. Ardından ülkemizi ve üniversitenizin bulunduğu ili seçtikten sonra okuduğunuz üniversiteyi seçin.
Okulunuzun MSDN AA programına katılım derecesine göre Windows 7'yi ücretsiz edinme şansınız dahi mevcut.

2.Daha küçük bir görev çubuğu
Varsayılan olarak Windows 7'nin görev çubuğu büyük simgelere sahip olduğu için epeyce yukarıya çıkıyor. Büyük monitörlerde herhangi bir sorun yok fakat söz konusu netbooklar olduğunda bu büyük görev çubuğu başınızı ağrıtabilir.

Tabii ki bunu değiştirmek mümkün. Görev çubuğuna sağ tıklayın ve ardından açılan menüden"Özellikler"i seçin. "Görev çubuğu" sekmesinde yer alan "Küçük simgeler kullan" kutucuğunu işaretleyip "Tamam" dedikten sonra artık ufak bir görev çubuğu ile Netbook'unuzu daha rahat kullanabilirsiniz.

3.Özgür bir görev çubuğu
Örneğin bir tablet bilgisayarınız varsa görev çubuğunun aşağıda olması yerine yanda olması işiniz daha da kolaylaştırabilir. Bunun için görev çubuğuna sağ tıklayın ve "Görev çubuğunu kilitle" seçeneğini devre dışı bırakın.

Artık tek yapmanız gereken görev çubuğunu fare ile tutup istediğiniz kısma sürüklemek

4.Atom saati görev çubuğunuza geldi
Görev çubuğundaki saat, Microsoft sunucularından otomatik olarak güncellenmektedir. fakat ben saatin saniyesi saniyesine doğru olmasını istiyorum diyenlerdenseniz sizin için de bir çözüm var: Atom saati.

Almanya Dramstadt'ta yer alan Physikalisch-Technische Bundesanstalt'ın sunduğu Atom saati hizmetinden yararlanmak içi görev çubuğundaki saat simgesine tıklayın ve "Tarih ve saat ayarlarını değiştir" seçeneğini seçin. Ardından "İnternet Saati"sekmesine gelin ve buradan da "Ayarları Değiştir"e tıklayın. Sunucu olarak "ptbtime1.ptb.de" girdikten sonra "Tamam"a tıklayın. Artık hiç kimse sizden dakik olamaz!

5.Simgelerin efendisi
Eğer sihirbazlık yeteneğinizi ön plana çıkarmak ya da masaüstünüzde birkça saniyeliğine de olsa yalnız kalmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş masaüstünüze bir defa sol tık yaptıktan sonra "F5" tuşuna basılı tutmak. Sürekli tazelenen masaüstünde simgeler belirli bir süreliğine kaybolacaktır.

6.Aynı anda birden çok saat
Özellikle de seyahat edenler için uygun olan bu özellik ile aynı anda birden fazla saati sistem tepsisinde görmek mümkün.

"Tarih ve saat ayarlarını değiştir" dedikten sonra "Ek saatler"sekmesine gelin. Buradan var olan saatin haricinde iki konuma ait saati daha listeye ekleyebilirsiniz.

7.Daha büyük simgeler
Masaüstündeki simgelerin boyutu ufak veya fazla büyük ise bu simgeleri Windows 7 sayesinde istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz için hiç bir engel yok.

"Ctrl" tuşuna basılı tutarak fare tekerleğini hareket ettirmek bu işin sırrıdır.

8.DPI ayarını değiştirin
Yazıların boyutlarını büyütmek ya da küçültmek işi Windows'un DPI yani Dot per Inch ayarına bağlı.

Başlat menüsüne DPI yazdığınızda çıkan en üstteki seçeneğe tıklamak sizi bu ayarın olduğu pencereye getirecektir.

Örneğin netbook'lar için 100 DPI ideal bir değer.

9.Denetim Masası görev çubuğunda
Sistem ayarlarına tek bir tık ile erişmek de Windows 7 ile çok kolay.

Denetim Masası'nı açtıktan sonra görev çubuğundaki simgeye tıklayıp "Bu programı görev çubuğuna sabitle" demeniz yeterli.

