Uygulama Uygulamalardan Para Kazanma, Kazanılan Paralar Ve Vergi Konusu

Sponsorlu Bağlantılar

sarpthesharp

Üye
    Konu Sahibi
Uygulamalardan Para Kazanma, Kazanılan Paralar Ve Vergi Konusu
Selamlar. Ben de mobil uygulamalar konusunda yeni fikirler peşinde koşan biriyim. Uzun süredir aklıma takılan kısa sorular var. Bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirlerse sevinirim.

1- Ücretsiz, Peşin Ücretli ve Uygulama İçi Ücretli Uygulamalar. Ücretsiz uygulamalardan reklam yoluyla para kazanıldığını biliyoruz (tabi gördüğü talep ve değerinin artması ayrı konu). Peşin ücretlilerden de indirmek için satın alındığında para kazanıldığını biliyoruz. Peki uygulama içi satın alma özellikli uygulamalarda, hem reklamlardan hem de (uygulamalar için tam versiyon, pro vs., oyunlar için ekstra bölümler vs. gibi) satın almalardan mı para kazanabiliyoruz? Uygulama içinden satın alındığında, reklamlar otomatik olarak çıkmamaya mı başlıyor, yoksa onu biz mi ayarlıyoruz?

2- Kazanılan paraların farkı. Örnek üzerinden sormak daha sağlıklı olacak. Örneğin yayınladığımız uygulama/oyun, 10 milyon gibi çok fazla değil de IOS ve Android'de 250'şer binden toplamda 500.000 kez indirildi. Eğer peşin ücretli yaptıysak ve 1$ fiyat koyduysak, 500.000$ ediyor. %30'unu platform sahiplerine bırakıyoruz ve geriye 350.000$ kalıyor. Bu paralar bize nasıl aktarılıyor? Uygulama veya oyunumuz indirildikçe anlık olarak mı bize geçiyor? Iban numarası gibi bir bilgi mi veriyoruz? Para konusuyla ilgili en önemli sorum ise vergi konusu. Eğer yurtdışından hesabımıza aktarılıyorsa, vergisini nasıl ödüyoruz? Otomatik mi kesiliyor? Yoksa bildirmemiz mi gerekiyor? Yüksek meblağlar aktarılırsa, ne bu paralar diye başımıza iş gelmemesi için önemli.

3- Diyelim ki uygulamamızı/oyunumuzu çoğu uygulama/oyun gibi ücretsiz olarak marketlerde yayınladık ve reklam geliri kazanmak istiyoruz (aynı zamanda talep gördükçe değer artıyor). Aynı şekilde 250'şerden 500.000 kez indirilen bir uygulama/oyundan, yaklaşık olarak ne kadar reklam geliri elde edebiliriz?

4- Son sorum ise uygulama/oyunun dili. Marketlere baktığımızda, bazı ürünlerin isimleri, indirme sayfalarındaki bilgiler vs. tek dilde oluyor. Bazıları da sanıyorum otomatik çevrilerek sunuluyor. Tabi otomatik çeviri olduğunu hemen anlıyoruz, garip isimler, yanlış cümleler vs. Biz bu dil konusunu ayarlayabiliyor muyuz? Yani örneğin uygulamanın ismi tüm dünyada aynı olsun ama İspanya'dan markete giren biri içeriği, bilgileri İspanyolca okusun. Ancak o içerikler otomatik çeviri olmasın, kendimiz her dil için çevirip yazalım ve öyle yayınlayalım. Bu mümkün mü?

Evet uzun oldu ama uzun süredir aklımda bu sorular ve netleşmesi benim için önemli. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 


Üst Alt