Türk Büyükleri - Yaşar Doğu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Türk Büyükleri - Yaşar Doğu
ÜnlüTürk güreşçisi Yaşar Doğu, 1915 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlıköyünde doğdu. Dedesinin köyü olan Emirli'de büyüdü. Güreşe orada başladı.1938 yılında Ankara'da askerliğini yaparken minder güreşine çıktı. Bir yıliçinde millî takıma yükseldi. Oniki yıl süreyle (1939-1951) Ay-Yıldızlı mayoaltındaki yerini muhafaza etti. Bu süre içinde katıldığı 7 şampiyonanın 6'sındaşampiyonluğu kazandı. 1961'de Ankara'da vefat etti. Kabri oradadır.

AslenKafkas Türklerindendir. Ecdadı Samsun'a muhacir gelmişti. Daha önce bebeksayılabilecek çağda iken cepheye giden babasının şehit düştüğü haberi gelmiş,bu yüzden annesiyle birlikte dedesinin köyü olan Emirli'ye göç etmek zorundakalmıştı. Çocukluğunun geçtiği bu köyde güreşe başladı ve dahadelikanlılığın eşiğinde iken yaman bir karakucak güreşçisi olarak adını bütünçevreye duyurdu.

Ankara'daaskerliğini yaparken bir arkadaşının ısrarı ile Ankara Güreş Kulübü'ne girdi veorada minder güreşine başladı. Zehir gibi acı kuvveti ve büyük güreş kabiliyetiile bu güreşte de kendisini derhal gösterdi. Ancak kendisini pek. tecrübesiz buIanyöneticiler onun Avrupa Şampiyonası'nda ezileceğini düşünerek kadroya almakistemediler.

MillîTakımın Finlandiyalı antrenörü Onni Pellinen ağırlığını koyarak direnincekendisine millî takımda yer verildi. Böylelikle başarı dolu güreş hayatının ilkmillî temasını 1939 Avrupa Şampiyonası sırasında Oslo'da yaptı. Mindergüreşindeki olanca acemilik ve millî maç tecrübesizliğine rağmen büyük birvarlık göstererek üç rakibini yendi, bir maçında sayıyla yenik sayılarak AvrupaŞampiyonluğunu kaybetti, ikinci oldu. O zaman, bu bile büyük başarıydı.

1940yılında İstanbu1'da yapılan Balkan Oyunları'nda güreş yaşantısının ilkşampiyonluğunu kazandıktan sonra, İkinci Dünya Savaşı'nın araya girmesiyle millîmüsabakalardan uzak altı yıllık bir duraklama devresine girilmişti.

1946yılında tekrar rakipsiz eleman olarak Millî Güreş Takımımıza girdi. Aynı yılStokholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda sıtmanın verdiği 40 derecelik hararetlemindere çıkmasına rağmen yaptığı altı güreşi de kazanarak 73 kilonun AvrupaŞampiyonu oldu. 1947 yılında Prag'da yapılan Avrupa Greko-Romen Şampiyonası'nda daAy-Yıldızlı mayo altındaki yerini muhafaza etti.

İlkkez “Demirperde Bloku”nun katıldığı bu şampiyona enteresan bir mahiyettaşımaktaydı. Zira Sovyet Rusya ve peykleri bir demirperde ülkesinde yapılan buşampiyonada tam bir ittifak içinde idiler. Yaşar, arkadaşlarına yapılanhaksızlıkları gördüğü zaman, şampiyonluğu kazanmak için sadece Rus rakibinideğil, demirperde hakem blokunu da yenmesi gerektiğini gayet iyi anlamıştı. Bu azimlegirdi güreşlere ve rakiplerini çatır çarır yendikten sonra finalde Rus ile karşıkarşıya kaldı. Güreşe fırtına gibi girdi. Rus'u tuttuğu gibi yere vurdu. Oyundanoyuna geçiyordu. Bir ara rakibinin sırtını yere yatırdı. Hakemler görmezliktengeldiler. Sonra bir tuş daha yaptı. O da aynı akıbete uğradı. Koca Yaşarkızmıştı. Olanca gazabı ile atıldı, çift sürer gibi sürdü Rus'u. Daha sonrahırsla rakibini çatır çatır çevirdi. Bir pestil gibi sırt üstü mindere serdi verakibinin göğsüne çıkıp oturdu. Teker teker bütün hakemlere baktı. Gözleri öfkeile doruydu. Hani “Bu da tuş değil mi be insafsızlar” der gibiydi. Hakemleristemeye istemeye “Evet” dediler. Tuşu da; şampiyonluğunu da bastıra bastırakabul ettirmişti koca Yaşar...

GüreşDünyasında İsveçlilerin deyimi ile bir “Kara saçlı kuvvet ilahı” olarakparlayan Yaşar Doğu, büyük namını 1948 Olimpiyatları, 1949 Avrupa Şampiyonluğuile de perçinledi. 1950 yılında Irak ve Pakistan'a yaptığı büyük turnede büyükkuvvet ve güreş bilgisini doğu alemine tanıtmak imkân ve fırsatını da buldu.

1951yılında Helsinki'de yapılan Dünya Şampiyonası'nda 87 kiloda Ayyıldızlı mayoyugiydi. Çok çabuk kilo alan, buna karşılık çok zor kilo veren bir bünyeye sahipti.Bu yüzden yıllar ilerledikçe sıkleti de yukseliyordu, Nitekim 67 kilo ilebaşladığı güreş hayatının son şampiyonluğunu Helsinki'de 87 kiloda kazandı.Böylelikle parlak güreş hayatına bir de dünya şampiyonluğu sıfatını eklemişoldu.

Ayyıldızlımayo altında yaptığı 47 maçın 46'sını kazanan Yaşar, bunların 33'ünde tuşyapmış, 11 maçını ittifakla, 1'ini abandone ile, birini de ekseriyetlekazanmıştır. Galibiyetle sonuçlanan 46 güreşi 690, dakika sürmesi gerekirken;yaptığı tuşlarla bu süreyi 372 dakika 26 saniyeye indirmişti.

Güreşhayatını kapattıktan sonra Millî Güreş Takımımıza antrenör oldu. 1955 yılındaantrenör olarak Millî Takımımızla gittiği İsveç'te ciddi bir kalp krizi geçirdi.Uzun bir tedavi gördü. Doktorlar kendisine iyi bakmasını, yorulup heyecanlanmamasınısöylemişlerdi. Fakat bunu yapamadı. İsveç'ten döner dönmez tekrar kendini güreşeverdi ve 8 Ocak 1961'de Ankara'da bir kalp krizi sonucu vefat etti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt