Ülkeler Ve Hakkında-Kazakistan

Sponsorlu Bağlantılar

kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Ülkeler Ve Hakkında-Kazakistan
Kazakistan, ( : Қазақстан, Qazaqstan, ) resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, ve ’daki bağımsız devlettir. Kazakistan, ( , , , , , ve ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız biri olup ve 'un üyesidir. 2.727.300 km2 yüzölçümü ile (Batı Avrupa'nın yüzölçümü kadar) dünyanın en büyük ülkesidir. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkezüssü, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

Komşuları olarak kuzeyde , güneyde , ve , doğuda bulunur. Ülkenin ayrıca ve 'ne kıyısı vardır.

Bağımsızlığın kazanılmasına doğru yılında 16.464.464 kişi olan ülke nüfusu, yılına gelindiğinde Slav ve Almanların ülkeden göç etmeleriyle 14.900.000'e kadar düşmüştür. 2010'da bu sayı 16.500.000'e yükselmiştir. Ülke bugün nüfus bakımından dünyanın büyük ülkesi olmakla birlikte, kilometrekare başına 5,5 insan ile 210.'dur.
Tarihi
Çağdaş Kazakistan Öncesi Tarih
Çağdaş Kazakların kökenleri 'lü yıllara kadar gitmektedir. 1400'lü yıllarda çeşitli Türk kavimlerinin bir araya gelmesiyle 'da yeni bir boy doğmuştur. 1400'lü yıllar öncesinde Kazak toprakları pek çok Türk devletinin kurulduğu geniş bozkır alanlarıdır.

Kazak bozkırları dâhil Orta Asya'da Milattan Önce 5000-1200 yılları arası; , ve kültürleri gibi kültürleri yaşamıştır. Bu döneminden sonra Kazak steplerinde kurulan medeniyetler şöyle sıralanabilir: , , Çi-çi yönetimindeki Hiung-nular, , , , ve Bulgar Dönemi, , , Arap Akınları, ve , , , , , , Moğol Hakimiyeti, dönemleri.

Çağdaş Kazakistan'ın Doğuşu

Kazak Hanlığı'nın bayrağı

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bayrağı

Alaş Orda Devleti'nin bayrağı
Çağdaş Kazakların doğuşu: 'nin yıkılmasından sonra Deşt-i Kıpçakın batı yöresinde bulunan Türk kavimleri Nogay Han etrafında toplanarak 'nı kurdular. Cengiz han sülalesinden olan Şeybani Ebü-lheyr han Deşti-i Kıpçakın orta kısmında Aral gölü kuzeyinde Özbek hanlığını kurdu. Deşt-i Kıpçakın güney yöresinde Cengizhanın Çağatay sülalesinden gelen hanlar yöneten bağımsız Moğolistan hanlığı kulurmuş idi. Daha sonra Ebü-l heyr hanlığında Canibek ve Kerey sultanlar bölücülük hareketine başladı. 1450-1465 döneminde bu iki sultan liderliğinde birçok boylar Ebü-l heyr han ile savaşarak, özgürlüğünü korumak için Moğolistana göç ediyor. Moğolistan hanı İsen boğa Canibek ve Kerey sultan ve onun kendini kazak adı ile anacak boylara Şu nehri ve Kozıbası dağları yöresinden uc bölgeyi ülke edinmesine izin veriyor. Daha sonra 'na dönüşen bu hanlık 'ten 'ye kadar Kırgız Bozkırlarındaki Türk kavimlerinin ortak adı oldu. , bugünkü Kazakistan toprakları üzerinde üç parçadan oluşuyordu: , , . Söz konusu cüzler 'den sonra birbirinden bağımsız hareket etmeye başladılar. sonlarında Kazak cüzleri güçlü ve arasındaki mücadele arasında kaldı. 'de Kazak hanı olan "Kenesarı Han" döneminde Ruslar, Kazak cüzleri üzerideki egemenliğini tam olarak sağladılar. 'te tüm 'da bir "Turkestan Genel Valiliği" kuruldu ve bölge bölümlere ayırdı. Bu dönemde Ruslar Kazak bölgesini, "Kazak Kırgızları Hanlığı" olarak adlandırdı. 'lerle birlikte pek çok , Kırgız Bozkırlarına yerleşmeye başladı. 'da 'yı 'ya bağlayan demiryolu bitirildi. Açlık ve politik sebeplerle - yılları arasında Rus hükûmetine karşı 'da ayaklanma başladı. 'de 'da ihtilâl olması sebebiyle 'da bağımsız dönem yaşandı. - yılları arasında eski Kazak cüzleri biraraya gelerek bağımsız " "ni kurdular. Hükûmet Başkanı, Alikhan Bokeikhanov, başkenti olan bu devlet üç yıl yaşayabildi. 'den sonra Ruslar egemenliği ele geçirdiler ve bu tarihten sonra dönemi başladı.
 


Üst Alt