Ve İnsan -''O An''

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
levasinay

levasinay

Üye
    Konu Sahibi
Ve İnsan -''O An''
.

Sunucu, 'o' anların metinlerini hazırlarken genellikle fotoğrafla gelen bilginin yetersizliği ile karşılaşır. Sık sık daha fazla araştırma yapması gerekir. 'O' anın uyandırdığı duyguları, verdiği ipuçlarını keşfetmesi de uzun sürebilir. Bazen de 'o' an iyi niyetli davranır. Bunda da öyle oldu. 'O' anın fısıltısını duymak fazla zaman almadı. Fotoğrafla gelen bilgide Kudüs'te El Aksa Camiindeki namazdan sonra bir Filistinli çocuğun annesinin peşinden koştuğu yazmaktaydı. Çocuk aydınlığa doğru mu yoksa bu tarafa doğru mu koşmaktaydı. Yakından bakıldı. Bu tarafa koştuğu anlaşıldı. Demek ki 'o' an, içinde bulundukları koşullarda ve yalnızlıklarında en önemli sığınakları ve umutları olan inançlarının aydınlığını geride bırakarak gündelik yaşantılarının ışıksızlığına dönen Filistinlileri simgelemekteydi. (AP Photo/Muhammed Muheisen)

================================================== ==================================



Afrika'da yeni bir göç dalgası başlıyor. Somali'deki iç çatışmalar yüzünden binlerce göçmen Kenya'ya sığınıyor. Anne ve bebeği de onlar arasında. Kenya'da Somali sınırından 20 kilometre içerdeki aktarma merkezinde kendisi ve çocuğu için kayıt yaptırmış. O her ikisi için son derece değerli göçmen sağlık karnesini plastik bir koruyucunun içine koymuş. Önemli bir aşamayı halletmiş. Ama kuşkusuz zorluklar bitmemiş. 'O' an çeşitli unsurlarıyla bunu bilir gibi... Umudundaki zayıflığı yansıtan eli ve kucağındaki bebeğinin yüzündeki özet... Belli ki bebek, uykuya dalmadan çok kısa bir süre önce ağlamış. Böylece 'o' an, göçmenlikte geçecek günlerin özet falını da kayda geçirmiş. Kırık, seyrek huzur ve ağır, kalıcı gözyaşı... (AP Photo/Karel Prinsloo)

================================================== ==================================



Filipinlerde 31 Ekim... Bu katolik nüfusun inancına göre Azizler Günü'ydü. Geleneklere göre, bu günde ölen yakınlar ziyaret edildi. Mezarların bakımı yapıldı. Başkent Manila'nın kuzey'inde yer alan yoksul semtlerden birinde de bir Filipinli üst üste bölümlerden oluşan mezarlıkta yakınlarının mezarlarını ziyaret etmiş, temizlemiş, elinde kovasıyla oradan ayrılıyor. Bu dünyanın kendisine verebildiği ölçüde, yakınlarının mezarlarının bakımına da o kadar katkısı olabilmiş. Sanki bu ziyaret mezarları teskin edememiş. Zaten mekan; mezarlık, çöplük karışımı bir yer. Ölenler, mezarlarından orada o koşullarda bu dünyaya dargınlıklarını yansıtıyorlar. Sanki hala yaşamlarındaki yoksulluktan kopamıyorlar. (AP Photo/Bullit Marquez)

================================================== ==================================



Hollanda iki gün süren şiddetli yağışın etkisi altında kaldı. Marrum adlı bölgede bir at sürüsü bu süre boyunca küçük bir tepede mahsur kaldı. 100 attan 18'i öldü. Bir traktör ölen atlardan birini götürüyor. O sırada da ufukta güneş doğuyor. Sanki oraya vuran günün ilk ışıkları bu tatsız görüntünün şaşkınlığıyla irkilip gökyüzüne şaşkınlık demetleri salıyor... (AP Photo/Leeuwarder Courant, Catrinus van der Veen)

================================================== ==================================



