VPN kullanmak ne kadar güvenli?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
VPN kullanmak ne kadar güvenli?
Belirli dönemlerde sitelere erişim engeli gelmesiyle birlikte tercih edilen VPN programları ne kadar güvenli ve ne kadar güvenilir çok merak ediliyor. VPN kullanmak gerçekten güvenli mi sorusunun cevabı bu makalemizde yer alıyor.


VPN Kullanmak Güvenli Mi?
Sanal özel ağ olarak bilinen VPN, bir çeşit internete bağlanma protokolüdür. Bu protokol gereğince internete kendi mevcut ip üzerinizden değil, farklı bir ip göstererek bağlanmanızı sağlanır. Konuyu daha iyi anlayabilmeniz için şöyle izah edelim, diyelim ki bir mekana gideceksiniz ancak bu mekanın güvenilirliğinden endişe ediyorsunuz, böylesi bir durumda kendi adınızı değil de, uydurmasyon bir isim kullanıyorsunuz. Böylece mekana girebiliyorsunuz. Bu şekilde, kendi net kimliğinizi değil de, sanal bir kimlik oluşturarak internete bağlanmanız VPN ile gerçekleştiriliyor.

VPN bu şekilde ele aldığımızda, güvenli yönü herhangi bir ağa bağlanırken esas kimliğinizin gizli kalmasından geçer. VPN ile bir ağa bağlanırken, mevcut ipniz gözükmediği gibi bağlantınız da şifreli olarak gerçekleşir. Böylece, şifre kırılsa dahi web korsanları sizin gösterdiğiniz sahte ağa bağlanmayı dener, dolayısıyla size ulaşamaz. Böylece güvenliğiniz hat safhada kalmış olur.

VPN ile bir internet sitesine ip değişikliği yaparak bağlandığınız için yasaklı sitelere de girebilirsiniz. Ülkenizde yasaklı ilan edilen herhangi bir site, o ülke iplerinin girişini engelleyici düzeyde oluşturulur. VPN ile bağlandığınızda, ipniz o ülkede değil başka ülkede gözükür. Böylece siz de mevcut siteye giriş yapabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz yasaklı sitelerin pek çoğu kullanıcılarının güvenliklerini tehdit eden içeriklere sahiptir. Mecbur durumda böyle bir siteye bağlanma ihtiyacınız olması durumunda, VPN hali hazırda sizin ip adresinizi gizlediğinden, size herhangi bir zarar gelmesinin önüne geçer. Bu da yine VPN güvenliklerinden biri olarak karşımıza çıkar.

Bir başka koruma ağı olarak da, Hacker yazılımcılarının kullandığı yöntemi bloklaması olarak söz edebiliriz. Standart bir internet korsanı bir bilgisayara o bilgisayarın “Internet Protokol” adresi üzerinden bağlantı kurar. Bu bağlantıyı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği andan itibaren, karşı tarafın bilgisayarında bir güvenlik duvarı ile engel yoksa artık o bilgisayara istediğini yapabilir. Ancak VPN sizin mevcut ip adresinizi değiştirdiğinden hackerlar sizin bilgisayarınıza değil de, olmayan sanal bir ip adresine bağlantı kurmaya çalışıp durur. Böylelikle sizin bilgisayarınız ve kişisel bilgileriniz güvende tutulur. Özellikle, güvenmediğiniz internet sitelerine girerken bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bağlandığınız internet sitesinin sahibi kolaylıkla misafirlerinin ip adreslerini görebilir. Bir de bu kişi kötü niyetliyse, durumu siz düşünün.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Enteresan Ama Yasa Dişi Diye Hiç Bulaşmadım Şahsen
 


Üst Alt