Ve Boston Celtics şampiyon!

Sponsorlu Bağlantılar

tunahan53

tunahan53

Üye
    Konu Sahibi
Ve Boston Celtics şampiyon!



BOSTON CELTICS: 131 - LOS ANGELES LAKERS: 92

Salon: TD Banknorth Garden

Seyirci: 18,624

Hakemler: Bennett Salvatore, Eddie Rush, Joey Crawford

Boston Celtics: Rajon Rondo (21 sayı, 7 ribaunt, 8 asist, 6 top çalma), Ray Allen (26 sayı, 4 rib., 2 as., 3 tç.), Paul Pierce (17 sayı, 3 rib., 10 as., 2 tç), Kevin Garnett (26 sayı, 14 rib., 4 as., 3 tç.), Kendrick Perkins (2 sayı, 4 rib.)
Yedekler: Tony Allen (2 sayı, 1 as.), PJ Brown (6 sayı, 3 rib., 2 as., 1 tç.), Glen Davis (3 sayı, 4 rib.), Eddie House (9 sayı, 2 rib., 5 as.), James Posey (11 sayı, 3 rib., 1 as., 3 tç.), Leon Powe (8 sayı, 4 rib.)
Antrenör: Doc Rivers

Los Angeles Lakers: Derek Fisher (7 sayı, 4 as.), Kobe Bryant (22 sayı, 3 rib., 1 as., 1 tç.), Vladimir Radmanovic (6 sayı, 3 rib.), Lamar Odom (14 sayı, 10 rib., 5 as.), Pau Gasol (11 sayı, 8 rib., 2 as.)
Yedekler: Trevor Ariza (3 sayı, 1 rib.), Jordan Farmar (12 sayı, 1 rib., 1 as., 1 tç.), Ronny Turiaf (2 sayı, 1 rib.), Sasha Vujacic (7 sayı, 2 rib., 1 as., 1 tç.), Luke Walton (8 sayı, 2 as., 1 tç.)
Antrenör: Phil Jackson

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...
Son şampiyonluğunu 1986'da yaşayan Boston'da seyirciler 3-2 önde olan ve galibiyet kazanması halinde 17. şampiyonluğuna ulaşacak takımlarını mthiş bir coşkuyla destekledi. Uzun bir süre sonra takımlarının şampiyonluğunu görmek isteyen Boston Celtics'in efsanevi oyuncuları, ML Carr, John Havlicek, Cedric Maxwell, Bill Russell, Jo Jo White ve KC Jones da mücadeleyi izleyenler arasındaydı.

Karşılaşmayı izleyen diğer isimler arasında Aerosmith'in solisti Steven Tyler ve Miami Heat'in yıldız gardı Dwyane Wade vardı.

Boston Celtics bu maçla birlikte 26. play-off maçına çıkarak bir sezonda en çok play-off maçına çıkan takım olarak NBA tarihine geçti. Daha önce bir sezonda en çok play-off maçı oynayan takımlar 25'er maç ile New York Knicks ve Detroit Pistons'tı.

Celtics Doğu Konferansı'nda ilk turda Atlanta Hawks'ı 7 maçta (4-3), yarı finalde Cleveland Cavaliers'ı 7 maçta (4-3), ve finalde Detroit Pistons'ı 6 maçta (4-2) eleyip NBA finaline gelmişti. Los Angeles Lakers ile oynadığı final serisi de 6. maça uzayan Boston bir sezonda en çok play-off mücadelesi oynayan takım oldu.

VE MAÇ...
Karşılaşmaya seyircisinin desteğini arkasına alarak başlayan Boston Celtics ilk dakikalarda hücumda etkili olamazken Lamar Odom'un topladığı savunma ribaundları ile iyi çıkan Los Angeles Lakers, süperstarı Kobe Bryant'ın dış şutları ile ayakta kaldı.

Bryant'ın yerleşik savunmanın üzerinden bulduğu ve savunmanın direncini kıran 3 sayılık isabetleri Boston seyircisini de sustursa da Boston toparlanmayı bildi ve Ray Allen'la Lakers'a karşılık verdi. Bu süreçte bir 3 sayı bir de turnike ile takımını skorda tutmayı başaran Ray Allen bir pozisyonda turnikeye girerken Lamar Odom'un eli yüzüne gelince sakatlık geçirerek soyunma odasının yolunu tuttu.

Paul Pierce'dan verim alamayan Boston ilk molanın arından Ray Allen'sız kalınca hücumda topları Kevin Garnett ile buluşturdu ve yıldız oyuncu takımının skor yükünü üstlendi. Arka arkaya isabetli şutlarla ilk periyotta 10 sayı bulan Garnett, Perkins'in erken 2 faul almasıyla oyuna giren tecrübeli isim PJ Brown'la pota altını da iyi kapatınca Celtics ilk periyodu 24-20 önde geçti. Garnett'in ilk periyodun bitimine 2 dakika kala yaptığı alley-oop taraftarları coştururken Lakers bu baskıyı Luke Walton'dan gelen ekstra katkı ile atlattı.

