TÜMSİAD küresel krizi masaya yatırdı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bRuTaL`

bRuTaL`

Üye
    Konu Sahibi
TÜMSİAD küresel krizi masaya yatırdı
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), ‘Kahramanmaraş Krize Direniyor’ konulu seminerde küresel krizin nedenleri masaya yatırıldı.

TÜMSİAD Kahramanmaraş Şubesi'nin düzenlediği 'Kahramanmaraş Krize Direniyor' konulu seminer Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda yoğun bir katılımla gerçekleşti.

TMSF Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Çabukel ve TOBB Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde küresel krizin nedenleri masaya yatırıldı.

TÜMSİAD Genel Başkanı Makine Mühendisi Hasan Sert, TÜMSİAD Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Usta, KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, KASİAD Başkanı Abdulkadir Kurtul, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan başta olmak üzere birçok sanayici ve işadamının katıldığı seminerde açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Şube Başkanı Adnan Toprak, dernek olarak faaliyet gösteren tüm üyelerine ekonomi alanında yaşanan rekabet ortamında mücadele edebilme becerisini kazandırdıklarını söyledi.

Başkan Toprak, "Ülkemiz ekonomisinin yüzde 98?ini oluşturan kobi dediğimiz küçük ve orta ölçekli işletmeleri derneğimiz çatısı altında birleştiriyoruz. Aynı zamanda üyelerimize rekabet ortamında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda sektörel anlamda düzenlediğimiz eğitim faaliyetleri ile de onların bilgilenmelerini ve kafalarındaki sorulara cevap bulmalarını sağlıyoruz." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TÜMSİAD Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Sert, dernek olarak bilgiye dayalı bir sistem kurmaktan yana olduklarını ifade ederek, "Ben dünyada 27 ülke gezdim. Gezdiğim bu ülkelerde de en alt seviyedeki işletmelere varıncaya kadar hepsini tek tek gezerek ve inceleyerek araştırmalar yaptım. Şu anda ülkemiz kriz ortamında bile çok iyi durumda.Piyasalarda bir durgunluk söz konusu, bazı işletmeler kapanıyor tamam bunları kabul ediyoruz. Ancak burada bizler taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. İşletmeciler olarak ne yapabileceğimizi araştırmamız ve krize karşı inatla ayakta kalmamız gerekiyor. Biz kimsenin işini kaybetmesi, ekmeğinden olması taraftarı değiliz. Bu durumda mümkün olduğunca şirket evliliğine adım atmalıyız. Kahramanmaraş'ta küçük ve orta ölçekli işletmeler bir araya gelerek şirket evliliği gerçekleştirilebilir. Böylece krize karşı güç birliği oluşturulmuş ve dayanma gücü arttırılmış olur." dedi.

Dünyada yaşanan krizin ABD ekonomisinden kaynaklandığını ifade ederek sözlerine başlayan TMSF Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Çabukel ise sanayici ve işadamlarının zor durumda olduğunu ve ülkemizin hak etmediği bir krizin etkisi altında kaldığını söyledi.

Kendisinin asıl mesleğinin bankacı olduğunu dile getiren Dr. Çabukel, "İş hayatıma Boğazkesen Camii'nin altındaki ayakkabıcı dükkanında çırak olarak başlamış ve daha sonra kalfalığa yükselmiştim. Tam anlamıyla iş hayatı denmese de yaklaşık 3-4 yıl gibi bir çalışma sonrası bankacılık sektörüne adım attım ve TMSF başkan yardımcısı oldum. 'Kriz ortaya nasıl çıktı?' sorusuna cevap arayacak olursak, Amerika'da çalışan ir Meksika işçisi ayda 500 dolar birikim yaparak ev almayı hayal ederken. Bugün mortgage denilen sistemle bir uyanık çıkar ve Meksikalı işçiye 'Sana 700 bin dolara ev satayım, sen de her ay 500 dolar parayı bana getir' der. Bu Meksikalı işçinin hoşuna gider ve evi almaya karar verir. Bu arada banka sektörü devreye girer ve 'Senin yerine parayı ben ödeyeyim. Sen taksitlerini bana yatır' der. Meksikalı işçi bunu da kabul eder. Evi alır ve biraz süsleme ile bir başkasına satar, derken araya sigortacılar girer ve eve sigorta yapalım koruyalım diyerek sigorta yaparlar ve biraz da onlar süslerler. Derken konut fiyatları günden güne artmaya başlar ve bugünkü Menkul Kıymetler adı verilen sistem ortaya çıkar. Bankaların gölge banka adını verdikleri bu sistemle ABD bugüne kadar gelmiş ve tıkanmıştır." dedi.

Öte yandan ülkemizin krize dayanması konusunda önemli gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Dr. Çabukel, "Bugün ülkemizde bankaların durumu çok iyidir ve uluslar arası bankalarla boy ölçüşecek durumdadır. Bankacılık sektöründe B, A, 2A ve 3A olmak üzere sınıflandırma vardır. 3A uluslar arası en büyük bankalardır. Bugün ülkemizdeki bankalar B sınıfında olmasına rağmen 3A konumunda hizmet vermekte ve adeta onlarla boy ölçüşmektedir. Nitekim geçtiğimiz aylarda 3A konumunda olan bir bankanın batmasını duydunuz. Ülkemizde bankalar düzenliği çalıştığı sürece herhangi bir sorun olmayacaktır. 2001 krizinde bazı bankaların batması sonucu 28 milyar dolarlık bir açık meydana çıkmıştı. Bu açığın 18 milyar doları tahsil edildi." diye konuştu.

Daha sonra söz alan TOBB Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş ise ABD'de meydana gelen ekonomik krizin tüm dünyayı etkisi altına aldığına dikkat çekerek, "ABD ekonomisi toparlanmak için 2001-2004 yılları arasında yüzde 1'lere kadar faiz indirimine gidildi. Böyle olunca da insanlar kredi kullanımına yöneldiler. Projesi olmayan insan elindeki parayı ne yapar? Ev alır. İnsanlar birden fazla ev almaya başlayınca Amerika'da ev fiyatlarında müthiş bir artış oldu ve bütün insanlar konut alımına yöneldiler. Borçlanılarak yapılan ev alımları geri dönüşümü olmayınca haliyle kullanılan kredilerin de geri dönüşümü olmadı ve bu durum ortaya çıktı." diye konuştu.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Plaket töreninde TÜMSİAD Genel Başkanı Makine Mühendisi Hasan Sert KMTSO Başkanı Mehmet Balduk'a, TÜMSİAD Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Usta TOBB Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş'a ve KTB Başkanı Mahmut Arıkan da Dr. Rıdvan Çabukel'e birer plaket verdiler.

Kaynak: serhaber​

• Beğen
Tepkiler: CryDaqqeR
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt