Türkiye Kan Ağlıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Türkiye Kan Ağlıyor
Van'da 7.2 şiddetinde deprem meydana geldi, çok sayıda ölü ve yaralı var.



Doğu Anadolu bugün saat 13.41’de Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde Van merkezli depremle sarsıldı.
Van’da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent merkezinde birçok bina çöktü. İlk belirlemelere göre 50′den fazla yaralı var. Kandilli 500 ila 1000 arasında can kayıbı beklediğini açıkladı
Van’da 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Şiddetli deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin’den de hissedildi.
Van’da meydana gelen depremin ardından Başbakanlık Merkez Bina hareketlendi. Başbakanlık Merkez Bina’da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında toplantı gerçekleştiriliyor.
Van’a bağlı Tabanlı köyünde 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bazı evler yıkıldı. Artçı depremler sürüyor. 7 katlı bir binanın çöktüğü açıklandı.






Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, “Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir” denildi.
Kandilli yeni açıklama yaptı ve büyüklüğün 6.6 değil 7.2 olduğunu söyledi.
Kandilli Rasathanesi yetkilileri, depremin en fazla etkilediği bölgenin ve şiddetin 8’e çıktığı yerlerin Van Merkezi ve Erciş ilçesi olduğu, bin civarında can kaybı yaşandığının tahmin edildiğine işaret etti.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre 7,2 şiddetinde olan depremde yıkılan bazı binaların altında kalanların olduğu bildirildi.
Merkez üssü Van’ın 17 kilomtere kuzeyindeki Tabanlı ilçesi olan deprem yerel saatle 13:41′de meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre 7,2 şiddetinde olan deprem başta Van olmak üzere bölgedeki şehirlerde kuvvetli bir biçimde hissedildi.
Başbakanlıktan yapılan ilk açıklamada “deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir” denildi.
Van şehir merkezindeki 7 katlı bir binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalanlar oldu.
Van’da 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, “Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir” denildi. Merkez üssü Tabanlı ilçesi olan deprem 13:41′de meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Telefonlar sustu, elektrikler kesildi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. Kızılay, Erciş’te 25 apartman ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını açıkladı.
6.6 DEĞİL
Kandilli Rasathanesi, 6.6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı.
Kandilli’den yapılan diğer açıklamalar şöyle:
*Depremin sığ bir deprem olduğunu, hasarın Van ve Erciş arasında yoğunlaştığını tahmin ediyoruz.
*Şimdiye kadar görülen en büyük artçı 5.5 büyüklüğünde.
*Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük.
*Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.
*20′nin üzerinde artçı sarsıntı oldu.
BİNALAR YIKILDI
Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başlatıldı. Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor. Öte yandan deprem Erciş’te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. Van Havaalanı’nın da depremde zarar gördüğü ve uçakların Erzurum’a yönlendirildiği belirtiliyor.
50 yaralı hastaneye getirildi
Van’daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor. Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor. İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.
Çok sayıda bina çöktü
Kentte telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Van’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ile Irak’ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı yurttaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki yurttaşları kurtarmaya çalışıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van Tabanlı’daki depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdiklerini dile getirerek, “Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik” dedi.
Erdik, yaptığı açıklamada, depremin büyüklüğü konusundaki farklı bilgilere işaret ederek, Enstitü olarak süratle hareket ettiklerini ifade etti.
“Depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdik. Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik” diyen Erdik, 6.6 büyüklüğün yerel olduğunu, daha sonra moment büyüklüğünü 7.2 olarak revize ettiklerini söyledi.




