Turkcell ikinci çeyrek kârını açıkladı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
fbdr1907

fbdr1907

Üye
    Konu Sahibi
Turkcell ikinci çeyrek kârını açıkladı
Turkcell ikinci çeyrek kârını açıkladı


Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, bu yılın ikinci çeyreğinde 389 milyon lira net kar elde etti




Turkcell'in 2009 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçları, Genel Müdür Süreyya Ciliv'in katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.
Verilen bilgiye göre, 2009'un ikinci çeyreğinde, mobil pazarda yaşanan 802 bin abonelik daralmaya rağmen Turkcell, 43 bin abone kaydetti.
Aynı çeyrekte faturalı abonelerini 840 bin kişi artırmayı başaran Turkcell, toplam aboneler içinde faturalı abone payını 2008'in ikinci çeyreğindeki seviyesi olan yüzde 19'dan yüzde 24'e çıkardı.
Abone başı aylık ortalama gelir, bir önceki çeyreğe göre yüzde 9 artışla 18,6 lira olarak gerçekleşti. Abone başı aylık kullanım dakikası ise bir önceki yıla göre yüzde 38'lik yükselişle 2001'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 127,9 dakika oldu.
Zorlu makroekonomik şartlara rağmen Turkcell, grup gelirlerini TL bazında geçen yıla göre yüzde 1,1 oranında artırarak 2 milyar 204 milyon liraya çıkardı.
AVFÖK (Amortisman-vergi-faiz öncesi kar) yüzde 10,9'luk düşüşle 709 milyon lira olarak gerçekleşirken, net kar 2008'in ikinci çeyreğine göre yüzde 26,2 azalışla 389 milyon lira oldu.
Turkcell grubunun dolar bazında gelirleri ise yüzde 20,3 gerileyerek 1 milyar 398 milyon dolar olurken, AVFÖK yüzde 30 düşüşle 449 milyon dolar, net karı ise yüzde 42,4'lük azalışla 246 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Turkcell'in 30 Haziran 2009 itibariyle toplam abone sayısı 36,3 milyona yükseldi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yurt dışındaki satın almalarına ilişkin, ilgilendikleri yeni ülkeler, operasyonlar olduğunu belirterek, ''Kuzey Afrika'daki bazı ülkeler, komşumuz olan ülkeler ve Doğu Avrupa'da bazı ülkeler...'' dedi.
Süreyya Ciliv, Turkcell'in 2009 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, ikinci çeyrekte çok güçlü bir performans gösterdiklerini düşündüklerini ifade ederek, çok ciddi bir kriz ortamında bulunulmasına karşın Turkcell Grup gelirlerinin yüzde 1,1 oranında arttığını kaydetti.
Geçen yıla göre data trafiğini yüzde 330, data gelirlerini ise yüzde 71 oranında yükselttiklerini belirten Ciliv, Ukrayna'daki operasyonları Astelit ve şans oyunları alanında faaliyet gösteren iştirakleri Inteltek'in operasyonlarının ekonomi ve faaliyet ortamındaki değişimlerden olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Ciliv, Turkcell Grup'un ikinci çeyrekteki amortisman, vergi, faiz öncesi karı (AVFÖK) ve net kar rakamlarının; life: ) Ukrayna ve Inteltek operasyonlarının genel ekonomi ve içinde bulundukları faaliyet ortamından olumsuz etkilenmeleri ve devam eden davalar için ayrılan yasal karşılıklar nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını bildirdi.
Bu yılın ikinci çeyreğinde pazarda 802 bin abone kaybı yaşandığını, penetrasyonun yüzde 88 seviyesine gerilediğini kaydeden Ciliv, ''İnsanlar birçok SIM kartı taşımaktan tek SIM kart taşımaya yöneldiler. Biz ise bir yıl içinde 900 bin abone arttık, 36,3 milyon aboneye ulaştık'' şeklinde konuştu.