Beyzbol sporunda oyunculardan statta imza almak zor iş... Ama sorunları çözmenin bir yolu bulunuyor. Amerikan beyzbol ligi'nde oynayan Japon oyuncu Tadahito Lguchi, Tokyo'da yapılan bir özel maçtan önce hayranlarına imza veriyor. Daha doğrusu hayranları vatandaşları olan oyuncudan imza almaya çalışıyor. Sarkıtılan iplerin ucuna tutturulmuş kağıtlara imza almak tamam da... Bazıları toplara veya t-shirlere imza almaya uğraşıyor. Top veya bluz ve kalem aşağıya bırakılacak, imza atılacak sonra da bunlar tekrar yukarı fırlatılacak. Zor, meşakkatli bir iş... (AP Photo/Koji Sasahara)

================================================== ==================================


Kuşlar arasındaki dayanışmanın bir örneği gibi duruyor ama hiç de öyle değil. Britanya krallarından II. Charles 17'inci yüzyılda halkına ülkede pek görülmeyen su kuşlarını tanıtmak için Londra'daki St. James Parkı'na bir su yolu yaptırıp pelikanlar getirtmiş. Yapma su yolunda fazla balık yakalayamadıklarından olsa gerek bu aç gözlü su kuşları gagalarındaki kepçeleri dolduracak yeni bir yiyecek bulmuş. Güvercin... Yüzyıllar içinde pelikanlar bu işi öğrenmiş ama oralarda dolaşan güvercinler genetik olarak bu tehdidi bir türlü beyinlerine nakşedememiş. Güvercin yakalanmış, çok kısa bir süre sonra gaga kapanacak ve pelikan, güvercini torbasının içinde başaşağı çevirerek sallaya sallaya yutacak. 'O' anda ışık bile tedirgin ama ne yapsın? Güvercin başına gelecekleri bilmediğinden donup kalmış. (AP Photo / Cathal McNaughton, pa)

================================================== =================================



Bülent Ecevit'e muhteşem vedanın saklı, 'o' anların biri gibi bir fotoğraf... Demokratik Sol Parti Genel Merkezi... Ecevit'in naaşının parti binasına getirildiği sırada Anadolu Ajansı'ndan Volkan Furuncu emek verip parti binasının çatısına çıkınca güvercinden ve kalabalıktan armağanını alıyor. Elbette ak güvercin içgüdüsüyle aşağıdaki kalabalığın hareketliliğini izliyor. Ama 'o' an, adeta sessiz bir diyaloğu konuşturuyor. Güvercinde Ecevit'le birlikte simgeleşmenin aşinalığı var... Beyaz güvercin, bir yandan naaşı, bir yandan da Ecevit posterini bakış açısı içine alırken 'o' an'da , ''Bak gördün mü sana hatta birlikteliğimize layık bir uğurlama oluyor'' ifadesi şekle bürünüyor. (Anadolu Ajansı - Volkan Furuncu)

================================================== ===============================



Fotoğraf, Ağustos 2006'da çekildi. O günlerde orada Güney Afrika'nın Johannesburg kenti varoşlarında kolera salgını vardı. Birleşmiş Milletler insani gelişim raporu yayımlanınca AP Ajansı 'o' an'ı yeniden abonelerine gönderdi. 'O' an'da temiz ve temel standartlara sahip su yokluğundan yılda 2 milyon çocuğun ölümü vardı. 'O' an'da ishalin çocuk ölümlerinde ikinci sebeb oluşu gezinmekteydi. 'O' an'da 2 milyon çocuğun ölümünün kesinlikle önlenebilir oluşu da yer almaktaydı. 'O' an'da ışık pis suyun üzerinde ne kadar bıksınsa, çocuğun ayaklarında o kadar sevecendi. Uzatıyorum ama 'o' an dürtüyor... İçinde bulunduğumuz koşullarda çocuğa merhamet ışığa mı düşmüştü? yani 'o' an'da sevecenliği ışığa yükleme benzetmesinin gerisinde yatan çaresizlik de mi vardı... (AP Photo/Mujahid Safodien)

================================================== ===============================



