USB Belleğinizi Sistem & Veri Kurtarma Aracına dönüştürmek ister misiniz?

Sponsorlu Bağlantılar

Teom@n

Teom@n

Üye
    Konu Sahibi
USB Belleğinizi Sistem & Veri Kurtarma Aracına dönüştürmek ister misiniz?
Arkadaşlar,
Günümüzde birçoğumuz dizüstü yada masaüstü bilgisayarlarına sahibiz. Sadece kullanıcısı olmanın ötesinde, birazda günlük yaşamda kimimiz için vazgeçilmez olan yardımcılarımız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, yeri geldiğinde sorunlarını çözebilmek hoş olacaktır. Forumumuzda gözlemlediğim ihtiyaçlar doğrultusunda bu konuyu açmayı uygun gördüm. Bir çok arkadaşımın faydalanabileceğini umduğum bir çalışma.
Forumumuzdaki birçok arkadaşımız İngilizce bilmediği için sorunlarının çözümü konusunda yeterli Türkçe kaynağa erişemiyor olabilir. Elimden geldiğince bilgim ve deneyimlerim çerçevesinde sizlere ayrıntılı bir biçimde anlatmaya ve sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Hazırlamak istediğimiz USB belleğimiz için herkes kendine göre bir program seçebilir. Ben sürekli kullandığım XBOOT isimli programla anlatımımı yapacağım.


Amaç:

-İşletim sistemini zararlı yazılımlardan mümkün olabildiğince sağlıklı bir biçimde kurtarmak.
-Çökmüş sistemlerden, silinmemiş yada zarar görmemiş verileri harddisklerden kurtarmak.
-Harddisklerde format-silme-bölümleme-yeniden boyutlandırma-veri taşıma işlemlerini yapabilmek.
-Donanımsal testleri, yüklü işletim sisteminden bağımsız olarak yaparak sorun tespiti gerçekleştirmek.
-Silimiş, formatlanmış harddisk ve medyalardan veri kurtarmak.
-Geçici olarak kullanacağımız başka bir bilgisayarı yada yazılımsal problem yaşadığımız bilgisayarımızı USB den başka bir işletim sistemiyle kullanabilmek.
-USB belleğimizden Windows, Linux(Ubuntu, Fedora, OpenSuse vb.) işletim sistemlerini bilgisayarımıza kurabilme imkanı.
-Ve daha fazlası.

Araçlar:
1- Bir adet Minimum 4GB’lık USB bellek (FAT32 olarak formatlanmış olmasına dikkat edin).

2- adresinden seçerek indirebileceğimiz, Windows altında çalışan yardımcı programlardan herhangi bir tanesi;
-Universal USB Installer - Easy as 1 2 3
-Boot DOS from USB
-LiveUSB Install - Live USB Creator
-XBOOT - Multiboot ISO USB Creator (Windows)
-YUMI - Multiboot USB Creator (Windows)
-SARDU - Multiboot USB Creator (Windows)
-Using UNetbootin to create a Linux USB from Linux
-MultiSystem - Create a MultiBoot USB from Linux
-Linux Live USB Creator (LiLi) from Windows
-Using UNetbootin to create a Live Linux USB
-Using the Fedora USB Creator from Windows

3- Oluşturacağımız Bootable USB Bellekte kullanmak istediğimiz program imajlarından bazıları(Linkler aktif ve orjinal kaynaklardandır);

Antivirus Rescue CD imajları
-
-

-

-


Linux İşletim Sistemleri (32 Bit)
-
-


Harddisk Araçları (Silme-Bölme-Birleştirme-Formatlama-Veri Kurtarma)
-
-

-



BAŞLAYALIM MI?

1- PROGRAMI İLGİLİ BAĞLANTIDAN İNDİRİN
2- KULLANMAK İSTEDİĞİNİZ ISO DOSYALARINI İNDİRİN
3- USB BELLEĞİNİZİ BİLGİSAYARINIZA TAKIN
4- İNDİRDİĞİNİZ XBOOT PROGRAMI ÇALIŞTIRIN
5- RESİMDEKİ GİBİ KULLANMAK İSTEDİĞİNİZ ISO DOSYALARINI SÜRÜKLEYEREK BOŞLUĞA BIRAKIN (BİRÇOK ISO'YU OTOMATİK OLARAK TANIYOR VE LİSTELİYOR, DURUMA GÖRE DOWNLOAD LİNKLERİNİ VERİYOR..)