İkinci çeyrekte mobil pazarın küçüldüğünü, rakiplerinin toplamda 759 bin, Turkcell'in ise net 43 bin abone kaybettiğini belirten Ciliv, 8,6 milyon faturalı aboneye ulaştıklarını kaydederken, bugünlerde çok heyecanlı olduklarını, umduklarından daha hızlı, pozitif yönde gelişen bir 3G pazarı gördüklerini ifade etti.
3G ile Turkcell'li yaşamın 30 Temmuz'da başladığını hatırlatan Ciliv, şöyle devam etti:
''3G abone sayımız 2 milyonu aştı. Bir haftada bir milyondan fazla görüntülü görüşme yapıldı. Netbook-VINN satış rakamları bir haftada 11 bine ulaştı. 5 Ağustos itibariyle Turkcell'in toplam data trafiğinin yüzde 48'i 3G şebekesi üstünden geçmeye başladı. Yabancı turistlerde en yoğun Turkcell kullanımı Alman, Hollandalı, Fransız, İngiliz, İsviçreli ve Norveçliler'de. 3G Türkiye'nin dört bir tarafında benimsendi. En çok görüntülü görüşme yapan ilk 3 yerleşim yeri İnegöl (Bursa), Hatay (Merkez) ve Sultanbeyli (İstanbul). En yoğun data kullanılan ilk 3 yerleşim yeri ise Üsküdar (İstanbul), İnegöl (Bursa) ve Gölcük (Kocaeli).''
3G'nin Türkiye için çok önemli olduğunu, hem sosyal hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını kaydeden Ciliv, ''3G'nin en önemli özelliği; interneti halka indirmesi, cebe sokması'' dedi.
''ŞU ANDA DÜKKANLARIMIZDA VINN STOK SIKINTISI YAŞIYORUZ''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ciliv, bayileri ziyaret ettiğini ifade ederek, hem interneti daha kolaylaştıran telefonlara talebin hızla arttığını hem de netbook ve dizüstü bilgisayarlara VINN'ı takarak internete hızlı ve hür bir şekilde ulaşmanın müşteriler tarafından tercih edildiğini söyledi.
Ciliv, ''Şu anda dükkanlarımızda VINN stok sıkıntısını yaşıyoruz. Ankara'da dün ziyaret ettiğim mağazalarda 25-30 müşterimizin sırada beklediğini haber aldım'' dedi.
3G'nin pazardaki 2,3 milyonluk abone kaybını yıl sonuna kadar geri getirip getirmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Ciliv, ''Bu gidişatın bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Hem numara taşınabilirliği faktörü var, hem yer yöne tarifelerin artması var, hem Turkcell'in çok cazip fiyatlar sunması var. Bütün bunlar bir araya gelince insanlar Turkcell'i tercih ediyor. Turkcell, ikinci çeyrekte çok daha cazip, tercih edilir duruma geldi. Pazardaki değişikliklerden en çok yararlanan oldu'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, yurt dışında yeni satın almaların gündemde olup olmadığına ilişkin bir sorusu üzerine Ciliv, Tunus'la çok ilgili olduklarını, finale kalan son 2 firma arasında yer aldıklarını, ancak bunun olmadığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
''İlgilendiğimiz yeni ülkeler, yeni operasyonlar var. Bunlar neresi? Kuzey Afrika'daki bazı ülkeler, komşumuz olan ülkeler ve Doğu Avrupa'da bazı ülkeler... O bölgeye odaklıyız, bölgesel olarak büyümek açısından... Onları daha yakından takip ediyoruz. Açıkçası, biz de kendimizi devamlı nasıl daha çok geliştirebiliriz diye sorguluyoruz. Eminim ki önümüzdeki aylarda daha iyi hazırlanacağız.
Doğru işe doğru fiyatla girmek de çok önemli. Biz kaçırdığımız, kaybettiğimiz ihaleler hakkında pek de uykumuzu kaçırmıyoruz. Parayı gerçekten çok zor kazanıyoruz. Hissedarlarımıza karşı olan sorumluluğumuzu çok ciddiye alıyoruz. O yüzden yapacağımız yatırımlarda çok dikkatliyiz. Belki biraz çok tedbirli, dikkatliyiz ama dikkatliyiz. Bunu da devam ettirmeye niyetliyiz.''