Erdik, depremlerde önemli olanın büyüklük değil, şiddet olduğuna da dikkati çekerek, “Van’da şiddet 8 mertebesinde. 9 şiddetinin görüldüğü yerler de var” dedi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.
Artçı depremler devam ediyor
Van’ın Tabanlı ilçesinde meydana gelen depremin ardından dört artçı deprem meydana geldi. İlk artçı deprem Ilıkaynak ilçesinde 5.4, ikinci artçı deprem Gedikbulak’ta 5.5, üçüncü deprem Edremit’te 4.6 ve dördüncü deprem 5.5 olarak ölçüldü.
Elektirk ve telefonlar kesildi
Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.
Atatürk Üniversitesi: Depremin büyüklüğü 7,0
Öte yandan depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü’nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise depremin büyüklüğünü 7,3 olarak açıkladı.
Anadolu Ajansı en az 50 kişinin yaralandığını ve arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürüklerini bildirdi.
Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü.
Deprem sonrasında telefon hatlarının çalışmadığı ve elektrik şebekesinin devre dışı kaldığı bildiridi.
Bu arada deprem sonrasında artçı sarsıntıların devam ettiği ve bölgedeşi şehirlerde ciddi miktarda insanın evlerini terkettiği bildirildi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bizim ulusal tıbbi kurtarma ekiplerimiz çevre illerden Van’a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterler biliyorsunuz gece uçuşu yapamıyorlar. Gündüz içerisinde onlar yapabildikleri kadar hizmet edecek. Onun dışında karayoluyla gerekirse nakiller yapacağız. Süratle bölgeye doğru sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz. Nedir şuan durumun büyüklüğü şuan benim haberim yok.” dedi. Bakan Akdağ gazetecilerin sorusu üzerine Van’da meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Beşir Atalay ve genil müdürü ile görüştüğünü belirten Recep Akdağ, “Acil ambulans uçaklarından biri Ankara’dan havalanarak Erzincan’a gelecek geldiği an bende havaalanında olacağım ve buradan derhan Van’a intikal edeceğim. Nekadar hasar var? Durum nedir? Şuanda bendede sağlam bir bilgi yok. Zaten bu bilgiler normalde Başbakanlık Kriz Merkezi bildirir.
Van’da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Deprem bölgesinden verilen bilgilere göre, Van merkezde bazı evler yıkıldı. İlde artçı sarsıntılar sürüyor.
Kandilli Rasathanesi’ne göre, merkezi Van’ın Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem saat 13.41′de meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48′de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldiğini açıkladı. Halkalı köyünde saat 14.32′de 5.5, Kurubaş köyünde ise saat 14.10 itibariyle 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.
Kandilli Rasathanesi yetkilileri, depremin moment büyüklüğünün 7.2 olduğunu ve “çok şiddetli” kategorisinde yer aldığını belirtti.
Hasar ve can kaybı var
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada da ”Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir” denildi.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, şunları kaydedildi:
”Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Van ilinin kuzeydoğusundaki doğrultu atılımlı faylarla ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Deprem aktivitesi bakımından oldukça aktif olan bölgede bir çok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir.”
Açıklamada, bölgede 1945 yılında Çatak’ta 5.8, 1972 yılında Van’da 5.2, 1976 yılında Çaldıran’da 7.2 ve 1977′de Erciş’te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin son yüzyılda meydana gelen en büyük deprem olduğu bildirildi.
Yaralılar hastanelere kaldırılıyor
Bu arada, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Bazı yaralılar da askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.
Van’da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle kent merkezinde ve Erciş ilçesinde birçok binanın yıkıldığı ve enkaz altında kalanların olduğu yönünde bilgiler geliyor.
BİNALAR YIKILDI
Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başlatıldı. Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor.
Öte yandan deprem Erciş’te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.
Van Havaalanı’nın da depremde zarar gördüğü ve uçakların Erzurum’a yönlendirildiği belirtiliyor.
7 katlı bina yıkıldı
Depremde kent merkezindeki bazı binalar da çöktü. Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.
Erciş ve Muradiye ilçelerindeki durum
Erciş ve Muradiye ilçelerinde deprem çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Bazı enkazlardan duman yükselirken, telefon ve elektrik hatları da çalışmıyor. Bazı yollar ulaşıma kapanırken, ilçe hastanelerindeki hastalar binalardan çıkartıldı.
Van Havaalanı uçuş trafiğine açık
AA muhabirinin Devlet Hava Meydanları İşletmeleri yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Van’da meydana gelen 6,6 büyüklüğünde depremin ardından havaalanında uçuş trafiğine engel herhangi bir durum olmadı.
Yetkililer, havaalanının ulaşıma açık olduğunu ve sadece havaalanında bulunan binalarda az miktarda hasar olduğunu belirtti.
Beşir Atalay bakanımızda Van’a intikal etmek üzere hareket edeceğini bana söyledi. Biz kendi açımızdan sağlık baakanlığı açısından baktığımızda bölgedeki yakın helikopterleri süratle oraya intikal ettiriyoruz. Beni götürecek uçakla beraber diğer ambulans uçak oraya hareket edecek. Bizim ulusal tıbbi kurtarma ekiplerimiz çevre illerden Van’a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterler biliyorsunuz gece uçuşu yapamıyorlar. Gündüz içerisinde onlar yapabildikleri kadar hizmet edecek. Onun dışında karayoluyla gerekirse nakiller yapacağız. Süratle bölgeye doğru sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz. Nedir şuan durumun büyüklüğü şuan benim haberim yok.” dedi.
Van’da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Şiddetli deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin’den de hissedildi.


 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

ömer talat katı
Cevap
17
Görüntüleme
422
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
6
Görüntüleme
280
Selim Baltaci
Baydırman
Cevap
0
Görüntüleme
267
Baydırman
RomeusTR
Cevap
1
Görüntüleme
272
bilisimler
KRİMİNOLOJİ
Cevap
2
Görüntüleme
493
KRİMİNOLOJİ


Üst Alt