Ünlü düşünürler ve yazarların ölmeden önceki son sözleri

Sponsorlu Bağlantılar

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Ünlü düşünürler ve yazarların ölmeden önceki son sözleri


Anton Çehov Aslında doktor olan ünlü Rus yazar Çehov, yazmasına engel olduğu için mesleğini bıraktı. Tüberküloza yakalanan yazar, karısı Olga Knipper ile birlikte Almanya'nın tedavi merkezlerinden Bedenweiler'e gitti. Çehov'un ölüm anında yanında karısı Olga ve doktoru vardı. "Ölüyorum" diye inleyen yazara sakinleştirici veren doktoru, bir şişe de şampanya söyledi. Şampanyadan bir bardak içen Çehov, gülümseyerek şu sözleri söyledi ve uykuya dalan bir çocuk gibi ölüme gitti. "Şampanya içmeyeli uzun zaman oldu."




Franz Kafka Çek asıllı yazar Kafka'nın mutsuzluk ve yalnızlık içerisinde sürdürdüğü yaşantısında tek dostu Max Brod'du. Ölümünde de bir tek o vardı yanında. Ünlü yazar ölmeden önce “Sevgili Max, son isteğim; benden geriye kalacak olan günlüklerimi, el yazmalarımı, benim yazdığım ve bana gelen mektupları, çizimlerimi ve diğerlerini okuadan yak” dedi. Ancak arkadaşı Brod bu son dileği yerine getirmedi ve yayımladığı eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı.




James Joyce 'Ulysses' adlı romanıyla edebiyat dünyasına damgasını vurmuş olan Dublin'li yazar James Joyce, ölmeden önceki son sözleriyle belki de geç kalınmış bir yüzleşme yaşıyordu iç dünyasında. Roman türünün en üst düzey eseri olarak gösterilen 'Ulysses' üzerine yüzlerce şey yazılıp çizildi. Anlaşılması oldukça güç olan eserlerin sahibi, 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en önemli yazarı olarak addedilen Joyce, ölmeden önce son olarak şunları dedi: "Kimse anlamadı mı?"



Lev Tolstoy Büyük Rus yazarı Tolstoy 82 yaşındayken bir küskünlük yaşadı ve evini teketti. Astopova adında bir kasabaya geldi ve bir köylü olarak yeni bir hayata başladı. Burada zatüreyye yakalanan yazar, istasyon şefinin evinde hayata gözlerini kapadı. Edebiyatın büyük isminin son sözleri şunlar oldu: “Fakat köylüler... Köylüler nasıl ölür?”




Emily Dickinson Amerikan edebiyatının en iyi şairlerinden biri sayılan Emily Dickinson'ın sağlığı yaşamının son yıllarında hızla kötüleşmişti. Yatalak hale gelen şair, son dönemlerinde sadece kısa kısa notlar yazabiliyordu. Ünlü şairin son sözleri şunlardı: “İçeri girmeliyim, sis bastırıyor.”





Virginia Woolf Modern edebiyatın en önemli isimlerinden, İngiliz yazar Virginia Woolf, yeni bir sinir hastalığının eşiğinde olduğunu hissetti ve ceplerine taş doldurarak kendini Ouse Nehri'nin sularına bıraktı. Yazarın kocasına bıraktığı notta şunlar yazıyordu: “Şüphesiz, tekrar delirdiğimi hissediyorum. Bu dehşet zamanların bir yenisine daha katlanamayacağımızı biliyorum. Ve bu kez iyileşemeceğim. Sesler duymaya başladım, konsantre olamıyorum. Bu yüzden, en doğru görüneni yapıyorum. Hayatını daha fazla berbat etmeyeceğim. Bizden daha mutlu iki insan düşünemiyorum. V. “





George Gordon Byron Byron, 1788 yılında, Londra'da soylu bir muhafız subayının oğlu olarak dünyaya geldi. Romantizm akımının önde gelen temsilcisi, ateşli bir hastalığa yakalandı. Kimsenin hakkında bir şey bilmediği bu hastalık onun ölümüne neden oldu. Ünlü şairi tedavi etmeye çalışan iki doktor, ateşini düşürmek için kan almak istediler. Doktorların tedavisine karşı direnen Byron'ın son sözleri şunlar oldu “ Neşterin neden olduğu ölümler, mızrağınkilerden fazladır.”




Mark Twain Tom Sawyer ve Huckleberry Finn'in yaratıcısı Mark Twain, Bermuda'da geçirdiği kalp krizinden sonra, iyileşmek için Connecticut'taki evine döndü. Yazarın ölüm döşeğinin yanında bulunan notta şunlar yazıyordu:“Ölüm, huzuru ve sığınağı hepimiz için olan ve hepimize benzer şekilde davranan yegâne ölümsüz. Kirliler ve temizler, zenginler ve fakirler, sevilenler ve sevilmeyenler” . Ancak Twain'in son sözlerine ilişkin çeşitli başka görüşler de var . Albert Bigelow Paine'e göre yazarın son sözü “Hoşçakalın”dı. Ancak yazarın doktoru Quintard'a göre, Twain ölmeden önce cılız bir sesle “Eğer görüşürsek..” diye bir ekleme yaptı.




Robert Louis Stevenson İskoç şair ve romancı Stevenson, sağlık durumu kötüleştiği için 1890 yılında Samoa'ya yerleşti. Biyografisinin yazarına göre, ünlü yazar gün batımında bulunduğu evin alt katına indi ve, yapmaya çok hevesli olduğu, Amerika'da vereceği konferanslar hakkında konuşmaya başladı. Sonra birden başını iki elinin arasına alan Stevensen “Tuhaf görünüyor muyum” diye sordu. Bu sözlerin ardından dizlerinin üzerine kapaklanan yazar bilincini kaybetti.




Samuel Johnson Eserleriyle İngiliz edebiyatına büyük katkılar sağlamış olan yazarın acı içinde kıvranırken son sözü "Ölüyorum"du.



 
  • Beğen
Tepkiler: Onur Saka, Tuba.Erva ve fnldstntn


Onur Saka

Onur Saka

Üye
Teşekkürler halit
 

fnldstntn

Üye
:hmmm...:tşk:
 

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
312
Selim Baltaci
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
327
hikmet366
Tuna-TR
Cevap
0
Görüntüleme
297
Tuna-TR
Respect60
Cevap
2
Görüntüleme
485
Respect60


Üst Alt