Ülkeler Ve Hakkında-Etiyopya

Sponsorlu Bağlantılar

kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Ülkeler Ve Hakkında-Etiyopya
Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ( : Ityopp'ya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik) büyük bir ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen 'dır. , , , , , ve Etiyopya'nın komşularıdır.

Ülkenin boyunca uzanan sahil bölgesinin, 'te yapılan bir halk oylaması sonucunda adıyla bağımsızlığını ilân etmesi Etiyopya'nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur. Din olarak, İslamiyet %24-26, Ortodoks 55%, Protestan 7%'tir.
Tarih


Aksum İmparatorluğu'nun en geniş sınırları

Kral Ezana Dikili Taşı

St. Georoge Kilisesi
Daha çok (Köleler Ülkesi) ismiyle bilinen Etiyopya, tarihte bilinen en eski medeniyettir[ ]. Kuruluşunu kadar götürebileceğimiz Etiyopya devleti, - arasındaki 'sının istila ve işgal hareketini saymazsak, tarihi boyunca bağımsızlığını koruyabilmiş ve 'nın bazı Avrupa devletlerince sömürge yapılamamış tek ülkesidir. - yılları arası ülkedeki Eritre sorunu nedeniyle çatışmalı ve gerginliklerle geçirilmiştir.

Bilim adamları tarafından bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda 3 milyon yıllık insan iskeleti kalıntılarına rastlanılması, tarihi çağların başlamasından çok önceleri bile bölgenin, insan toplulukları için bir yaşam sahası olarak kullanıldığını gösterir. Etiyopya'dan bahseden ilk tarihi belgeleri yaklaşık yılına kadar götürebilmek mümkündür. İlk Çağ'da kuzeydeki yöneticisi olan altın, fildişi, tütsü ve köle aramak üzere Kızıldeniz kıyılarını takip ederek bu bölgeye geldikleri sanılmaktadır. Etiyopya topraklarında modern anlamda ilk kurulan devlet ortaya çıkan . D'mt Krallığı'nın çöküşü ile beraber bölgede,yine aynı yüz yılda Aksum Krallığı ortaya çıktı. Krallığı zamanla güçlenerek sınırlarını dışında bugünkü , , , ve yarımasında yer alan 'i içine alacak şekilde genişletti.
Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti
Etiyopya BayrağıEtiyopya Arması
[TBODY] [/TBODY]
Wodefit Gesgeşi, Widd Innat Ityopp'ya
Ethiopia (Africa orthographic projection).svg

-
- (Vekaleten)
1


- Geleneksel tarih
-
-

M. Ö. 980
M. Ö. 8. yüzyıl
M. Ö. 1. yüzyıl

- Toplam
- Su (%)

1.104.300 km² ( )
0.7

- 2008 tahmini
- 1994 sayımı
-

81.053.286 ( 2)
53.477.265
70/km² (123.)
( )
- Toplam
- Kişi başına
2008 tahmini
95,122 milar $ ( )
1370 $ ( )
(2008)0.503 (metod) (145.)
( )

- Yaz saati ( )
( +3) 3
takip edilmemektedir( +3)
+251
[TBODY] [/TBODY]
 

Benzer Konular

gonyalı
Cevap
0
Görüntüleme
197
gonyalı
Selim Baltaci
Cevap
1
Görüntüleme
355
Selim Baltaci
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
344
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
1
Görüntüleme
314
cihanyurdakul


Üst Alt