KULLANMAK İSTEDİĞİMİZ PROGRAMLARIMIZIN LİSTELENDİĞİNİ GÖRÜYORUZ. ŞİMDİ BOOTABLE USB YARATMAK İÇİN RESİMDEKİ GİBİ “Create USB(USB Yarat-Oluştur)” BUTONUNA TIKLIYORUZ.


TIKLADIKTAN SONRA AÇILAN PENCEREDEN İLGİLİ USB BELLEĞİMİZİ SEÇEREK BAŞKA HİÇBİRŞEYE DOKUNMADAN “OK” BUTONUNA TIKLAYARAK İŞLEMİN BİTMESİNİ BEKLİYORUZ.



AŞAĞIDAKİ RESİMDEKİ GİBİ AÇILACAK OLAN İŞLEM PENCERESİNDEN GÖRÜLECEĞİ ÜZERE İŞLEM BAŞLAMIŞ OLUYOR VE SABIRLA BEKLİYORUZ. DOSYALARIN BÜYÜKLÜĞÜNE, USB BELLEĞİNİZİN OKUMA-YAZMA HIZLARINA GÖRE BU İŞLEMİN SÜRECİ DEĞİŞKENLİK GÖSTERECEKTİR.
BENİM SİSTEMİMDE YAKLAŞIK 5 DAKİKA SONRA, BİR SONRAKİ RESİMDE GÖRECEĞİNİZ GİBİ İŞLEM BİTİŞ UYARI PENCERESİ ÇIKTI. “YES(EVET)” İ TIKLAYARAK BİR SONRAKİ RESİMDE DE GÖRECEK OLDUĞUNUZ ŞEKİLDE EMÜLASYON UYGULAMASINI ÇALIŞTIRMIŞ OLACAĞINIZ İÇİN USB BELLEĞİMİZİ SANAL OLARAK TEST EDEBİLECEĞİZ. YADA BU PENCEREDEN DİLERSENİZ “NO(HAYIR)” I TIKLAYARAK İŞLEMİ BİTMİŞ OLAN USB BELLEĞİMİZİ BİLGİSAYARINIZDAN “GÜVENLİ” BİR ŞEKİLDE KALDIRARAK ÇIKARABİLİRSİNİZ.

HATIRLATMA: USB BELLEĞİNİZİ GÜVENLİ OLARAK ÇIKARMAK İÇİN GÖREV ÇUBUĞUNDA SAATİN BULUNDUĞU SAĞ ALT KÖŞEDE USB SİMGESİ VARDIR, FARENİZİN SOL TUŞUYLA BİR KERE TIKLADIĞINIZDA BİRAZ BEKLERSENİZ USB İLE BAĞLI OLAN AYGITLAR LİSTELENİR. ORADAN USB AYGITINIZI SEÇEREK ONAY PENCERESİ AÇILDIKTAN SONRA USB AYGITINIZI BİLGİSAYARINIZDAN GÜVENLE AYIRABİLİRSİNİZ.





AŞAĞIDAKİ RESİMDE GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE AÇILAN MENÜ BİLGİSAYARINIZI USB’DEN BAŞLATTIĞINIZDA AYNI ŞEKİLDE KARŞINIZA GELECEK OLAN MENÜDÜR. BURADA YUKARI-AŞAĞI YÖN TUŞLARIYLA SEÇİMİNİZİ YAPARAK ENTER TUŞU İLE SEÇİMİNİZİ ONAYLAYARAK MENÜLER ARASI GEZEREK DİLEDİĞİNİZ PROGRAMI YADA İŞLETİM SİSTEMİ İMAJINI ÇALIŞTIRABİLİRSİNİZ.








UBUNTU RESCUE REMIX ile VERI KURTARMA

***Karşınıza gelen komutları sadece klavyedeki yön tuşları ile seçerek ve enter ile onaylayarak gerekli adımları uygulayınız.
Karşınıza çıkan Ubuntu Rescue Remix menüsünde “live” yazıp “enter’a” basıyoruz, bir middet bekledikten sonra karşımıza öıkacak olan terminale “sudo photorec ” komutunu yazınız ve “enter’a basınız.


