Türk Ceza Kanununda Bilişim Suçları

Sponsorlu Bağlantılar

omayra

Üye
    Konu Sahibi
Türk Ceza Kanununda Bilişim Suçları
Bilişim sistemine girme

MADDE 243. - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


Maddenin 1. fıkrasına göre bir bilişim sisteminin izinsiz olarak sadece içine girmek bile cezayı gerektiriyor. Paralı sitelerin içine girmek, bir nevi aralı siteden izinsiz ve parasız olarak yararlanma durumunda ise ceza yarısı kadar artırılıyor. Eğer girmiş olduğunuz sistemde veri kaybına yol açarsanız cezanız en az 6 aydan başlıyor!

Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme

MADDE 244. - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.


Bu maddede ise, hackerlık olarak tabir edilen suçun cezası düzenlenmiş. Buna göre bir bilişim sistemine giren, sistemi ele geçiren, çökerten kişi en az 1 yıl ceza alacak. Duruma göre hakim 5 yıla kadar ceza verebilir.

Sistemi çökertmez de verileri bozarsanız veya sisteme veri yerleştiriseniz, daha az ceza düzenlenmiş. bu durumda cezanın alt ve üs sınırları 6 ay ile 3 yıl

Eğer bu fiilleri banka veya kredi kurumlarına karşı işlerseniz cezanız yarı oranında arttırılıyor.

Tabii burada bahsedilen sadece veri yerleştirmek, verileri erişilmez hale getirmek, verileri bozmak veya sistemi çökertmek, erişilmez kılmak, ele geçirmek durumları için geçerli.

Ancak bankanın sistemini ele geçirip mudilerin hesaplarını boşaltmanız durumunda, ayrıca başkaca bir suç da oluşmamışsa, 2-6 yıl arası hapis, 5000 gün adli para cezası alırsınız. Adli para cezası günlüğü 20 ile 100 lira arasında bir bedel olarak hakim tarafından sizin mali durumunuza göre takdir edilir. Bu durumda hapis cezası ile birlikte aynı zamanda para cezası da ödersiniz! Tabii ki ele geçirdiğiniz paralara da el konulur. Bilginiz olsun!

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

MADDE 245. - (1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması

MADDE 246. - (1) Bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
 
  • Beğen
Tepkiler: jagturk ve ORYA


omayra

Üye
    Konu Sahibi
Hackerlık ile uğraşan arkadaşların bu konuyu özellikle okumasını tavsiye ederim.
Yakalanmayacağınızı ummak fazla hayalperestlik olur.

herkes iz bırakır ;)
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Açmayı düşündüğüm bir konuydu, teşekkürler.

İlerleyen günlerde bu konuya site içinde pek çok atıf yapılacak; cevap sayısını bilmem ama görüntülenme sayısı konusunda bölümde başı çekecek :gul:
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
Kim nerde neyi ne zaman :ehe
 
Tr-Maxicep

Tr-Maxicep

Üye
Sağoll
 


Üst Alt