Vietnam başkenti Ho Chi Minh kentinde bir seyyar satıcı. Usta fotoğrafçı David Longstreath, renklerin berraklığının ve netliğin kenarda köşede kalmış bir hayatı kutsadığı anı yakalıyor. Bütün bunlar ve kadının ifadesi biraraya gelince 'o' an, akıp giden hayata umudun kıyısında gezinen, alçakgönüllü ama kararlı bir direnişi konuşturuyor. (AP Photo/David Longstreath)

================================================== =================================



Almanya Gorleben... Burada bir nükleer atık deposu var. Nükleer karşıtı gruplar epey uzaktan, Fransa'nın güneyindeki bir tesisten buraya gönderilen nükleer atıkları nedeniyle bir protesto gösterisi yapıyorlar. AP Ajansı'ndan Kai-uwe Knoth protestoculardan birinin maskesini ön plana koyup protesto için yakılan ateşi çerçeveye alıyor. Böylece nükleerden korkuyu yansıtan maskedeki çala kalem çizgilerin gerisindeki samimiyet, ateşin rengi ve ışığı sayesinde beliriveriyor. (AP Photo/Kai-Uwe Knoth)

================================================== =================================








Keşmir'deki Dal Gölü, dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında... Oradan bir 'o' an... Keşmirli bir aile, Dal Gölü'nün pastoral dokusuna uygun tekne evlerine gidiyor. Göle açılan doğal kanallardan birindeki bu manzarada insan ve doğa arasındaki uyumu keşfetmek hiç de zor değil. Tabiat da bunun farkında ki, insanlara yosun ve sonbahar yaprakları desenleriyle bezediği mevsimlik bir halı sunarak huzurlu bir ev hali tablosu oluşturuyor. (AP Photo/Rafiq Maqbool)

================================================== =================================



İngiltere Premier Ligi'nde Chelsea ile Watford arasında oynanan karşılaşmada Chelsea'nin oyuncusu Frank Lampard topa sıçrıyor. AP'den San Tan, futbolda güç kontrolünun, anlık estetiğin ve konsantrasyonun topla esprili kaynaşmasını kayda geçiriyor. (AP Photo/Sang Tan)

================================================== =================================



Amerika Birleşik Devletleri başkanı George Bush, yakında Endonezya'ya resmi bir ziyaret yapacak. Bir süredir ülkedeki islami motifli gençlik örgütleri bu ziyareti protesto etmek amacıyla gösteriler düzenliyorlar. Bunlardan birinde çekildi fotoğraf... Soldaki gencin haykırışı öfkenin karenin içindeki varlığını pekiştiriyor... Bilerek mi Bush'un o pozunu seçtiler bilinmez ama posteri yırtılan ve ucundan tutuşturulan Bush da bu ortamdan etkilenmiş görünüyor. (AP Photo/Ed Wray)


================================================== ================================



Hindistan'da ülkenin bağımsızlığını kazandıktan sonraki ilk başbakanı Nehru'nun doğum günü ulusal çocuk günü olarak kutlanıyor. Her yıl 14 Kasım'da öğrenciler lunaparklara veya benzeri eğlence yerlerine götürülüyor... Zincir kelimesinin çağrıştırdığı tutsaklık ya da engel olma zamanla görüntüsüne nasıl da sinmiş. Bu... 'O' anda da görülüyor. Zira çocuğun harika neşesiyle eğlenen masmavi uçuk umut boşluğunda zincirler, hayatın kaçınılmazlıkları gibi 'o' anda araya giriyor. (AP Photo/Saurabh Das)


================================================== ===============================




Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ezici bir oy çokluğuyla bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri'ni 45 yıldır Küba'ya uyguladığı ambargoyu kaldırmaya çağırdı. Bu, aynı doğrultudaki 15'inci karardı. Birleşmiş Milletler'deki Kübalı diplomatlar, ülkenin dışişleri bu karara çok sevindi. Ardından da Küba'da eski Havana'da 45 yıllık ambargo öyküsünün yani yokluğun zorluğun şahidi sokakta bu fotoğraf çekildi. Çocuk sokağa girince sanki oradaki hüzün yoğunluğu nedeniyle öyle görünmüştü ... (AP Photo/ Javier Galeano)