İlk periyodun ardından yayıncı kuruluşa röportaj veren Lakers koçu Phil Jackson "Takım olarak iyi işlemiyoruz. İyi başladık ama dengeyi sağlayana kadar topları Kobe'ye bakacağız. Kevin Garnett iyi başladı ve çembere yakın oynuyor. Pau'nun (Gasol) onun arkasında daha sıkı durması gerekiyor." diyerek çeyreği özetledi.

2.PERİYOT
2. periyoda her iki takım da yedekleriyle başlarken Boston koçu Doc Rivers'a çalınan teknik faul ortamı kısa süreli de olsa gerdi. Ronny Turiaf'ın hücumdaki hareketli oyunu sayesinde PJ Brown'ın da 2 faul almasıyla Glen Davis final serisinde ilk kez süre aldı.

5. maçtaki dominant oyununu gösteremese 2.çeyreğe kritik bir 3 sayı isabetiyle başlayan Paul Pierce ilk molaya kadar arkadaşlarını topla buluşturarak asistlerini birer birer arttırdı.

Her iki ekibin da pota altına top indirmekte zorlandığı 2.periyotta skor üretimi oldukça yavaşlarken takımlar serbest atışlarla skor buldu. Oyuna giren James Posey'nin savunması altında zor anlar yaşayan Kobe Bryant istediği şutları bulamayınca Lakers'ta toplar Gasol ile buluştu. Arka arkaya 3 hücum ribaundu alarak Posey ile 3 sayı isabeti bulduğu hücumun ardından savunmada çaldığı topla atağa kalkan Boston Celtics bir de Eddie House ile 3'lük bulunca Los Angeles Lakers koçu Phil Jackson'a mola aldırdı.

Mola dönüşünde de çarkları iyi işleyen Boston Celtics'te Posey, Kobe Bryant'ı savunmada durdurup, hücumda dış şutlardaki isabetleri sürdürünce fark 14'e çıktı (43-29) ve kısa bir süre içinde Phil Jackson 20 saniyelik bir mola daha almak zorunda kaldı.

Molanın ardından tedavisi tamamlanan Ray Allen'a da kavuşan Boston pota altında Gasol'u durduramasa da Garnett ile bulduğu dış isabetlerle son 3 dakikaya farkı koruyarak girdi (47-34).

Son 3 dakikada seyircisinin de desteğiyle savunmada sertliği arttıran, top çalmalar ve bloklar ile Lakers'ı top kayıplarına zorlayan Boston, Kevin Garnett ile üretime devam edince fark giderek açıldı. Yıldız forvetin Lamar Odom'un üzerinden havada asılı kalarak tek elle bulduğu isabette bir de faul düdüğü çıkınca Boston taraftarları sevinçten adeta çılgına döndü ve devreyi Celtics tam 23 sayı farkla, 58-35 önde kapadı.

Boston 2. çeyreğin son 9 dakikasında 29-9 gibi bir seri yakalayarak rakibini sahadan silerken devre arasında konuşan Paul Pierce "Bu NBA finalleri, evde değiliz, şampiyonluk kazanmaya çalışıyoruz, tabii ki enerji olacak. Biz bu şampiyonluğu gerçekten çok istiyoruz, öyle çok istiyoruz ki Lakers'ın geri gelmesine izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

İlk devrenin sonunda Lakers'ta kayde değer tek performans 14 sayı üreten Kobe Bryant'tan gelirken, Lamar Odom 4 sayı 7 ribaund ve Pau Gasol 6 sayı 5 ribaund ile Kobe'ye yardım etmeye çalıştı.

Boston'da ise Kevin Garnett devreyi 17 sayı 6 ribaund ile tamamlarken, Paul Pierce 10 sayı 9 asist, Ray Allen 8 sayı 2 ribaunt, Rajon Rondo 6 sayı 3 ribaunt 4 top çalma, Posey 6 sayı, 3 ribaunt, 3 top çalma ve Eddie House da 7 sayı 2 asist ile oynadı.

3.PERİYOT
İkinci yarıda farkı indirme parolasıyla başlayan Los Angeles Lakers savunmasını bir türlü oturtamayınca Boston Celtics'in farkı daha da açmasına engel olamadı.

Rajon Rondo'nun bulduğu basketler ve savunmada kaptığı toplarla takımınu hızlı hücumlara kaldırarak yaptığı asistlerle öne çıktığı 3.periyotta Derek Fisher'in bulduğu sayılar ile ayakta kalmaya çalışan Lakers hücumda da yıldız oyuncularını devreye sokamayınca ilk molaya 77-48 Boston üstünlüğü ile girildi.

Molanın ardından Radmanovic ve Bryant'ın bulduğu basketlerle hareketlense de top kayıplarının ve rakibe verilen hücum ribauntlarının önünü bir türlü kesemeyen Los Angeles Lakers tek bir hücum ribaundu bile alamazken Boston Celtics kaptığı toplarla çıktığı hızlı hücumlarda ürettiği sayılarla farkı korumayı bildi.