10.Kullanıcı hesabı denetimi
Vista ile hayatımıza çok fazla giren, Windows 7 ile yumuşatılan "Kullanıcı hesabı denetimi"ni devre dışı bırakmak mümkün.

Başlat menüsüne "kullanıcı hesabı" yazdığınızda karşınıza çıkan "Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir" seçeneği ile uyarılara artık elveda diyebilirsiniz.
Yaptığınız değişiklik bir sonraki açılıştan itibaren aktif olur.

11.Deneme süresini uzatın
Windows 7'nin 30 günlük deneme süresini yetersiz buluyorsanız ufak bir komutla bu süreyi uzatmanız mümkün.

Başlat menüsüne cmd yazdıktan sonra çıkan sonuca sağ tıklayıp "Yönetici olarka çalıştır" demekle işe başlayabilirsiniz. Ardından açılan komut satırına "slmgr.vbs -rearm" yazın ve "Enter"a basın.. Sistem yeniden başladığında artık Windows'u 30 gün daha kullanabilirsiniz.

12.Hızlı Başlat menüsünü Windows 7 de kullanma
Hızlı başlat (Quick launch) menüsünü Windows 7 de kullanmamız mümkün. Hızlı başlat menüsünü görev çubuğuna getirmek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz:

1.Görev çubuğuna sağ tıklayalım ve araç çucuklarından Yeni araç çubuğu seçeneğini seçelim.

2.Açılan pencerede klasör seçim alanına Hızlı Başlat (Quick Launch) klasörünün yolunu girelim.

Bu klasöre %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch yolundan ulaşabiliyoruz.

Bu seçimden sonra Hızlı Başlat kısayolunun masaüstüne geldiğini göreceğiz.

İstersek hızlı başlat kısmına sağ tıklayarak "Metin" ve "Başlık" özelliklerini kapatark hızlı başlat simgelerini küçük simgelere dönüştürmemiz mümkün.

13.Monitörler ve projektörler arası geçiş
HDMI veya VGA kablonuzu bağladınız fakat projektörde hala herhangi bir görüntü yok mu? Windows 7 ile birlikte yeni gelen Win + P tuş kombinasyonu bu durumda size yardımcı olacaktır. Görüntünün nerelerde olacağına karar vermek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

14.Sorun giderme araçları
Windows 7'de bir sorun varsa bu soruna çözüm bulmak da yine Windows 7'nin işi.

Sorun giderme araçlarına ulaşmak için Başlat menüsünü açın ve "Sorun" yazın. Çıkan listeden ilk sıradaki "Sorun Giderme" bağlantısına tıklayın. Sol kısımda "Tümünü görüntüle" seçeneğini kullanarak bütün araçları listelemeniz mümkün.

15.Renk kalibrasyonu
Özellikle basım-yayım sektöründe çalışıyorsanız monitörünüzün sunduğu renk sizin için önemlidir.

Windows 7'nin bir başka özelliği olan renk kalibrasyonu aracını çalıştırmak için ise Win +R tuşlarına bastıktan sonra açılan kutucuğa "dccw.exe" yazıp Enter'a basmanız yeterli.

16.Sistem geri yükleme ve birim gölge kopyası
Bu iki hizmet bilgisayarınız çöktüğünde veya dosyalarınızda bir sorun olduğunda bazen hayat kurtarabilse de çok fazla yer kaplamakta.

Eğer bu özelliklerin kullandığı alanı kısıtlamak istiyorsanız komut satını açın ve "vssadmin resize shadowstorage /For=C: /On=C: /Maxsize=950MB"(Tırnaklar hariç ve boyut size kalmış) komutunu girin. Bu sayede birim gölge kopyası depolama sınırını "C" sürücüsü üzerinde 10 GB'a kısıtlamış olacaksınız.

17.Sistem geri yükleme
Sistem geri yükleme gerçekleştirmek istiyorsunuz fakat önünüze gelen listede aradığınız program yok. "Etkilenen programları tara" diyerek sistem geri yükleme veya Windows güncelleştirmelerinden etkilenen yazılımı bulmanız mümkün.