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ''Rakiplerimiz ikinci çeyrekte çok fazla abone kaybedince, biz çok az kaybedince pazar payımız belki yüzde 1 artmış olabilir'' dedi.
Ciliv, Turkcell'in 2009 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarının açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ara bağlantı ücretlerinde yüzde 30'a yakın düşüş olduğunu, diğer operatörlerden Turkcell'e gelen telefonlardan elde ettikleri gelirde azalma yaşandığını, buna karşın gelirlerini artırdıklarını söyledi.
3G'nin performansından çok memnun olduklarını, yatırımlarını devam ettireceklerini belirten Ciliv, ''Turkcell olarak 2009 yılında Türkiye'ye 2,1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bunun 840 milyon lirası 3G için lisans ücretiydi. Geriye kalanın da büyük bir kısmı 3G'nin altyapısına harcanıyor'' dedi.
3G başvurusu açısından yıl sonunda 3 milyonu aşacaklarını düşündüğünü ifade eden Ciliv, Astelit yatırımına ilişkin bir soru üzerine ''Uzun dönemli doğru bir karar... Ukrayna'nın geleceğine inanıyoruz. Uzun dönemde doğru bir ülke, doğru bir iş. Biz de oraya uzun dönemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. İnandığımız bir pazar'' şeklinde konuştu.
Zor bir dönemde abone başı aylık ortalama geliri artırdıklarını belirten Ciliv, müşterilerine 3G'de görüntülü konuşma yaparken kulaklık takmalarını ve mikrofonunu kullanmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.
Ciliv, bir soru üzerine ''Rakiplerimize göre Turkcell'e regülasyonun çok daha sert olduğunu görüyoruz. Fakat geçmişe değil, geleceğe bakıyoruz. Regülasyona güvenimiz tam. Onlar da Türkiye'de adil bir rekabet ortamı yaratmak için çalışıyorlar. İyi niyetliler. Bizim de yaptığımız eksiklikler olabilir. İyi niyete güvenimiz tam ve pazarın geleceği için de çok umutluyuz. İleriye bakıyoruz'' diye konuştu.
Turkcell'in ikinci çeyrekte ''süper'' bir performans gösterdiğini dile getiren Ciliv, 3G'deki stratejilerinin yerinde olduğunu, 3G'li telefonların fiyatlarında önümüzdeki yıl içinde çok ciddi düşüşler beklediğini, 2011-2012 yılından itibaren dünyada 2. nesil telefonların belki yapılmamaya başlanacağını ya da daha çok az sayıda olacağını söyledi.
3,2 MİLYON 3G'Lİ TELEFON
Süreyya Ciliv, Türkiye'de şu anda 3,2 milyon 3G'li telefonun Turkcell'in şebekesinde olduğunu kaydederek, ''Bu rakam yıl sonuna 3,6 milyon olur diye tahmin ediyorum. Bize yapılan 2 milyon başvurunun (3G için) yüzde 40'a yakını 3G'li telefon, diğerleri de 3G'li telefon alınca 3G'yi aktif olarak kullanmaya başlayacak'' dedi.
Ciliv, Superonline'nın bu hafta BOTAŞ'ın yeni bir ihalesine girdiğini ve en iyi teklifi verdiğini, BOTAŞ'ın da bu ihaleyi onaylamasını ümit ettiklerini söyledi.
Abonede pazar paylarının yüzde 57 olduğuna dikkat çeken Ciliv, ''Rakiplerimiz ikinci çeyrekte çok fazla abone kaybedince, biz çok az kaybedince pazar payımız belki bu çeyrekte yüzde 1 artmış olabilir'' dedi.
Bir gazetecinin dün yapılan bir toplantıda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın operatörlere ''vatandaşın cebini boşaltmayın'' dediğini anımsatması üzerine Ciliv, şu görüşleri dile getirdi:
''Türkiye'ye yepyeni bir iletişim teknolojisini getirdi, start düğmesine bastı. Sayın Bakanımız dün çok neşeli bir günündeydi. Espriler yapıyordu. Kendisinin de çok farkında olduğunu tahmin ediyorum. Şu anda Türkiye'de cep telefonunda konuşma çok cazip fiyatlarla yapılabiliyor. 'Artık sadece ses için değil, internet için de cep telefonlarınızı kullanabilirsiniz' dedi. Bu arada operatörlere, 'bu kullanım çok arttı, fiyatlara da dikkat edin' diye hatırlattı. Kendisi tüketiciyi koruduğu için güzel bir hatırlatma... Biz de onu dinledik. Zaten kendisiyle paralel düşünüyoruz, kendisiyle bunu paylaştık.''
''TÜRKİYE, MOBİL İLETİŞİMDE BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKENİN İLERİSİNDE''
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Türkiye'nin mobil iletişimde ABD dahil dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin ilerisinde olduğunu belirterek, ''Bunu yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde söylüyorlar'' dedi.
Ciliv, önümüzdeki dönem beklentilerine ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:
''İleriye bakarken çok iyimser düşünüyorum. Artık krizin en düşük noktasını aştığımızı, bundan sonra hem dünyada hem Türkiye'de ekonominin hızla iyiye doğru gideceğini düşünüyorum. Bence birinci çeyrek bizim en dibe vurduğumuz noktaydı. Türkiye'deki mobil iletişim pazarı konusunda da iyimserim. Bence operatörler bundan sonra daha rasyonel hareket edecekler.''
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın ise, sadece 3G için 22 bin 500 kişi eğittiklerini, mağazalarının birer eğitim ve öğrenme merkezi haline geldiğini söyledi.
Verilen bilgiye göre, 30 Haziran 2009 itibariyle Turkcell'in toplam konsolide borcu 776,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu miktarın 542,6 milyon doları Ukrayna operasyonları ile ilgili. Konsolide borcun tamamı değişken faizli olmakla beraber bunun 607,7 milyon dolarlık kısmının vadesi bir yıldan önce dolacak.

AA
 


Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Adamlar hep karlı hep.
 
darülmendep

darülmendep

Üye
Teşekkürler gerçekten çok güzel haber. Turkcell 3g için umarım daha fazla yatırım yapar
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt