Ultra ince optik fiberler 3 boyutlu mikro yapı baskıları için yeni bir yol sunuyor

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Ultra ince optik fiberler 3 boyutlu mikro yapı baskıları için yeni bir yol sunuyor


Araştırmacılar, ilk kez insan saçı kadar ince bir optik fiberin, lazer tabanlı 3-boyutlu baskı ile mikroskobik yapılar oluşturmak için
kullanılabileceğini gösterdiler. Bu yenilikçi
yaklaşım, bir gün, minik biyouyumlu yapıları
endoskopla vücudun içindeki dokuya doğrudan yapıştırmak için kullanılabilir ve doku hasarını onarmanın yeni yollarını sağlayabilir.

İsviçre’de bulunan École Polytechnique Fédérale de Lausanne Üniversitesi’nden araştırma ekibi lideri Paul Delrot “Teknolojimiz daha da geliştirildiğinde, ameliyat sırasında değerli olacak endoskopik mikrofabrikasyon araçlarını sağlayabiliriz. Bu araçlar, zarar görmüş dokuları onaran mühendislik dokusu oluşturmak için hücrelerin yapışmasını ve büyümesini kolaylaştıran mikro veya nano ölçekli 3-boyutlu yapıları basmak için kullanılabilir.” dedi.

Optik Toplum (OSA) dergisi Optics Express’te
araştırmacılar, yeni yaklaşımlarının 1.0 mikron yanlamasına (yandan kenara) ve 21.5 mikron aksiyal (derinlikte) baskı özünürlüğü ile mikro yapılar oluşturabileceğini gösteriyor. Bu mikro
yapılar bir mikroskop slaytında oluşturulmuş olsa da, bu yaklaşım, hücrelerin insan
modellerinde endoskopik baskıya yardımcı
olacak olan hayvansal modellerde çeşitli mikro yapılarla nasıl etkileşime girdiğini incelemek için yararlı olabilir.

Araştırmacılar, mikro yapıları oluşturmak için, bir optik fiberin ucunu belirli bir ışık rengi ile aydınlatıldığında katılaşan veya iyileştiren foto- polimer olarak bilinen bir sıvıya daldırdılar. Üç boyutlu bir mikro-yapı oluşturmak için lazer ışığını nokta-nokta sıvıya iletmek ve dijital olarak odaklama konusunu optik fiber kullanarak hallettiler.

Yeni ultra-kompakt mikro-fabrika aracı hassas ayrıntıları büyük parçalara bastırarak,
günümüzün piyasada bulunan hızlı prototiplemeden kişiselleştirilmiş tıbbi cihazlar üretmeye kadar her şeyde kullanılan 3-boyutlu yazıcılar için kullanışlı bir eklenti olabilir.
 

Benzer Konular

Albert Einstein
Cevap
0
Görüntüleme
737
Albert Einstein


Üst Alt