18.Güvenlik duvarı
Windows 7 ile birlikte Microsoft, Güvenlik Duvarını da elden geçirerek giden paketleri de kontrol edebilme özelliği ekledi. Özellikle de çevrimiçi oyunlarda sürekli uyarı pencereleri ile uğraşmak istemiyorsanız giden paketlerin kontrol edilmesini devre dışı bırakabilirsiniz.

Bunun için ilk olarak Denetim Masası'ndan Windows Güvenlik Duvarı'nı açın ve sol kısımdaki "Gelişmiş Ayarlar" seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede aşağıda yer alan "Windows güvenlik duvarı özellikleri" bağlantısına tıkladıktan sonra karşınıza çıkan pencereden "Giden Bağlantılar" seçeneği karşısındaki listeden "İzin ver" seçeneğini seçip "Tamam" demeniz yeterli.

19.Klasörler için kişisel sembol
Diğer Windows sürümlerinde olduğu gibi Windows 7'de de klasörlere istediğiniz simgeleri atamak mümkün.

İlk olarak simgesini değiştirmek istediğiniz klasöre sağ tıklayın ve "Özellikler" deyin. Açılan pencereden "Özelleştir" sekmesine gelin ve Simge değiştir seçeneğine tıklayın. Artık tek yapmanız gereken galeriden bir liste seçmek

20.Standart klasörü değiştirmek
Explorer her açıldığında kitaplıkların gözükmesi kullanım alışkanlıklarına göre rahatsız edici olabilir.


Explorer, başlangıçta sadece %windir%\explorer.exe olarak çalıştırılır. Eğer ileride Explorer açılırken Bilgisayar klasörünü de açmak istiyorsanız ilk olarak bir kısayol oluşturmanız gerek. Daha sonra bu kısayolun hedefini aşağıdaki yol ile değiştirin:

%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8- 08002B30309D}

Eğer açılışta belgelerim açılsın diyorsanız da aşağıdaki hedefi kullanabilirsiniz:

%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8- 08002B30309D}.

21.Birden çok çalıştırma
Eğer görev çubuğunda yer alan bir yazılımın birden çok kopyasını çalıştırmak istiyorsanız "Shift" tuşuna basarak tıklamanız yeterli.

22.Adres çubuğundan hızlı erişim
İstediğiniz klasöre daha çabuk erişmek için adres çubuğundan faydalanabilirsiniz. İsterseniz doğrudan bir dizin adresi ya da Windows'a özgü klasör adı girerek o klasöre erişebilirsiniz.

23.Gözükmeyen kart okuyucu
Eğer sistem takılı olan bir kart okuyucunuz var ve bu okuyucuya ait bir ton sürücü simgesini "Bilgisayar"da görmek istemiyorsanız Başlat menüsüne "klasör seçenekleri" yazdıktan sonra ilk seçeneğe tıklayın. Açılan pencereden "Klasör" sekmesine geçin ve buradaki "Bilgisayar klasöründeki boş sürücüleri gizle" seçeneğini devreye sokun.

24.Bilgisayar'a istediğiniz kısayolu yerleştirin
Sandığınızdan çok daha kolay olan bu işlem için "C:\Users\[Kullanıcı adınız]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Network Shortcuts" dizinne girip istediğiniz kısayolu yerleştirmeniz yeterli.

25.Sürücüleri şifreleyin
Windows 7 Ultimate ve Enterprise kullanıcıları USB bellekleri şifrelemek için Bitlocker To Go'dan faydalanabilirler.

26.Gizli gezinme
Internet Explorer kullanıcıları Ctrl + Shift +P, Chrome kullanıcıları ile Ctrl +Shift +N ile izlerini bırakmadan gezinebilecekleri bir sekme açabilirler.

27.İnternet sonrası temizlik
Gizli gezinmeyi devreye sokmayı unttuysanız da bilgisayarınızda depolanan dosyaları silebilirsiniz.

Bunun için Araçlar > Gözatma geçmişini sil komutu ile istediğiniz verileri kolayca temizleyebilirsiniz.

28.Kişisel bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmayın
Sadece bilgisayarınızda değil, internette de kişisel bilgileriniz sizden habersiz toplanabilir.