Dosyaları kurtarmak istediğiniz sürücüyü seçiniz ve ardından sonraki adıma geçmek için Enter tuşuna basınız.


Harddisk bölümünüzü seçiniz. (Eğer şüphe varsa “intel’i” seçiyoruz)


Tüm diski seçin ve araştır(search)’ı seçerek “enter’a” basınız.


Bu anlatım genel olarak Windows dosyalarını kurtarmayı hedeflediği için “diğer” (other) seçeneği üzerine gelerek “enter’a” basınız.


Burada seçimler biraz önemli. Photorec yedeklemeyi /home/ubuntu dizinine yapacaktır, bu nedenle yedeklemeyi harici bir ortama(medya) yapmakta fayda var (bu örnekte olduğu gibi harici bir ortam seçelim (/media/disk-2).


Bir dizin yukarı gitmek için, çift-nokta gidin ve sağ ok tuşuna basın.


Aynı işlemi diğer dizine gitmek için yapınız,


Ortamı seçin ve Enter'a basın.


Kurtarılan dosyaları kaydetmek istediğiniz sürücüyü seçin. Bu durumda, bu örnekte olduğu gibi /media/disk-2 olacaktır.


Bir kez yedekleme sürücüsü tipi seçtiyseniz ‘Y’ evet için.


Dosya taramak için PhotoRec bekleyin. Diskinizin boyutuna bağlı olarak bu gerçekten çok uzun zaman alabilir. Bu örnekte taranan sürücü sadece 8.7 GB ve taramak için yaklaşık 15 dakika gerekti. (Örneğin diskimiz 160 GB ise bekleme süremizi öğrenmek için matematik yapmamız gerekecek.)


Bittiğinde, Quit seçebilirsiniz.


Tekrar Quit seçiniz.


Evet, üçüncü kez Quit seçiyoruz.

Son olarak Terminalden çıkmak için exit yazıyoruz ve sistemimizi yeniden başlatıyoruz, Windows ortamında kurtarılmış verilerimizin kaydedildiği klasörü buluyoruz ve kayıp dosyalarımızla hasret gideriyoruz.

***Anlatım görselleri ve bazı cümleler *alıntıdır. Biraz çeviri ve düzenleme tarafımca yapılmıştır, umarım faydalı bir anlatım olmuştur.

Konu ile ilgili linkler

(*alıntı)








Bizlere bu ücretsiz programları kazandıran tüm insanlara emeklerinden ötürü teşekkürler
 


PrınceOfPersia

PrınceOfPersia

Üye
Çok teşekkürler.İyi paylaşım :)
 

baglamacı

Üye
teşekkürler
 

FİTLİNE

Üye
Uygulayacağım. çok teşekkür ederim.
 
Teom@n

Teom@n

Üye
    Konu Sahibi
Uygulayacağım. çok teşekkür ederim.

:rica: Veri kurtarma ile ilgili sorularin olursa yardimci olmaya calisirim. Zira Ubuntu Rescue Remix terminal ortaminda komut ile kullanildigi icin zor gibi gozukebilir. Fakat Grafik arayuzlu kullanimdan daha hizli ve stabil olarak kullanilabildiginden IT profesyonelleride bu seklini tercih ediyorlar. Bununla ilgili anlatimida Turkcelestirip burada paylasmaya calisacagim.

Yalniz ne olursa olsun veri kurtarma konusunda yuksek basarim elde etmek istiyorsak verilerimizin silindigi/kayboldugu medya da kesinlikle islem yapmamaliyiz. Aksi takdirde silinmis verinin uzerine yazilacak yeni bir veri kurtarabilecegimiz saglam dosyalarinda yapisinin bozulmasina neden olacaktir.
 
Teom@n

Teom@n

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşlar Ubuntu Rescue Remix ile silinmiş verilerinizi nasıl kurtaracağınızı görsel destekli olarak konuya ekledim. Ayrıca alıntı yapılan ve konu ile alakalı birkaç link daha ekledim,
Silinen verilerinizi ve problemli harddisklerinizdeki verilerinizi nasıl kurtarabileceğimiz konusunda yardımcı olacağını umuyorum, iyi şanslar.:oke:
 


Üst Alt