Phil Jackson, son 3 dakikaya final serisinin 2. maçında Los Angeles Lakers'ın 24 sayılık farktan geri gelmesini sağlayan Gasol + 4 kısalı sistemle girince daha istekli görünen ve daha çok pota altını zorlayarak yakın mesafeden skor üretmek isteyen Bryant'ın çabaları Lakers'ı biraz hareketlendirse de Boston farka rağmen savunmadaki gayretinden bir an olsun uzaklaşmadı ve son periyoda yeşil beyazlı ekibin 89-60'lık üstünlüğü ile girildi.

Pota altını adeta karartarak, hücumda bulduğu orta mesafeli isabetlerle 3. periyoda damgasını vuran isim tecrübe abidesi PJ Brown oldu.

Son periyoda girilirken konuşan Boston Celtics koçu Doc Rivers "Oyuncularıma 'oynamaya devam edin' dedim. 'Potaya saldırmaya devam edin daha maç bitmedi' dedim. Takımımdan uzun süredir böyle bir savunma performansı görmedim. Zaman zaman iyi savunma yaptığımız oldu ama maç boyunca böyle bir savunmayı hiç yapmamıştık. Şimdi o savunmayı 1 periyot daha yapmalarını istiyorum." ifadelerini kullandı.

4. PERİYOT
Son periyoda Kobe Bryant'ı kenara çekip ilk dakikalarını alan Trevor Ariza'yı oyuna alarak başlayan ve adeta yenilgiyi kabul eden Phil Jackson'un öğrencileri savunmada Rajon Rondo'yu bir türlü durduramayınca fark 25 sayının altına bir türlü inmedi. Galibiyetten iyice emin olan Boston seyircisi "Where is Kobe" (Kobe nerede?) tezahüratları ile normal sezonunu MVP'si seçilen yıldız basketbolcuya tepki gösterirken Boston, acele atışlarla farkı kapamaya çalışan Lakers'ı Ray Allen'ın 3 sayılık isabetleriyle sirkülase etti ve son periyodun ilk molası 101-70 Celtics üstünlüğü ile geçildi.

Fark kapanmayınca acele ve plansız hücumlar kullanan Lakers seyirci desteğini de arkasına alan Boston'un Allen ve Garnett ile bulduğu sayıları engelleyemeyince Son 7 dakikaya 106-72 Boston üstünlüğü ile girildi.

Garnett'in pota altı üretimi ve Allen'in 3 sayı isabetleri devam edince fark bir türlü erimedi. Son dakikalarda Doc Rivers yıldız oyuncularını birer birer oyun kenarına alarak taraftara alkışlattırdı. Son 2 dakikada alınan molada artık şampiyonluk kutlamalarına başlayan Boston Celticsli oyuncular son dakikalarda da farkı daha da arttırdı ve karşılaşma Boston Celtics'in 131-92'lik galibiyetiyle sonuçlandı.

Bu galibiyetle final serisinde durumu 4-2'ye getiren Boston Celtics NBA'de 2007-08 sezonunu şampiyon olarak tamamladı.

Bu galibiyet 1998 final serisinde Utah Jazz'ı 96-54 yenen Chicago Bulls'un attığı 42 sayılık farkın ardından NBA final serileri tarihinin en farklı galibiyeti olarak da kayıtlara geçti.

Boston bir NBA final serisi maçında 17 top çalma ile en fazla top çalan takım olan Golden State'in rekorunu da kırarken 18 top çalma ile final serilerinin en fazla top çalan takımı oldu.

Karşılaşmayı 26 sayıyla tamamlayan Ray Allen da 7 üçlük isabeti ile NBA final serileri tarihinde en fazla üçlük atan oyuncu rekorunu egale etti.

Karşılaşmanın ardından göz yaşlarını tutmadığı gözlenen Kevin Garnett dünyanın en tepesine çıktığını vurgularken takım arkadaşlarını kutladı. Annesine ve ailesine teşekkürlerini ileten yıldız oyuncu "Bu formayı giymek büyük onur" dedi.

Karşılaşmanın ardından yapılan ödül töreninde NBA başkanı David Stern tepkiler arasında Boston Celtics'in şampiyonluğunu ilan ettiğini duyururken Boston Celtics organizasyonunu, oyuncularını ve taraftarlarını kutladı ve şampiyonluk kupasını Celticsli oyunculara verdi.

Şampiyonluk kupasının ardından sıra final serisinin en değerli oyuncu ödülünü vermeye geldi ve Boston Celtics'in yıldız oyuncusu Paul Pierce bu onura layık görüldü.

Ödülünü alırken konuşan Paul Pierce 10 senelik kariyeri boyunca güzel günler geçirmediği zamanlar da olduğunu ancak taraftarın kendilerine verdikleri desteği sürdürdüğünü ve sonunda şampiyonluğu kazandıklarını dile getirdi.
 


Üst Alt