In-Private filtreleme sayesinde web sitelerinin hakkınızdaki bilgileri belirli bir merkezde toplamasının önüne geçebilirsiniz.

29.Sekmeleri güncelleyin
Sekmeli gezinme özellikle de bir sitede gezinirken öbür yandan açık arttırmaları takip etmek gibi işler için çok ideal. Fakat sekmeleri tek tek güncellemek isteyenler için de bir seçenek mevcut.

Herhangi bir sekmeye sağ tıklayıp "Tümünü yenile" komutunu vermeniz yeterli.

30.Sitenin adı yeterli
www ile başlayan ve .com ile biten siteler için tarayıcılar mükemmel bir özellik sunuyor: sitenin adını adres satırına yazdıktan sonra Ctrl + Enter tuş kombinasyonunu kullanarak

31.Başlat'tan web'e giden yol
Başlat menüsünden bir web sitesine girmek için tek yapmanız gereken sitenin adresini arama kutucuğuna yazmak ve bir "Enter".

32.Web sayfalarını büyütün
Girdiğiniz web sayfası 5 punto mu kullanıyor? Sorun değil. Ctrl tuşuna basılı tutun ve fare tekerleğini hareket ettirin.

33.Sisteminiz ne kadar hızlı?
Bilgisayarınızın Windows tarafından yapılmış derecelendirmesini görmek için Başlat menüsünü açtıktan sonra Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler dedikten sonra "Windows deneyimi dizini'ne girmeniz yeterli.

34.Görev yöneticisi
Sisteminiz yavaşladığında buna hangi programın neden olduğunu anlamak çok basit.

Yapmanız gereken Ctrl +Alt +Del tuş bileşimi ile Görev Yöneticisini açmak. Artık istediğiniz programı "Görevi sonlandır" komutu ile kapatabilirsiniz.

35.Windows'unuz ne kadar stabil?
İşletim sisteminizin kalp atışlarını görmek için Başlat menüsüne "Güvenilirlik" yazıp Enter'a basmanız yeterli. Karşınıza ayrıntılı bir rapor çıkacak ve burada hangi yazılımların sisteminizde sürekli çöktüğünü göreceksiniz.

36.Olay görünütüleyici
Sisteminizde meydana gelen güvenlik sorunları, yazılımsal sorunlar ve sistemin size verdiği uyarılar gibi bütün bilgileri "Olay görüntüleyicisi"nde bulabilirsiniz. Tek yapmanız gerekn Başlat menüsüne Olay yazıp Enter'a basmak.

37.Sistem başlangıcına hükmedin
Başlangıçta açılan yazılımlar yüzünden bilgisayarınız açılana kadar bir kahve tüketebiliyorsanız Win +R tuşuna basın ve açılan kutucuğa "msconfig" yazın. Başlatma sekmesinden istediğiniz yazılımı devre dışı bırakabilirsiniz.

38.Sürücülere temizlik
C ve D sürücüsü zamanla yavaşlayabilir. Bunun nedeni oluşan sistem hataları, yapılan güncelleştirmeler ve yazılımların arkalarında bıraktığı atıklar olabilir. Tüm bunları temizlemek için "Bilgisayar"a girin ve sürücüye sağ tıklayın. Özellikler seçeneğine tıkladıktan sonra "Diski temizle" komutunu verin. Artık tek yapmanız gereken bütün kutucukları işaretleyip "Tamam" demek. Unutmayın ki bu işlem ile hiç bir önemli dosya silinmeyecektir.

39.Sistem tepsisinde hızlı gösterim
Sistem tepsisinde çalışan bir uygulamanın üzerine fareyi getirdiniz ve o uygulama hakkında bilgi almak istiyorsunuz fakat bilgi gelene kadar geçen sürenin uzun olması canınızı sıkıyor.

Bu durumda tek yapmanız gereken kayıt defterini açıp "HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Mouse" yoluna gitmek ve buradaki değeri istediğiniz hıza daha uygun bir değer ile değiştirmek.

40.Pencereleri tam ekran yapmadan kapama
Görev çubuğunda yer alan açık programlardan birin üzerine fare ile geldiğinizde oluşan küçük önizleme penceresinin sağ üst kısmında bir çarpı işareti göreceksiniz.