================================================== ====================================



Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaleti'ndeki Chesnut Ridge kenti'nde bir evcil hayvan pansiyonu. Yani evcil hayvan sahiplerinin bir yere gittiklerinde köpeklerini, kedilerini teslim ettikleri yer. Köpeğin adı Daisy, 1 buçuk yaşındaki bebeğin adı ise Olivia... Durum mizansen değil, gerçek. Ama Olivia'nın anne veya babasının hiçbir günahı yok. Şöyle: Olivia o evcil hayvan pansiyonunun sahibi olan veterinerin kızı. Annesi bir müşteri ile konuşurken sıvışmış ve orada dolaşırken Daisy'nin yanındaki kafese girip kendini de içerden kilitlemiş. 'O' anda şaşkınlık ve suçluluğu birarada barındıran harika bakışla kendisini arayıp bulan veterineri süzüyor. Yanındaki Daisy adlı köpeğin de neden aynı bakışla Olivia'ya eşlik ettiği ise pek anlaşılmıyor. 'O' anın güzelliği işte. (AP Photo/Julie Jacobson)

================================================== ===================================



Kanada'da Constance gölü kıyısında bir adam alacakaranlıkta model uçağını uçuruyor. Ama 'o' an bu olmasa gerek. Model uçak meraklısı olağanüstü tabiat desenini görmüyor ama foto-muhabir Miro Kuzmanovic göl üzerindeki sisin oluşturduğu ışığa veda moru üzerine yapılan tabloyu görüyor ve kayda geçiriyor. (REUTERS/Miro Kuzmanovic)

================================================== ====================================



Filistinlilerin uğradıkları haksızlıklar ve buna karşılık uluslararası camianın durumu acaba daha iyi nasıl anlatılabilirdi? Fotoğraf bir bakışta söylüyor işte. O uzakta görünen yakası rozetli olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bayan Louise Arbour... Filistin'de Beit Hanoun'da İsrail topçusunun açtığı ateş sonucu 19 kişinin öldüğü evde inceleme yapıyor. Ev sahibi El Athamma ailesinden kadın ziyaretçisini beklerken bir elbise bulunca ölen yakınlarından ötürü acısı depreşmiş ağlıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri uluslararası camianın yaptığı ve yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak içeri girince evdeki yıkıma ve kadının acısına tanık olunca 'o' anın o bölümü bayan Arbourla birlikte donup kalıyor... Ama ağlayan kadının da yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak 'o' anın bu tarafı baktıkça yaşıyor. (AP Photo/Khalil Hamra)

================================================== ====================================



Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Hindistan'a resmi ziyarette bulundu. Hindistan'da sürgün yaşayan, ülkeleri Çin'in işgali altında bulunan Tibetliler de başkent Yeni Delhi'de protesto gösterileri yaptı. Bu gösterilerden birinde yakın planda Tibetli bir budist keşiş görülüyor. Keşişin etrafında öfke var. O sırada Çin bayrakları ayaklar altında eziliyor. Keşişse çevresinde devinen öfkeden korunmak için cübbesinden yararlanırcasına kendi olgunluğuna çekilmiş olanları izliyor. Göstericilerden biri de tepkisi nedir? Diye keşişi süzüyor. Gösterici göremiyor ama bu açıdan keşişin icindeki hıncı süzdükten sonra gözlerinden bırakışı da farkediliyor. (AP Photo/Mustafa Quraishi)

================================================== ==================================



Gülümsüyor aslında ama yüzünde kolaylıkla anlaşılabilecek başka bir ifade de var... Kadın Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi için memleketine giden Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un konvoyunu seyrediyor. 'O' an, Vietnam'da Başkent Ho Chi Minh Kenti'nde yaşandı. Sanki yakın geçmişte Amerikan ordusunun varlığı sırasında Vietnam'da yaşananların biriktirdikleri gülümsese de kadının yüzündeki çizgileri başka bir ifadeye çekmekteydi. (AP Photo/David Longstreath)

