Washington'un Tek Türk Polisi

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Washington'un Tek Türk Polisi



'Green Card Lottery' ile 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Rizeli Hakan Hüseyin Karaali, Washington DC'deki polis akademisini bitirerek kentte görev yapan tek Türk polisi oldu.


Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Emniyet Müşaviri, eski Bursa Emniyet Müdürlerinden Halil Yılmaz, Karaali'nin Washington'daki yemin törenine katılarak kendisini ilk kutlayan Türk yetkili oldu. Halil Yılmaz, töreni sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan da duyurdu.


DHA muhabirinin telefon ve elektronik posta aracılığıyla iletişim kurduğu Hakan Hüseyin Karaali aslen Rizeli olduğunu, Ailesinin İstanbul Maltepe'de oturduğunu belirtti. 1994 yılında Bolu İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun olduğunu kaydeden Karaali, ABD'ye 2001 yılında Green Card piyangosu ile gittiğini ve 11,5 yıldan beri Amerika'da oturduğunu anlattı. Karaali polis olmasını da, "Kelimenin tam anlamıyla azmettim. Allah da yolumu açtı, nasip oldu" sözleriyle özetledi.



'YALAN MAKİNESİNE BİLE BAĞLANMIŞ


Akademiye kabul edilmesinin 2.5 yılını aldığını kaydeden Karaali polisliğe gidiş sürecini şöyle anlattı:


"Başvurudan sonra İngilizce yeterlilik sınavını geçtim. Ondan sonra bayağı bir geçmiş araştırması yaptılar. Yalan makinesi bağlanmaktan tut, fiziksel yeterlilik, dürüstlük ve psikolojik sağlamlık testleri. Daha sonra beni cep telefonumdan arayıp, 'Tebrikler Sayın Karaali, Washington DC Polis akademisine kabul edildiniz' diye haber verdiler. Ben oradan sonrasının, sadece hazırlanma kısmı olduğunu zannediyordum. Nerede? 2 büyük fiziksel, 17 akademik test, silah eğitimleri, testlerden geçtim ve sonunda mezun olmayı başardım."


'MÜSLÜMAN OLMAM İŞİME YARIYOR'







Çalışma düzeni ve mesai saatlerinin bu aylarda en zor dönem olduğunu ifade eden Karaali, 21.30- 06.00 saatleri arası çalıştığını, Salı ve Çarşamba akşamları da izinli olduğunu belirtti. Türk olmasının mesleğine hiçbir olumsuz etkisini görmediğini de vurgulayan Karaali, şöyle devam etti:


"Çünkü sıradan Amerikalı beyazı, siyahı, Çinli ve Latini biliyor o kadar. Ama Türklüğü bilene denk geldin mi de onun da tadı başka oluyor. Allah şahit, benim yerime hava atıyorlar, Söylememe gerek kalmıyor. En cok Müslüman olmam işime yarıyor. Bir olaya müdahale ederken, tutuklama yaparken işi ırkçılığa çekmeye çalışana soyadımı göstermem yetiyor. İslamiyeti daha çok biliyorlar. Ne kadar iyi İngilizce konuşursam konuşayım nihayetinde aksanım var. o yüzden insanlar soruyor 'neredensin' diye tek cevabım oluyor 'Ben Türküm.'"





TÜRK POLİSİNE ÖNERİLER


Karaali, Türk polis teşkilatıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını, ama işin içinde olunca aksayan yönlerini görmeye başladığını kaydederek şunları anlattı:


"Çünkü gazete ve TV de gördüğüm kadarıyla, Türk Polis Teşkilatı'nın polis memurları lehine acil olarak yapılması gereken değişiklikler var. Özelikle polisin kendi güvenliği için. En başta o tutukluyu önden kelepçelemek deliliğine son vermek gerekir. Kesinlikle eller arkadan kelepçelenmeli, mahkemeye elleri kelepçesiz getirip götürmeler, öyle yanlış uygulamalar ki."


'POLİSİ İTMEK TUTUKLANMA NEDENİ'


Polisin kavgaya müdahale ederken, tarafları sakinleştirmekle uğraşmasına da bir anlam veremediğini belirten Hakan Hüseyin Karaali şöyle devam etti:



"Polisi itmeye çalışıp kavgaya devam etmek isteyenler veya polis soru sorarken takmayanlar çok garip. Sadece bunlardan biri Amerika'da direkt tutuklanma nedeni. Polisin işi her ne sebeple olursa olsun kavga edene, toplumun huzurunu bozana fırsat vermemek. Hele aile içi olaylarda hiç taviz yok. Sistem, uzak durma emri ve takibi, telefon açmayı, mesaj atmayı bırak, üçüncü kişiler aracılığıyla görüşmeyi yasaklıyor. Sıkıysa aksi şekilde davran. Mutlaka hapistesin. En güzeli saldırıya uğrayan 'yok davaci değilim' dese bile tutuklusun. Devlet kendine yapılmış kabul ediyor."


'ADIM POLİS KARAALİ OLDU'


ABD'de tanıdığı Türklerle boş zamanlarında bir araya geldiğini anlatan Karaali, "Akademiye kabulümden sonra adim Polis Karaali oldu. Bilmeyenlere söylediğimde ise çok hoş karşılanıyor. Geçenlerde bir Türk aileyle 5 dakika konuştuktan sonra birbirimizin Türk olduğunu ancak fark ettik" dedi.


Türkiye en son 2010 yazında geldiğini kaydeden Karaali, "İnşallah bir gün hizmet için de Türkiye'ye gelirim" diye konuştu.
 

Benzer Konular



Üst Alt