İsterseniz buraya tıklayarak pencereyi kapatabilir ya da daha kolay bir biçimde farenin orta tuşuna tıklayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

41.Klavye ile geçiş
Pencereler arasında klavye ile de geçmek mümkün. Windows tuşu ve sırasıyla nümerik tuşları kullanarak açık olan yazılımlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

42.Kısayollar ile hızlı bir kullanım
Windows'un kısayol tuşları sadece anlattıklarımız ile kısıtlı değil.

Örneğin Bilgisayar penceresini açmak için Windows +E, görev yöneticisi için Windows + T tuş birleşimini kullanabilirsiniz. Yine bütün pencereleri küçültmek için Windows + M, sistemden çıkış yapmak için ise Windows + L tuşlarını kullanabilirsiniz.

43.Komut satırı yerine PowerShell
Sık sık komut satırı ile çalışmak zorunda kalıyorsanız tavsiyemiz PowerShell kullanmanızdır. Başlat menüsünden açabileceğiniz bu uygulama çok daha fazla işleve sahip.

44.Doğrudan ISO yazma
ISO kalıplarını yakmak için artık harici bir yazılıma ihtiyacınız yok. Windows'un dahili aracı ile tek yapmanız gereken ISO dosyasına çift tıklamak.

45.Kurtarma diski
Sisteminizin her zaman sorunsuz çalışmayacağı su götürmez bir gerçek. Öte yandan herhangi bir açılmama durumunda elinizde bir can simidi olmasını istiyorsanız bir kurtarma diski oluşturabilirsiniz.

46.Bir programın diğer pencereleri arasında geçiş
Eğer görev çubuğunda bir ton klasör açık ve bu klasörlerin içeriğine bakarak hızlı bir geçiş yapmak istiyorsanız tek yapmanız gerekn Ctrl tuşuna basılı tutarak klasör simgesine tıklamak. Sırasıyla bütün pencereler önünüze gelecek.

47.Yönetici hakları ile çalıştırın
Bazı yazılımların yönetici hakları ile çalıştırılması gerekiyor. Eğer her defasında sağ tıklayıp menüden "Yönetici olarak çalıştır" demek istemiyorsanız tek yapmanız gereken yazılımı Ctrl ve Shift tuşlarına basılı tutarak çalıştırmak.

48.Hesap makinesi
Windows 7 ile birlikte gelen yeni hesap makinesi artık işlemleri de hafızasına alabiliyor. Bu sayede geçmişte yaptıklarını görebiliyorsunuz

49.Hızlıca sıçrama listesine ulaşın
Görev çubuğunda çalışan yazılımların sıçrama listesine ulaşmak için illa ki sağ tıklamak zorunda değilsiniz. Sol fare tuşuna basılı tutarak imleci yukarı çıkarmanız da sizi sıçrama listesine ulaştıracaktır.

50.Pencere konumlandırma ve küçültme
Aynı anda birden çok pencere ile çalışırken diğer pencereleri küçültmek için Windows 7'de tek yapmanız gereken çalıştığınız pencereyi imleç ile tutup titretmek. Bu sayede diğer pencereler küçülecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: fullwar


Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
:alkis::tşk:
 

0live456

Üye
    Konu Sahibi
Ne demek :op:
 
..butteRfly..

..butteRfly..

Üye
teşekkürler..
 
fullwar

fullwar

Üye
Güzel konu.
 
outofdark

outofdark

Üye
çok güzel
 
typerr1982

typerr1982

Üye
güzel bir çalışma xp den win7 ye geçenler ve yabancılık çekecek kişilere yararlı bilgiler olmuş bence ben bile okuyunca bilmediğim şeyleri öğrendim

TEBRİKLER
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

ömer talat katı
Cevap
0
Görüntüleme
227
ömer talat katı
ömer talat katı
Cevap
0
Görüntüleme
250
ömer talat katı
ömer talat katı
Diğer Windows İşletim Sistemleri Windows XP İçin Dock Programları
Cevap
0
Görüntüleme
335
ömer talat katı


Üst Alt