================================================== ====================================



Romanya'nın başkenti Bükreş'te 18 Kasım günü bir Guiness Rekoru denendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in de desteğiyle öğrenciler dünyanın en uzun tuvali üzerine çiçek resimleri yaptı. Rekor onaylandı. Etkinlik sona erdiğinde, batan güneş yapanları okşarcasına çocukların bıraktıklarını okşarken bir çocuk tuval şeritlerinin üzerinde koşmaktaydı. Hani çocuklara kızmış gibi yaparız ya işte öyle bir 'o' an... Ap foto-muhabir bu haşarılığı fotoğraflarken ışığın hoşgörülü ya da yalancıktan kızgınlığını da yakalamaktaydı. (AP Photo/Andreea Balaurea/MEDIAFAX)

================================================== ====================================



Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Sürat Pateni Dünya Kupası'ndan bir enstantane... Erkekler ikili takipte Hollanda takımı birinci geldikleri yarış sırasında değişim sırasında. Hollandalı sporcular, eşgüdümü ve takım ruhunu tekvücut görünümüne büründürüyorlar. (AP Photo/Markus Schreiber)

================================================== ==================================



Internet ya da cep telefonlarından haberleştikten sonra belirlenen saatte ve belirlenen yerde birden başlayan ve sonra da katılanların birden dağıldığı, ''flash mob'' denen eğlenceli eylemin sonuncusu. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan yastık dövüşü... Ap foto-muhabir Natacha Pisarenko ters açıdan çekim yapınca havada uçuşan tüyleri de 'o' anın hengamesine katıyor. Böylelikle bağıran, çığlık atan ve özellikle de puflayan 'o' anın sesini de bakanlara aktarıyor. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

================================================== ====================================



Kendini kaybetmiş. Önceleri kendini yerlere atmış. Bunun izleri yüzünde ve giysisinde. Kadın, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 16 Kasım günü teröristlerin otomatik silahlarla taradıkları bir fırıncı dükkanında ölen 9 kişiden birinin yakını. Sevdiğinin tabutunu taşıyan aracın portbagajına tırmanıyor. Yakınları engel olmaya ve ikna etmeye çalışıyor. Kerim Kadim'in yakaladığı 'o' an, karede saldırı, yıkım, kan olmamasına rağmen bütün bu söylediklerimize bir bakışta eşlik ediyor. Fotoğraf bununla da kalmıyor. Kadın orada keskin çizgilerle yalnız bırakılıyor. Etrafındaki nesneler, ışıktan yardım alıp, yaşadığı acının boyutlarına saygı ve keskin tavırlarına anlayış beyazlığına bürünüyor.

================================================== =====================================



Hindistan'ın Batı Bengal Eyaleti'nin egzotikliğiyle yani yabancıllığıyla ünlü kenti Kalküta'da çocuklar. Burası bir ev değil. Evsiz bu çocuklar. Kaküta'nın kaldırımlarından biri. Evsiz çocuklar bu batılıların pek bir rağbet ettikleri kentin en önemli sorunu. Binlercesi sokakta yaşıyor. Soruna eğilen sivil toplumcular bu çocukları kaldırım okullarında eğitiyor. Ya da fotoğrafta görüldüğü üzere kaldırım üzerinde biraz olsun bu çocuklara rahat koşullar sağlıyor. 'O' anın üstünde hamağımsı yatakta uyuyan çocuğun yaşı, sorunun boyutunu ortaya koymaya yetiyor. Çocuğun duruşu ve kumaşın ardından görünümü de verilen hizmetin ne kadar hayra geçtiğini gösteriyor. Dikkat edin. Çocuk hamakta ana rahmindeki kadar huzurlu görünüyor. (REUTERS/Parth Sanyal)

================================================== =====================================

Alıntıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j
kol@j

kol@j

Üye
Allah' a şükür bizim memleketin durumu bir çok yerden iyi ...

fedakarlıklarla birşeyler yapıyoruz...
ama onlarda fedakerlık edecek birşey bile kalmamış
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt